Τουλίπες με Πορτοκαλί, Μωβ, Πορφυρά και Κίτρινα Άνθη - Από Jovanel
Τουλίπες με Πορτοκαλί, Μωβ, Πορφυρά και Κίτρινα Άνθη - Από Jovanel

Που, Πως και Πότε Φυτεύονται οι Τουλίπες

Εάν το που, πως και πότε φυτεύονται οι τουλίπες είναι το ερώτημα, στον κατάλληλο τόπο, την κατάλληλη εποχή και με την κατάλληλη τεχνική, είναι η απάντηση.

Τώρα, εάν το ερώτημα είναι γιατί να θέλει κάποιος να φυτεύσει τουλίπες, η απάντηση είναι κάτι περισσότερο από προφανής:

Διότι οι τουλίπες ανήκουν στην κατηγορία των πιο δημοφιλών βολβωδών φυτών για τον κήπο, το παρτέρι, το φυτοδοχείο, τόσο για το χρώμα τους αλλά όσο και για το σχήμα των λουλουδιών τους, που σε ορισμένες σύγχρονες ιδιαίτερα ποικιλίες, μακριά από το εν πολλοίς τυπικό, αγγίζει τα όρια του εξωπραγματικού.

Έπειτα, η φύτευση του πιο αναγνωρίσιμου λουλουδιού της Ολλανδίας – αν και ανατολίτικης προέλευσης – δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Κατάλληλος τόπος, κατάλληλη εποχή και κατάλληλη τεχνική, όπως προελέγχθη, συνθέτουν τα 3 από τα 6Κ της μυστικής συνταγής που οδηγεί στην επιτυχία.

Τα υπόλοιπα 3Κ – κατάλληλη επιλογή εδαφικού υποστρώματος, ποικιλίας και βολβού – θα παραμείνουν, όπως θα περιγραφεί εξαντλητικά παρακάτω, κρυμμένα μυστικά εσαεί.

… Λοιπόν, που, πως και πότε φυτεύονται οι τουλίπες;

Πορτοκαλί και φούξια τουλίπες μαζί με μπλε μούσκαρι (Muscari armeniacum), στον παράδεισο των βολβωδών φυτών, στους υποδειγματικούς κήπους του Keukenhof, στην Ολλανδία.

Πορτοκαλί και Φούξια Τουλίπες μαζί με Μπλε Μούσκαρι στους Υποδειγματικούς Κήπους του Keukenhof, στην Ολλανδία
Τουλίπες στους περίφημους βοτανικούς κήπους του Keukenhof
Τυπωθήτω | Print

Εποχή Φύτευσης & Επιλογή Θέσης

Οι τουλίπες είναι βολβοί ανοιξιάτικης ανθοφορίας και φθινοπωρινής φύτευσης που, όσο περίεργο και αν φαίνεται, μπορούν να φυτευθούν σχεδόν οπουδήποτε στον κήπο.

Το ‘σχεδόν’ βέβαια αποκλείει τον χλοοτάπητα, διότι εκεί οι τουλίπες έχουν την κακή συνήθεια να σαπίζουν. Ωστόσο ο φιλανθής, μπορεί να εμπιστευθεί την θετική πλευρά του ‘σχεδόν’, και να αποζημιωθεί φυτεύοντας τις τουλίπες μπροστά από φυτικούς φράχτες στην πρώτη ή δεύτερη καθ’ ύψος σειρά, καθώς και σε μπορντούρες, παρτέρια και αλέες. 

Εάν μάλιστα είναι φύσει αισιόδοξος μπορεί να φυτεύει τις τουλίπες ακόμα και στα κάθε είδους φυτοδοχεία – γλάστρες ή ζαρντινιέρες – για να κοσμήσουν την αυλή, το μπαλκόνι ή την βεράντα του.

Από την άλλη, ο αποφασισμένος καλλιεργητής με την κατάλληλη έρευνα και επιλογή ποικιλιών, μπορεί να απολαμβάνει ανθισμένες τουλίπες για μια σχετικά μακρά περίοδο δύο περίπου μηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, είτε πρόκειται για φυτεύσεις τουλίπας στον κήπο είτε στην γλάστρα, συστήνεται στον φιλανθή να τις φυτεύει πάντοτε ομαδικά

Τι σημαίνει ‘ομαδικά’;

Σημαίνει πως για την δημιουργία ενός εξαιρετικά δυνατού χρωματικού αποτέλεσματος οι τουλίπες πρέπει να φυτεύονται σε ομάδες των 10-25 τουλάχιστον βολβών της ίδιας ποικιλίας.

Είναι ευνόητο, πως ειδικά στον κήπο, όσο μεγαλύτερος είναι ο διαθέσιμος χώρος φύτευσης, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των προς φύτευση βολβών και ποικιλιών.

Που, Πως και Πότε Φυτεύονται οι Τουλίπες

Που, Πως και Πότε Φυτεύονται οι Τουλίπες - Κόκκινες Τουλίπες Φυτεμένες σε Ημισκιά - Από Sylabo
Που, Πως και Πότε Φυτεύονται οι Τουλίπες - Κόκκινες Τουλίπες Φυτεμένες σε Ημισκιά (Φωτό: Sylabo)

Ο Ρόλος του Φωτός & της Θέσης στην Ανάπτυξη & Ανθοφορία της Τουλίπας

Οι τουλίπες για να ευδοκιμήσουν χρειάζονται πλήρη έκθεση στον ήλιο ή ελαφρά σκιά όσο πιο νότια καλλιεργούνται.

Βέβαια όταν φυτεύονται σε ημισκιερές περιοχές τείνουν να γίνονται ή/και γίνονται πιο ψηλές ενώ η ανθοφορία τους διαρκεί περισσότερο.

Αντιθέτως, οι βολβοί της τουλίπας που φυτεύονται σε πλήρη έκθεση στον ήλιο έχουν μικρότερο ύψος και διάρκεια ανθοφορίας. 

Ωστόσο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τον φιλανθή, πως σε μια τέτοιαν έκθεση τα χρώματα των λουλουδιών τους εκτινάσσονται έως την πλήρη τους λαμπρότητα.

Επιπροσθέτως και ανεξάρτητα από την ύπαρξη σκίασης ή μη, οι τουλίπες όσο πιο κοντά στο σπίτι ή σε κτίσμα φυτεύονται ή εάν φυτεύονται μπροστά από κάποιον τοίχο με νότια έκθεση τότε ανθίζουν αξιοσημείωτα πρωιμότερα.

Που, Πως και Πότε Φυτεύονται οι Τουλίπες

Η Εντυπωσιακής Πορτοκαλί Χρώματος Ανθοφορία της Ποικιλίας ‘Orange Princess’
Η Εντυπωσιακής Πορτοκαλί Χρώματος Ανθοφορία της Ποικιλίας ‘Orange Princess’

Προετοιμασία για Φύτευση στο Έδαφος

Η τουλίπα αναπτύσσεται καλύτερα στα ελαφρά , αμμώδη έως αμμοπηλώδη κατά κύριο λόγο, εδάφη.

Σε τέτοια εδάφη και για την βελτίωση των ιδιοτήτων τους προστίθεται οργανική ουσία σε αναλογία όγκου εδάφους – οργανικής ουσίας (τύρφης ή κομπόστ) 2:1.

Εάν το χώμα που πρόκειται να φυτευθούν οι βολβοί είναι περισσότερο αμμώδες προστίθεται οργανική ουσία (τύρφη ή κομπόστ) σε αναλογία 1:1.

Εάν είναι περισσότερο αργιλώδες (βαρύ, πηλώδες) προστίθεται τύρφη ή κομπόστ μαζί με περλίτη ή ζεόλιθο σε αναλογία 1:1:1 ή και 1:1:2 σε όλη την προς φύτευση έκταση. Επίσης σε αυτά τα εδάφη λαμβάνεται μέριμνα ώστε να είναι εξασφαλισμένη η άριστη αποστράγγιση του εδάφους.

Στην φάση της καλής ανάμιξης και ομογενοποίησης των υλικών, μπορεί να προστεθεί στο εδαφικό μείγμα και λίπασμα ελεγχόμενης αποδέσμευσης.

Το λίπασμα συνιστάται να είναι του τύπου 1:1:1 (π.χ. 10-10-10) και η χορηγούμενη ποσότητα 80 – 100 g για κάθε τετραγωνικό μέτρο.

Που, Πως και Πότε Φυτεύονται οι Τουλίπες

Που, Πως και Πότε Φυτεύονται οι Τουλίπες - Ροζ Τουλίπες Φυτεμένες σε Γλάστρα μαζί με Ιβηρίδες (Iberis sempervirens)
Ροζ Τουλίπες Φυτεμένες σε Γλάστρα μαζί με Ιβηρίδες (Iberis sempervirens) - Που, Πως και Πότε Φυτεύονται οι Τουλίπες

Προετοιμασία για Φύτευση της Τουλίπας σε Γλάστρα

Πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν αξιόλογα φυτοδοχεία, γλάστρες και ζαρντινιέρες, τα διαθέτουν στην αγορά χωρίς ανοιχτές τρύπες στον πυθμένα.

Κάτι τέτοιο αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον φιλανθή, που με αυτόν τον τρόπο και με αυτά τα μέσα, επιθυμεί να συλλέξει για παράδειγμα, το νερό της βροχής.

Εάν όμως ο φιλανθής σκοπεύει να πρωτοτυπήσει, και να χρησιμοποιήσει τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες αποκλειστικά για φύτεμα, τότε το πλεονέκτημα γίνεται μειονέκτημα και αναγκαστικά, θα πρέπει ο ίδιος να ανοίξει τις απαραίτητες τρύπες στον πυθμένα.

Γιατί ο φιλανθής να προβεί σε μιαν τέτοια υψίστου δραματικού χαρακτήρα χειρονομία;

Για τον απλούστατο λόγο πως το πλεονάζον νερό του ποτίσματος ή της βροχής θα πρέπει ανεμπόδιστα να βρει τον δρόμο του προς την θάλασσα (και τα ψάρια).

Και για έναν ακόμα απλούστατο λόγο, διότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την εξασφάλιση άριστης αποστράγγισης του φυτοδοχείου, που ομού με τους άλλους ενδεικνυόμενους χειρισμούς, θα εγγυηθούν την απρόσκοπτη ανάπτυξη και υγεία των βολβωδών φυτών.

Με αφορμή το τελευταίο, η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ παίρνει το θάρρος να προτείνει στον φιλανθή τα κάτωθι:

  • Αφού έχει ανοίξει τις τρύπες, ας προσθέσει στον πάτο των φυτοδοχείων ένα στρώμα πάχους 3-5 cm ελαφρόπετρας μεγέθους φουντουκιού
  • Κατόπιν ας γεμίσει το φυτοδοχείο με εδαφικό μείγμα που αποτελείται από καλής ποιότητας συσκευασμένο ή κηπαίο χώμα, τύρφη ή κομπόστ και περλίτη, σε αναλογία 1:1:1 (ή εναλλακτικά ας προμηθευτεί συσκευασμένο εδαφικό μείγμα ειδικά για βολβώδη)
  • Έπειτα, με μεγάλη προσοχή, ας προχωρήσει στο επόμενο κεφάλαιο, αμέσως μετά την παρακολούθηση του εμβόλιμου βίντεο από τους βοτανικούς κήπους του Keukenhof– τον παράδεισο των βολβωδών φυτών και φυσικά και της τουλίπας

Εμβόλιμο Βίντεο

The making of Keukenhof ή η φύτευση με το χέρι 7 εκατομμυρίων βολβών, με την μερίδα του φυτευτικού λέοντος να πηγαίνει στις τουλίπες
Καλλιέργεια
Συντακτική Ομάς
Τουλίπες με Πορτοκαλί, Μωβ, Πορφυρά και Κίτρινα Άνθη - Από Jovanel
Αναπαραγωγή Βίντεο

Που, Πως και Πότε Φυτεύονται οι Τουλίπες

Πορφυρές και Κόκκινες Τουλίπες Ανθισμένες - Από 3dman
Που, πως και πότε φυτεύονται οι τουλίπες - Τουλίπες μωβ, κόκκινες και δίχρωμες σε άνθιση - Από 3dman

Η Φύτευση της Τουλίπας

Εμπνεόμενος από αυτό που μόλις είδε ο φιλανθής (και μακαρίζοντας την καλή του τύχη που δεν τον υποχρεώνει να φυτεύσει 7 εκατομμύρια βολβούς με το χέρι – με την μερίδα του φυτευτικού λέοντος να πηγαίνει στις τουλίπες), επενδύει όλη του την θετική αύρα στην τελετή φύτευσης μερικών μονάχα δεκάδων βολβών τουλίπας.

