Τριανταφυλλιά Aloha (Αναρριχώμενες Τσαγιού)

Τριανταφυλλιά Aloha με Ορθάνοικτο Άνθος
Τριανταφυλλιά Aloha με Ορθάνοικτο Άνθος

Η τριανταφυλλιά Aloha ανήκει στα αναρριχώμενα υβρίδια τσαγιού και κατατάσσεται στις Σύγχρονες Ποικιλίες.

Αποτελεί μιαν ακόμα ιστορική ποικιλία τριανταφυλλιάς, όχι μόνο για το ότι κυκλοφόρησε το 1949 αλλά και γιατί δημιουργός της ήταν ο εξαιρετικός κύριος Ευγένιος Μπέρνερ (Eugene Boerner), ο επονομαζόμενος και Πάπας των Πολύανθων τριανταφυλλιών (Papa Floribunda).

Το δε όνομά της, την λέξη ‘Aloha’ την ωφείλει στην Πολυνησιακής καταγωγής γλώσσα της Χαβάης, που σημαίνει αγάπη, στοργή, ειρήνη, συμπόνια και έλεος.

Λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο δημιουργίας αυτής της ποικιλίας Τριανταφυλλιάς, επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του αναγνώστη, να διαλέξει όποια ερμηνεία του ταιριάζει καλύτερα.

Η Τριανταφυλλιά Aloha παρουσιάζει εξαιρετική ανθοφορία ακόμα και όταν φυτεύεται σε ημισκιερές θέσεις.

Ανθισμένη Τριανταφυλλιά Aloha σε Συνθήκες Ημισκιάς
Ανθισμένη Τριανταφυλλιά Aloha σε Συνθήκες Ημισκιάς
Share on print
Τυπωθήτω | Print

Τριανταφυλλιά Aloha - Γενικά Στοιχεία

Η πορεία της δημιουργίας της ποικιλίας Τριανταφυλλιάς Aloha, μαζί με τα βασικά χαρακτηριστικά της και ορισμένα συνοπτικά στοιχεία ταυτότητας, δίδονται αμέσως παρακάτω.

Σύντομες Πληροφορίες

Οικογένεια: Rosaceae

Γένος: Rosa

Βοτανική Ονομασία: Rosa ‘Aloha’

Κοινή Ονομασία: Τριανταφυλλιά Aloha, Αναρριχώμενη Τριανταφυλλιά Aloha

Ανθοκομική Ταξινόμηση: Αναρριχώμενα Υβρίδια Τσαγιού – Σύγχρονες Ποικιλίες Τριανταφυλλιάς

Δημιουργός: Eugene Boerner – Ηνωμένες Πολιτείες, 1949

Βραβεία: Award of Garden Merit της Royal Horticultural Society, 2002

Δημιουργία & Χαρακτηριστικά

Η υβριδική αναρριχώμενη Τριανταφυλλιά Aloha είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης της ποικιλίας Mercedes Gallart με την ποικιλία New Dawn.

Η Mercedes Gallart ανήκει στα υβρίδια τσαγιού και έχει έντονα ροζ τριαντάφυλλα. Η New Dawn είναι πολύφορη αναρριχώμενη ποικιλία επαναλαμβανόμενης άνθησης που δημιουργήθηκε το 1930. Συγκαταλέγεται στις τριανταφυλλιές Hybrid Perpetual ενώ τα τριαντάφυλλά της έχουνε χρώμα ανοικτού ροζ.

Η νέα αναρριχώμενη τριανταφυλλιά Aloha, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά και από τις δυο γονεϊκές τριανταφυλλιές, είναι μεγάλης ανάπτυξης εύρωστος, ξυλώδης, φυλλοβόλος πολυετής θάμνος. Το κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο του φυτού, είναι ασφαλώς τα αρωματικά ροζ χρώματος τριαντάφυλλα που εμφανίζονται κατά την επαναλαμβανόμενη και εκτεταμένης διάρκειας ανθοφορία του – ανθοφορία που ξεκινά από τα τέλη Μαίου και ολοκληρώνεται με τα πρώτα κρύα τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Ωστόσο άξιο μνείας είναι και το εξαιρετικά διακοσμητικό δερματώδες φύλλωμα που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα παραγόμενα τριαντάφυλλα.

Ως προς το μέγεθος, το ύψος του φυτού φθάνει τα 2,5 με 4 m ενώ η διάμετρός του κυμαίνεται μεταξύ 1,5 με 2,5 m – διαστάσεις που αποκτά μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 2 έως 5 ετών από την φύτευση του. Ακόμα, είναι όρθιας εμφάνισης τριανταφυλλιά με κόμη πυκνή, η οποία είναι μάλλον συμμετρική με ακανόνιστο περίγραμμα.

Η διάρκεια ζωής της ξεπερνά τα 25 χρόνια.

​Τριανταφυλλιά Aloha (Αναρριχώμενες Τσαγιού)​

Αυτή η ποικιλία Τριανταφυλλιάς είναι κατάλληλη για:

 • Ατομική φύτευση
 • Ομαδικές φυτεύσεις
 • Φράχτες
 • Φύτευση σε αστικές περιοχές
 • Φύτευση σε γλάστρες
 • Κομμένο λουλούδι

Τριανταφυλλιά Aloha - Περιγραφή

Η τριανταφυλλιά Aloha είναι θάμνος μέτρια διακλαδισμένος με βλαστούς που φέρουν αγκάθια. Τα φύλλα της είναι σύνθετα, αποτελούμενα κυρίως από 5 φυλλίδια, στιλπνά, ωοειδή – ελλειψοειδή και οδοντωτά. Το άκρο των φυλλιδίων απολήγει σε αιχμή ενώ το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.

Τα τριαντάφυλλα φέρονται στην άκρη των βλαστών του έτους, συνήθως 3 έως 5 ανά ανθικό στέλεχος. Είναι διπλά, μεγάλου μεγέθους με διάμετρο που φθάνει τα 10 έως 12 cm. Αποτελούνται από 50 έως 60 πέταλα των οποίων το χρώμα είναι μέσης έντασης ροζ – ελαφρώς βαθύτερου τόνου στην κάτω επιφάνεια.

Είναι μέτρια έως πολύ αρωματικά, το δε άρωμά τους αφήνει την αίσθηση του ώριμου μήλου.

Την περίοδο της ανθοφορίας προσελκύει τα ωφέλιμα έντομα ανάμεσα στα οποία και τις πεταλούδες.

​Τριανταφυλλιά Aloha (Αναρριχώμενες Τσαγιού)​

Τριανταφυλλιά Aloha με Μπουμπούκια και Άνθη
Τριανταφυλλιά Aloha με Μπουμπούκια και Άνθη

Τριανταφυλλιά Aloha - Περιβάλλον Εγκατάστασης

Η Τριανταφυλλιά Aloha είναι πολύ ανθεκτική στο κρύο. Το κατώτερο θερμοκρασιακά εύρος αντοχής της κυμαίνεται μεταξύ -23 με -26 °C (USDA Hardiness zone 5b), ενώ οι πλήρως εγκατεστημένες τριανταφυλλιές της ποικιλίας μπορούν να αντεπεξέλθουν ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι τους -29 °C χωρίς να υποστούν ζημία.

Σε σχέση με το έδαφος, η τριανταφυλλιά Aloha – όπως και οι περισσότερες τριανταφυλλιές – συνιστάται να φυτεύεται σε, γόνιμα και πλούσια σε οργανική ουσία αργιλώδη εδάφη, τα οποία πρέπει να διαθέτουν επιπλέον και άριστη αποστράγγιση. 

Ως προς το εδαφικό pH το κατάλληλο εύρος είναι αρκετά μεγάλο, κυμαινόμενο μεταξύ 5,6 με 7,8. Ωστόσο ευδοκιμεί σε εδάφη που παρουσιάζουν ελαφρώς όξινη έως ουδέτερη αντίδραση, δηλαδή σε τιμές pH που κυμαίνονται μεταξύ 6 με 7.

Σε σχέση με την έκθεση, μπορεί να φυτευτεί σε θέσεις τόσο προσήλιες όσο και ημισκιερές ενώ αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμά της η άψογη ανθοφορία της ακόμα και σε ημέρες συνεχόμενης συννεφιάς.

Επιπροσθέτως πρέπει να σημειωθεί, πως τα τριαντάφυλλά της δεν καταστρέφονται από τις βροχές.

​Τριανταφυλλιά Aloha (Αναρριχώμενες Τσαγιού)​

Τριανταφυλλιά Aloha σε Πλήρη Άνθιση στον Κήπο
Τριανταφυλλιά Aloha σε Πλήρη Άνθιση στον Κήπο
Ροζ Τριανταφυλλιές στον Κήπο

Φύτευση Τριανταφυλλιάς

Στον Κήπο & στην Γλάστρα

Τριανταφυλλιά Aloha - Φροντίδα

Η φροντίδα του φυτού περιλαμβάνει την Άρδευση, την Λίπανση, το Κλάδεμα και την απαραίτητη Φυτοπροστασία. Για όλα αυτά ο πάντοτε υπομονετικός αναγνώστης της ‘Καλλιέργειας’ θα βρεί απαντήσεις πατώντας τους πάντοτε ηλεκτρονικά δαιμόνιους συνδέσμους:

Το μόνο επιπρόσθετο στοιχείο που θα δοθεί εδώ, είναι πως η αντοχή της στις κλασικές ασθένειες των τριανταφυλλιών είναι αξιοσημείωτα μεγάλη ενώ ως προς τους εχθρούς πρέπει να συμπεριληφθούν τόσο τα κουνέλια όσο και τα ελάφια – έναντι των οποίων χρειάζεται προστασία.

​Τριανταφυλλιά Aloha (Αναρριχώμενες Τσαγιού)​

Ανθισμένη Αναρριχώμενη Τριανταφυλλιά Aloha
Ανθισμένη Αναρριχώμενη Τριανταφυλλιά Aloha

Τριανταφυλλιά Aloha - Χρήση

Η τριανταφυλλιά Aloha συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στην διακόσμηση κήπων και τοπίων, διότι έχει εξαιρετικό άρωμα, επαναλαμβανόμενη ανθοφορία και ακόμα σφρίγος και δύναμη ως φυτό.

Έτσι, θα μπορούσε γενικά να ειπωθεί πως η τριανταφυλλιά Aloha:

 • Καλλιεργείται για το λουλούδι της, το οποίο ως κομμένο άνθος μπορεί να διαρκέσει μέσα στα βάζα από 5 έως 8 περίπου ημέρες
 • Χρησιμοποιείται στον κήπο φυτευόμενη μόνη της ή σε ομάδες των τριών
 • Χρησιμοποιείται στον κήπο σε συνδυασμό με άλλα φυτά όπως για παράδειγμα με Λεβάντες (Lavandula angustifolia), Λυχνίδες (Lychnis coronaria) καθώς και Κλιματίδες (Clematis ‘Jackmanii’)
 • Μπορεί να αξιοποιηθεί ως αναρριχώμενο φυτό σε τοίχους, καφασωτά και πέργκολες, με κατάλληλη στήριξη
 • Μπορεί με το κατάλληλο κλάδεμα να διαμορφωθεί σε θάμνο
 • Τέλος, είναι δυνατή η φύτευσή της σε μεγάλου μεγέθους γλάστρες και σε θέσεις προσήλιες

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του ελαφρώς χαβανέζικου άρθρου με ολίγη αγγλική εσάνς και τίτλο Τριανταφυλλιά Aloha (Αναρριχώμενες Τσαγιού), παρουσιάζουν οι εξαίρετοι κύριοι J. J. Cale και Eric Clapton, με το τραγούδι του πρώτου After Midnight.

Ἐν Χορδαῖς καὶ Όργάνῳ

Η Αναρριχώμενη Τριανταφυλλιά Aloha, o J. J. Cale και ο Eric Clapton ανθίζουν ομού After Midnight.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on digg
Share on stumbleupon
Μετάβαση στο περιεχόμενο