Jorge Mayet - Χόρχε Μαγέτ 'Sobre todas as coisas'
Χόρχε Μαγέτ 'Sobre todas as coisas'

Ο Φυτικός Κόσμος του Jorge Mayet

Ο Jorge Mayet (Χόρχε Μαγέτ), ζωγράφος και γλύπτης, κατάγεται από την Κούβα. Στο ληξιαρχείο καταχωρήθηκε ως ημερομηνία γέννησής του η 11η Νοεμβρίου του 1962 και ως γενέθλια πόλη του η Αβάνα.

Ο Jorge Mayet τελειώνοντας το λύκειο πέρασε στην Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Κούβας, την ιστορική "San Alejandro" (Escuela Nacional de Bellas Artes "San Alejandro"), την οποία ίδρυσε το 1818 ο Γάλλος ζωγράφος Jean Baptiste Vermay. Αποφοιτώντας την κοπάνησε, όχι μόνο από την σχολή αλλά και από την Κούβα.

Περιεχόμενα

Jorge Mayet - Χόρχε Μαγέτ “Entre dos aguas”
Χόρχε Μαγέτ “Entre dos aguas”

Η Κούβα Με και Χωρίς τον Καλλιτέχνη Jorge Mayet

Η Κούβα είναι ένα ωραιότατο και μεγάλο νησί. Γεωγραφικά, αυτό το ωραιότατο και μεγάλο νησί έχει το προνόμιο να συνορεύει με δυό ωραιότατες και μεγάλες υπερδυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες στα Βόρεια και Δυτικά και τον Ατλαντικό Ωκεανό ολόγυρα. Κάποτε βεβαίως συνόρευε εντός της και με μία τρίτη αλλά τώρα αυτή η τρίτη, όντας υπερήλιξ, βρέθηκε απανθρακωμένη και θαμένη κάτω από τις στάχτες του πούρου που κάπνιζε, της Ιστορίας, και το οποίο αποκοιμώμενη, είχε ξεχάσει να σβήσει.

Jorge Mayet - Χόρχε Μαγέτ 'Pure sou'
Χόρχε Μαγέτ 'Pure sou'

Οι Διαδρομές του Καλλιτέχνη Jorge Mayet

Ο Jorge Mayet καλλιτεχνικά ξεκίνησε ως ζωγράφος για να συνειδητοποιήσει σταδιακά πως οι δύο διαστάσεις δεν τον χωρούσαν οπότε αναγκαστικά πέρασε στην τρίτη διάσταση, στην γλυπτική και στις εγκαταστάσεις.

Κάτι ανάλογο συνέβει και στην ζωή του. Κάποια στιγμή αντιλήφθηκε πως η Κούβα δεν τον χωρούσε και έτσι εγκατέλειψε ένα νησί και μια μεγάλη θάλασσα για ένα άλλο νησί και μια άλλη μεγάλη θάλασσα: τώρα ζει και δημιουργεί στην Μαγιόρκα, στο δυτικότατο άκρο της Μεσογείου.

Jorge Mayet - Χόρχε Μαγέτ 'Te dirán que estoy en el Limbo'
Χόρχε Μαγέτ 'Te dirán que estoy en el Limbo'

Ο Καπνός και Τα Περίφημα Κουβανέζικα Πούρα

Η Κούβα φημίζεται για τα πούρα της. Θα έλεγε κανείς πως το μόνο σταθερό σημείο μέσα στην δίνη της Ιστορίας αυτού του ωραιοτάτου και μεγάλου νησιού είναι τα πούρα. Τα καπνά της Vuelta Abajo, που ανήκει στην επαρχία Pinar del Río η οποία καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του νησιού, θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο. Από αυτά τα καπνά, τα καπνά της Vuelta Abajo φτιάχνονται τα καλύτερα πούρα στον κόσμο.

Jorge Mayet - Χόρχε Μαγέτ 'Transicion'
Χόρχε Μαγέτ 'Transicion'

Τα Έργα του Jorge Mayet και τα Πούρα

Χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των έργων του δημιουργού είναι η απουσία των πούρων. Αντιθέτως, η γη και ο φυτικός κόσμος είναι διαρκώς παρόντα μαζί με μιάν υποδόρεια δόση υπερρεαλισμού – ρίζες τυλιγμένες με καλώδια και φτερά, κομμάτια γης σαν νησιά στον αέρα, μισά ποτάμια κομμένα κατά μήκος.

Οι γνωρίζοντες λένε πως όλο του το έργο είναι μια αλληγορία των τοπίων της ζωής του.

 …Δηλαδή τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Jorge Mayet - Χόρχε Μαγέτ 'Solo con la mirada'
Χόρχε Μαγέτ 'Solo con la mirada'

Η Κούβα και οι Καπνιστές Πούρων

Η Κούβα φημίζεται για τους καπνιστές των πούρων της. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο επαγγελματίας επαναστάτης Φιντέλ Κάστρο. Ο καπνιστής πούρων Φιντέλ Κάστρο μαζί με άλλους καπνιστές και μη-καπνιστές πούρων επαναστάτες, ανέτρεψε το 1959 την κυβέρνηση και το καθεστώς του δικτάτορα Μπατίστα.

Η κυβέρνηση και το καθεστώς του δικτάτορα Μπατίστα υπήρξαν εξαιρετικά δημοφιλή, στους μαφιόζους κάθε είδους και επαγγέλματος. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της δημοφιλούς κυβέρνησης Μπατίστα ήταν η αναγόρευση της Κούβας ως ‘Το Μεγαλύτερο Μπορντέλο της Καραϊβικής’. Η επανάσταση, έως ένα βαθμό και τιμώντας τις πατρώες παραδόσεις, συντήρησε αυτόν τον επίζηλο τίτλο.

Jorge Mayet - Χόρχε Μαγέτ 'No sólo mires a Dios'
Χόρχε Μαγέτ 'No sólo mires a Dios'

Η Απουσία Πολιτικής Πρόθεσης στα Έργα του Jorge Mayet

Στο έργο του Jorge Mayet δεν υπάρχει ίχνος συνειδητής πολιτικής πρόθεσης και θέσης. Αυτό υποστηρίζουν οι μελετητές του έργου του καλλιτέχνη και δεν θα διαφωνήσουμε: ένα ξεριζωμένο δέντρο, αιωρούμενο και μετέωρο, μ’ ένα μικρό κομμάτι γης καλλημένο επάνω του δεν μπορεί να έχει και δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πολιτική.

Έχει με την Δενδροκομία.

Jorge Mayet - Από την Έκθεση του Χόρχε Μαγέτ 'Broken Landscape' στην Richard Taittinger Gallery της Νέας Υόρκης
Από την Έκθεση του Χόρχε Μαγέτ 'Broken Landscape' στην Richard Taittinger Gallery της Νέας Υόρκης

Η Κούβα ως Ταξιδιωτικός Προορισμός Με και Χωρίς τους Καλλιτέχνες

Η Κούβα και πριν αλλά και μετά την επάνασταση παραμένει ένας από τους ελκυστικότερους παγκοσμίως ταξιδιωτικούς προορισμούς. Από τον Κόλπο των Χοίρων μέχρι τις ακρογυαλιές του Γκουαντάναμο και από τις ακρογυαλιές του Γκουαντάναμο μέχρι τον Κόλπο των Χοίρων, ο επισκέπτης, ο ταξιδιώτης, ο τουρίστας θα νοιώσει πως ο παράδεισος δεν βρίσκεται στον ουρανό, αλλά σε αυτά τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα γης ετούτου του ωραιοτάτου και μεγάλου νησιού της Καραϊβικής.

Εάν δεν το νοιώσει τότε θα έχει χάσει την ευκαιρία να πλουτήσει την εμπειρία του, όντας συμπρωταγωνιστής και θεατής στα Παραμύθια της Πλανητικής Χαλιμάς. 

Jorge Mayet Working - Ο Χόρχε Μαγέτ εν ώρα Εργασίας
Ο Χόρχε Μαγέτ εν ώρα Εργασίας

Οι Διαστάσεις των Τρισδιάστατων Έργων του Jorge Mayet

Όλο το μέχρις σήμερα έργο του Jorge Mayet περικλείει μέσα του δυό καταστάσεις της ύπαρξης, την παραμυθένια και την νοσταλγική. Η παραμυθένια εκφράζεται ως αφελής πολλές φορές μα και εύστοχη ταυτόχρονα εικαστική δήλωση της ανέμελης παιδικής ηλικίας – τα έργα του στον χώρο με το μικρό έως ελάχιστο μέγεθος κάποτε θυμίζουνε παιδικά παιχνίδια. Από την άλλη, η νοσταλγική κατάσταση γίνεται εκκωφαντικά φανερή με τα ισχυρότατα αρχετυπικά σύμβολα του νόστου που μετέρχεται ο εκπατρισμένος καλλιτέχνης – ρίζα και γη.

Η αλληγορική και μεταφορική διάσταση των έργων του καλλιτέχνη, μέσα από αυτό το πρίσμα γίνεται απολύτως κατανοητή. Εκείνο το οποίο δεν γίνεται απολύτως κατανοητό είναι η πηγή, η προέλευση του αισθήματος εκπατρισμού.

Ο Νόστος, ο Εκπατρισμός και η Ποίηση

Μας διαφεύγει – και λυπούμεθα γιαυτό – το όνομα του Βραζιλιάνου ποιητή, ο οποίος είχε γράψει σε ένα ποίημά του πως ‘πατρίδα είναι η γλώσσα’. Με αυτήν την έννοια, μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε αυτό το αίσθημα νοσταλγίας που γέννησε ο εκπατρισμός του καλλιτέχνη – στην Κούβα και στην Μαγιόρκα μιλούν τα ίδια Ισπανικά.

Δεν μας διαφεύγει ωστόσο καθόλου το όνομα ενός άλλου ποιητή και ενός άλλου ποιήματος. Ο ποιητής είναι ο Κωνσταντίνος Καβάφης και το ποίημα λέγεται  Η Πόλις.

Αυτό το ποίημα αναφέρεται – μεταξύ άλλων – και σε μιαν ιδιαίτερη εκδοχή του εκπατρισμού. Μέσα από ετούτη την εκδοχή μας είναι ιδιαίτερα εύκολο να κατανοήσουμε τον εκπατρισμό και να μοιραστούμε τα ίδια συναισθήματα νοσταλγίας με τον δημιουργό.

Διότι μέσα από αυτήν την ιδιαίτερη εκδοχή του εκπατρισμού μοιραζόμαστε εντέλει με τον σπουδαίο δημιουργό Jorge Mayet, την ίδια πατρίδα.

Το Χονγκ Κονγκ.

Roots, Ατομική Έκθεση στο Hong Kong Arts Centre

Ζω όπως ένα ξεριζωμένο δέντρο και έτσι οι εγκαταστάσεις μου είναι μια μεταφορά για τη ζωή μου, αλλά σε ένα συνειδητό επίπεδο, πιστεύω ότι πρέπει να εκτιμήσουμε κάθε μέρος αυτής της Γης που μας ανήκει, γιατί είναι χάρις σε αυτήν που είμαστε σε θέση να ζήσουμε.
Χόρχε Μαγέτ
Ζωγράφος - Γλύπτης
Jorge Mayet - Χόρχε Μαγέτ 'Sobre todas as coisas'
Αναπαραγωγή Βίντεο

Μουσικός Αποχαιρετισμός

Τον Jorge Mayet αποχαιρετούν μουσικά δύο επίσης σπουδαίοι καλλιτέχνες: Ο Κουβανός Eliades Ochoa και ο Μαλιανός Kasse Mady Diabaté με το τραγούδι ‘Al vaiven de mi caretta‘.

Jorge Mayet, Φωτογραφικό Πορτρέτο του Καλλιτέχνη
Χόρχε Μαγέτ, Φωτογραφικό Πορτρέτο του Καλλιτέχνη
Τυπωθήτω | Print
Eliades Ochoa & Kasse Diabaté
Αναπαραγωγή Βίντεο
Al Vaiven de mi Caretta

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο