Spathiphyllum wallisi - Σπαθίφυλλο σε Ανθοφορία
Spathiphyllum wallisi σε Ανθοφορία

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) - Περιγραφή και Χρήση

Το Σπαθίφυλλο είναι ένα γένος 40 περίπου ειδών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το περί ου παρακάτω ο λόγος Spathiphyllum wallisii ή αγγλιστί Κρίνος της ειρήνης.

Ο Κρίνος της ειρήνης λοιπόν είναι ένα εξαιρετικά διαδεδομένο παγκοσμίως ανθόφυτο που στολίζει τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους και για το οποίο θα ειπωθούν εν ολίγοις πάμπολλα στο ακόλουθο άρθρο.

Εισαγωγικά μόνο, σε αυτό το σημείο, η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ έχει την αδήρρητη ανάγκη να δηλώσει πως η ονομασία Κρίνος της ειρήνης για το Σπαθίφυλλο είναι ότι και το Καταιγίδα της ερήμου για τους απανταχού Βεδουίνους: ένα σύντομο ανέκδοτο ή μια εκ των βλαπτικών συνεπειών του καπνίσματος (των καννών).

Σπαθίφυλλο Καταγωγή

Spathiphyllum wallisi (Σπαθίφυλλο) - Χάρτης Καταγωγής
Spathiphyllum wallisi (Σπαθίφυλλο) - Χάρτης Καταγωγής

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) – Περιγραφή και Χρήση

Spathiphyllum wallisii - Σπαθίφυλλο Ανθισμένο στον Κήπο
Spathiphyllum wallisii Ανθισμένο στον Κήπο

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) - Σύντομη Περιγραφή

Βοτανική ονομασία

Spathiphyllum wallisii

Κοινή ονομασία

Κρίνος της ειρήνης

Γενικά χαρακτηριστικά

Τύπος φυλλώματος: Αειθαλές

Μορφή: Πόα

Υφή φυλλώματος: Μέση

Ύψος: 0,30-0,45 (μέχρι 0,60 m)

Διάμετρος: 0,30-0,45 (μέχρι 0,60 m)

Ρυθμός ανάπτυξης: Αργός

Περίοδος άνθισης: Σποραδικά όλη την βλαστική περίοδο

Περίοδος καρποφορίας: Σποραδικά όλη την βλαστική περίοδο

Σχήματα και χρώματα

Φύλλα: Ωοειδή, Ελλειψοειδή

Χρώμα φυλλώματος: Πράσινο

Χρώμα φύλλων το φθινόπωρο: Πράσινο

Σχήμα λουλουδιών: Σπάδιξ

Χρώμα λουλουδιών: Λευκό

Καρπός: Συγκάρπιο (Μούρο)

Φύτευση

Τύπος εδάφους: Άριστης αποστράγγισης, αμμώδες, πηλώδες

Εδαφικό pH: 5,8-7

Πότισμα: Μέτριο

Έκθεση: Ημισκιά, Σκιά

Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες: 1,7 °C

Χρήσεις

Μόνο, σε ομάδες, σε κήπους, γλάστρες και ζαρντινιέρες εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) – Περιγραφή και Χρήση

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) - Ετυμολογία

Ετυμολογία του ονόματος του γένους: Το όνομα του γένους Spathiphyllum είναι η εξαιρετικά παραστατική Νεολατινική εκδοχή δύο λέξεων της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, των σπάθη’ (Ινδοευρωπαϊκή ρίζα *sph₂-dʰ) και ‘φύλλον’ – περιγράφοντας εύστοχα το ιδιαίτερο σχήμα των ανθέων.

Ετυμολογία του ονόματος του είδους: Το όνομα του είδους wallisii δόθηκε προς τιμήν του Γερμανού συλλέκτη φυτών Gustav Wallis (1830 – 1878), ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εισήγαγε πάνω από 1000 είδη φυτών στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και πολλές ορχιδέες.

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) – Περιγραφή και Χρήση

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) - Καταγωγή & Προσδόκιμο Ζωής

Καταγωγή: Κοιτίδα του Σπαθίφυλλου (Spathiphyllum wallisii) είναι η τροπική ζώνη της Νοτίου Αμερικής και συγκεκριμένα η Κολομβία, όπου απαντώνται και οι περισσότεροι φυσικοί πληθυσμοί του καθώς και η Βενεζουέλα. Φυσικές οικοθέσεις του είναι οι σκιερές περιοχές των δασών βροχής που συνήθως βρίσκονται σε υγρούς οικότοπους.

Προσδόκιμο Ζωής: Το Σπαθίφυλλο ζει 3 με 5 χρόνια αλλά κάποιες φορές αναφέρεται να ξεπερνά και τα 10 χρόνια.

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) – Περιγραφή και Χρήση

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) - Μορφολογικά Στοιχεία

Το Σπαθίφυλλο είναι πολυετής, αειθαλής, ριζωματώδης ανθοφόρα πόα σφαιρικού σχήματος και όρθιας εμφάνισης. Το εξαιρετικά ελκυστικό φύλλωμά του είναι συμμετρικό, μέσης υφής και πυκνότητας. Εάν εγκατασταθεί στο έδαφος παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανάπτυξη σε πλάτος, καλύπτοντας χώρους.

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) – Περιγραφή και Χρήση

Spathiphyllum wallisii - Σπαθίφυλλο, το Ρίζωμα του Φυτού
Spathiphyllum wallisii το Ρίζωμα του Φυτού

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) - Βοτανική Περιγραφή

Φύλλα: Τα φύλλα είναι μεγάλα, απλά, έντονου πράσινου χρώματος, που φύονται απευθείας από το ρίζωμα. Έχουν σχήμα ωοειδές ή ελλειψοειδές, απολήγουν σε αιχμηρή κορυφή και φέρονται πάνω σε μακρείς μίσχους μήκους 14 έως 15 cm. Είναι δερματώδη και στιλπνά, ιδιαιτέρως διακοσμητικά και έχουν μήκος που κυμαίνεται μεταξύ 12 με 15 cm και πλάτος 6 έως 8 cm.

Άνθη: Το Σπαθίφυλλο έχει άνθη ερμαφρόδιτα που αναπτύσσονται σε  ταξιανθία σπάδικα.  Ο σπάδικας είναι όρθιος, έχει κρεμώδες χρώμα και μήκος που κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7 cm. Τον σπάδικα του Σπαθίφυλλου περιβάλλει η σπάθη, η οποία αν και μοιάζει με μεγάλο ‘πέταλο’ άνθους δεν είναι παρά ένα ή συχνά δύο βράκτια φύλλα. Η σπάθη έχει ωοειδές σχήμα και απολήγει σε αιχμή. Το χρώμα της είναι αρχικά λευκό με ανοικτά πράσινα νεύρα και κατόπιν με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο πράσινο. Οι διαστάσεις της σπάθης είναι 7 έως 10 cm μήκος και 5 έως 7 cm πλάτος.

Επικονίαση: Η επικονίαση πραγματοποιείται με τα έντομα, τα οποία έλκονται από το ελαφρύ άρωμα του φυτού – άρωμα το οποίο οι ποικιλίες του ατυχώς στερούνται.

Καρπός: Ο καρπός του Σπαθίφυλλου είναι σφαιρικού σχήματος και φέρεται σε ταξικαρπία μούρου. Είναι λείος, έχει λευκό χρώμα και διάμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 1 με 1,3 cm.

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) – Περιγραφή και Χρήση

Spathiphyllum wallisii - Σπαθίφυλλο με Ορθάνοιχτο Άνθος
Spathiphyllum wallisii με Ορθάνοιχτο Άνθος

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) - Κλίμα και Έδαφος

Θερμοκρασία: Το Σπαθίφυλλο, ως φυτό των τροπικών περιοχών δεν αντέχει το κρύο. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, που αποτελούν και το κατώτερο όριο αντοχής του, κυμαίνονται μεταξύ 4 και 1,7 °C.  

Με τις υψηλές θερμοκρασίες η συμπεριφορά του Σπαθίφυλλου είναι εξαιρετική καθώς δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα εφόσον αναπτύσσεται σε περιβάλλον με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία.

Έδαφος και pH: Το Σπαθίφυλλο αναπτύσσεται σε ποικίλους εδαφικούς τύπους, εκτός από τα βαριά αργιλλώδη εδάφη, υπό τον όρο να στραγγίζουν καλά αλλά ταυτοχρόνως να συγκρατούν την απαραίτητη υγρασία. Ως προς το pH αναπτύσσεται σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 5,8 και 7, ωστόσο ευδοκιμεί στα όξινα έως ελαφρώς όξινα εδάφη με τιμές που κυμαίνονται από 5,8 μέχρι και 6,5.

Έκθεση: Το Σπαθίφυλλο αναπτύσσεται σε θέσεις ημισκιερές ή πλήρους σκίασης (όσο περισσότερο θερμές είναι οι περιοχές φύτευσής του). Ακόμα, όταν καλλιεργείται ως φυτό εσωτερικού χώρου, θα πρέπει να επιλέγονται θέσεις φωτεινές ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η άμεση έκθεσή του στις ηλιακές ακτίνες, καθώς μπορούν να προκαλεσουν εγκαύματα στα φύλλα.

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) – Περιγραφή και Χρήση

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) - Φυτοπροστασία

Το Σπαθίφυλλο σε γενικές γραμμές δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες. Ωστόσο και αυτό το φυτό δεν είναι άτρωτο.

Εχθροί: Στους συνηθέστερους εχθρούς του συμπεριλαμβάνονται, οι Αλευρώδεις, οι Αφίδες (ή Μελίγκρες), τα Κοκκοειδή καθώς και οι Ψευδόκοκκοι. Με την χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων η αντιμετώπισή τους είναι ικανοποιητική.

Ασθένειες: Ο Περονόσπορος (Phytophthora sp.),το Κυλινδροκλάδιο του Σπαθίφυλλου (Cylindrocladium spathiphylli) και το Πύθιο (Pythium sp.) είναι οι συχνότερες ασθένειες του φυτού. Με την χρήση των κατάλληλων μυκητοκτόνων η αντιμετώπισή τους είναι ικανοποιητική.

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) – Περιγραφή και Χρήση

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) - Τοξικότητα

Το Σπαθίφυλλο περιέχει στους ιστούς του οξαλικό ασβέστιο, το οποίο είναι τοξικό για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ενώ ο οπός (χυμός) του είναι ερεθιστικός για το δέρμα. Συνιστάται να αποφεύγεται η επαφή ιδίως των παιδιών καθώς και των κατοικιδίων με το φυτό.

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) – Περιγραφή και Χρήση

Spathiphyllum wallisii - Σπαθίφυλλο σε Εσωτερικό Χώρο
Spathiphyllum wallisii σε Εσωτερικό Χώρο

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) - Χρήση ως Καλλωπιστικό

Χρήση ως φυτό εσωτερικού χώρου: Το Σπαθίφυλλο είναι ένα από τα χρησιμότερα φυτά για την διακόσμηση του εσωτερικού τόσο των οικιών όσο και των επαγγελματικών χώρων. Αλλά πέρα από την διακοσμητική, έχει ακόμα μια ίσως πιο ενδιαφέρουσα πλευρά, καθώς έχει την ιδιότητα να φιλτράρει, να καθαρίζει, τους εσωτερικούς χώρους από τις τοξίνες του αέρα (όπως η φορμαλδεϋδη, το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα) εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα την ατμόσφαιρα με οξυγόνο. Για να επιτελέσει μια τέτοια λειτουργία χρειάζεται 1 φυτό ανά 20 με 25 m2

Χρήση στον κήπο και στο τοπίο: Σε περιοχές κατάλληλες για την ανάπτυξή του, μπορεί να φυτευθεί και στο έδαφος αλλά και σε γλάστρες – πάντοτε όμως σε ημισκιερές και σκιερές θέσεις.

Έτσι, θα μπορούσε να ειπωθεί πως το Σπαθίφυλλο αξιοποιείται:

  • Ως φυτό ιδιαίτερου ενδιαφέροντος φυτευόμενο μόνο του
  • Σε ομαδικές φυτεύσεις κήπων και τοπίου
  • Ως φυτό εδαφοκάλυψης
  • Σε συνδυασμό με άλλα εξωτικού χαρακτήρα φυτά, όπως για παράδειγμα με Κρότωνες (Codiaeum variegatum), Καλάδια (Caladium ) και Διπλαδένιες (Mandevilla splendens)

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) – Περιγραφή και Χρήση

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) - Παραπομπές

Τις παραπομπές του Σπαθίφυλλου χαιρετίζει ο Λώρενς Φερλινγκέτι με το ποίημά του Κι οι Άραβες Κάναν Ερωτήσεις Φοβερές και Τρομερές … και παρουσιάζει με το τραγούδι Zawiya ο Άραβας εκ Μαρόκου Aziz Sahmaoui και οι University of Gnawa.

  1. Bawden-Davis, J. (2007). Indoor gardening the organic way: How to create a natural and sustaining environment for your houseplants. Lanham, MD: Taylor Trade Pub.
  2. Mounika, K., Panja, B., & Saha, J. (2017). Diseases of Peace lily [Spathiphyllum sp.] caused by fungi, bacteria and viruses: A review. The Pharma Innovation Journal, 6(9), 103-106.
  3. Shry, C. L., & Reiley, H. E. (2017). Introductory horticulture.

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές αλλά και προτροπές, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις είναι, σε γενικές γραμμές, ευπρόσδεκτες. Το εάν θα γίνουν και αποδεκτές είναι, σε γενικές γραμμές, μιά άλλη ιστορία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Η επιθυμία του περιηγητή του ιστοτόπου για ενίσχυση των άμισθων συντελεστών του είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Παρέχοντάς του το κουμπί της δωρεάς, τον βοηθούμε να το ασκήσει.

Close Menu