Μη έχοντας όμως ακόμα αποφασίσει πως θα φυτεύσει τις τουλίπες στο έδαφος του κήπου και στην γλάστρα, αναλογίζεται τα χρόνια που πέρασαν και αυτά που θα έρθουν.

Και ενόσω ο φιλανθής αναλογίζεται, η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ δράττεται της ευκαιρίας για να παρουσιάσει τον τρόπο φύτευσης της τουλίπας στον κήπο και στην γλάστρα, στον αναγνώστη του παρόντος πονήματος.

Φύτευση της Τουλίπας στον Κήπο

Η φύτευση λοιπόν της τουλίπας στο έδαφος του κήπου, πραγματοποιείται είτε κατά ξεχωριστές θέσεις είτε ομαδικά.

Στις ξεχωριστές θέσεις ανοίγεται η τρύπα και φυτεύεται ένας μονάχα βολβός του φυτού – κατά προτίμηση μεγάλου μεγέθους.

Στην ομαδική φύτευση οι βολβοί της τουλίπας τοποθετούνται σε αυλάκια ή σε μια ευρύτερη περιοχή αφού πρώτα έχει μετατοπισθεί το χώμα.

Ακολούθως σκεπάζονται οι βολβοί με το χώμα και πατιέται πολύ ελαφρά το έδαφος.

Το βάθος φύτευσης κυμαίνεται από 12 μέχρι 15 cm (στα πολύ ελαφρά εδάφη μπορεί να φθάσει έως τα 20 με 30 cm), ενώ η απόσταση από βολβό σε βολβό κυμαίνεται γενικά από 10 έως 15 cm.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας φύτευσης των βολβών ακολουθεί άφθονο πότισμα.

Εφόσον το έδαφος έχει ‘κάτσει’ συμπληρώνεται με εδαφικό μείγμα και επαναλαμβάνεται για ακόμα μια φορά το πότισμα.

Φύτευση της Τουλίπας στην Γλάστρα

Η φύτευση στις γλάστρες και στις ζαρντινιέρες ξεκινά με την προσθήκη εδαφικού μείγματος μέχρι τα 12 έως 15 cm από τα χείλη τους.

Ανάλογα με το μέγεθος των φυτοδοχείων αφήνεται αντίστοιχος αριθμός βολβών τουλίπας σε αυτά, και σε απόσταση 10 cm ο ένας από τον άλλον.

Έπειτα σκεπάζονται οι βολβοί με το εδαφικό μείγμα, μέχρι τα 2 με 3 cm από τα χείλη των φυτοδοχείων, και ποτίζονται.

Μόλις στραγγίξει το νερό, και αφού έχει ‘κάτσει’ το εδαφικό μείγμα, προστίθεται και άλλο, πάλι μέχρι τα 2 με 3 cm από τα χείλη των φυτοδοχείων, και επαναλαμβάνεται το πότισμα.

Που, Πως και Πότε Φυτεύονται οι Τουλίπες

Κίτρινες, Πορτοκαλί και Κόκκινες Τουλίπες σε Καμπύλης Γραμμής Φύτευση - Από DorineFrequin
Κίτρινες, Πορτοκαλί και Κόκκινες Τουλίπες σε Καμπύλης Γραμμής Φύτευση - Από DorineFrequin

Παραπομπές

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ένα ακόμα ελαφρώς παραληρηματικό άρθρο φθάνει αισίως στο τέλος του. Τις Παραπομπές αυτού του ελαφρώς παραληρηματικού άρθρου που φέρει τον τίτλο Που, Πως και Πότε Φυτεύονται οι Τουλίπες, παρουσιάζει ολωσδιόλου ακουσίως, το παμπάλαιο Ολλανδικό συγκρότημα Focus με την αλησμόνητη δημιουργία – ρίμα του ‘Hocus Pocus’.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Ενότητα

Που, Πως και Πότε Φυτεύονται οι Τουλίπες - Τουλίπες και Μούσκαρι στους Βοτανικούς Κήπους του Keukenhof
Τουλίπες και Μούσκαρι στους Βοτανικούς Κήπους του Keukenhof

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο