Πρωτεΐνες της Πατάτας - Πατάτα Κόκκινη, Πορφυρή, Λευκή
Πατάτα Λευκή, Κόκκινη και Πορφυρή

Πατάτα – 2. Σύνθεση, Ποιοτικά Χαρακτηριστικά & Διατροφική Αξία Πατάτας

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στην διατροφική αξία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πατάτας, το οποίο έχει ως θέμα τις εμπεριέχουσες στους κονδύλους πρωτεΐνες της πατάτας, προσδοκούμε, ελπίζουμε και πιστεύουμε πως δεν θα βγεί πατάτα.

Και τούτο διότι καταναλώσαμε μεγάλες ποσότητες πατάτας για να έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια και διαύγεια για να το συγγράψουμε.

Αλλά και πατάτα να βγεί, εδώ που τα λέμε, δεν θα μας πειράξει ιδιαίτερα. Και δεν θα μας πειράξει, διότι θα την πάρουμε, θα την βράσουμε, θα την φάμε και έτσι θα έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια και διαύγεια για να συγγράψουμε το τρίτο μέρος.

Τούτων λεχθέντων, παραδίδουμε εις τους φιλομαθείς αναγνώστες, όχι ασφαλώς το τρίτο αλλά, όπως ήδη προείπαμε, το δεύτερο μέρος του αφιερώματος που έχει ως θέμα και πυρήνα του τις πρωτεΐνες της πατάτας.

Ωστόσο δεσμευόμασθε πως το τρίτο μέρος θα είναι ολοκληρωτικά απύρηνο.

Πατάτα – 2. Σύνθεση, Ποιοτικά Χαρακτηριστικά & Διατροφική Αξία Πατάτας

Πρωτείνες της Πατάτας - Κόνδυλοι Πατάτας Ποικιλίας 'Yukon Gold'
Κόνδυλοι Πατάτας Ποικιλίας 'Yukon Gold'

Πρωτεΐνες της Πατάτας

Η πατάτα δεν θεωρείται από πολλούς σημαντική πηγή πρωτεϊνών για την ανθρώπινη διατροφή.

Και ο λόγος είναι η χαμηλή συνολικά ποσότητας πρωτεΐνης που περιέχεται στους κονδύλους.

Πράγματι, η συνολική ποσότητα πρωτεΐνης της πατάτας κυμαίνεται από 1-1,5% του νωπού βάρους των κονδύλων.

Αλλά όπως συμβαίνει με όλες τις φυτικές πρωτεϊνούχες τροφές, για την αξιολόγησή τους ώς προς αυτές δεν λαμβάνεται υπόψιν μόνο η συνολική ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχουν αλλά και η βιολογική τους αξία (BV).

Πατάτα – 2. Σύνθεση, Ποιοτικά Χαρακτηριστικά & Διατροφική Αξία Πατάτας

Πρωτείνες της Πατάτας - Κόνδυλοι Πατάτας με Ανεπτυγμένα Φύτρα
Κόνδυλοι Πατάτας με Ανεπτυγμένα Φύτρα

Η Βιολογική Αξία και η Έκφρασή της στις Πρωτεΐνες της Πατάτας

Η βιολογική αξία, συμπεριλαμβάνει το ιδιαίτερο προφίλ των αμινοξέων που συνθέτουν τις πρωτεΐνες και το κατά πόσο αυτές είναι βιοδιαθέσιμες. Από αυτήν την άποψη, οι πρωτεΐνες της πατάτας χαρακτηρίζονται ως υψηλής βιολογικής αξίας.

Για να γίνει αντιληπτή η μεγάλη βιολογική αξία των πρωτεϊνών που περιέχονται στις πατάτες, αναφέρουμε πως σε σχέση με την βιολογική αξία των πρωτεϊνών του αυγού που λαμβάνονται ως μέτρο αναφοράς με τιμή 100, οι πατάτες έχουν τιμή 90.

Αυτή η τιμή θεωρείται και είναι υψηλή, όταν μάλιστα συγκριθεί με την τιμή άλλων βασικών φυτικών πηγών πρωτεΐνης, όπως της σόγιας (84) και των φασολιών (73).

Πατάτα – 2. Σύνθεση, Ποιοτικά Χαρακτηριστικά & Διατροφική Αξία Πατάτας

Βρασμένοι Κόνδυλοι Πατάτας
Βρασμένοι Κόνδυλοι Πατάτας
Κόνδυλοι Πατάτας Βιολογικής Καλλιέργειας
Κόνδυλοι Πατάτας Βιολογικής Καλλιέργειας
Κόνδυλοι Κόκκινης Πατάτας με τα Φυτά
Κόνδυλοι Κόκκινης Πατάτας με τα Φυτά
Οι Πρωτεΐνες της Πατάτας και τα Αμινοξέα

Βασική πρωτεΐνη των κονδύλων της πατάτας είναι η πατατίνη. Η πατατίνη είναι η κύρια πρωτεΐνη αποθήκευσης αλλά ταυτόχρονα για ορισμένους ανθρώπους με ευαισθησία σε αυτήν, μπορεί να είναι αλλεργιογόνος. Βέβαια, με το βράσιμο ή το ψήσιμο της πατάτας, η αλλεργιογόνος δράση της πατατίνης καταστέλλεται σε σημαντικό βαθμό.

Ο αναστολέας πρωτεϊνάσης 2 είναι μία ακόμα από τις πρωτεΐνες της πατάτας, η οποία έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους, διότι δρα ως κατασταλτικό της όρεξης και συντελεί στο αίσθημα κορεσμού.

Η λυσίνη βρίσκεται σε μεγαλύτερα επίπεδα στην πατάτα σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες δημητριακών, ενώ η μεθειονίνη και κυστίνη περιέχουν θείο σε πολύ μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τα αντίστοιχα αλλά  διαφορετικής διατροφικής πηγής αμινοξέα.

Η μικρότερη ποσότητα θείου αξιολογείται ως θετική, από την στιγμή που είναι γνωστό πως οι υψηλές συγκεντρώσεις αυτού του στοιχείου έχουν συνδεθεί με την αύξηση της έκκρισης ασβεστίου, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οστική πυκνότητα.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί, πως η δίαιτα αποκλειστικά με πατάτες για κάποιο χρονικό διάστημα παρέχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, χάρις και στον συνδυασμό της υψηλής ενεργειακής αξίας της πατάτας με την υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που εμπεριέχει.

Οπως εικάζουμε σημαντικά οφέλη δίδει και η ακρόαση της παραδοσιακής μελωδίας των Ίνκας ‘Napa Llacta’, την οποία μεταφέρουν οι Εκουαδοριανοί Viento de los Andes.

[printfriendly]

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο