Τα Ταξίδια των Φυτών - Αναρριχώμενο σε Κορμό

Ταξιδεύοντας με τα

Φυτά

Πως Ταξιδεύουν τα Φυτά;

Λίγο έως πολύ ανορθόδοξα. Και πότε με τον σπόρο, πότε με τον άνεμο και τον σπόρο, πότε με άλλα παρεμφερή θαυμάσια στρατηγήματα, διασχίζοντας μικρές ή απέραντες εκτάσεις, αγγίζουνε τα όρια και γνωρίζουνε τις εσχατιές της φυσικής των ζώνης εξάπλωσης. Η πραγματική ή εικαζόμενη κοιτίδα τους, οι διαδρομές τους στον χώρο και στον χρόνο, καθώς και οι ποικίλες επιρροές που δέχονται και ασκούνε τόσο στις οικοθέσεις τους όσο και στις εντός και γύρω τους ανθρώπινες κοινότητες, αποτελούν και το αντικείμενο ετούτης της ενότητας του ιστοτόπου. Iggy Pop και ‘The Passenger’ για τους ακαταπόνητους περιηγητές.

IGGY POP - The Passenger
Αναπαραγωγή Βίντεο

ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Σε αυτήν την ενότητα του ιστοτόπου περιγράφονται οι διαδρομές των άγριων, μη-καλλιεργούμενων φυτών στον χώρο και στον χρόνο, από τις επιβεβαιωμένες ή εικαζόμενες κοιτίδες τους μέχρι τα φυσικά όρια διασποράς τους, και από τα βάθη της φυσικής ιστορίας μέχρι την σύγχρονη εποχή.

ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Ότι επιφυλλάσσεται για τα άγρια, το ίδιο περιμένει και τα εξημερωμένα, τα καλλιεργούμενα φυτά. Σε αυτήν την ενότητα του ιστοτόπου καταγράφονται και αναλύονται οι διαδρομές τους στον χώρο και στον χρόνο, καθώς και οι αδιάλειπτες επιδράσεις που άσκησαν και ασκούν πάνω στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Γυναίκα στο περιβόλι με μαρούλια

Φρέσκα Άρθρα Κατηγορίας

Rafflesia arnoldii, Το Γιγάντιο Λουλούδι του Φυτού

Rafflesia arnoldii, Το Μεγαλύτερο Λουλούδι του Κόσμου

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος απλό λουλούδι του φυτικού βασιλείου, η Rafflesia arnoldii, ανήκει σε ένα γένος παρασιτικών φυτών με πολλές ιδιαιτερότητες, οι οποίες εξάπτουν την περιέργεια των συστηματικών ερευνητών όπως και των απλών παρατηρητών του, που στέκονται μπροστά του με δέος αλλά και θαυμασμό.

>>
Ιστορία του Φυτού του Καπνού - Φυτό Nicotiana tabacum σε Άνθιση

Η Ιστορία του Φυτού του Καπνού Nicotiana tabacum L.

Η Ιστορία του φυτού του Καπνού Nicotiana tabacum L. έχει ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές. Κάποιες από αυτές αφορούν την ανακάλυψη του φυτού, την καλλιέργεια και την χρήση του & κάποιες άλλες την οικονομική, ανθρωπολογική και κοινωνική διάσταση της ιστορίας του φυτού του Καπνού τον καιρό της αποικιοκρατίας.

>>
Μικρομέρια της Ακρόπολης Micromeria acropolitana - Το Ενδημικό Μικρομέρια της Ακρόπολης στον Ιερό Βράχο

Μικρομέρια της Ακρόπολης, Ένα Μνημείο της Φύσης στον Παρθενώνα

Μια παλιά ανατολίτικη παροιμία λέει πως “ακόμα και το πιο μεγάλο ταξίδι ξεκινά με το πρώτο βήμα”. Η Micromeria acropolitana, η Μικρομέρια της Ακρόπολης, ενδημικό φυτό του λόφου της Ακρόπολης των Αθηνών, γνωρίζοντας αυτήν την παροιμία προτού καν διατυπωθεί, άρχισε πράγματι το μεγάλο ταξίδι της μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά γης, κάνοντας αποφασιστικά αυτό το πρώτο κρίσιμο βήμα.

>>

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο