Τριανταφυλλιά Peace, Rosa ‘Peace’, Υβρίδια Τσαγιού

Τριανταφυλλιά Peace με Ανοιχτό Λουλούδι - Φωτογραφία: Manuelmanteiga
Τριανταφυλλιά Peace με Ανοιχτό Λουλούδι - Φωτογραφία: Manuelmanteiga

Η Τριανταφυλλιά Peace ανήκει στα υβριδικά τριαντάφυλλα τσαγιού (ή Υβρίδια Τσαγιού – Hybrid Tea Roses), όντας ακόμα μια ιστορική ποικιλία αυτού του θαυμάσιου θάμνου. Και είναι πράγματι μια ιστορική ποικιλία για τρεις πολύ καλά τεκμηριωμένους λόγους:

 1. Είναι η πρώτη τριανταφυλλιά από τα Υβρίδια Τσαγιού που παρουσίασε σφρίγος ως προς την ανάπτυξη και μεγάλη αντοχή ως προς τις ασθένειες
 2. Είναι η πρώτη τριανταφυλλιά στην οποία έγινε κατορθωτό το ίδιο άνθος να παίρνει χαρακτηριστικά διαφορετικούς χρωματισμούς κατά την περίοδο της ανάπτυξής του
 3. Είναι μια ποικιλία τριανταφυλλιάς που αναπτύχθηκε στα χρόνια που ξέσπασε ο τόσο τιμητικός για το ανθρώπινο είδος Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος Αλληλοεξόντωσης

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς, που αυτήν την στιγμή εκτιμάται πως σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν περισσότερες από πενήντα εκατομμύρια τριανταφυλλιές Peace, ούτε επίσης να απορεί σχετικά με το ποια ακριβώς ήταν η πηγή έμπνευσης του Δαρβίνου για την διατύπωση της γνωστής θεωρίας του.

Μια από τις πιο δημοφιλείς σε όλον τον κόσμο ποικιλίες Τριανταφυλλιών παραμένει η ‘πολύχρωμη’ Τριανταφυλλιά Peace.

Θάμνος Τριανταφυλλιάς Peace Φυτεμένος στον Κήπο με Λουλούδια
Θάμνος Τριανταφυλλιάς Peace Φυτεμένος στον Κήπο με Λουλούδια
Share on print
Τυπωθήτω | Print

Τριανταφυλλιά Peace - Γενικά Στοιχεία

Η πορεία της δημιουργίας της ποικιλίας Τριανταφυλλιάς Madame A. Meilland ή Peace, μαζί με τα βασικά χαρακτηριστικά της και ορισμένα συνοπτικά στοιχεία ταυτότητας, δίδονται αμέσως παρακάτω.

Σύντομες Πληροφορίες

Οικογένεια: Rosaceae

ΓένοςRosa

Βοτανική Ονομασία: Rosa ‘Madame A. Meilland’

Συνώνυμα: Rosa ‘Peace’, Rosa ‘Gloria Dei’, Rosa ‘Gioia’

Κοινή Ονομασία: Τριανταφυλλιά ‘Peace’

Ανθοκομική Ταξινόμηση: Υβρίδια Τσαγιού – Hybrid Tea Roses

Δημιουργός: Francis Meilland, Γαλλία 1939

Βραβεία: AARS Gold Medal 1945, RHS Award of Garden Merit 1993

Δημιουργία & Χαρακτηριστικά

Το υβρίδιο τσαγιού τριανταφυλλιάς Peace, είναι τετραπλοειδής ποικιλία (2n=18) που προέκυψε ύστερα από μιαν μακρά περίοδο δοκιμών και πειραματισμών από τον Francis Meilland και τους συνεργάτες του, μεταξύ του 1935 και 1939. Βοτανικά, είναι το αποτέλεσμα της συνεργείας πέντε ποικιλιών που αποδίδεται με το απλούστατο όνομα ((George Dickson x Souvenir de Claudius Pernet) x (Joanna Hill x Charles P. Kilham)) x Margaret McGredy – δηλαδή Rosa ‘Madame A. Meilland’.

Πρόκειται για ξυλώδη φυλλοβόλο πολυετή θάμνο μέσης ανάπτυξης, ρωμαλέο και εξαιρετικά ανθεκτικό. Το κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο του φυτού, είναι τα πολύχρωμα κίτρινα, κρεμ, ροζ τριαντάφυλλα που εμφανίζονται κατά την επαναλαμβανόμενη και μακράς διάρκειας ανθοφορία του – ανθοφορία που ξεκινά στο τέλος της άνοιξης και ολοκληρώνεται κατά τα μέσα με τέλη του φθινοπώρου.

Ως προς το μέγεθος, το ύψος του φυτού φθάνει τα 1,2 με 2 m ενώ η διάμετρός του κυμαίνεται μεταξύ 0,9 με 1,3 m. Το σχήμα του είναι ημισφαιρικό, έχει όρθια εμφάνιση και κόμη πυκνή και συμμετρική με μάλλον ακανόνιστο περίγραμμα. Χαρακτηρίζεται ως αδρής υφής, ενώ το πυκνό φύλλωμά, δίνει στην τριανταφυλλιά Peace συμπαγή όψη.

Η διάρκεια ζωής της ξεπερνά τα 25 χρόνια.

Τριανταφυλλιά Peace – Rosa ‘Peace’ (Υβρίδια Τσαγιού)

Αυτή η ποικιλία Τριανταφυλλιάς είναι κατάλληλη για:

 • Ατομική φύτευση
 • Ομαδικές φυτεύσεις
 • Φράχτες
 • Φύτευση σε αστικές περιοχές
 • Φύτευση σε γλάστρες
 • Κομμένο λουλούδι
Τα Ώριμα Άνθη της Τριανταφυλλιάς Peace
Τα Ώριμα Άνθη της Τριανταφυλλιάς Peace

Τριανταφυλλιά Peace - Περιγραφή

Η τριανταφυλλιά Peace είναι θάμνος πολύκλαδος με μέτρια αγκαθωτούς βλαστούς. Τα φύλλα της είναι σύνθετα, αποτελούμενα από 5 έως 7 φυλλίδια, γυαλιστερά, ωοειδούς σχήματος και πριονωτά, με ωραίο βαθυπράσινο χρώμα.

Τα τριαντάφυλλα σχηματίζονται από την πρώτη χρονιά στην άκρη των ετήσιων βλαστών της, ένα ανά στέλεχος. Είναι αρωματικά, ευάριθμα, διπλά και πολύ μεγάλου μεγέθους με διάμετρο που φθάνει τα 15 έως 16 cm. Αποτελούνται από 26 έως 45 πέταλα, βελούδινης υφής και χρώματος κίτρινου, κρεμ και ροζ.

Το χρώμα των τριαντάφυλλων επηρεάζεται από τρεις παράγοντες:

 1. Από το στάδιο ανάπτυξης του τριαντάφυλλου
 2. Από την θερμοκρασία της περιοχής στην οποία έχει φυτευθεί
 3. Από την έκθεση

Αυτοί οι τρεις παράγοντες επιδρούν γενικότερα στην διαμόρφωση του χρώματος στις περισσότερες τριανταφυλλιές. Αλλά επειδή εδώ αναφερόμαστε στην τριανταφυλλιά Peace, θα εξετάσουμε την επίδραση που ασκούν μόνο πάνω στο δικό της χρώμα – αφού πρώτα κάνουμε μια μικρή παρέκκλιση λέγοντας λίγα πράγματα για το άρωμα.

Εικονικό Άρωμα

Βάλαμε εδώ το βίντεο νομίζοντας πως θα πλημμυρίσει το άρθρο άρωμα.
Γυναίκα στο περιβόλι με μαρούλια
Καλλιέργεια
Συντακτική Ομάς
Τριανταφυλλιά Peace με Ανοιχτό Λουλούδι - Φωτογραφία: Manuelmanteiga
Αναπαραγωγή Βίντεο

Το Άρωμα της Τριανταφυλλιάς Peace

Η Τριανταφυλλιά Peace έχει μέτριο έως δυνατό άρωμα. Όπως λένε οι ειδικοί – και δεν έχουμε κανένα λόγο να τους αμφισβητήσουμε – φέρει μιαν κάποια γλυκύτητα και είναι ελαφρώς φρουτώδες. Οι ίδιοι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτοί που απολαμβάνουν περισσότερο το άρωμά της είναι οι πρωινοί τύποι – αυτοί οι μυστήριοι που ξυπνούν λίγο πριν ξημερώσει.

Στην εκδοτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ περιλαμβάνεται – ατυχώς – ένας τέτοιος μυστήριος τύπος. Ετούτος λοιπόν διαβεβαιώνει πως η καλύτερη ώρα για να απολαύσει κανείς το άρωμα της Τριανταφυλλιάς Peace είναι τα χαράματα, από πλήρως ανοιγμένα άνθη, με θερμοκρασία κοντά στους 21 °C και αφού το προηγούμενο βράδυ έχει φροντίσει να ποτίσει το φυτό. 

Δεν έχουμε – ατυχώς – κανέναν λόγο για να τον αμφισβητήσουμε.

Το Χρώμα

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο πρώτος παράγοντας που επηρεάζει το χρώμα των λουλουδιών στην Τριανταφυλλιά Peace είναι το στάδιο ανάπτυξης του άνθους.

Όταν λοιπόν ξεπροβάλλει το μπουμπούκι, τα χρώματα έχουν την μέγιστη δυνατή ένταση και το επικρατούν χρώμα είναι το πορτοκαλίζον ροζ – ματζέντα. Λίγο προτού ανοίξει τελείως το λουλούδι η ένταση υποχωρεί και επικρατούν χρώμα γίνεται το κίτρινο. Από εκεί και ύστερα τα χρώματα προοδευτικά ξανοίγουν σε απαλό κίτρινο στο μεγαλύτερο μέρος των πετάλων και σε απαλό ρόζ στην περιφέρεια τους, ώσπου στο τέλος, όλο το άνθος παίρνει πολύ ανοικτές κρεμ και ρόζ αποχρώσεις.

Για τον δεύτερο παράγοντα που επηρεάζει το χρώμα των λουλουδιών, την θερμοκρασία, σε γενικές γραμμές ισχύει ό,τι όσο πιο χαμηλές είναι αυτές – πάντοτε μέσα στα όρια αναπτύξεως του φυτού – τόσο τα χρώματα λαμβάνουν τις πιο βαθείς δυνατές αποχρώσεις τους.

Ο τρίτος παράγοντας, η έκθεση του φυτού, σχετίζεται και με το κλίμα: πράγματι, ενώ σε περιοχές της ευκράτου ζώνης η Τριανταφυλλιά Peace πρέπει να φυτεύεται μόνο σε προσήλιες θέσεις ώστε τα  τριαντάφυλλα να έχουν τα τυπικά για την ποικιλία χρώματα, από την άλλη όσο πιο ζεστό είναι το κλίμα τόσο περισσότερο πρέπει να προτιμούνται οι ελαφρώς σκιερές θέσεις φύτευσης. 

Τριανταφυλλιά Peace – Rosa ‘Peace’ (Υβρίδια Τσαγιού)

Τριανταφυλλιά Peace Φυτεμένη στον Κήπο
Τριανταφυλλιά Peace Φυτεμένη στον Κήπο
Τριανταφυλλιά Peace Ανθισμένη στον Κήπο
Τριανταφυλλιά Peace Ανθισμένη στον Κήπο

Τριανταφυλλιά Peace - Περιβάλλον Εγκατάστασης

Γενικά θα μπορούσε ειπωθεί πως η Τριανταφυλλιά Peace είναι ευάλωτη στο δυνατό ψύχος καθώς και στους ανοιξιάτικους παγετούς. 

Το ελάχιστο θερμοκρασιακό όριο όπου μπορεί να φυτευθεί με ασφάλεια το φυτό, κυμαίνεται μεταξύ -23 με -26 °C (USDA Hardiness zone 5b).

Σε σχέση με το έδαφος, η τριανταφυλλιά Peace συνιστάται να φυτεύεται σε, γόνιμα και πλούσια σε οργανική ουσία αργιλλώδη εδάφη, τα οποία επιπροσθέτως διαθέτουν εξαιρετική αποστράγγιση. 

Ως προς το εδαφικό pH το κατάλληλο εύρος είναι σχετικά μεγάλο, κυμαινόμενο μεταξύ 5,5 με 7,8. Ωστόσο ευδοκιμεί σε εδάφη που παρουσιάζουν ελαφρώς όξινη αντίδραση, δηλαδή σε τιμές pH που κυμαίνονται μεταξύ 6 με 6,5.

Τριανταφυλλιά Peace – Rosa ‘Peace’ (Υβρίδια Τσαγιού)

Ροζ Τριανταφυλλιές στον Κήπο

Φύτευση Τριανταφυλλιάς

Στον Κήπο & στην Γλάστρα

Τριανταφυλλιά Felicia - Φροντίδα

Η φροντίδα του φυτού περιλαμβάνει την Άρδευση, την Λίπανση, το Κλάδεμα και την απαραίτητη Φυτοπροστασία. Για όλα αυτά ο απέραντα υπομονετικός αναγνώστης της ‘Καλλιέργειας’ θα βρει απαντήσεις πατώντας τους κάτωθι ηλεκτρονικά δαιμόνιους συνδέσμους:

Τριανταφυλλιά Peace – Rosa ‘Peace’ (Υβρίδια Τσαγιού)

Τριανταφυλλιά Peace - Χρήση

Η Τριανταφυλλιά Peace προσφέρει για αρκετές δεκαετίες πολλά στην κηποτεχία και την αρχιτεκτονική του τοπίου. Και πράγματι προσφέρει, διότι έχει εξαιρετικό άρωμα, επαναλαμβανόμενη ανθοφορία και ακόμα σφρίγος και δύναμη ως φυτό.

Έτσι, θα μπορούσε γενικά να ειπωθεί πως η Τριανταφυλλιά Peace:

 • Καλλιεργείται για το λουλούδι της, το οποίο ως κομμένο άνθος μπορεί να διαρκέσει μέσα στα βάζα από 5 έως 8 περίπου ημέρες
 • Χρησιμοποιείται στον κήπο φυτευόμενη σε ομάδες των τριώντουλάχιστον φυτών
 • Χρησιμοποιείται στον κήπο σε συνδυασμό με άλλα φυτά όπως για παράδειγμα με Γεράνια (Geranium pratense), Αγαστάχεις (Agastache ‘Kudos Ambrosia’), Θυμάρια (Thymus serpyllum) και Ερίγερα (Erigeron karvinskianus)
 • Μπορεί να φυτευθεί ως φυτό φράχτη
 • Τέλος, είναι δυνατό να φυτευθεί σε μεγάλου μεγέθους γλάστρες και σε θέσεις προσήλιες

Ενότητα

Τριανταφυλλιά Peace με Μέλισσα Πάνω από το Άνθος της
Τριανταφυλλιά Peace με Μέλισσα Πάνω από το Άνθος της

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του προδήλως αντιπολεμικού άρθρου με τίτλο Τριανταφυλλιά Peace – Rosa ‘Peace’ (Υβρίδια Τσαγιού), παρουσιάζει παραπλεύρως ο Bob Dylan, με το τραγούδι Masters of War.

Ἐν Χορδαῖς καὶ Όργάνῳ

Ο Bob Dylan τραγουδά Masters of War, αφιερωμένο εξαιρετικά στα απανταχού και καθημερινά Monsters of War.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on digg
Share on stumbleupon
Μετάβαση στο περιεχόμενο