Τριανταφυλλιά Reine des Violettes, Παλιές Ποικιλίες

Τριανταφυλλιά Reine des Violettes με Ορθάνοικτο Άνθος
Τριανταφυλλιά Reine des Violettes με Ορθάνοικτο Άνθος

Η τριανταφυλλιά Reine des Violettes ανήκει στα ένδοξα πολύφορα υβριδικά τριαντάφυλλα Hybrid Perpetual, δηλαδή κατατάσσεται στις Παλιές Ποικιλίες Κήπου.

Είδε το φώς αυτού του κόσμου το μακρινό 1860 και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί μια τριανταφυλλιά άξια θαυμασμού.

Όμως δεν θαυμάζεται μόνο για την σεβάσμια ηλικία και την κράση της.

Θαυμάζεται ακόμα διότι αποτέλεσε μιαν από τις πρώτες τριανταφυλλιές που το χρώμα τους ‘μπλεδίζει’. Και πράγματι τα τριαντάφυλλά της έχουν χρώμα μοβ ή μοβ – πορφυρό.

Η ανθοφορία της Τριανταφυλλιάς Reine des Violettes είναι άφθονη, μακρά και επαναλαμβανόμενη.

Τριανταφυλλιά Reine des Violettes σε Πλήρη Άνθιση
Τριανταφυλλιά Reine des Violettes σε Πλήρη Άνθιση
Share on print
Τυπωθήτω | Print

Τριανταφυλλιά Reine des Violettes (Παλιές Ποικιλίες Κήπου) - Γενικά Στοιχεία

Η πορεία της δημιουργίας της ποικιλίας Τριανταφυλλιάς Reine des Violettes, μαζί με τα βασικά χαρακτηριστικά της και ορισμένα συνοπτικά στοιχεία ταυτότητας, δίδονται αμέσως παρακάτω.

Σύντομες Πληροφορίες

Οικογένεια: Rosaceae

Γένος: Rosa

Βοτανική Ονομασία: Rosa ‘Reine des Violettes’

Κοινή Ονομασία: Τριανταφυλλιά ‘Reine des Violettes’

Ανθοκομική Ταξινόμηση: Hybrid Perpetual

Δημιουργός: M. Mille-Mallet, Αμιένη – Γαλλία 1860

Δημιουργία & Χαρακτηριστικά

Το υβριδικό τριαντάφυλλο Reine des Violettes προέρχεται από την πολύφορη ποικιλία Hybrid Perpetual του 1849, Rosa ‘Pope Pius the Ninth’. Είναι μία από τις περίπου 3000 ποικιλίες Hybrid Perpetual, που δημιουργήθηκαν τον 19ο αιώνα.

Το τριαντάφυλλο Reine des Violettes είναι μέσης προς μεγάλης ανάπτυξης ξυλώδης φυλλοβόλος πολυετής θάμνος.

Το κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο του φυτού, είναι τα εξαιρετικού αρώματος μοβ ή μοβ – πορφυρού χρώματος τριαντάφυλλα που εμφανίζονται κατά την επαναλαμβανόμενη και μακράς διάρκειας ανθοφορία του – ανθοφορία που ξεκινά στο τέλος της άνοιξης και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Ως προς το μέγεθος, το ύψος του φυτού φθάνει τα 1,8 με 2,4 m ενώ η διάμετρός του κυμαίνεται μεταξύ 1,2 με 1,8 m. Έχει ημισφαιρικό σχήμα, όρθια εμφάνιση και κόμη μέσης πυκνότητας, που είναι συμμετρική με ακανόνιστο περίγραμμα.

Η διάρκεια ζωής του φυτού ξεπερνά τα 25 χρόνια.

Τριανταφυλλιά Reine des Violettes (Παλιές Ποικιλίες Κήπου)

Αυτή η ποικιλία Τριανταφυλλιάς είναι κατάλληλη για:

 • Ατομική φύτευση
 • Ομαδικές φυτεύσεις
 • Φράχτες
 • Φύτευση σε αστικές περιοχές
 • Φύτευση σε γλάστρες
 • Κομμένο λουλούδι
Ανθισμένος Θάμνος Τριανταφυλλιάς Reine des Violettes σε Συνθήκες Ημισκιάς
Ανθισμένος Θάμνος Τριανταφυλλιάς Reine des Violettes σε Συνθήκες Ημισκιάς

Τριανταφυλλιά Reine des Violettes (Παλιές Ποικιλίες Κήπου) - Περιγραφή

Η Reine des Violettes είναι θάμνος τριανταφυλλιάς μέτρια διακλαδισμένος με βλαστούς που έχουν λίγα ή και καθόλου αγκάθια. Τα φύλλα της είναι σύνθετα, αποτελούμενα κυρίως από 5 φυλλίδια, ωοειδή – ελλειψοειδή και πριονωτά. Το άκρο των φυλλιδίων απολήγει σε αιχμή ενώ το χρώμα τους είναι στιλπνό βαθύ πράσινο ή γλαυκοπράσινο.

Τα τριαντάφυλλα σχηματίζονται στην άκρη των ετήσιων βλαστών της, 3 μέχρι 5 ανά στέλεχος. Είναι διπλά, μέτριου μεγέθους με διάμετρο που φθάνει τα 7 έως 8 cm. Αποτελούνται από 70 έως 75 πέταλα, είναι βελούδινης υφής και χρώματος που ποικίλει από μοβ, μοβ – πορφυρό έως πορφυρό – κόκκινο.

Η ένταση και η ακριβής απόχρωση του χρώματος επηρεάζονται από έναν καθοριστικό παράγοντα. Ποιός είναι αυτός;

Θα το μάθουμε αμέσως μετά, αφού πρώτα εντέχνως ανεβάσουμε την αγωνία του υπομονετικού αναγνώστη στα ύψη.

Η Αγωνία του Αναγνώστη πριν την Ανάγνωση

Η αγωνία του αναγνώστη φτάνει στο αποκορύφωμα.
Γυναίκα στο περιβόλι με μαρούλια
Καλλιέργεια
Συντακτική Ομάς
Αναπαραγωγή Βίντεο

Έκθεση της Τριανταφυλλιάς Reine des Violettes

Εφόσον η αγωνία κορυφώθηκε – και ο ακαταπόνητος αναγνώστης παραμένει στον παρόντα ιστότοπο – τώρα μπορούμε να του το πούμε: η ένταση και η ακριβής απόχρωση του χρώματος επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από την έκθεση της τριανταφυλλιάς. Αυτό σημαίνει πως ανάλογα με το πόσο λιγότερο απευθείας ηλιακό φώς δέχεται η τριανταφυλλιά Reine des Violettes, ανάλογα περισσότερο έντονα και μοβ γίνονται τα χρώματα των τριαντάφυλλων.

Το γεγονός αυτό βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν συνεπάγεται πως το φυτό αντέχει στην πλήρη σκιά. Αντιθέτως αντέχει την μερική σκιά και ως μερική σκιά εννοείται η δυνατότητα του φυτού να λαμβάνει άμεσα τουλάχιστον 4 ώρες ηλιακού φωτός. Και φυσικά, όπως όλες οι τριανταφυλλιές και η Reine des Violettes απολαμβάνει την φύτευση και σε θέσεις πλήρους έκθεσης στον ήλιο. 

Τέλος αναφέρεται μια γενική αρχή, ως προς την επιλογή της έκθεσης του φυτού, η οποία είναι πως όσο πιο ζεστό είναι το κλίμα τόσο περισσότερο προτιμούνται οι ημισκιερές θέσεις φύτευσης.

Τριανταφυλλιά Reine des Violettes (Παλιές Ποικιλίες Κήπου)

Θάμνος Τριανταφυλλιάς Reine des Violettes με Άνθη σε Όλα τα Στάδια Ανάπτυξης
Θάμνος Τριανταφυλλιάς Reine des Violettes με Άνθη σε Όλα τα Στάδια Ανάπτυξης

Τριανταφυλλιά Reine des Violettes (Παλιές Ποικιλίες) - Περιβάλλον Εγκατάστασης

Γενικά θα μπορούσε ειπωθεί πως όλες οι πολύφορες τριανταφυλλιές Hybrid Perpetual είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στο κρύο. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για την τριανταφυλλιά Reine des Violettes, η οποία μπορεί να φυτευθεί σε περιοχές που οι ελάχιστες θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές, κυμαινόμενες μεταξύ -25 με -30 °C (USDA Hardiness zone 4b).

Σε σχέση με το έδαφος, η τριανταφυλλιά Reine des Violettes συνιστάται να φυτεύεται σε, γόνιμα και πλούσια σε οργανική ουσία αργιλλώδη εδάφη, τα οποία επιπροσθέτως διαθέτουν εξαιρετική αποστράγγιση. 

Ως προς το εδαφικό pH το κατάλληλο εύρος είναι σχετικά μεγάλο, κυμαινόμενο μεταξύ 5,6 με 7,8. Ωστόσο ευδοκιμεί σε εδάφη που παρουσιάζουν όξινη έως ελαφρώς όξινη αντίδραση, δηλαδή σε τιμές pH που κυμαίνονται μεταξύ 5,6 με 6,5.

Τριανταφυλλιά Reine des Violettes (Παλιές Ποικιλίες Κήπου)

Ροζ Τριανταφυλλιές στον Κήπο

Φύτευση Τριανταφυλλιάς

Στον Κήπο & στην Γλάστρα

Τριανταφυλλιά Reine des Violettes (Παλιές Ποικιλίες Κήπου) - Φροντίδα

Η φροντίδα του φυτού περιλαμβάνει την Άρδευση, την Λίπανση, το Κλάδεμα και την απαραίτητη Φυτοπροστασία. Για όλα αυτά ο – και ως ανωτέρω λεχθής – υπομονετικός αναγνώστης θα βρεί απαντήσεις πατώντας τους ηλεκτρονικά μαγικούς συνδέσμους:

Σημείωση

Θα μας ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα, ελαφρώς καμουφλαρισμένα, αλλά επειδή θεωρούμε πως είναι μια κατάπτυστη πρακτική – που δυστυχώς απαντάται πυκνά συχνά στην διαδικτυακή ζούγκλα – δεν θα την ακολουθήσουμε.

Τόσο εμείς όσο και ο αναγνώστης έχουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε. Όπως για παράδειγμα να μάθουμε για την χρήση της σεβάσμιας τριανταφυλλιάς Reine des Violettes στην σύγχρονη εποχή.

Τριανταφυλλιά Reine des Violettes (Παλιές Ποικιλίες Κήπου)

Τριανταφυλλιά Reine des Violettes (Παλιές Ποικιλίες Κήπου) - Χρήση

Η Reine des Violettes προσφέρει πολλά στην σύγχρονη κηποτεχνία και την αρχιτεκτονική του τοπίου. Και πράγματι προσφέρει, διότι έχει εξαιρετικά δυνατό άρωμα, επαναλαμβανόμενη ανθοφορία και ακόμα σφρίγος και δύναμη ως φυτό.

Έτσι, θα μπορούσε γενικά να ειπωθεί πως η τριανταφυλλιά Reine des Violettes:

 • Καλλιεργείται για το λουλούδι της, το οποίο ως κομμένο άνθος μπορεί να διαρκέσει μέσα στα βάζα μέχρι 5 περίπου ημέρες
 • Χρησιμοποιείται στον κήπο φυτευόμενη σε ομάδες των τριών
 • Χρησιμοποιείται στον κήπο σε συνδυασμό με άλλα φυτά όπως για παράδειγμα με Στάχεις (Stachys byzantina), Σαπονάριες (Saponaria ocymoides) και Περόβσκιες (Perovskia ‘Blue Spire’)
 • Μπορεί να φυτευθεί για την δημιουργία αρμονικού χρωματικού συνδυασμού με άλλες τριανταφυλλιές, όπως η ροζ χρώματος και εξίσου αρωματική Rosa Jacques Cartierκαι η πορφυρού χρώματος Rosa Robert le Diable
 • Μπορεί να φυτευθεί ως φυτό φράχτη
 • Μπορεί με το κατάλληλο κλάδεμα να διαμορφωθεί σε αναρριχώμενο
 • Τέλος, είναι δυνατή η φύτευσή της σε μεγάλου μεγέθους γλάστρες και σε θέσεις προσήλιες

Ενότητα

Ανθισμένη Τριανταφυλλιά Reine des Violettes σε Ηλιόλουστη Θέση
Ανθισμένη Τριανταφυλλιά Reine des Violettes σε Ηλιόλουστη Θέση

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του κλασικίζοντος άρθρου με τίτλο Τριανταφυλλιά Reine des Violettes (Παλιές Ποικιλίες Κήπου), παρουσιάζουν παραπλεύρως ο κ. Angelo Debarre ομού μετά των κυρίων Marius Apostol, Antonio Licusati, Constantin Lacatus και George Hassan, με το έξοχο Gypsy Jazz κομμάτι Indiscrétions.

Ἐν Χορδαῖς καὶ Όργάνῳ

Ο κ. Angelo Debarre εκ Παρισίων ομού μετά των κυρίων Marius Apostol, Antonio Licusati, Constantin Lacatus και George Hassan εξηγούν μουσικά τα ανεξήγητα της Rosa ‘Reine des Violettes’

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on digg
Share on stumbleupon
Μετάβαση στο περιεχόμενο