Χειμωνιάτικη Προστασία της Αζαλέας - Ανθισμένη Αζαλέα Ποικιλίας 'Hot Shot'
Ανθισμένη Αζαλέα Ποικιλίας 'Hot Shot'.

Χειμωνιάτικη Προστασία της Αζαλέας

Η χειμωνιάτικη προστασία της αζαλέας απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα τόσο όσο και η ύπαρξη του μποζονίου. Πακτωλός χρημάτων διατέθηκε για την έρευνα, υπερσύγχρονα μέσα χρησιμοποιήθηκαν, πυραυλικά συστήματα δοκιμάσθηκαν. Μα το αποτέλεσμα δικαίωσε κόπο, προσπάθεια και χρήμα. Το τέλος του εγχειρήματος βρήκε την αζαλέα σοφότερη.

Ποιά ήταν τα συμπεράσματα;

  • Ο χειμώνας είναι μια ζόρικη εποχή.
  • Γνωρίζοντας το ζώδιο του φυτού και τον ωροσκόπο, η χειμωνιάτικη προστασία της αζαλέας μπορεί να διασφαλισθεί.
  •  Όσα αναγράφονται παρακάτω είναι απλές εικασίες που απέχουν από την επιστημονική αλήθεια όσο ο Σκορπιός από τον Αιγόκερω .
  • Ή από την Ανδρομέδα.

Με αυτές τις γνώσεις ως εφόδια, το έργο του ερασιτέχνη κηπουρού καθίσταται ευκολότερο. Η χειμωνιάτικη προστασία της αζαλέας είναι πια παιχνιδάκι.

Χειμωνιάτικη Προστασία της Αζαλέας

Χειμωνιάτικη Προστασία της Αζαλέας - Αζαλέα Καλυμένη από Χιόνι
Αζαλέα Καλυμένη από Χιόνι

Προαπαιτούμενα

Η χειμωνιάτικη προστασία της αζαλέας αποτελεί μέρος των αναγκαίων καλλιεργητικών εργασιών – με την ευρεία έννοια – που αποσκοπούν στην σωστή ανάπτυξη και συντήρηση του θάμνου. Συνεπώς για να προστατευθεί επαρκώς η αζαλέα από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί διάφορες άλλες ορθές μεταχειρίσεις του φυτού, είτε η αζαλέα έχει φυτευθεί σε γλάστρα είτε στο έδαφος.

Και πρώτα από όλα θα πρέπει το εδαφικό μέσο στο οποίο έχει εγκατασταθεί το φυτό να έχει όξινη αντίδραση. Ο λόγος είναι πως η αζαλέα είναι φυτό οξύφιλο και ευδοκιμεί μόνο σε τέτοιο περιβάλλον. Έπειτα το εδαφικό μέσο θα πρέπει να έχει άριστη αποστράγγιση. Και τέλος η θρέψη και η άρδευση του φυτού, θα πρέπει να έχει γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε η αζαλέα να έχει προετοιμασθεί κατάλληλα για να αντεπεξέλθει επιτυχώς την – κάποιες φορές – δοκιμασία του χειμώνα.

Χειμωνιάτικη Προστασία της Αζαλέας

Ζωδιακός Τροχός Ωροσκοπίου με Σύμβολα Ζωδίων
Ζωδιακός Τροχός με Σασμάν και Διπλό Διαφορικό
Χειμωνιάτικη Προστασία της Αζαλέας - Αζαλέα Ποικιλία 'Encore Autumn Amethyst'
Αζαλέα Ποικιλία 'Encore Autumn Amethyst'

Προετοιμάζοντας την Αζαλέα για τον Χειμώνα

Η αποτελεσματική χειμωνιάτικη προστασία της αζαλέας ξεκινά από το καλοκαίρι. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει απαραιτήτως να πάει η αζαλέα διακοπές στην θάλασσα, αλλά σημαίνει πως η παροχή λιπασμάτων στο φυτό πρέπει να σταματήσει αυτήν την περίοδο.

Ακριβέστερα, η λίπανση της αζαλέας σταματά περίπου στα μέσα με τέλη του καλοκαιριού. Η παροχή θρεπτικών μετά από αυτήν την περίοδο θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία νέων βλαστών οι οποίοι  δεν θα προλάβουν να ξυλοποιηθούν μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Αυτοί οι βλαστοί της αζαλέας με τις πρώτες χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες θα καούν και ταυτόχρονα θα αποτελέσουν την πύλη εισόδου διάφορων παθογόνων.

Σε σχέση με την άρδευση, το πότισμα της αζαλέας την περίοδο του φθινοπώρου θα πρέπει σταδιακά να αραιώνει.

Για τις περισσότερες περιοχές μία έως δύο αρδεύσεις την εβδομάδα, με την μισή ή και λιγότερη ποσότητα νερού από την κανονική, είναι αρκετές για την προετοιμασία του φυτού, με την προοπτική στο τέλος του φθινοπώρου να σταματήσουν εντελώς – εφόσον η εδαφική υγρασία γύρω από τις ρίζες είναι ικανοποιητική.

Η άρδευση της αζαλέας θα επαναληφθεί στις παγετόπληκτες περιοχές, μετά την έλευση των δύο πρώτων παγετών, ώστε να μην αφεθεί το φυτό να “στεγνώσει”.

Χειμωνιάτικη Προστασία της Αζαλέας

Χειμωνιάτικη Προστασία της Αζαλέας - Κάλυψη Αζαλέας με Φλοιό Πεύκου για Χειμωνιάτικη Προστασία
Κάλυψη Αζαλέας με Φλοιό Πεύκου για Χειμωνιάτικη Προστασία
Χειμωνιάτικη Προστασία της Αζαλέας - Κάλυψη Αζαλέας με Φλοιό για Χειμωνιάτικη Προστασία
Κάλυψη Αζαλέας με Φλοιό για Χειμωνιάτικη Προστασία
Χειμωνιάτικη Προστασία της Αζαλέας - Κάλυψη Αζαλέας με Πευκοβελόνες για Χειμωνιάτικη Προστασία
Κάλυψη Αζαλέας με Πευκοβελόνες για Χειμωνιάτικη Προστασία
Χειμωνιάτικη Προστασία της Αζαλέας - Κάλυψη Αζαλέας με Αντιπαγετικό Υφασμα για Χειμωνιάτικη Προστασία
Κάλυψη Αζαλέας με Αντιπαγετικό Υφασμα για Χειμωνιάτικη Προστασία
Ο Αστερισμός της Ανδρομέδας
Ο Αστερισμός της Ανδρομέδας

Η Χειμωνιάτικη Προστασία της Αζαλέας

Η άμεση χειμωνιάτικη προστασία της αζαλέας , που έχει φυτευθεί στον κήπο, είναι δύο ειδών: κάλυψη του εδάφους γύρω από τον θάμνο και κάλυψη του ίδιου του θάμνου.

Στην πρώτη περίπτωση – η οποία μπορεί να εφαρμοσθεί όχι μόνο για την χειμωνιάτικη προστασία της αζαλέας αλλά και για την προστασία κάθε άλλου ευάλωτου φυτού στις χαμηλές θερμοκρασίες – η κάλυψη του εδάφους επιτυγχάνεται με μία στρώση οργανικών υλικών γύρω από το φυτό.

Τα υλικά αυτά μπορεί να είναι φλοιός πεύκων, πευκοβελόνες ή άχυρο. Η χρήση ξερών φύλλων θα πρέπει να αποφεύγεται εάν αυτά δεν έχουν πρώτα τεμαχισθεί.

Τα ξερά φύλλα έχουν την τάση να δημιουργούν ένα συμπαγές στρώμα γύρω από το φυτό, πράγμα το οποίο μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τις ρίζες της αζαλέας.

Το πάχος της στρώσης είναι ανάλογο με το πόσο χαμηλά πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Σε περιοχές όπου η ελάχιστη θερμοκρασία φθάνει τους -2 με -3 οκατάλληλο πάχος στρώσης είναι από 7 έως 10 cm.

Σε περιοχές όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες των -4 οτο πάχος της στρώσης κυμαίνεται από 10-15 cm.

Ωστόσο ανεξαρτήτως πάχους, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε η στρώση να μην καλύψει εντελώς την περιοχή γύρω από τον κορμό (λαιμό) του φυτού.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε μπορούν να προκληθούν σήψεις ή προσβολές από έντομα που θα ζημιώσουν ή και θα καταβάλουν εντελώς τον θάμνο της αζαλέας.

Η δεύτερη μέθοδος χειμωνιάτικης προστασίας της αζαλέας συνίσταται στην ολοκληρωτική κάλυψη του φυτού.

Πραγματοποιείται σε περιοχές όπου επικρατούν συχνοί δυνατοί χειμερινοί άνεμοι και οι θερμοκρασίες κατεβαίνουν εξαιρετικά χαμηλά.

Η κάλυψη των φυτών γίνεται με ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα ή με οποιοδήποτε άλλο υφασμάτινο υλικό ή λινάτσα.

Πρέπει βέβαια να τονισθεί, πως στις δύο τελευταίες περιπτώσεις χρειάζεται να δημιουργηθεί κάποιου είδους ανθεκτικός σκελετός όπου πάνω σε αυτόν θα προσαρμοσθούν τα υλικά, τα οποία δεν πρέπει να αγγίζουν με κανέναν τρόπο το ίδια τα φυτά.

Εφόσον όλα γίνουν με τον αρμόζοντα τρόπο, η χειμωνιάτικη προστασία της αζαλέας θα είναι το πρόκριμα για την εκρηκτική ανοιξιάτικη ανθοφορία της που θα πραγματοποιηθεί δίχως προβλήματα, γεμίζοντας με χρώματα τον κήπο.

Τον κάθε κήπο στα χωριά της Ανδρομέδας.

[printfriendly]

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο