Σύνθεση του Καρπού της Τομάτας - Τομάτα Πράσινη
Πράσινες Τομάτες Κομμένες Ακριβοδίκαια στην Μέση

Τομάτα - Γ. Σύνθεση Καρπού & Ποιοτικά Χαρακτηριστικά

Το ολωσδιόλου ανεπίκαιρο για το Βόρειο ημισφαίριο αφιέρωμα στην σύνθεση του καρπού της τομάτας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, ολοκληρώνεται σε αυτό το τρίτο μέρος.

Με μεγάλη συγκίνηση και ρίγη ενθουσιασμού (από το κρύο), η συντακτική ομάδα της “Καλλιέργειας” στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους ηρωικά μοχθούντες και κοπιώντες τοματοπαραγωγούς του Νοτίου ημισφαιρίου, που μέσα σε συνθήκες, πολλές φορές, αφόρητης ζέστης στέκονται πάνω στην καλλιέργεια, όταν την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των καταναλωτών τομάτας απολαμβάνει τις θερινές της διακοπές.

Καλό καλοκαίρι.

Τομάτα – Γ. Σύνθεση Καρπού & Ποιοτικά Χαρακτηριστικά

Σύνθεση του Καρπού της Τομάτας - Υβρίδιο Εμβολιασμένης Τομάτας F1 Belriccio
Υβρίδιο Εμβολιασμένης Τομάτας F1 Belriccio

Σύνθεση του Καρπού της Τομάτας - Λιπίδια

Η συμμετοχή των λιπιδίων στην σύνθεση του καρπού της τομάτας εξαρτάται από την ποικιλία, τον βαθμό ωρίμανσης αυτής κατά την φάση της συγκομιδής καθώς και από τις μεταχειρίσεις της τομάτας κατά την αποθήκευση.

Τα λιπίδια που μετέχουν στην σύνθεση του καρπού της τομάτας φθάνουν περίπου τα 33 και είναι διγλυκερίδια, τριγλυκερίδια, στερόλες, εστέρες στερόλης, ελεύθερα λιπαρά οξέα και υδρογονάνθρακες.

Από αυτά, μεγαλύτερη συμμετοχή στο κλάσμα των λιπιδίων του περικαρπίου της τομάτας έχουν τα λινολενικά, τα ελαϊκά, τα στεατικά, παλμιτικά και τα μυριστικά οξέα.

Το ασαπωνοποίητο κλάσμα του περικαρπίου περιέχει υδρογονάνθρακες με α-αμυρίνη και τ3 αμυρίνη, ενώ το αλκαλικό διαλυτό κλάσμα περιέχει οργανικά οξέα μακράς αλυσσίδας.

Τομάτα – Γ. Σύνθεση Καρπού & Ποιοτικά Χαρακτηριστικά

Σύνθεση του Καρπού της Τομάτας - Πράσινες Τομάτες για Τηγάνι
Πράσινες Τομάτες για Τηγάνι

Ιντερμέδιο: Ιδιαίτερα Ποιοτικά Χαρακτηριστικά της Τομάτας - Αλκαλοειδή

Η τομάτα, ως σολανώδες φυτό, περιέχει αλκαλοειδή. Τα αλκαλοειδή είναι αζωτούχα φυσιολογικά ενεργά δηλητήρια, πικρής – πικρότατης γεύσεως.

Η κατάποση αυτών από τον άνθρωπο και τα ζώα μέχρι ενός ορισμένου ορίου οδηγεί σε τεχνητό παράδεισο (ή κόλαση), συνοδεία πονοκεφάλων, εμμετών, σπασμών καθώς και άλλων εξίσου ενδιαφέροντων αντιδράσεων.

Πάνω από αυτό το όριο, η κατάποση τους οδηγεί ανθρώπους και ζώα στον γνωστό από άλλες αφηγήσεις αυθεντικό παράδεισο.

Η συμμετοχή των αλκαλοειδών στην σύνθεση του καρπού της τομάτας ήταν και ο λόγος για τον οποίον αυτή αρχικά δαιμονοποιήθηκε.

Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η ιστορία της ένταξης του καρπού της τομάτας στην διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου, συνεπώς και της καλλιέργειάς της, αλλά αυτό το γεγονός θα αποτελέσει βασικό θέμα ενός άλλου αφιερώματος στην τομάτα.

Τομάτα – Γ. Σύνθεση Καρπού & Ποιοτικά Χαρακτηριστικά

Σύνθεση του Καρπού της Τομάτας - Υβρίδιο Εμβολιασμένης Τομάτας F1 Aviditas
Υβρίδιο Εμβολιασμένης Τομάτας F1 Aviditas
Σύνθεση του Καρπού της Τομάτας - Μεσόκαρπες Τομάτες Κόκκινου Χρωματισμού στο Φυτό
Μεσόκαρπες Τομάτες Κόκκινου Χρωματισμού στο Φυτό
Σύνθεση του Καρπού της Τομάτας - Άγουρη Τομάτα στο Φυτό
Άγουρη Τομάτα στο Φυτό

Αλκαλοειδή της Τομάτας - Στεροειδή

Στην σύνθεση του καρπού της τομάτας μετέχουν τα αλκαλοειδή  τοματίνη και σολανίνη. Η τοματίνη είναι ένα γλυκοσιδικό στεροειδές, η περιεκτικότητα του οποίου στην πράσινη ντομάτα είναι περίπου 0,087%.

Οι κόκκινες και ώριμες ντομάτες χάνουν σχεδόν όλη την τοματίνη όταν παραμείνουν επάνω στα φυτά για δύο έως τρεις ημέρες προ της συγκομιδής. 

Το ίδιο συμβαίνει και με την σολανίνη. Η παρουσία της μειώνεται καθώς η τομάτα αλλάζει χρώμα, ενώ στην ωρίμανση εξαφανίζεται εντελώς. Οι κονσερβοποιημένες πράσινες ντομάτες περιέχουν σολανίνη, όμως χάρις στη δράση της άλμης, η τοξικότητά της εξουδετερώνεται ολοκληρωτικά.

Εκτός από τα αλκαλοειδή, η στιγμαστερόλη και η 3-σιτοστερόλη αποτελούν τις δύο κύριες στερόλες που μετέχουν στην σύνθεση του καρπού της τομάτας.

Αλλά σύνθεση χωρίς συνθέτες δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Οι The Seeds υπήρξανε συνθέτες πολύ ενδιαφέροντων ασμάτων. Οι The Seeds λοιπόν στην σύνθεση και οι The Seeds στην εκτέλεση προσφέρουν στο φιλόμουσο κοινό και των δύο ημισφαιρίων το κάποτε πολύ δημοφιλές τραγούδι τους "Pushin’ Too Hard" μικρή μου πράσινη τομάτα.

[printfriendly]

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο