Βουδλέια 'Black Knight' - B. davidii 'Black Knight'

Βουδλέια 'Black Knight' - Το Σκούρο Μοβ Χρώμα των Ανθέων της Βουδλέιας 'Black Knight'
Το Σκούρο Μοβ Χρώμα των Ανθέων της Βουδλέιας 'Black Knight'

Ανάμεσα στις ποικιλίες της Βουδλέιας, η Βουδλέια ‘Black Knightξεχωρίζει.

Έχει εξαιρετικό σχήμα, ενδιαφέρον φύλλωμα, καθώς και πλούσια, μακράς περιόδου ανθοφορία με εύοσμα σκούρα μοβ άνθη, που ελκύουν εκτός από τα βλέμματα και τα οσφρητικά κέντρα και πλήθος πεταλούδες.

Ακόμα είναι ανθοφόρος θάμνος εξαιρετικά εύκολης καλλιέργειας, εφόσον φυτευτεί στην κατάλληλη εδαφοκλιματικά θέση, και ελάχιστων απαιτήσεων για φροντίδα, ο οποίος θα παραμείνει για πολλά χρόνια στον κήπο ή στο τοπίο, συνεισφέροντας αισθητικά στο σύνολο.

Και φυσικά πρόκειται για άλλη μια ιστορική και κλασική ποικιλία φυτικού είδους – θέση που υποστηρίζει σύσσωμη η συντακτική ομάδα της «Καλλιέργειας» εκτός του γνωστού ενός και μονίμως διαφωνούντος μέλους της, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στις τάξεις της ως άλλοθι πολυφωνίας.

Ας είναι …

Την περίοδο ανθοφορίας, η ποικιλία Βουδλέιας ‘Black Knight’ δημιουργεί ελκυστική σκηνικά «ατμόσφαιρα».

Ανθισμένος Θάμνος Βουδλέιας 'Black Knight'
Ανθισμένος Θάμνος Βουδλέιας 'Black Knight'
Τυπωθήτω | Print

Βουδλέια 'Black Knight' - Γενικά Στοιχεία

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Βουδλέιας ‘Black Knight’ και ορισμένα συνοπτικά στοιχεία ταυτότητας της ποικιλίας, δίδονται αμέσως παρακάτω.

Σύντομες Πληροφορίες

Οικογένεια: Scrophulariaceae

Γένος: Buddleja

Βοτανική ονομασία: Buddleja davidii ‘Black Knight’

Κοινή ονομασία: Μπουντλέια ‘Black Knight’, Βουδλέια ‘Black Knight’, Μπουντλέια Μπλακ Νάιτ, Βουδλέια Μπλακ Νάιτ

Προέλευση: Moerheim Nursery, Dedemsvaart – Ολλανδία (1959)

Διακρίσεις: Award of Garden Merit της Royal Horticultural Society, το 1993

Χαρακτηριστικά

Η Βουδλέια ‘Black Knight’ δεν αποτελεί μόνο μια από τις ιστορικότερες ποικιλίες του είδους αλλά επίσης αντιπροσωπεύει και μια από τις σοβαρότερες προσπάθειες δημιουργίας εξαιρετικά σκούρων χρωμάτων στα καλλωπιστικά φυτά.

Ειδικά όμως για τις Βουδλέιες – και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και η σημασία του εγχειρήματος – πρέπει να ειπωθεί πως μέχρι σήμερα, καμιά άλλη ποικιλία του φυτού δεν έχει πλησιάσει την «σκοτεινή» απόχρωση των λουλουδιών της.

Επιπροσθέτως, θα μπορούσε κάποιος να συμπληρώσει, πως το χειροπιαστό επίτευγμα δεν είναι απλώς η πράγματι σκοτεινή απόχρωση των λουλουδιών της, αλλά το γεγονός ό,τι αυτά εκπέμπουν ζωντάνια και ένταση.

Αυτήν την ζωντάνια και ένταση του σκούρου μοβ χρώματος της Βουδλέιας ‘Black Knight’, καλείται ο φιλανθής, ο κηποτέχνης και ο αρχιτέκτονας τοπίου να αξιοποιήσει, συνδυάσει και εν τέλει να αναδείξει.

Buddleja davidii ‘Black Knight’

Αυτή η ποικιλία Βουδλέιας είναι κατάλληλη για:

 • Ατομική φύτευση
 • Ομαδικές φυτεύσεις
 • Ελεύθερης ανάπτυξης φράχτες
 • Φύτευση σε αστικές περιοχές
 • Φύτευση σε γλάστρες
 • Δρεπτό άνθος

Βουδλέια 'Black Knight' - Μορφολογικά Στοιχεία

Η Βουδλέια ‘Black Knight’ είναι πολυετής, ξυλώδης, φυλλοβόλος θάμνος, με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Κάτω από ιδανικές συνθήκες μπορεί να παρουσιάζει ετήσια αύξηση μέχρι και 1,5 m, ενώ το τελικό ύψος της κυμαίνεται μεταξύ 3,5 με 4 m και η διάμετρος της μεταξύ 2,5 με 3 m.

Το σχήμα του φυτού είναι ωοειδές-σφαιρικό, με κόμη συμμετρική, ενώ έχει μέση υφή και αψιδωτή εμφάνιση.

Buddleja davidii ‘Black Knight’

Βουδλέια 'Black Knight' - Βοτανική Περιγραφή

Βλαστοί

Οι βλαστοί, στους οποίους οφείλεται και η αψιδωτή εμφάνισή της, αναπτύσσονται από την βάση και αφού αρχικά ανυψωθούν, κατόπιν – ιδιαίτερα μετά τον σχηματισμό των ανθοταξιών – καμπυλώνουν χαρακτηριστικά.

Ο φλοιός στους νεαρούς βλαστούς έχει χρώμα γριζωπό-πράσινο, ενώ στους ώριμους γκρί-καφετί και είναι σχετικά λείας υφής.

Φύλλα

Τα φύλλα είναι βελούδινης υφής, έχουν λογχοειδές σχήμα και χρώμα ασημί-πράσινο, το οποίο το καλοκαίρι γίνεται σχεδόν ασημένιο, ενώ το φθινόπωρο καφε-κίτρινο ή/και γκριζωπό-κίτρινο. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 20 με 25 cm ενώ το πλάτος τους 2,5 με 4,5 cm.

Άνθη

Τα άνθη, σχηματίζονται επάκρια στους ετήσιους βλαστούς πάνω σε βοτρυώδη ταξιανθία μήκους 18 έως 21 cm και πλάτους 4 έως 5 cm. Είναι άφθονα, αρωματικά, το χρώμα τους είναι σκούρο μοβ στο άνω τμήμα και λίγο πιο ανοικτό μοβ στο κάτω ενώ το κέντρο τους είναι πορτοκαλί-πορφυρό.

Η άνθιση είναι συνεχής και η περίοδος ανθοφορίας μακρά, με διάρκεια 90 έως 150 ημέρες, ξεκινά δε από τις αρχές Ιουνίου και ολοκληρώνεται στα τέλη του φθινοπώρου.

Αναφερόμενοι στα άνθη και στην άνθιση της Βουδλέιας θα ήταν ασφαλώς μεγάλη παράλειψη το να μην ειπωθεί πως η παραγωγή άφθονου νέκταρ των ανθέων της, προσελκύει τα έντομα και ανάμεσα σε αυτά τις μέλισσες και – τι άλλο; – όλες τις πεταλούδες, ακόμα και τις πιο σπάνιες κάθε επιμέρους περιοχής.

Έτσι η Buddleja davidii ‘Black Knight’, δικαιώνει απόλυτα την αγγλική κοινή ονομασία του φυτού, που είναι Βutterfly Βush – δηλαδή «Ο Θάμνος της Πεταλούδας».

Buddleja davidii ‘Black Knight’

Πεταλούδα στα Άνθη της Ποικιλίας Βουδλέιας 'Black Knight'
Πεταλούδα στα Άνθη της Ποικιλίας Βουδλέιας 'Black Knight'

Βουδλέια 'Black Knight' - Περιβάλλον Εγκατάστασης

Θερμοκρασία

Η Βουδλέια ‘Black Knight’ είναι περισσότερο ανθεκτική στο κρύο από το τυπικό είδος αφού η αντοχή της στις χαμηλές θερμοκρασίες κυμαίνεται μεταξύ -23 με -26 °C.

Μπορεί όμως χωρίς φόβο να φυτευθεί και σε περιοχές που η κατώτερη θερμοκρασία φθάνει περίπου τους -32 °C, αλλά σε αυτήν την περίπτωση οι διαστάσεις της θα είναι μικρότερες, όπως μικρότερη θα είναι και η περίοδος ανθοφορίας.

Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί, πως όσο η Βουδλέια ‘Black Knight’ φυτεύεται κοντά στα ελάχιστα θερμοκρασιακά όριά της, τον χειμώνα χάνει τελείως το υπέργειο τμήμα της, όμως η περιοχή της βάσης και των ριζών μένει απρόσβλητη και ως εκ τούτου, την άνοιξη αναβλαστάνει με αξιοσημείωτη ζωηρότητα.

Έδαφος και pH

Ως προς το έδαφος, παρουσιάζει εξαιρετική προσαρμοστικότητα μιας και μπορεί να καλλιεργηθεί μέχρι και στα ασβεστολιθικά χαλικώδη, αρκεί φυσικά να στραγγίζουν καλά.

Ωστόσο ευδοκιμεί στα βαθιά, γόνιμα, μέσης σύστασης και με μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανική ουσία εδάφη, ενώ ως προς το εδαφικό pH προτιμά τα ελαφρώς αλκαλικά.

Έκθεση

Σε σχέση με την έκθεση, συνιστάται να φυτεύεται πάντοτε και μόνο σε θέσεις ηλιόλουστες. Εάν φυτευθεί σε ημισκιερές ή εάν δέχεται το απευθείας ηλιακό φως λιγότερο από 6 έως 8 ώρες, τότε ζημιώνεται η εμφάνιση του φυτού καθώς και η ανθοφορία του.

Βουδλέια 'Black Knight' - Φροντίδα

Οι Βουδλέιες γενικά ανήκουν στους καλλωπιστικούς θάμνους που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, πέρα από τις στοιχειώδεις – και η ‘Black Knight’ δεν αποτελεί εξαίρεση.

Λίπανση

Σε σχέση με την λίπανση, η παροχή μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και κάθε μήνα μέχρι τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο ενός ισορροπημένου λιπάσματος του τύπου 10-10-10 είναι ιδιαιτέρως επωφελής για το φυτό.

Άρδευση

Ως προς την άρδευση, τα νεαρά φυτά πρέπει να ποτίζονται – όπως σχεδόν ισχύει και για τα περισσότερα καλλωπιστικά – όταν το επιφανειακό χώμα σε βάθος 1 έως 2 cm έχει στεγνώσει. Αφού όμως εγκατασταθούν καλά, το πότισμα μπορεί να είναι πλέον ελάχιστο, μιας και η αντοχή του φυτού στην ξηρασία είναι μεγάλη.

Κλάδεμα

Ένα γερό κλάδεμα στα τέλη του χειμώνα, λειτουργεί αναζωογονητικά  ενώ ενθαρρύνει και την αφθονότερη ανθοφορία. Ακόμα η αφαίρεση των ώριμων ταξιανθιών βοηθά επίσης στην παραγωγή περισσότερων ανθέων αλλά και αποτρέπει τον σχηματισμό σπόρων, οι οποίοι και το φυτό «εξαντλούν» και φυσικά το αναπαράγουν – καθιστώντας το επεμβατικό σε κάποιες περιοχές.

Φυτοπροστασία

Από ασθένειες, γενικά δεν αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα, με την εξαίρεση κάποιες φορές, σπάνιες ωστόσο, του Ιού του Μωσαϊκού (Mosaic virus).

Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει κατάλληλο σκεύασμα αντιμετώπισης και το φυτό θα πρέπει αμέσως να ξεριζωθεί και να καεί, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση της ασθένειας.

Ως προς τους εχθρούς αναφέρονται οι αφίδες και ο τετράνυχος αλλά εδώ, με την χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων, αντιμετωπίζονται και τα δύο παράσιτα αποτελεσματικά.

Βίντεο - Συνοπτικές Πληροφορίες

Συνοπτικές Πληροφορίες για την Φροντίδα της Βουδλέιας 'Black Knight'
Γυναίκα στο περιβόλι με μαρούλια
Καλλιέργεια
Συντακτική Ομάς
Βουδλέια 'Black Knight' - Το Σκούρο Μοβ Χρώμα των Ανθέων της Βουδλέιας 'Black Knight'
Αναπαραγωγή Βίντεο

Buddleja davidii ‘Black Knight’

Βουδλέια 'Black Knight' - Χρήση στον Κήπο & στο Τοπίο

Η Βουδλέια ‘Black Knight’ αξιοποιείται με ποικίλους τρόπους φυτευόμενη:

 • Σε παραθαλλάσιους κήπους, χάρις στην αντοχή της στα αλατοσταγονίδια
 • Σε αστικούς κήπους μέσης και μεγάλης έκτασης
 • Σε ξηροτοπιακού χαρακτήρα κήπους και γενικότερα σε περιοχές που το διαθέσιμο για άρδευση νερό είναι λιγοστό
 • Για την δημιουργία κήπων που ελκύουν τις πεταλούδες
 • Σε συνδυασμό με άλλους θάμνους και ανθοφόρες πόες, όπως για παράδειγμα με Κροκόσμια (Crocosmia x Curtonus ‘Lucifer’), Κνιφόφια (Kniphofia ‘Alcazar’), Κορέοψη (Coreopsis verticillata ‘Grandiflora’ – syn. Coreopsis verticillata ‘Golden Shower’) και Εχινάκεια (Echinacea purpurea)

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του άρθρου με τίτλο Βουδλέια ‘Black Knight’ – Buddleja davidii ‘Black Knight’, το οποίο χαρακτηρίζει η πολυφωνία, παρουσιάζουν παραπλεύρως οι Deep Purple με το κλασικό τραγούδι τους Black Night – και όχι Black Knight.

Ἐν Χορδαῖς καὶ Όργάνῳ

Οι Deep Purple στα νειάτα τους παίζουν ζωντανά στην Κοπεγχάγη το τραγούδι τους Black Night (Live in Copenhagen, 1972).

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο