Το Αξιοθαύμαστο Άνθος της Strelitzia reginae
Το Αξιοθαύμαστο Άνθος της Strelitzia reginae

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) - Περιγραφή & Χρήση

Το Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae), με την Νοτιοαφρικάνικη καταγωγή, έγινε γνωστό στον δυτικό κόσμο, προς τα τέλη του 18ου αιώνα.

Έκτοτε διέσχισε όλες τις ηπείρους, χάρις στο μοναδικής ομορφιάς λουλούδι του, και σήμερα αποτελεί ένα από πλέον διαδεδομένα φυτά εσωτερικών και εξωτερικών χώρων – χώρια η καλλιέργειά του αποκλειστικά και μόνο για το δρεπτό του άνθος.

Στο εξαιρετικής πρωτοτυπίας άρθρο που ακολουθεί, δίδεται η βοτανική περιγραφή αυτού του φυτού, τονίζονται μετ’ επιτάσεως οι αδιαμφισβήτητες αρετές του, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ριχθεί περισσότερο φως στις δυνατές χρήσεις του.

Με την ευχή στο μεταξύ να μην υπάρξει διακοπή ρεύματος, παραδίδουμε το παρόν πόνημα, στην διάθεση του αναγνώστη.

Εξαιρετικά προσαρμοστικό φυτό, το Πουλί του Παραδείσου κοσμεί εξίσου εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, και αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα σε γλάστρες.

Ανθισμένο Φυτό Στρελίτσιας σε Γλάστρα
Ανθισμένο Φυτό Στρελίτσιας σε Γλάστρα
Τυπωθήτω | Print

Πουλί του Παραδείσου Καταγωγή

Strelitzia reginae (Πουλί του Παραδείσου) - Χάρτης Καταγωγής
Strelitzia reginae (Πουλί του Παραδείσου) - Χάρτης Καταγωγής

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) – Περιγραφή & Χρήση

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) - Σύντομη Περιγραφή

Οικογένεια: Strelitziaceae

Γένος: Strelitzia  

Βοτανική Ονομασία: Strelitzia reginae Banks ex Aiton

Κοινή Ονομασία: Στερλίτσια, Στρελίτσια, Στρελίτζια, Παραδείσιο Πουλί, Πουλί του Παραδείσου

Γενικά Χαρακτηριστικά

Διατήρηση Φυλλώματος

Αειθαλές

Μορφή

Ριζωματώδης Πόα

Υφή Φυλλώματος

Αδρή

Ρυθμός Ανάπτυξης

Αργός

Περίοδος Άνθησης (Τροπικούς)

Μάιος – Δεκέμβριος

Περίοδος Καρποφορίας

Αύγουστος – Φεβρουάριος

Ύψος (Ύπαιθρος | Εσωτερικά)

1,50-2 m | Εσωτερικά: 0,50-1,2 m

Διάμετρος

0,60-1,20 m | Εσωτερικά: 0,60-1 m

Σχήματα και Χρώματα

Σχήμα Φύλλων

Επίμηκες Λογχοειδές

Χρώμα Φυλλώματος

Γλαυκό Πράσινο

Χρώμα Φύλλων Φθινόπωρου

Γλαυκό Πράσινο

Σχήμα Λουλουδιών

Σπάθη με Σπάδικα

Χρώμα Λουλουδιών

Πορτοκαλί, Μπλε

Καρπός

Κάψα

Φύτευση

Έδαφος: Άριστης αποστράγγισης, αμμώδες, πηλώδες, αργιλώδες

Εδαφικό pH: 6-7,5

Πότισμα: Ελάχιστο

Έκθεση: Ήλιος, Ημισκιά, Σκιά

Αντοχή στις Χαμηλές Θερμοκρασίες: -1,1 °C (USDA Hardiness zone 10a)

Χρήσεις

Μόνο, σε πάρκα, σε κήπους, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, καθώς και για κομμένο λουλούδι

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) – Περιγραφή & Χρήση

Φυτά της Strelitzia reginae σε Πλήρη Ανθοφορία στον Κήπο
Φυτά της Strelitzia reginae σε Πλήρη Ανθοφορία στον Κήπο

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) - Ετυμολογία

Ετυμολογία του Ονόματος του Γένους

Το όνομα του γένους Strelitzia οφείλεται στην Καρλότα, πράγμα φυσικά ελάχιστα περίεργο, εάν αναλογιστεί κανείς πως το 1773 ονοματοδότης του φυτού δεν ήταν άλλος παρά ο ευπατρίδης Sir Joseph Banks, ο διευθυντής των τότε Βασιλικών Κήπων του Κιου (Royal Botanic Gardens, Kew) και υπήκοος της Καρλότας, η οποία έφερε τον μεστό περιεχομένου τίτλο Πριγκίπισσα του Μεκλεμβούργου, Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Εκλεκτορική Πριγκίπισσα του Αννόβερου, όντας ευρύτερα γνωστή ως Καρλόττα του Μεκλεμβούργου-Στρέλιτς (Charlotte of Mecklenburg-Strelitz) ή σύζυγος του λαμπρού και φωτισμένου μονάρχη Γεωργίου του Γ΄ Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, όπου επί των ημερών του – και μέχρι ατυχώς να εκδηλώσει κάποια άγνωστης αιτιολογίας ψυχική νόσο – μεταφέρθηκαν 1600000 σκλάβοι από την Αφρική προς τις Βρετανικές κτήσεις, γεμίζοντας χρυσό το Βασιλικό ταμείο. [Συνέχεια στο επόμενο κεφάλαιο]

Ετυμολογία του Ονόματος του Είδους

[Συνέχεια από το προηγούμενο Κεφάλαιο] …Βέβαια – εκτός του επικερδέστατου εμπορίου σκλάβων – τίποτα από τα παραπάνω δεν θα συνέβαινε, εάν ο τότε νεοδιορισθείς διευθυντής των Βασιλικών Κήπων του Κιου, Sir Joseph Banks δεν είχε την φαεινή ιδέα να στείλει τον υφιστάμενό του Σκωτσέζο ανθυποκηπουρό και αργότερα βοτανολόγο Francis Masson (Αύγουστος 1741 – 23 Δεκεμβρίου 1805), ως συλλέκτη φυτών στην εξερευνητική αποστολή της Νοτίου Αφρικής, υπό τον διάσημο Τζέιμς Κουκ (James Cook), καπετάνιο του φημισμένου πλοίου Resolution.

Και ο μεν Francis Masson μεταξύ του 1772 και του 1775, έστειλε στην Αγγλία περισσότερα από 500 είδη φυτών, ένα εκ των οποίων ήταν και η Strelitzia reginae (που εσφαλμένα αρχικώς αναγνωρίστηκε ως Heliconia bihai), ο δε Τζέιμς Κουκ, περιπλέοντας με το Resolution την Ανταρκτική, έδωσε την οριστική και αμετάκλητη διαβεβαίωση, πως ουδεμία ήπειρος υπάρχει σε εκείνο το γεωγραφικό πλάτος.

Φυσικά αυτή η είδηση δεν πτόησε τον Sir Joseph Banks, ο οποίος αφιέρωσε και το όνομα του είδους στην βασίλισσα Καρλότα, μιας που η λέξη reginae σημαίνει όντως βασίλισσα και προέρχεται από την Πρωτο-Ινδοευρωπαϊκή *h₃rēgnih₂ έχοντας την ίδια σημασία. 

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) – Περιγραφή & Χρήση

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) - Καταγωγή & Προσδόκιμο Ζωής

Καταγωγή

Το Πουλί του Παραδείσου έχει ως καταγωγικό λίκνο μια σχετικά ευρεία περιοχή της Ανατολικής Νοτίου Αφρικής, και συγκεκριμένα τις επαρχίες Eastern Cape και Natal.

Εκεί αναπτύσσονται οι φυσικοί πληθυσμοί του κατά μήκος της ανατολικής ακτής, από την περιοχή της μικρής πόλης του Humansdorp, στον νότο, έως τις περιοχές της επαρχίας KwaZulu-Natal στον βορά, την επονομαζόμενη και «επαρχία των κήπων».

Οι φυσικές οικοθέσεις των φυτών της Strelitzia reginae, ανεβρίσκονται στα ξέφωτα μεταξύ των συθάμνων της ακτογραμμής, παρόχθια, κατά μήκος των ποταμών, προς την μεριά της θάλασσας, αλλά και στα όρια των δασών, και μάλιστα σε θέσεις ημισκιερές έως πλήρως σκιασμένες όπου και εκεί επίσης ανθίζει.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το Πουλί του Παραδείσου, αποτελεί σημαντική τροφό για τους πτερωτούς συνάδελφούς του, τα πουλιά του ουρανού, ως βασική πηγή νέκταρος.

Προσδόκιμο Ζωής

Συγκρινόμενη με τον εξίσου διαδεδομένο συγγενή της Strelitzia nicolai, που ζει περίπου 150 χρόνια, η Strelitzia reginae μειονεκτεί, αφού σπάνια θα ξεπεράσει τα 20 χρόνια.

Ωστόσο διαιρούμενη (μια από τις μεθόδους πολλαπλασιασμού του φυτού) μπορεί να τον φτάσει και να τον ξεπεράσει – αρκεί να αντέξει στον χρόνο και ο διαιρών.

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) – Περιγραφή & Χρήση

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) - Τοπιοτεχνικά Γνωρίσματα

Το Πουλί του Παραδείσου είναι ριζωματώδες αειθαλές πολυετές φυτό, μικρού μεγέθους και αργού ρυθμού ανάπτυξης. Όταν καλλιεργείται στον κήπο φτάνει σε ύψος τα 2 m, ενώ ως φυτό εσωτερικών χώρων δεν ξεπερνά τα 1,20 m.

Έχει σχήμα κυπέλλου, με χαρακτηριστικά μεγάλα φύλλα ομαδοποιημένα σε συστάδες, και εκπληκτικής ομορφιάς άνθη μπλε και πορτοκαλί χρώματος που μοιάζουν με το κεφάλι πουλιών. Άλλωστε την κοινή ονομασία του την οφείλει στην μεγάλη πράγματι ομοιότητα των ανθέων του με ορισμένα ομώνυμα είδη πουλιών, της οικογένειας Paradisaeidae.

Κατά τα λοιπά διαθέτει εύθραυστο αλλά πυκνό ριζικό σύστημα, κόμη μέτριας πυκνότητας και μάλλον ακανόνιστου περιγράμματος, ενώ έχει φύλλωμα εξαιρετικά αδρής υφής.

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) – Περιγραφή & Χρήση

Θαυμαστά Σχήματα & Χρώματα Άνθους Strelitzia reginae
Τα Θαυμαστά Σχήματα & Χρώματα του Άνθους της Strelitzia reginae

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) - Βοτανική Περιγραφή

Ρίζα

Οι ρίζες του φυτού είναι κονδυλώδεις, χυμώδεις, διαμέτρου μέχρι 2,5 cm, και χρώματος καφετίζοντος πορτοκαλί. Απολήγουν σε αμβλύ άκρο, συγκροτούν ένα πυκνού πλέγματος εκτεταμένο ριζικό σύστημα, το οποίο όμως είναι εύθραυστο, λόγω της σαρκώδους υφής των. Εάν δεν βρουν εμπόδια, μπορούν να αναπτύσσονται οριζόντια, καλύπτοντας μια μεγάλη επιφάνεια.

Φύλλα

Τα κηρώδη φύλλα μοιάζουν πολύ με εκείνα της μπανάνας, αλλά είναι μικρότερου μεγέθους, έχουν σχήμα επίμηκες λογχοειδές, και χρώμα γλαυκοπράσινο.

Είναι δύσκαμπτα, ελαφρώς κοίλα, κάποιες φορές έχουν κόκκινα περιθώρια, ενώ το κεντρικό νεύρο είναι ευδιάκριτο και ανοιχτόχρωμο.

Ως προς τις διαστάσεις, το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 25 και 70 cm, το δε πλάτος τους μεταξύ 8 και 30 cm.

Εκφύονται απευθείας από το ρίζωμα, είναι δίστοιχα (βρίσκονται σε αντίθετες σειρές), και ενώνονται με μακρύ μίσχο με το έλασμα. Ο μίσχος των φύλλων είναι ισχυρός, κυλινδρικού σχήματος, και μήκους 30 έως 100 cm. 

Ανθικό Στέλεχος & Σπάθη

Απευθείας από το ρίζωμα φύεται το μακρύ ανθοφόρο στέλεχος, που υψώνεται λίγο πιο πάνω από τα φύλλα.

Είναι ισοπαχές, ισχυρό και έχει μήκος περίπου ±70 cm. Απολήγει δε, σε ένα μεταμορφωμένο βράκτιο φύλλο, που περιβάλλει την ταξιανθία και ονομάζεται σπάθη.

Στην σπάθη, μήκους ± 20 cm, η οποία αναπτύσσεται σχεδόν οριζόντια, οφείλεται το χαρακτηριστικό σχήμα ράμφους πουλιού της Στρελίτσιας, και είναι αυτή που στηρίζει τα πραγματικά πουλιά – επικονιαστές του φυτού.

Η σπάθη έχει συνήθως πρασινωπό χρώμα, ωστόσο δεν είναι ασυνήθιστο να αποκτά μωβ, ιώδεις ή και κοκκινωπές αποχρώσεις.

Άνθη

Η Στρελίτσια έχει άνθη μόνοικα και ερμαφρόδιτα. Φέρονται πολλά μαζί, 4 έως 7, σε μασχαλιαία ταξιανθία σπάδικα, εμφανιζόμενα διαδοχικά. Κάθε εμφάνιση άνθους διαρκεί περίπου μιαν εβδομάδα.

Αποτελούνται από 3 φωτεινού πορτοκαλί χρώματος σέπαλα, και στεφάνη από 3 μπλε – ιώδους χρώματος πέταλα. Στα σέπαλα, μήκους περίπου 15 cm, τα οποία παίρνουν σχεδόν κάθετη θέση, οφείλεται κυρίως το χαρακτηριστικό, όμοιο με των πουλιών, λοφίο.

Από τα πέταλα, τα οποία φέρουν τους νεκτάριους αδένες, ένα παίρνει επίσης όρθια θέση, πλουτίζοντας χρωματικά το λοφίο, ενώ τα άλλα δύο συμφύονται, παρουσιάζοντας ένα βελοειδές σχήμα, και παίρνουν θέση σχεδόν όμοια με εκείνη της σπάθας.

Αυτή η διάταξη εξυπηρετεί την αναπαραγωγική στρατηγική της Στρελίτσιας, διότι ερχόμενα τα πουλιά – επικονιαστές στο άνθος για να πιουν το νέκταρ, παίρνουν με το στήθος τους την γύρη, η οποία κατά αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται σε ένα άλλο άνθος.

Κάθε άνθος φέρει 5 στήμονες, με μακρείς και γραμμοειδείς ανθήρες, που τα κοντά και διακριτά νήματά τους προσφύονται στα 2 συμφυή πέταλα, όπως και ο ύπερος, του οποίου το λευκού χρώματος στίγμα δεσπόζει στο αιχμηρό άκρο τους.

Τα φυτά εισέρχονται στο αναπαραγωγικό στάδιο μετά το 5ο με 6ο έτος της ηλικίας τους.

Επικονίαση

Η Strelitzia reginae ανήκει στα ορνιθόφιλα είδη, και στις φυσικές οικοθέσεις της επικονιάζεται από τα πουλιά της οικογένειας Nectariniidae (Sunbirds).

Συνηθέστερος επικονιαστής της φαίνεται πως είναι ο Ploceus capensis (Cape weaver), πράγμα που εξηγεί και το γεγονός πως εκτός της Νοτίου Αφρικής, σπάνια θα βρεθεί φυτό Στρελίτσιας με σπόρους.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, εντοπίστηκε στην Νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ακόμα ένας επικονιαστής του φυτού, ο Geothlypis trichas, που ανήκει στην οικογένεια Parulidae.

Καρπός & Σπόροι

Ο καρπός είναι κάψα διαρρηκτή, ξυλώδους υφής και σκληρός. Κάθε κάψα περιέχει 60 έως 80 σπόρους.

Οι σπόροι έχουν ωοειδές – σφαιρικό σχήμα, διάμετρο ±4 mm, ενώ μέρος του σπερματικού περιβλήματος είναι τριχωτό.

Το χρώμα των σπόρων είναι σκούρο καφέ έως μαύρο, ενώ των τριχών του επισπέρματος είναι κιτρινίζον πορτοκαλί έως πορτοκαλί.

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) – Περιγραφή & Χρήση

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) - Κλίμα και Έδαφος

Θερμοκρασία

Το Πουλί του Παραδείσου προσαρμόζεται άριστα στις τροπικές και σε πολλές υποτροπικές περιοχές του πλανήτη, που οι χειμώνες είναι ήπιοι.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αντοχής του κυμαίνονται μεταξύ 0 και -1,1 °C. Ωστόσο πρόλο που αυτές οι τιμές αποτυπώνουν την ευαισθησία του στους παγετούς, έχει παρατηρηθεί πως τα πλήρως εγκατεστημένα φυτά, μπορούν να αντεπεξέλθουν σύντομης διάρκειας χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -4°C (24 °F).

Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση, το υπέργειο τμήμα του φυτού, υφίσταται μικρής ή μεγάλης έκτασης βλάβες. Ανάλογα με τις ζημιές που θα προκύψουν, το φυτό θα ανακάμψει ύστερα από 1½ με 2 χρόνια.

Με τις υψηλές θερμοκρασίες τα προβλήματα είναι ελάχιστα, αφού μπορεί να ανταπεξέλθει υψηλών τιμών κυμαινόμενων μεταξύ 38 και 40 °C

Έδαφος και pH

Η Strelitzia reginae δεν είναι καθόλου απαιτητική ως προς τον τύπο και την υφή του εδάφους, αρκεί να παρουσιάζει άριστη στράγγιση.

Η ανάπτυξή της όμως ευνοείται σε πηλώδη εδάφη, τα οποία είναι πλούσια σε οργανική ουσία, και αρδεύονται κανονικά. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση, και σε αυτά τα εδάφη, τα πλήρως εγκατεστημένα φυτά μπορούν να αντέξουν μακρές περιόδους ξηρασίας.

Ως προς την αντίδραση του εδάφους, το εδαφικό pH, αυτό μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 6 και 7,5, έχοντας όμως άριστο εύρος για την καλλιέργεια του φυτού εκείνο που λαμβάνει τιμές μεταξύ 6 και 6,5. 

Έκθεση

Η Στρελίτσια αναπτύσσεται και ανθοφορεί σε θέσεις πλήρους έκθεσης στον ήλιο έως και σχετικά σκιερές. Σε περιοχές με δροσερά καλοκαίρια, μπορεί να φυτευτεί σε προσήλια μέρη, όμως εκεί που τα καλοκαίρια είναι ιδιαιτέρως θερμά, συστείνονται οι ημισκιερές ή και σκιερές θέσεις.

Πάντως για την κανονική ανθοφορία του φυτού, τούτο θα πρέπει να δέχεται απευθείας το ηλιακό φως τουλάχιστον από 2 έως 6 ώρες κάθε ημέρα.

Επίσης, επειδή δεν αντέχει τους δυνατούς ανέμους, θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια ώστε να φυτεύεται σε θέσεις προφυλαγμένες.

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) - Εχθροί & Ασθένειες

H Strelitzia reginae, με όλο το αυτοκρατορικό εκτόπισμα που φέρει το όνομά της, δεν έχει παρά ελάχιστους εχθρούς και λιγοστές ασθένειες. Το πως κατάφερε έναν τέτοιον άθλο, είναι κάτι που η συντακτική ομάδα της «Καλλιέργειας» το ψάχνει – κι άκρη δεν βρίσκει. Ή μάλλον ότι βρίσκει, το καταγράφει αμέσως πιο κάτω, προς δόξαν του φυτού.

Εχθροί

Όπερ έδει δείξαι.

Διάφορα Έντομα
 • Chaetanaphothrips signipennis – Θρίπας της μπανάνας
 • Pentalonia nigronervosa – Αφίδα της μπανάνας
 • Rhabdoscelus obscurus
Κοκκοειδή
 • Aonidiella citrina
Ψευδόκοκκοι
 • Rastrococcus invadens
Ακάρεα
 • Raoiella indica – Κόκκινος τετράνυχος φοινικοειδών

Με την χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων, η αντιμετώπισή τους είναι από ικανοποιητική έως δύσκολη.

Ασθένειες

Μετά τους εχθρούς ακολουθεί η καταγραφή των ασθενειών.

Μύκητες
 • Athelia rolfsii– Σκληρωτινίαση
 • Fusarium avenaceum – Φουζαρίωση
Βακτήρια
 • Burkholderia cepacia
 • Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum ( Erwinia carotovora subsp. carotovora) Σήψη στελέχους και κονδύλων της πατάτας
 • Ralstonia solanacearum (syn. Pseudomonas solanacearum) – Καστανή βακτηριακή σήψη

Με την χρήση των κατάλληλων μυκητοκτόνων η αντιμετώπιση των πρώτων είναι από ικανοποιητική έως δύσκολη, ενώ οι βακτηριώσεις του φυτού ελέγχονται εξαιρετικά δύσκολα.

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) – Περιγραφή & Χρήση

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) - Τοξικότητα & Αλλεργιογόνος Δράση

Τοξικότητα

Το φυτό χαρακτηρίζεται ως ελαφρώς τοξικό για τους ανθρώπους, και τοξικό για τις γάτες, τους σκύλους, τα άλογα, καθώς και για τα κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος ζώα.

Οι καρποί και οι σπόροι περιέχουν τοξικές τανίνες, τα δε φύλλα ελάχιστες ποσότητες υδροκυανικού οξέος. Τα κλινικά συμπτώματα εκδηλώνονται μετά από μάσηση ή κατάποση, και περιλαμβάνουν γαστροεντερικές διαταραχές, διάρροια, ήπια ναυτία, υπνηλία, και έμετο.

Αλλεργιογόνος Δράση

Η Στρελίτσια, ως ορνιθόφιλο φυτό, δεν παράγει μεταφερόμενη με τον άνεμο γύρη, και ως εκ τούτου δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) – Περιγραφή & Χρήση

Πουλί του Παραδείσου στον Κήπο Εισόδου Οικίας
Εντυπωσιακής Ανάπτυξης Πουλί του Παραδείσου στον Κήπο Εισόδου Οικίας

Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) - Χρήση

Η Strelitzia reginae είναι ένα πολύτιμο και εξαιρετικά διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό. Στα ψυχρότερα κλίματα καλλιεργείται σε γλάστρα και σε χώρους εσωτερικούς, ενώ στα ηπιότερα, διακοσμεί δημόσιους και ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους πρασίνου.

Βεβαίως δεν είναι καθόλου αμελητέα η συνεισφορά του φυτού στην καλλιέργεια δρεπτών ανθέων, όπου το εντυπωσιακό και μεγάλης διάρκειας λουλούδι της, προσφέρεται είτε μόνο του είτε σε συνθέσεις, για να δώσει ένα εξωτικό τόνο σε όποιον χώρο ή αντικείμενο τοποθετηθεί.

Ειδικά όμως στην Κηποτεχνία και στην Αρχιτεκτονική Τοπίου, η Στρελίτσια θα μπορούσε να ειπωθεί πως αξιοποιείται:

 • Εξαιτίας της αντοχής της στα αλατοσταγονίδια, φυτευόμενη σε παραλιακούς κήπους
 • Φυτευόμενη μαζικά ή σε γλάστρες δίπλα από πισίνες
 • Φυτευόμενη μαζικά σε όχθες τεχνητών λιμνών ή ρυακιών
 • Τοποθετούμενη σε ομάδες, σε προβεβλημένες περιοχές εισόδων κήπων ή οικιών
 • Κάτω από φυλλοβόλα ή αειθαλή δέντρα
 • Συνδυαζόμενη με άλλα καλλωπιστικά φυτά, όπωςγια παράδειγμα με Αγαύες (Agave Blue Glow), Κεράστια (Cerastium tomentosum), Αγγελικές Νάνες (Pittosporum tobira ‘Nanum’) και Βερβερίδες Κόκκινες (Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’)

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του στρουθίζοντος άρθρου που φέρει τον απολύτως πρωτότυπο τίτλο Πουλί του Παραδείσου (Strelitzia reginae) – Περιγραφή & Χρήση παρουσιάζει ένας σημαντικός Νοτιοαφρικανός τζαζ μουσικός, ο μακαρίτης Philip Tabane και οι Malombo, με το τραγούδι Ngwana O Ya Lela.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο