Τριανταφυλλιά Felicia (Υβρίδιο Musk Rose)

Τριανταφυλλιά Felicia, Άνοιχτό Άνθος με Μπουμπούκι
Τριανταφυλλιά Felicia, Άνοιχτό Άνθος με Μπουμπούκι

Η τριανταφυλλιά Felicia περιλαμβάνεται στα υβριδικά τριαντάφυλλα Musk (Hybrid Musk Roses), τα οποία εισήγαγε ο εξαιρετικός κύριος Joseph Hardwick Pemberton, αιδεσιμότατος το επάγγελμα και Εγγλέζος στην καταγωγή.

Τα υβριδικά τριαντάφυλλα Musk – τα οποία ήταν η κορωνίδα του βελτιωτικού έργου αυτού του παθιασμένου με τις τριανταφυλλιές ευπατρίδη – έχουν ως χαρακτηριστικά γνωρίσματα:

 • Την πολύ μεγάλης διάρκειας αρωματική ανθοφορία
 • Την αφθονία των παραγόμενων τριαντάφυλλων σε δέσμες – αφθονία που συγκρίνεται με αυτή των Πολύανθων τριανταφυλλιών (Polyantha)
 • Και την ευρωστία μαζί με την όμορφη εμφάνιση των φυτών

Η βελτιωτική στρατηγική του αιδεσιμότατου Pemberton, εδράστηκε στις αλλεπάλληλες διασταυρώσεις του υβριδικού τριαντάφυλλου Rosa multiflora cv. ‘Trier’ (Hybrid Multiflora) και της τριανταφυλλιάς Musk Rosa moschata cv. ‘Aglaia’, με επιλεγμένες τριανταφυλλιές των ομάδων του Τσαγιού (Tea Roses), των υβριδίων του Τσαγιού (Hybrid Tea Roses) καθώς και των υβριδίων Perpetuals (Hybrid Perpetual Roses).

Το ευτυχές αποτέλεσμα των προσπαθειών του – που περιλαμβάνει ασφαλώς και την Τριανταφυλλιά Felicia – κοσμεί έως τις μέρες μας τους κήπους, θέλγοντας την όρασή μας και εκτινάσοντας την οσφρητική απόλαυση στα ύψη.

(Σημ.: Αυτή δεν είναι εισαγωγή άρθρου αφιερωμένου στις ποικιλίες της τριανταφυλλιάς αλλά περιγραφή της εκτόξευσης του Απόλλων 11 από το κοσμοδρόμιο του Cape Canaveral.

Ανθισμένος θάμνος, της ποικιλίας υβριδικής Τριανταφυλλιάς Musk, Rosa ‘Felicia’.

Τριανταφυλλιά Felicia σε Πλήρη Ανθοφορία
Τριανταφυλλιά Felicia σε Πλήρη Ανθοφορία
Τυπωθήτω | Print

Τριανταφυλλιά Felicia - Γενικά Στοιχεία

Η πορεία της δημιουργίας της ποικιλίας Τριανταφυλλιάς Felicia, μαζί με τα βασικά χαρακτηριστικά της και ορισμένα συνοπτικά στοιχεία ταυτότητας, δίδονται αμέσως παρακάτω.

Σύντομες Πληροφορίες

Οικογένεια: Rosaceae

Γένος: Rosa

Βοτανική Ονομασία: Rosa ‘Felicia’

Κοινή Ονομασία: Τριανταφυλλιά ‘Felicia’

Ανθοκομική Ταξινόμηση: Υβριδικά Τριαντάφυλλα Musk – Σύγχρονες Ποικιλίες Τριανταφυλλιάς

Δημιουργός: Joseph Hardwick Pemberton, Αγγλία πριν το 1926 – 28

Βραβεία: RHS Award of Garden Merit 1993

Δημιουργία & Χαρακτηριστικά

Η υβριδική Musk Τριανταφυλλιά Felicia είναι τριπλοειδής ποικιλία 2n=21 (3×7) και προέκυψε από την διασταύρωση της ποικιλίας Rosa multiflora cv. ‘Trier’ με την υβριδική ποικιλία του Τσαγιού Rosa Ophelia’. Ο ακριβής χρόνος δημιουργίας της δεν είναι γνωστός, ωστόσο σίγουρα πριν απο το 1926 – χρονιά που εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο ο δημιουργός της – ενώ κυκλοφόρησε το 1928 από τον συνεχιστή του έργου του Pemberton, τον John Bentall.

Η Τριανταφυλλιά Felicia είναι ένας ξυλώδης φυλλοβόλος πολυετής θάμνος μέσης ανάπτυξης. Από τον ένα γονέα, την Rosa ‘Trier’, πήρε την ευρωστία, το σφρίγος και την ανθεκτικότητα, και από τον άλλον, την Rosa ‘Ophelia’, το σχήμα του πολύ όμορφου διπλού άνθους, το ντελικάτο ροζ χρώμα που ποικίλουν κίτρινοι στήμονες, καθώς και το μέσης έως δυνατής έντασης άρωμα.

Η ανθοφορία της είναι άφθονη και επαναλαμβανόμενη, ξεκινώντας από τα μέσα περίπου της άνοιξης και φτάνοντας μέχρι και τα τέλη του καλοκαιριού – αλλά κάτω από ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να παραταθεί.

Ως προς το μέγεθος, το ύψος του φυτού κυμαίνεται μεταξύ 1,2 με 3 m ενώ η διάμετρός του μεταξύ 1,2 με 1,5 m. Το σχήμα του είναι ημισφαιρικό, έχει όρθια προς αψιδωτή εμφάνιση και κόμη πυκνή μάλλον ασύμμετρη με ακανόνιστο περίγραμμα. Χαρακτηρίζεται ως αδρής υφής, ενώ το πυκνό φύλλωμα, δίνει στην τριανταφυλλιά Felicia συμπαγή όψη.

Το προσδόκιμο ζωής της ξεπερνά τα 25 χρόνια.

Τριανταφυλλιά Felicia (Υβρίδιο Musk Rose)

Αυτή η ποικιλία Τριανταφυλλιάς είναι κατάλληλη για:

 • Ατομική φύτευση
 • Ομαδικές φυτεύσεις
 • Φράχτες
 • Φύτευση σε αστικές περιοχές
 • Φύτευση σε γλάστρες
 • Κομμένο λουλούδι
Αναρριχώμενη Τριανταφυλλιά Felicia (Υβρίδια Musk Roses)
Αναρριχώμενη Τριανταφυλλιά Felicia (Υβρίδια Musk Roses)

Τριανταφυλλιά Felicia - Περιγραφή

Η Τριανταφυλλιά Felicia είναι θάμνος πολύκλαδος με ελάχιστα αγκαθωτούς και μεγάλου μήκους, ελαφρώς αψιδωτούς βλαστούς. Τα φύλλα της είναι σύνθετα, αποτελούμενα από 5 έως 7 φυλλίδια, γυαλιστερά, ωοειδούς σχήματος και πριονωτά, με ωραίο μέσου πράσινου τόνου χρώμα.

Τα τριαντάφυλλα σχηματίζονται στην άκρη των ετήσιων βλαστών της, σε δέσμες. Είναι διπλά, αρωματικά, ευάριθμα και μεγάλου μεγέθους, με διάμετρο που φθάνει τα 7 cm. Αποτελούνται από 16 έως 25 πέταλα, μετρίως βελούδινης υφής, είναι χρώματος ροζ με σομόν τόνους προς το κέντρο, ενώ έχουν κίτρινους τους στήμονες.

Παρόλο που η Τριανταφυλλιά Felicia χαρακτηρίζεται ως επαναλαμβανόμενης ανθοφορίας, κατά την μακρά διάρκειά της δεν είναι ασύνηθες να μην στερείται ολοκληρωτικά λουλουδιών. Εάν μάλιστα οι συνθήκες την ευνοούν, κάποιες φορές συμπεριφέρεται ως τριανταφυλλιά συνεχώμενης ανθοφορίας.

Το άρωμα των λουλουδιών της είναι μετρίως έντονο έως έντονο. Η κλιμάκωση της έντασής του φαίνεται πως σχετίζεται κατά μείζονα λόγο, με τους εδαφοκλιματικούς παράγοντες της περιοχής φύτευσής της. Επιπροσθέτως, για την οσφρητική ‘χροιά’ του αρώματος, οι επαΐοντες υποστηρίζουν πως θυμίζει κάπως εκείνο του καπνού για στριφτά τσιγάρα.

Χωρίς να θέλει να διαφωνήσει, η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ υποστηρίζει – με μόνη την εξαίρεση του μονίμως διαφωνούντος μέλους της και με την ευαισθησία της ρινικής κοιλότητας των υπολοίπων μελών της μονίμως αμβλυμένης από τον καπνό των τσιγάρων – πως το άρωμα της Τριανταφυλλιάς Felicia θυμίζει απλώς άρωμα τριανταφυλλιάς.

Τριανταφυλλιά Felicia (Υβρίδιο Musk Rose)

Τα Άνθη, τα Μπουμπούκια και τα Φύλλα της Υβριδικής Musk Τριανταφυλλιάς Felicia
Τα Άνθη, τα Μπουμπούκια και τα Φύλλα της Υβριδικής Musk Τριανταφυλλιάς Felicia

Τριανταφυλλιά Felicia - Περιβάλλον Εγκατάστασης

Η Τριανταφυλλιά Felicia αναπτύσσεται σε εκείνες τις περιοχές που η θερμοκρασία τον χειμώνα δεν κατεβαίνει κάτω από τους -20 °C (USDA Hardiness Zone 6b) – θερμοκρασία που ορίζει και το κατώτερο όριο αντοχή της. Βέβαια τα πλήρως εγκατεστημένα και εγκλιματισμένα φυτά είναι δυνατόν να αντέξουν ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι τους -23 χωρίς να υποστούν ζημίες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, χρειάζεται προστασία από τους ανοιξιάτικους παγετούς, είτε αποφυγή της φύτευσής της εκεί όπου αυτοί επικρατούν, και ιδιαίτερα οι όψιμοι.

Σε σχέση με το έδαφος, η τριανταφυλλιά Felicia μπορεί να καλλιεργηθεί σε αμμοπηλώδη έως αργιλοπηλώδη εδάφη, τα οποία είναι γόνιμα και πλούσια σε οργανική ουσία και επιπροσθέτως διαθέτουν εξαιρετική αποστράγγιση αλλά ταυτοχρόνως διατηρούν την απαραίτητη εδαφική υγρασία.

Ως προς το εδαφικό pH το κατάλληλο εύρος είναι αρκετά μεγάλο, αφού κυμαίνεται μεταξύ 5,5 με 7,8. Ωστόσο ευδοκιμεί σε εδάφη που παρουσιάζουν ελαφρώς όξινη αντίδραση, δηλαδή σε τιμές pH που κυμαίνονται μεταξύ 6 με 6,5.

Για την έκθεσή της, συστήνονται θέσεις πλήρως προσήλιες ή μερικής σκιάς. Οι πρώτες προτιμούνται στις ψυχρότερες περιοχές, οι δεύτερες στις θερμότερες, όμως είναι γεγονός πως γενικά σε συνθήκες μερικής σκιάς, η Τριανταφυλλιά Felicia, αλλά και συνολικότερα οι τριανταφυλλιές της ομάδας υβριδίων Musk, προσαρμόζονται εξαιρετικά ικανοποιητικά.  

Τριανταφυλλιά Felicia (Υβρίδιο Musk Rose)

Τριανταφυλλιά Felicia Θάμνος Φυτεμένος στον Κήπο με Λεβάντα
Τριανταφυλλιά Felicia Θάμνος Φυτεμένος στον Κήπο με Λεβάντα
Ροζ Τριανταφυλλιές στον Κήπο

Φύτευση Τριανταφυλλιάς

Στον Κήπο & στην Γλάστρα

Τριανταφυλλιά Felicia - Φροντίδα

Η φροντίδα και αυτής της θαμνώδους τριανταφυλλιάς περιλαμβάνει την Άρδευση, την Λίπανση, το Κλάδεμα και την απαραίτητη Φυτοπροστασία. Για όλα αυτά, το ανήσυχο πνεύμα του αναγνώστη της ‘Καλλιέργειας’ θα βρεί απαντήσεις πατώντας τους κάτωθι ηλεκτρονικά δαιμόνιους συνδέσμους:

Πάντως, μόλις με το καλό επιστρέψει, θα ενημερωθεί αρμοδίως, πως η Τριανταφυλλιά Felicia ενώ δεν είναι άτρωτη από τις προσβολές της σκωρίασης και του ωιδίου, ωστόσο παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη αντοχή απέναντι σε αυτά τα φυτοπαράσιτα καθώς και στους υπόλοιπους εχθρούς και ασθένειες της τριανταφυλλιάς.

Τριανταφυλλιά Felicia (Υβρίδιο Musk Rose)

Τριανταφυλλιά Felicia - Χρήση

Η Τριανταφυλλιά Felicia, αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο ελκυστικές θαμνώδεις τριανταφυλλιές, και σε σχέση με την φυσική φόρμα του φυτού και σε σχέση με την πλουσιοτάτη και εξαιρετικά αρωματική ανθοφορία του.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε την δυνατότητα αξιοποίησής της ακόμα και σε σχετικά φτωχά εδάφη, αλλά επιπλέον και το σφρίγος της καθώς και την μεγάλη ανθεκτικότητά της, τότε έχουμε μπροστά μας μιαν ιστορική ποικιλία τριανταφυλλιάς που βλέπει εξαιρετικά αισιόδοξα το μέλλον.  

Και το βλέπει αισιόδοξα διότι στο παρόν:

 • Καλλιεργείται για το λουλούδι της, το οποίο ως κομμένο άνθος διαρκεί μέσα στα βάζα από 7 έως 10 περίπου ημέρες
 • Με την κατάλληλη υποστήριξη, διαμορφώνεται εύκολα σε αναρριχώμενη
 • Αξιοποιείται ως ιδιαίτερο φυτό τοποθετούμενη μόνη της σε περίοπτη θέση στον κήπο ή φυτευόμενη μαζικά 
 • Σχηματίζει εξαίρετες μπορντούρες και φράχτες ελεύθερης ανάπτυξης
 • Χρησιμοποιείται στον κήπο σε συνδυασμό με άλλα φυτά όπως για παράδειγμα με Ευχέρες (Heuchera ‘Chocolate Rues’), Λεβάντες (Lavandula angustifolia ‘Rosea’), Σάλβιες (Salvia nemorosa ‘Blaukonigin’) και Διγιτάλεις (Digitalis purpurea)
 • Τέλος, φυτεύεται σε μεγάλου μεγέθους γλάστρες και σε θέσεις προσήλιες

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του παρ’ ολίγον διαστημικού άρθρου με τίτλο Τριανταφυλλιά Felicia (Υβρίδιο Musk Rose), παρουσιάζει ο Γιάννης Χαρούλης, με το τραγούδι Τριανταφυλλάκι σε στίχους και μουσική Αποστόλη Βαλαρούτσου.

Ἐν Χορδαῖς καὶ Όργάνῳ

Το τραγούδι Τριανταφυλλάκι, σε στίχους και μουσική Αποστόλη Βαλαρούτσου ερμηνεύει ο Γιάννης Χαρούλης, σε συναυλία που έδωσε στο Γκάζι των Αθηνών, το καλοκαίρι του 2016.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο