
Αρχική | Home » ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ » Το Ποίημα του Πάουλ Τσέλαν ‘Ψαλμός’
Το ποίημα με τον τίτλο Ψαλμός γράφτηκε από τον σημαντικό γερμανόφωνο Ρουμάνικης καταγωγής Εβραίο ποιητή Πάουλ Τσέλαν (1920, Τσερνόβιτς – 1970, Παρίσι). Το ποίημα Ψαλμός περιλαμβάνεται στην συλλογή Του Κανενός το Ρόδο (Die Niemandsrose), που κυκλοφόρησε το 1963 από τον εκδοτικό οίκο S. Fischer Verlag.
Πολύγλωσσος και ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ου αιώνα, έζησε κυρίως στην Γαλλία εργαζόμενος ως μεταφραστής. Και το μεταφραστικό του έργο υπήρξε, από οποιαδήποτε πλευρά ειδωμένο, διεισδυτικό και αξεπέραστο, ενώ ακόμα μελετάται από τους γλωσσολόγους.
Για το αντιφατικό στοιχείο, δηλαδή να έχει ως μητρική του γλώσσα τα Γερμανικά – την γλώσσα που μιλούσαν οι φονιάδες Ναζί των γονέων του κατά το Ολοκαύτωμα – ο Πάουλ Τσέλαν είχε πει: ‘Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που να μπορεί να αποτρέψει έναν ποιητή από το να γράφει, ακόμα και το γεγονός ό,τι είναι Εβραίος και η Γερμανική είναι η γλώσσα των ποιημάτων του.’
Κανένας δεν μας πλάθει ξανά από
χώμα και πηλό,
κανένας δεν ευλογεί τη σκόνη μας.
Κανένας.
Δόξα σοι ο Κανένας
Για την αγάπη σου θέλουμε
ανθίσει.
Σ’ εσέναν
απέναντι.
Ένα Τίποτα
ήμαστε, είμαστε, για πάντα
θα μείνουμε, που ανθίζει:
του Τίποτα, του
Κανενός το ρόδο.
Mε
το στύλο φως ψυχής,
το στήμονα έρημο ουρανού,
τη στεφάνη κόκκινη
από τη λέξη πορφύρα, που τραγουδούσαμε
πάνω, ω πάνω
απ’ τ’ αγκάθι.
Μετάφραση: Χρήστος Χ. Λάζος
Ποίημα από την συλλογή Του Κανενός το Ρόδο (Die Niemandsrose) του 1963
Celan’s Universality by Robert Von Hallberg: Michigan Quarterly Review
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.
Σ υμβουλές αλλά και προτροπές, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις είναι, σε γενικές γραμμές, ευπρόσδεκτες. Το εάν θα γίνουν και αποδεκτές είναι, σε γενικές γραμμές, μιά άλλη ιστορία.
Η επιθυμία του περιηγητή του ιστοτόπου για ενίσχυση των άμισθων συντελεστών του είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Παρέχοντάς του το κουμπί της δωρεάς, τον βοηθούμε να το ασκήσει.