Ο Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) με Άνθη
Ο Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) με Άνθη

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) - Φυτό & Χρήση

Ο Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) είναι ένα ξεχωριστό καλλωπιστικό -και όχι μόνο- είδος, με θαυμάσιας εμφάνισης λουλούδια, τόσο κατά την φάση του σχηματισμού των όσο και στην πλήρη ανάπτυξή τους.

Αποτελεί τον μοναδικό επρόσωπο του γένους Platycodon (μονοτυπικό), όντας γνωστό στην Άπω Ανατολή εδώ και εκατοντάδες χρόνια, όπου και αξιοποιείται με ποικίλους τρόπους, τους οποίους ελπίζουμε, προσβλέπουμε και επιδιώκουμε (αδίκως) να καταγράψουμε στο παρόν άρθρο.

Στην Δύση έγινε γνωστό δια μέσου του Σκωτσέζου βοτανολόγου Robert Fortune (16 Σεπτεμβρίου 1812 – 13 Απριλίου 1880), ο οποίος εισήγαγε φυτά Πλατυκώδωνα για λογαριασμό της Βασιλικής Φυτοκομικής Εταιρίας (Royal Horticultural Society) στον Κήπο της του Chiswick – τώρα πια συνοικία του δυτικού Λονδίνου.

Ο Fortune περισυνέλεξε τα φυτά μετά από συστηματική εξόρμηση στις ακτές της Κίνας, και ο Πλατυκώδωνας αποτελώντας στον Κήπο πόλο έλξης για τους Λονδρέζους, απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα, που με την πάροδο του χρόνου συνέβαλε στην πλανητική διάδοσή του.

… Αλλά περισσότερα για το φυτό στην συνέχεια.

Στην φωτογραφία διακρίνονται καθαρά τα εμφανή αναπαραγωγικά μέρη του άνθους, όπως οι στήμονες και το πεντάλοβο στίγμα.

Κοντινό Πλάνο στα Άρρενα & Θήλεα Μέρη Άνθους Πλατυκώδωνα
Κοντινό Πλάνο στα Άρρενα & Θήλεα Μέρη Άνθους Πλατυκώδωνα
Τυπωθήτω | Print

Μεγανθής Πλατυκώδωνας Καταγωγή

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) - Χάρτης Καταγωγής
Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) - Χάρτης Καταγωγής

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) – Φυτό & Χρήση

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) - Σύντομη Περιγραφή

Οικογένεια: Campanulaceae

ΓένοςPlatycodon

Βοτανική Ονομασία: Platycodon grandiflorus (Jacq.) A.DC.

Κοινή Ονομασία: Πλατυκώδων, Πλατυκώδωνας

Γενικά Χαρακτηριστικά

Διατήρηση Φυλλώματος

Φυλλοβόλο

Μορφή

Ορθόκλαδη / Σφαιρική

Υφή Φυλλώματος

Μέση

Ρυθμός Ανάπτυξης

Μέσος

Περίοδος Άνθησης

Καλοκαίρι έως Αρχές Φθινοπώρου

Περίοδος Καρποφορίας

Αύγουστος – Οκτώβριος

Ύψος

0,3-1 m

Διάμετρος

0,15-0,45 m

Σχήματα και Χρώματα

Σχήμα Φύλλων

Ωοειδές

Χρώμα Φυλλώματος

Πράσινο

Χρώμα Φύλλων Φθινόπωρου

Μωβ ή Μωβ-Κίτρινο

Σχήμα Λουλουδιών

Κωδωνοειδές

Χρώμα Λουλουδιών

Μπλε

Καρπός

Κάψα

Φύτευση

Έδαφος: Άριστης αποστράγγισης, αμμώδες, πηλώδες

Εδαφικό pH: 5,6-7,3

Πότισμα: Μέτριο

Έκθεση: Ήλιος

Αντοχή στις Χαμηλές Θερμοκρασίες: −31 °C (USDA Hardiness Zone 4b)

Χρήσεις

Σε ομάδες, κήπους, γλάστρες

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) – Φυτό & Χρήση

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) - Ετυμολογία

Ετυμολογία του Ονόματος του Γένους

Το όνομα του γένους είναι σύνθετη Νέο-Λατινική λέξη. Το πρώτο μέρος της, το πρόθεμα platy-, προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική λέξη πλατύς, που σημαίνει ότι και σήμερα, αλλά και φαρδύς, επίπεδος και οριζόντιος, και η οποία κατάγεται από τις Πρώτο-Ινδοευρωπαϊκές *pléth₂us < *pleth₂-, όπου η σημασία της τελευταίας είναι επίπεδος και ισόπεδος.

Το δεύτερο μέρος codon προέρχεται από την επίσης Αρχαία Ελληνική λέξη κώδων (kṓdōn) η οποία σημαίνει καμπάνα, κουδούνι. Είναι άγνωστης περαιτέρω ετυμολόγησης, έχοντας πιθανότατα Προελληνική καταγωγή.

Ετυμολογία του Ονόματος του Είδους

Και το όνομα του είδους είναι σύνθετη Νεολατινική λέξη, αποτελούμενη από τις Λατινικές grandis +‎ flōs.

Η πρώτη εξ αυτών, η grandis, που σημαίνει μεγάλος, μεγαλόσωμος, και ισχυρός, φέρεται να προέρχεται από την Πρώτο-Ινδοευρωπαϊκή *gʰer-, η οποία ερμηνεύται ως τρίβω, αλέθω.

Η δεύτερη λέξη flōs κατάγεται από την Πρωτοϊταλική *flōs, της οποίας η απώτερη προέλευση -δεν φέρεται αλλά πράγματι- ανάγεται στην Πρώτο-Ινδοευρωπαϊκή ρίζα *bʰleh₃-, που σημαίνει άνθιση, και άνθος.

Συμπερασματικά θα μπορούσε να ειπωθεί πως η ονομασία του φυτού Platycodon grandiflorus είναι μια από τις πλέον επιτυχημένες βοτανικά, αφού αποδίδει παραστατικότατα τα βασικά χαρακτηριστικά του – ενώ ρίγη συγκίνησης, εξαιτίας αυτού του σπουδαίου γεγονότος, διαπερνούν απ’ άκρου εις άκρον όλην την συντακτική ομάδα της «Καλλιέργειας».

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) – Φυτό & Χρήση

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) - Καταγωγή & Προσδόκιμο Ζωής

Καταγωγή

Ο καταγωγικός τόπος του Πλατυκώδωνα του μεγανθή εντοπίζεται σε μια ευρεία περιοχή της Άπω Ανατολής περιλαμβάνοντας:

 • Την Νοτιοανατολική Σιβηρία
 • Την Κορέα (Βόρεια και Νότια)
 • Την Ιαπωνία
 • Την κεντρική, ανατολική, βορειοανατολική και νοτιοδυτική Κίνα
 • Και την Ταϊβάν – η οποία αποτελεί και το νοτιότερο τμήμα της φυσικής εξάπλωσης του φυτού (μαζί με το Χονγκ Κονγκ)

Οι φυσικοί πληθυσμοί του θάλλουν σε ηλιόλουστες χορτολιβαδικές και στεπώδεις εκτάσεις, όπου απαρτίζουν φυτοκοινότητες κυρίως μαζί με άλλα ποώδη φυτά, ενώ δεν λείπουν – αν και σπανίως απαντώνται – από τα ξέφωτα δασών.

Η υψομετρική διασπορά του Πλατυκώδωνα είναι μεγάλη, αφού ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας και φτάνει μέχρι και τα 2.000 m.

Προσδόκιμο Ζωής

Ο Πλατυκώδων περιλαμβάνεται στα μακρόβια πολυετή φυτά, έχοντας ένα μάλλον ενθαρρυντικό για τους φίλους/ες του προσδόκιμο ζωής, που φτάνει τα 20 ή και περισσότερα χρόνια.

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) – Φυτό & Χρήση

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) - Τοπιοτεχνικά Γνωρίσματα

Ο Πλατυκώδωνας ο μεγανθής είναι ποώδες πολυετές φυλλοβόλο φυτό, μικρού έως μέτριου μεγέθους και μέσου ρυθμού ανάπτυξης.

Έχει συνήθως όρθια εμφάνιση και σχήμα σφαιρικό, με μέσης πυκνότητας και υφής φύλλωμα, και ως επί το πλείστον κανονικού περιγράμματος.

Βασικό διακοσμητικό στοιχείο του φυτού αποτελούν τα εξαιρετικής ομορφιάς κωδωνοειδή μπλε άνθη του, ακόμα και στην φάση του σχηματισμού τους, όταν εμφανίζονται ως ιδιόμορφα πρασινωπά «μπαλόνια».

Η μακρά και άφθονη ανθοφορία του Πλατυκώδωνα τον καθιστά ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμο, αφού κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες διαρκεί από 90 έως 120 ημέρες.

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) – Φυτό & Χρήση

Καλλιτεχνική Απεικόνιση του Φυτού το 1786 από τον Franz Anton von Scheidel (1731-1801)
Καλλιτεχνική Απεικόνιση του Φυτού το 1786 από τον Franz Anton von Scheidel (1731-1801)

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) - Βοτανική Περιγραφή

Ρίζα

Η ρίζα είναι πασσαλώδης, έχει κωνικό η κυλινδρικό σχήμα και χρώμα λευκό. Οι διαστάσεις της κυμαίνονται μεταξύ 5 έως 20 cm ως προς το μήκος, και 1 έως 2 cm ως προς την διάμετρο.

Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της αποτελεί η ανθρωπόμορφη εμφάνισή της, θυμίζοντας κατά κάποιον τρόπο την ρίζα ειδών του γένους Μανδραγόρα (Mandragora spp.).

Στελέχη

Τα στελέχη του φυτού είναι όρθια, λεία, ή σπάνια πυκνά χνουδωτά όπως και διακλαδισμένα στο άνω τμήμα τους. Έχουν πράσινο ή κιτρινίζον-πράσινο χρώμα, το δε μήκος τους ξεκινά από τα 20 cm φτάνοντας κάποιες φορές μέχρι και τα 120 cm.

Εάν κοπεί ένα στέλεχος εκρέει λευκού χρώματος χυμός.

Φύλλα

Τα φύλλα του Πλατυκώδωνα είναι απλά και έχουν ωοειδές, ελλειψοειδές, ωοειδές-ελλειψοειδές, ή λογχοειδές σχήμα, με μήκος κυμαινόμενο μεταξύ 2 έως 7 cm και πλάτος κυμαινόμενο μεταξύ 0,5 και 3,5 cm.

Το μάλλον παχύ έλασμα, προσαξονικά έχει πράσινο χρώμα και λεία επιφάνεια, ενώ αποαξονικά είναι γλαυκό και έχει ως επί το πλείστον λεία επιφάνεια αν και κάποιες φορές παρατηρούνται τρίχες κατά μήκος των νευρώσεων.

Τα φύλλα απολήγουν σε οξεία ή οξυτενή κορυφή, τα περιθώρια των είναι οδοντωτά, η δε βάση των πλατιά σφηνοειδής ή στρογγυλεμένη.

Δεν έχουν παράφυλλα, και είναι άμισχα, εκφυόμενα απευθείας από τα στελέχη, πάνω στα οποία διατάσσονται σπειροειδώς ή κατ’ εναλλαγήν.

Άνθη

Τα άνθη είναι απλά, πενταμερή, ερμαφρόδιτα, περίγυνα και πρώτανδρα.

Η στεφάνη έχει κωδωνοειδές σχήμα, αποτελούμενη από 5 τριγωνικού σχήματος πέταλα, των οποίων το χρώμα είναι μπλε (σπανιότερα λευκό ή ροζ), το δε μήκος της κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 4 cm, η δε διάμετρος μεταξύ 2 και 7 cm.

Οι στήμονες είναι 5, έχουν νήματα ανοιχτού μπλε χρώματος, πεπλατυσμένα εμφανώς στην βάση και χνουδωτά, ενώ φέρουν μακρείς υποκίτρινους ανθήρες. Η ωοθήκη αποτελείται από 5 καρπόφυλλα, είναι υποφυής και πεντάχωρη, φέρει αρχικά κοντό τριχωτό στύλο μπλε χρώματος, ο οποίος εν συνεχεία γίνεται επιμήκης-νηματώδης, έχοντας στην κορυφή του πεντάλοβο λευκό στίγμα.

Ο λείος, γλαυκοπράσινος κάλυκας αποτελείται από 5 σέπαλα (σπανίως 6), συμφυόμενα μέχρι το ήμισυ περίπου του μήκους τους, όπου κατόπιν εμφανίζουν τριγωνικό σχήμα, καμπυλώνοντας ελαφρώς προς τα έξω. 

Επικονίαση

Η επικονίαση πραγματοποιείται κυρίως με τα έντομα (εντομόφιλο είδος). Ωστόσο μέσα από μια θαυμαστή διαδικασία, μολονότι το φυτό είναι πρώτανδρο (δηλαδή ωριμάζει πρώτο το άρρεν τμήμα του άνθους), εάν το άνθος δεν επικονιαστεί, τότε οι δεκτικές επιφάνειες του στίγματος, χάρις στην προς τα πίσω κύρτωση των λοβών του, έρχονται σε επαφή με την γύρη που παραμένει στο τριχωτό τμήμα του στύλου, και κατ’ αυτόν τον τρόπο το άνθος αυτογονιμοποιείται.

Καρπός & Σπόροι

Ο καφέ χρώματος καρπός είναι πενταβάλβιδη κάψα, σφαιρικού, υπο-σφαιρικού ή σχεδόν ωοειδούς σχήματος, με μήκος κυμαινόμενο μεταξύ 0,7 και 2,5 cm και διάμετρο κυμαινόμενη μεταξύ 0,7 και 1,5 cm.

Οι μαύρου χρώματος πολυάριθμοι σπόροι έχουν ωοειδές, πεπλατυσμένο σχήμα, φέρουν ένα στενό πτερύγιο, και είναι λείοι και γυαλιστεροί. Ως προς τις διαστάσεις, το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2,5 mm, το δε πλάτος μεταξύ 1 και 1,5 mm.

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) – Φυτό & Χρήση

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) - Κλίμα και Έδαφος

Θερμοκρασία

Το φυτό προσαρμόζεται σε ένα αξιοπρόσεκτα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών.

Οι χαμηλότερες στις οποίες μπορεί να εκτεθεί, δίχως να παρουσιάσει ζημίες, κυμαίνονται μεταξύ των −28,9 και −31,7 °C.

Η άμυνά του απέναντι στο δριμύ ψύχος οργανώνεται με την απώλεια όλου του υπέργειου τμήματος κατά την περίοδο του χειμώνα, επαναβλαστάνοντας την ερχόμενη άνοιξη.

Από την άλλη, οι υψηλές θερμοκρασίες μέχρι τους 36 °C δεν το επηρεάζουν στο ελάχιστο.

Έδαφος και pH

Διευκολύνοντας τους φίλους και τις φίλες του, ο Πλατυκώδωνας εγκαθίσταται σε αρκετούς εδαφικούς τύπους, με την εξαίρεση των βαριών και υγρών εδαφών.

Τα ελαφρά και μέτριας σύστασης, διευκολύνουν με την σειρά τους το φυτό για να αναπτυχθεί – δηλαδή τα αμμώδη και πηλώδη, που συγκρατούν την αναγκαία υγρασία και ταυτοχρόνως παρουσιάζουν άριστη αποστράγγιση.

Ως προς την αντίδραση του εδάφους, το εδαφικό pH, τούτο μπορεί να είναι μετρίως όξινο έως ελαφρώς αλκαλικό, λαμβάνοντας τιμές μεταξύ 5,6 και 7,3. Ωστόσο το άριστο εύρος τιμών pH για την καλλιέργεια του φυτού κυμαίνεται μεταξύ 6 και 6,5.  

Έκθεση

Ο Πλατυκώδων ο μεγανθής επιζητά προσήλιες θέσεις, για την απρόσκοπτη ανάπτυξη και την κανονική ανθοφορία του. Αλλά εάν το φυτό πρόκειται να φυτευτεί σε περιοχές όπου το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά υψηλές, τότε ενδείκνυται η εγκατάστασή του και στην ημισκιά.

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) - Εχθροί & Ασθένειες

Έχοντας προφανώς εξαιρετικές δημόσιες σχέσεις, ο Πλατυκώδων ο μεγανθής δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από εχθρούς ή ασθένειες. Και τα ελάχιστα παράσιτα που αναφέρονται εδώ, ως επί το πλείστον κάνουν και αυτά δημόσιες σχέσεις, ώστε να μην κατηγορηθούν για διακρίσεις σε βάρος άλλων φυτικών ειδών. Όσο για τους Κοχλίες και τους Λείμακες (Σαλιγκάρια και Γυμνοσάλιαγκες), ε αυτά αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά πως στερούνται παντελώς αισθητικών κριτηρίων.  

Εχθροί

Αμέσως πιο κάτω καταγράφονται οι σημαντικότεροι εχθροί του Platycodon grandiflorus.

Διάφορα Έντομα
 • Aleyrodes lonicerae (Αλευρώδης)
 • Frankliniella occidentalis (Θρίπας της Καλιφόρνιας)
 • Trialeurodes vaporariorum (Αλευρώδης του Θερμοκηπίου)
Νηματώδεις
 • Pratylenchus penetrans

Με την χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων η αντιμετώπισή τους είναι ικανοποιητική, ενώ η καταπολέμηση του νηματώδους είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.

Ασθένειες

Μετά τους εχθρούς ακολουθεί η καταγραφή των ασθενειών.

Μύκητες
 • Botrytis cinerea (Τεφρά Σήψη)
 • Fusarium (Φουζαρίωση)
 • Verticillium dahliae (Βερτισιλλίωση)
 • Stemphylium platycodontis
Ιοί
 • TSWV – Tomato Spotted Wilt Orthotospovirus (Ιός του Κηλιδωτού Μαρασμού της Τομάτας- Tomato Spotted Wilt)

Με την έγκαιρη χρήση των κατάλληλων μυκητοκτόνων σκευασμάτων η αντιμετώπιση των μυκήτων είναι ικανοποιητική, ενώ η καταπολέμηση της ίωσης είναι αδύνατη.

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) – Φυτό & Χρήση

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) - Τοξικότητα & Αλλεργιογόνος Δράση

Τοξικότητα

Τόσο η ρίζα όσο και τα παλαιότερα φύλλα του Πλατυκώδωνα, και ιδίως αυτά που βρίσκονται κοντά στην βάση του, είναι τοξικά. Τούτο το γεγονός είναι ελαφρώς παράδοξο για ένα φυτό που αμφότερα τα προαναφερόμενα τοξικά μέρη του καταναλώνονται ως εδώδιμα – δεν είναι ωστόσο καθόλου παράδοξο το γεγονός ότι έχουν αναπτυχθεί απλές τεχνικές για την εξουδετέρωση της τοξικότητάς των, πριν από την βρώση τους.

Αλλεργιογόνος Δράση

Το φυτό, ως εντομόφιλο, δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις με την γύρη του.

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) – Φυτό & Χρήση

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) - Ποικιλίες

Αρκετά διαδεδομένο πλανητικά φυτό -μολονότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δύσκολα θα το βρει κανείς- έχει δώσει την ευκαιρία στους βελτιωτές να παρουσιάσουν ευάριθμες νέες ποικιλίες.

Έτσι δίπλα στα μονά λουλούδια του τυπικού είδους με τα μπλε χρώματα, έχουν εμφανιστεί και διπλά, ενώ ταυτοχρόνως η χρωματική παλέτα των ανθέων διευρύνθηκε, διαθέτοντας πλέον διαφοροποιημένα μπλε, μπλε-μωβ, πορφυρά, ροζ και λευκά.

Ακόμα, και το μέγεθος των προσφερόμενων λουλουδιών αυξήθηκε, αφού η διάμετρος ορισμένων εξ αυτών φτάνει μέχρι και τα 9 cm.

Αμέσως πιο κάτω καταγράφονται ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες ποικιλίες του Πλατυκώδωνα του μεγανθή.

Καλλωπιστικές Ποικιλίες

Platycodon grandiflorus ‘Astra Double Blue’

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ποικιλία, η ‘Astra Double Blue’ φέρει μεγάλα διπλά λουλούδια με διάμετρο περίπου 7 cm, το χρώμα των οποίων είναι μωβ της λεβάντας. Χαρακτηριστικό του φυτού είναι πως πρόκειται για νάνο, καθώς το ύψος του δεν ξεπερνά τα 20 cm.

Ποικιλία Platycodon grandiflorus 'Astra Double Blue'
Ποικιλία Platycodon grandiflorus 'Astra Double Blue'

Platycodon grandiflorus ‘Astra Pink’

Η ποικιλία ‘Astra Pink’ φέρει μονά άνθη απαλού ροζ χρώματος, με μέγεθος που φτάνει τα 7 περίπου cm. Ως προς το μέγεθος του ίδιου του φυτού, πρόκειται επίσης για νάνο μιας και δεν ξεπερνά σε ύψος και διάμετρο τα 20 cm.

Ποικιλία Platycodon grandiflorus 'Astra Pink'
Ποικιλία Platycodon grandiflorus 'Astra Pink'

Platycodon grandiflorus ‘Hakone White’

Η ‘Hakone White’ είναι μεγάλου μεγέθους φυτό, με το ύψος του να κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 1 m. Το λευκού χρώματος και διπλό λουλούδι της είναι και αυτό μεγάλο, αφού η διάμετρός του φτάνει μέχρι και τα 8 cm.

Ποικιλία Platycodon grandiflorus 'Hakone White'
Ποικιλία Platycodon grandiflorus 'Hakone White'

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) – Φυτό & Χρήση

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) - Μέλισσα σε Ένα Άνθος του Πλατυκώδωνα
Μέλισσα σε Ένα Άνθος του Πλατυκώδωνα

Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) - Χρήση

Εθνοβοτανική

Η εθνοβοτανική χρήση του φυτού αντανακλάται στα παραδοσιακά ιατρικά συστήματα, όπως είναι το Κινέζικο και το Κορεάτικο.

Θεραπευτικά χρησιμοποιείται η ρίζα ως ανθελμινθική, αντιασθματική, αντιχοληστερολαιμική, αντιφλογιστική, αντιβηχική, στυπτική, αποχρεμπτική, αιμολυτική, καταπραϋντική, τονωτική και παρασιτοκτόνα.

Στην Κορέα, ρίζες ηλικίας 4 χρόνων δίδονται για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του άσθματος, της πνευμονικής φυματίωσης, του διαβήτη και διαφόρων φλεγμονωδών ασθενειών.

Στην Κίνα χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό και αντιβηχικό για τη θεραπεία του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου, της αμυγδαλίτιδας και της συμφόρησης στο στήθος.

Φαρμακευτική

Η παραδοσιακή θεραπευτική χρήση του φυτού δικαιώθηκε και από τις σύγχρονες φαρμακολογικές έρευνες. Οι ρίζες του Πλατυκώδωνα περιέχουν τις Πλατικωδίνες (Platikodin) – μια μορφή Σαπωνινών. Οι Πλατικωδίνες παρουσιάζουν δράση:

 • Αντιοξειδωτική
 • Αντικαρκινική
 • Αντιπαχυντική και Υπολιπιδαιμική
 • Αντιαλλεργική
 • Αντιμικροβιακή
 • Νευροπροστατευτική (στην νόσο Alzheimer -AD, και σε όλους τους τύπους της άνοιας)

Καλλωπιστική

Ο Πλατυκώδωνας ο μεγανθής έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κηποτεχνία και την αρχιτεκτονική τοπίου – με την χρήση τόσο του τυπικού είδους όσο και των ευάριθμων ποικιλιών του.

Ειδικότερα αξιοποιείται:

 • Ως φυτό γλάστρας, σε κήπους, αυλές και μπαλκόνια
 • Σε μικτές μπορντούρες ως φυτό – μέρος της σύνθεσης
 • Σε ομάδες ή σε μαζικές φυτεύσεις σε κήπους, πάρκα, πλατείες
 • Συνδυαζόμενο με άλλα καλλωπιστικά φυτά όπως με το Ερύγγιο ή Ηρίγγιο (Eryngium planum), την Κνιφόφια (Kniphofia uvaria), την Ρουντμπέκια (Rudbeckia fulgida) και τον Λευκό Αγάπανθο (Agapanthus praecox ‘Getty White’)

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του άρθρου που φέρει τον ριζικά ξεχωριστό και δια τούτο ζηλευτό τίτλο Πλατυκώδων ο μεγανθής (Platycodon grandiflorus) – Φυτό & Χρήση παρουσιάζει ένα αγνώστου ταυτότητος Κορεάτικο μουσικό σύνολο, με το παραδοσιακό τραγούδι της χώρας ‘Doraji Taryeong‘ ή πιο απλά 도라지 – το οποίο και μεταφράζεται ως το «Τραγούδι του Πλατυκώδωνα». 

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο