Προετοιμασία Εδάφους για Σπορά Γκαζόν ή Εγκατάσταση Έτοιμου Χλοοτάπητα

Στην Προετοιμασία Εδάφους για Σπορά Γκαζόν ή Εγκατάσταση Έτοιμου Χλοοτάπητα Συμβάλλει και μια Απλή Τσουγκράνα
Στην Προετοιμασία Εδάφους για Σπορά Γκαζόν ή Εγκατάσταση Έτοιμου Χλοοτάπητα Συμβάλλει και μια Απλή Τσουγκράνα

Η Προετοιμασία Εδάφους για Σπορά Γκαζόν ή Εγκατάσταση Έτοιμου Χλοοτάπητα αντιπροσωπεύει το προτελευταίο στάδιο εργασιών, πριν την απόδοση ενός χώρου πρασίνου με φυτά γρασιδιού.

Και όπως συμβαίνει με κάθε είδους εργασία, έτσι και εδώ, όσο πιο ορθά και με επιμέλεια γίνεται τόσο πιο άρτιο θα είναι και το αποτέλεσμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση έρχεται (τρέχοντας) να συμβάλλει το παρόν άρθρο, ενημερώνοντας και πληροφορώντας κάθε ενδιαφερόμενο για τις αναγκαίες προεργασίες, όπως και για την διαδοχή και την ορθή εκτέλεσή τους, που απολήγουν στην δημιουργία ενός νέου χλοοτάπητα.

Όπου σε γενικές γραμμές και ανεξάρτητα από το εάν αυτός ο χλοοτάπητας προκύψει από σπορά ή από εγκατάσταση προκαλλιεργημένου, οι αναγκαίες προεργασίες παραμένουν ίδιες.

Αλλά ας μην προκαταβάλουμε τον άτυχο αναγνώστη: ως συντακτική ομάδα της «Καλλιέργειας» ας τον καλωσορίσουμε σε ένα ακόμα εμβριθές άρθρο, ας του συμπαρασταθούμε στην ατυχία του, και ας τον καλέσουμε να περάσει στα ενδότερα αυτού (του άρθρου).

Η Απόλαυση του Κειμένου τον περιμένει κάθιδρη.

Ο συγκεκριμένος κήπος έχει φτάσει κοντά στην τελική ισοπέδωση και κλίση.

Οι Προετοιμασίες Εγκατάστασης Ενός Νέου Χλοοτάπητα Έχουν Σχεδόν Ολοκληρωθεί
Οι Προετοιμασίες Εγκατάστασης Ενός Νέου Χλοοτάπητα Έχουν Σχεδόν Ολοκληρωθεί
Τυπωθήτω | Print

Εργασίες για την Προετοιμασία του Εδάφους

Η προετοιμασία του εδάφους για σπορά γκαζόν ή εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τις κάτωθι επιμέρους εργασίες, στον βαθμό που το υπάρχον έδαφος κρίνεται κατάλληλο:

 • Απομάκρυνση πετρών ή/και μπαζών(1ο ή 2ο βήμα, ανάλογα την ποσότητα)
 • Ζιζανιοκτονία
 • Απόδοση αρχικής κλίσης στο έδαφος με ενσωμάτωση εδαφοβελτιωτικών και λιπασμάτων
 • Εγκατάσταση στραγγιστικού και αρδευτικού συστήματος
 • Απόδοση τελικής κλίσης στο έδαφος

Εάν το υπάρχον έδαφος κρίνεται ακατάλληλο, τότε οι επιμέρους εργασίες διαμορφώνονται ως εξής:

 • Απομακρύνεται το ακατάλληλο έδαφος
 • Προστίθεται γόνιμο επιφανειακό κηπόχωμα
 • Πραγματοποιείται αδρή διαμόρφωση του εδάφους
 • Γίνεται προληπτική ζιζανιοκτονία
 • Αποδίδεται η αρχική εδαφική κλίση με ενσωμάτωση εδαφοβελτιωτικών και λιπασμάτων
 • Γίνεται η εγκατάσταση του στραγγιστικού και αρδευτικού συστήματος
 • Αποδίδεται η τελική κλίση του εδάφους.

Προετοιμασία Εδάφους για Σπορά Γκαζόν ή Εγκατάσταση Έτοιμου Χλοοτάπητα

Προετοιμασία Εδάφους για Σπορά Γκαζόν - Η Ισοπέδωση και Απόδοση Κλίσης έχουν Πραγματοποιηθεί
Η Ισοπέδωση και Απόδοση Κλίσης έχουν Πραγματοποιηθεί

Καθάρισμα του Χώρου & του Εδάφους

Για να είναι δυνατή η σπορά ή η εγκατάσταση προκαλλιεργημένου χλοοτάπητα σε έναν χώρο, τότε αυτός θα πρέπει να είναι καθαρός. Καθαρός σημαίνει απαλλαγμένος από αδρανή ή κατασκευαστικά υλικά, όπως και από ποικίλους τύπους οργανικών.

Ειδικά στις νεοπαράδοτες κατοικίες, συμβαίνει συχνά και λίγο έως πολύ παντού, οι Εργολάβοι δίχως Σύνορα να βρίσκουν την περιοχή που προορίζεται για κήπος ως βολική χωματερή.

Εκεί ρίχνουν κάθε λογής σκουπίδι, αφήνοντας κατάπληκτο τον ιδιοκτήτη ή τον τελευταίο και αποσυνάγωγο των εργολάβων, αυτόν του πρασίνου, με την εφευρετικότητά τους.

Από ολόκληρα κομμάτια πηγμένου τσιμέντου μέχρι τεμάχια σιδερόβεργας, και από τμήματα πλαστικών σωλήνων μέχρι σωρούς με πλακάκια μπάνιου, η ποικιλία σκουπιδιών και μπαζών μπορεί να είναι αναρίθμητη.

Όλα αυτά τα υλικά, όπως και διάφορα συντρίμμια μεγέθους από 5 έως 7,5 cm (2-3 in), θα πρέπει να απομακρυνθούν, μαζί με βράχους ή μεγάλες πέτρες, όπως και κάποιες φορές μαζί με τυχόν κούτσουρα και ρίζες δέντρων.

Προετοιμασία Εδάφους για Σπορά Γκαζόν ή Εγκατάσταση Έτοιμου Χλοοτάπητα

Ζιζανιοκτονία

Με την ζιζανιοκτονία επιχειρείται η απαλλαγή του εδάφους από ετήσια και πολυετή ζιζάνια, όπως και από τους σπόρους τους. Και βέβαια η εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων μπορεί να πραγματοποιηθεί και για την εξάλειψη τυχόν παραμενόντων τμημάτων από προηγούμενο χλοοτάπητα.

Ζιζανιοκτονία Με Χημικά Μέσα

Συνήθως, και ανάλογα με το πλήθος και το είδος των υπαρχόντων ζιζανίων, απαιτούνται περισσότερες από δύο εφαρμογές, ανά 14 ημέρες, μη-εκλεκτικού, καθολικού ζιζανιοκτόνου. Η πραγματοποίηση της ζιζανιοκτονίας με χημικά μέσα, επιβάλλει την υπεύθυνη χρήση, με την σχολαστική τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή, οι οποίες αναγράφονται στην ετικέτα του εκάστοτε σκευάσματος.

Για ένα αποδοτικότερο αποτέλεσμα, η συμβολή της προσθήκης ελάχιστης δόσης υδατοδιαλυτού λιπάσματος στο ζιζανιοκτόνο διάλυμα, είναι αξιοσημείωτη, ενώ πριν την την εφαρμογή συνιστάται ένα καλό πότισμα του εδάφους με τα ζιζάνια.

Εάν παρ’ ελπίδα, μεταξύ των ζιζανίων υπάρχουν και φυτά κύπερης (Cyperus spp.) ή δεματόχορτου (Cogon Grass – Imperata cylindrica), ας έχει υπόψιν του ο τυχερός ή η τυχερή πως χημικά δεν καταπολεμούνται. Σε αυτήν την περίπτωση, και εφόσον ο χρόνος πιέζει, επιβάλλεται η απομάκρυνση του εδάφους μέχρι βάθους τουλάχιστον 40 cm και η αντικατάστασή του με καινούργιο – με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση.

Ζιζανιοκτονία Με Μηχανικά Μέσα - Καλλιεργητικές Πρακτικές

Εάν ο αριθμός και το είδος των ζιζανίων δεν προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο, η τσάπα και το σκαλιστήρι μπορεί να δώσουν θεαματικά αποτελέσματα.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με την χρήση μοτοσκαπτικού-φρέζας. Το μηχάνημα θα ρυθμιστεί ώστε να πηγαίνει σε βάθος 20 με 30 cm, περνώντας δυο φορές το έδαφος με μεσοδιάστημα 14 ημερών. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε και οι ρίζες των ζιζανίων εκτίθενται στην καταστροφική για αυτές ενέργεια του ήλιου.

Ένας άλλος τρόπος καταπολέμησης των ζιζανίων είναι με την χρήση φλόγιστρων. Ο χειριστής περνάει πάνω από κάθε ζιζάνιο, και με την εφαρμογή φλόγας ή θερμού αέρα καταστρέφει τα ζιζάνια. Μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως στα εγκατεστημένα πλήρως αγρωστώδη ζιζάνια, καταστρέφεται μεν το επιφανειακό τμήμα, αλλά η ρίζα παραμένει ενεργή και έτοιμη για δράση.

Ακόμα μια μέθοδος καταστροφής των ζιζανίων, όπως και τυχόν τμημάτων του προηγούμενου χλοοτάπητα, είναι μια παραλλαγή της ηλιοαπολύμανσης. Κατ’ αυτήν, απλώνεται για 15 περίπου ημέρες ένα πλαστικό φύλλο μαύρου χρώματος και μεγάλου πάχους, στην περιοχή όπου θα εγκατασταθεί ο νέος χλοοτάπητας. Με την ανάπτυξη θερμότητας και σε συνθήκες σκοταδιού τα περισσότερα ζιζάνια εξοντώνονται, όπως και τυχόν υπολείμματα του προηγούμενου χλοοτάπητα. Μειονέκτημα και εδώ είναι ότι τα δυσκολοεξόντωτα ζιζάνια δεν καταστρέφονται.

Προετοιμασία Εδάφους για Σπορά Γκαζόν ή Εγκατάσταση Έτοιμου Χλοοτάπητα

Κύλινδρος Γκαζόν και Τσουγκράνα Τοπίου έχουν Ολοκληρώσει τις Προεργασίες
Κύλινδρος Γκαζόν και Τσουγκράνα Τοπίου έχουν Ολοκληρώσει τις Προεργασίες

Αρχική Ισοπέδωση - Κλίση Εδάφους

Αφού έχει καθαριστεί το έδαφος από μπάζα, σκουπίδια, συντρίμμια καθώς και από ζιζάνια, επιχειρείται μια πρώτη διαμόρφωση. Σκοπός είναι η αρχική κατεργασία του εδάφους και η απόδοση κλίσης για την απορροή των επιφανειακών υδάτων, σε κατεύθυνση αντίθετη προς το κτίσμα. Η ευκταία κλίση κυμαίνεται από 0,5 έως 2%, όντας λειτουργική και παραγωγική.

Αρχική Κατεργασία Εδάφους

Εάν η έκταση όπου θα εγκατασταθεί ο νέος χλοοτάπητας είναι σχετικά μεγάλη ή πράγματι μεγάλη, τότε το επιφανειακό χώμα που έχει κριθεί κατάλληλο, θα μεταφερθεί στα όρια της περιοχής. Με το πέρας των εργασιών, θα επαναστρωθεί στην περιοχή, ακολουθώντας την αρχική επιτευχθείσα κλίση. Για αυτόν τον λόγο πραγματοποιείται ελαφρύ φρεζάρισμα, μέχρι βάθους 10 cm, το οποίο καταστρέφει και τα εναπομείναντα ζιζάνια.

Τα Εδαφοβελτιωτικά

Τα εδαφοβελτιωτικά μπορεί να είναι τόσο οργανικά όσο και ανόργανα. Στα οργανικά περιλαμβάνονται το κομπόστ, η τύρφη και η κοπριά (πάντοτε καλοχωνεμένη και απαλλαγμένη από σπόρους ζιζανίων).

Η προσθήκη των οργανικών εδαφοβελτιωτικών στο έδαφος έχει ως στόχο να αυξηθεί η περιεκτικότητα αυτού σε οργανική ουσία, φτάνοντας περίπου το 20%. Για να καλυφθεί αυτό το ποσοστό (και εφόσον δεν υπάρχει ανάλυση εδάφους) ρίχνονται 100 έως 200 κιλά ανά 100 τετραγωνικά μέτρα του επιλεχθέντος εδαφοβελτιωτικού.

Κατά την επιλογή του οργανικού εδαφοβελτιωτικού θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην συμβολή του στην αύξηση ή μείωση του εδαφικού pH. Γενικά θα μπορούσε να ειπωθεί πως το κομπόστ αυξάνει το εδαφικό pH, ενώ οι τύρφες το μειώνουν.

Στα ανόργανα εδαφοβελτιωτικά μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η ποταμίσια άμμος, ο περλίτης και η ελαφρόπετρα. Η προσθήκη των ανόργανων εδαφοβελτιωτικών έχει ως κύριο σκοπό την βελτίωση της εδαφικής δομής. Το εάν θα προστεθούν ή όχι εξαρτάται από την σύσταση του εδάφους που προορίζεται για την εγκατάσταση του νέου χλοοτάπητα.

Προσθήκη και Ενσωμάτωση των Εδαφοβελτιωτικών

Για τα εδαφοβελτιωτικά που αποφασίστηκε εντέλει να προστεθούν, γίνεται όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφη διασπορά σε όλη την επιφάνεια φύτευσης, με μια ορισμένη ποσότητα εξ αυτών να πηγαίνει στο επιφανειακό κηπόχωμα που βρίσκεται στα άκρα.

Η ενσωμάτωσή τους στο έδαφος πραγματοποιείται με την κάθετη ως προς την αρχική κίνηση του μοτοσκαπτικού στην περιοχή φύτευσης. Για την μέγιστη αποτελεσματικότητα, το μοτοσκαπτικό θα οργώσει ή φρεζάρει μέχρι τα 30 cm βάθος.

Αυτή η καλλιεργητική εργασία, πέραν της ενσωμάτωσης των εδαφοβελτιωτικών αποδίδει και άλλα οφέλη, καθώς:

 • Αποσυμπιέζει το υπέδαφος
 • Αυξάνει την δυνατότητα διείσδυσης των ριζών
 • Ενθαρρύνει την ευεργετική μικροβιακή δραστηριότητα
 • Βοηθά στην οξυγόνωση και στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα
 • Προωθεί και την βέλτιστη κινητικότητα του νερού.

Βέβαια πλην των προαναφερθέντων, με αυτήν την εργασία είναι δυνατόν να βγουν και πάλι στην επιφάνεια πέτρες ή άλλα αδρανή υλικά, τα οποία και θα πρέπει και αυτά να απομακρυνθούν από την περιοχή φύτευσης.

Τώρα εάν βγουν στην επιφάνεια λαγοί, τότε αυτό σημαίνει πως ο χειριστής του μοτοσκαπτικού είναι μάγος – και δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί από την περιοχή φύτευσης.

Προσθήκη και Ενσωμάτωση Λιπάσματος

Μετά την προσθήκη και ενσωμάτωση των εδαφοβελτιωτικών, σειρά έχει η προσθήκη και ενσωμάτωση του λιπάσματος.

Το λίπασμα που θα προστεθεί πρέπει να είναι σύνθετο και πλήρες, με αναλογία βασικών στοιχείων 1: 2: 1, δηλαδή θα υπερτερεί ο Φώσφορος (P2O5) , ως προς το Άζωτο και το Κάλιο (K2O).

Και αυτό διότι η επάρκεια του Φωσφόρου στο έδαφος και η προσλήψιμη μορφή του από τα φυτά που αποτελούν το γκαζόν, είναι κρίσιμη για τα αρχικά στάδια ανάπτυξης των ριζών τους.

Η ποσότητα λιπάσματος που απαιτείται για την εγκατάσταση του νέου χλοοτάπητα (και εφόσον δεν υπάρχει ανάλυση εδάφους) συστήνεται να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 45 g ανά τετραγωνικό μέτρο, το δε λίπασμα να διασπείρεται ομοιόμορφα και να ενσωματώνεται με φρεζάρισμα βάθους όχι μεγαλύτερου των 15 cm.

Υπάρχοντα Δέντρα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε τυχόν υπάρχοντα και παραμένοντα δέντρα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο μάγος-χειριστής θα πρέπει να αποφύγει να περάσει με το μοτοσκαπτικό από την περιοχή γύρω από τον κορμό, ώστε να μην βλαφθούν οι ρίζες.

Επίσης, στην περιοχή γύρω από τον κορμό, εφόσον ο τελευταίος θα θαφτεί, η εδαφική σύσταση θα πρέπει να διαφοροποιηθεί, αφενός για να μην συγκρατεί μόνιμα νερό και αφετέρου για την οξυγόνωση των ριζών. Ένα τέτοιο διαφοροποιημένο εδαφικό μείγμα θα μπορεί να αποτελείται από 50% κατ’ όγκον άμμο ποταμίσια και 50% κάρβουνο.

Ολοκλήρωση Αρχικής Ισοπέδωσης

Με το πέρας όλων των παραπάνω εργασιών, και με την βοήθεια ενός φτυαριού και μιας απλής τσουγκράνας ή/και τσουγκράνας τοπίου (Τσουγκρανόσκουπα – Landscape Rake), όπου έχουν εντοπιστεί ανωμαλίες στο ανάγλυφο διορθώνονται, και μαζί αποδίδεται και η επιθυμητή κλίση.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η πρώτη αδρή διαμόρφωση του προς εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα χώρου.

Προετοιμασία Εδάφους για Σπορά Γκαζόν ή Εγκατάσταση Έτοιμου Χλοοτάπητα

Εγκατάσταση Αρδευτικού, Στραγγιστικού ή/& Φωτιστικού Συστήματος

Σε αυτήν την φάση διαδοχής εργασιών πραγματοποιείται η εγκατάσταση του αρδευτικού και του στραγγιστικού συστήματος, όπως – εάν έχει υπάρξει αρχική πρόβλεψη – και του ηλεκτροφωτισμού του κήπου.

Εγκατάσταση Αρδευτικού Συστήματος

Για την άρτια υποδομή ενός χώρου με χλοοτάπητα, η ύπαρξη αυτόματου αρδευτικού συστήματος – εκτός από περιοχές με συχνές βροχές οι οποίες κατανέμονται όλον τον χρόνο – είναι απολύτως αναγκαία. Από την άλλη, η εγκατάσταση είναι ή πρέπει να είναι απόρροια σχεδιασμού, ώστε το νερό άρδευσης να κατανέμεται σε όλη την έκταση της επιφάνειας του γκαζόν και στις απαιτούμενες ποσότητες.

Για τον σκοπό αυτό δημιουργείται υπόγειο δίκτυο σωλήνων, οι οποίοι καταλήγουν σε εκτοξευτήρες νερού. Εάν ακολουθήσει σπορά λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι κεφαλές των εκτοξευτήρων να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με αυτό της επιφάνειας του εδάφους. Εάν όμως πρόκειται να εγκατασταθεί προκαλλιεργημένος χλοοτάπητας, τότε οι κεφαλές των εκτοξευτήρων τοποθετούνται λίγα χιλιοστά πιο ψηλά από το εδαφικό επίπεδο.

Και στις δυο περιπτώσεις αυτό γίνεται ώστε να προστατευθούν τα ποτιστικά είτε από φράξιμο των ακροφυσίων τους (εφόσον βρίσκονται χαμηλότερα), είτε από την ολοσχερή καταστροφή τους, λόγω του περάσματος των χλοοκοπτικών (εφόσον οι εκτοξευτήρες βρίσκονται ψηλότερα).

Με το πέρας των εργασιών εγκατάστασης του αρδευτικού συστήματος, τοποθετείται σήμανση στα σημεία όπου βρίσκονται οι εκτοξευτήρες.

Εγκατάσταση Στραγγιστικού Συστήματος και Ηλεκτροφωτισμού

Η εγκατάσταση στραγγιστικού συστήματος δεν είναι πάντοτε απαραίτητη. Εξαρτάται μεταξύ άλλων, από το κλίμα όπως και από την εδαφική σύσταση και δομή του εδάφους που προορίζεται για σπορά ή εγκατάσταση γκαζόν. Ωστόσο εάν κριθεί αναγκαίο, είναι σε αυτή την φάση των εργασιών όπου γίνεται η εγκατάστασή του.

Αντιθέτως ο ηλεκτροφωτισμός του κήπου είναι περίπου πάντοτε αναγκαίος. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται ο κήπος να καλύπτεται από το αρχικό σχέδιο ηλεκτροφωτισμού της οικίας ή του επαγγελματικού χώρου – με όχι πάντοτε καλά αποτελέσματα.  Όμως και εδώ, εάν έχει υπάρξει πρόβλεψη και σχεδιασμός για τον ηλεκτροφωτισμό μόνο του κήπου, τότε είναι σε αυτήν την φάση των εργασιών όπου πραγματοποιείται η εγκατάστασή του.

Σημείωση

Περισσότερα στοιχεία, τόσο για την άρδευση των χλοοταπήτων, όσο και για την στράγγιση και τον ηλεκτροφωτισμό των κήπων, ας αναμένει με ρεμβαστική διάθεση, ο πάντοτε υπομονετικός αναγνώστης της «Καλλιέργειας», σε επόμενα ειδικά αφιερώματα.

Προετοιμασία Εδάφους για Σπορά Γκαζόν ή Εγκατάσταση Έτοιμου Χλοοτάπητα

Προετοιμασία Εδάφους για Σπορά Γκαζόν - Εγκατεστημένο Αυτόματο Σύστημα Άρδευσης με Εκτοξευτές
Εγκατεστημένο Αυτόματο Σύστημα Άρδευσης με Εκτοξευτές

Τελική Ισοπέδωση - Κλίση

Η προετοιμασία του εδάφους για σπορά γκαζόν ή εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα ολοκληρώνεται με την τελική ισοπέδωσή του και την απόδοση της οριστικής κλίσης του.

Απαραίτητα εργαλεία για αυτόν τον σκοπό είναι, για μικρής έκτασης κήπους, μια τσουγκράνα τοπίου ή μια σιδερένια σανίδα κάποιου μήκους, ενώ για μεγάλης έκτασης κήπους, ένας ισοπεδωτής εδάφους τύπου σκαφίδα.

Αφού εντοπιστούν τυχόν ατέλειες στο ανάγλυφο και διορθωθούν, κατόπιν ακολουθεί κυλίνδρισμα με κύλινδρο γκαζόν, ο οποίος περιέχει νερό περίπου μέχρι το 1/3 του όγκου του – ή αναλόγως της ανταπόκρισης του εδάφους.

Σκοπός του κυλινδρίσματος είναι η ελαφριά επιφανειακή συμπίεση, ώστε τα ίχνη από το πέρασμα του εργαλείου ή οι πατημασιές, μόλις που να διακρίνονται.

Για την άρτια ισοπέδωση του εδάφους, προηγηθείσες βροχές ή συστηματικό κατάβρεγμα, κρίνονται εξαιρετικά ευνοϊκές προϋποθέσεις.

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του άρθρου με τον ελαφρώς μακρύ και ατελείωτο τίτλο Προετοιμασία Εδάφους για Σπορά Γκαζόν ή Εγκατάσταση Έτοιμου Χλοοτάπητα, παρουσιάζουν ο εξαίσιος Γκανέζος μουσικός και συνθέτης Gyedu Blay Ambolley και η Sekondi Band με το τραγούδι Teacher.

Ἐν Χορδαῖς καὶ Όργάνῳ

Από το Afrika Festival Hertme της Ολλανδίας, και το καλοκαίρι του 2019, ο Gyedu Blay Ambolley και οι Sekondi Band παρουσιάζουν το τραγούδι Teacher.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο