Μπλε Σολάνο (Solanum rantonnetii) με Άνθη
Μπλε Σολάνο (Solanum rantonnetii) με Άνθη

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) - Περιγραφή, Φροντίδα & Χρήση

Με το άρθρο Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) – Περιγραφή, Φροντίδα & Χρήση προσεγγίζουμε ένα όλως ιδιαιτέρως ενδιαφέρον καλλωπιστικό φυτό, το οποίο είναι μάλλον ελάχιστα διαδεδομένο.

Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για έναν εξαιρετικά αξιόλογο θάμνο, του οποίου το κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο αποτελούν τα σχετικά ασυνήθιστης απόχρωσης και ελαφρώς αρωματικά μπλε – βιολέ άνθη του, που εμφανίζονται κατά την αξιοσημείωτα μακρά περίοδο ανθοφορίας του φυτού.

Με καταγωγή μιαν αρκετά μικρής έκτασης περιοχή της υποτροπικής και, οριακά, της τροπικής κλιματικά ζώνης της Νότιας Αμερικής, είναι αρκούντως προσαρμόσιμο και εύκολης καλλιέργειας θάμνος, ο οποίος χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα.

Ωστόσο λίγο παραπάνω φροντίδα χρειάζεται να δειχθεί, από όλους όσοι το γνώρισαν το 1859 ως Solanum rantonnetii προκειμένου να εμπεδώσουν την αλλαγή γένους που έλαβε χώρα το 1919 από τον σημαντικό βοτανολόγο Bitter, ώστε να το αποκαλούν πλέον με το νέο του όνομα Lycianthes rantonnetii.

Πάντως είναι ευτύχημα το γεγονός πως παραμένει στην ίδια οικογένεια, εκείνη των Solanaceae (Στρυχνοειδών), κάνοντας μάλλον περήφανο τον Γάλλο συγγραφέα Έκτορα Μαλό (Hector-Henri Malot), γνωστό δημιουργό του βοτανικού μυθιστορήματος Με Οικογένεια (En Famille). 

Το Μπλε Σολάνο επιδέχεται κλαδεμάτων για την διαμόρφωσή του σε μικρού μεγέθους δέντρο ή ακόμα και σε αναρριχώμενο.

Διαμόρφωση Μπλε Σολάνου σε Μικρό Δέντρο
Διαμόρφωση Μπλε Σολάνου σε Μικρό Δέντρο
Τυπωθήτω | Print

Μπλε Σολάνο Καταγωγή

Lycianthes rantonnetii - συν. Solanum rantonnetii (Μπλε Σολάνο) - Χάρτης Καταγωγής
Lycianthes rantonnetii (Μπλε Σολάνο) - Χάρτης Καταγωγής

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) – Περιγραφή, Φροντίδα & Χρήση

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) - Σύντομη Περιγραφή

Οικογένεια: Solanaceae

ΓένοςLycianthes

Βοτανική ονομασία: Lycianthes rantonnetii (Carrière) Bitter – συν. Solanum rantonnetii Carrière

Κοινή ονομασία: Μπλε Σολάνο, Σολάνο Μπλε

Γενικά Χαρακτηριστικά

Διατήρηση Φυλλώματος

Αειθαλές

Μορφή

Θάμνος

Υφή Φυλλώματος

Μέση

Ρυθμός Ανάπτυξης

Γρήγορος

Περίοδος Άνθησης

Μάιος – Σεπτέμβριος

Περίοδος Καρποφορίας

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

Ύψος

1,5-2,5 έως 4,5 m

Διάμετρος

1,8-2,5 m

Σχήματα και Χρώματα

Σχήμα Φύλλων

Ελλειψοειδές – Ωοειδές

Χρώμα Φυλλώματος

Πράσινο

Χρώμα Φύλλων Φθινόπωρου

Πράσινο

Σχήμα Λουλουδιών

Χοανοειδές

Χρώμα Λουλουδιών

Βιολέ

Καρπός

Πορτοκαλί-Κίτρινη Ράγα

Φύτευση

Έδαφος: Άριστης αποστράγγισης, αμμώδες, πηλώδες

Εδαφικό pH: 6-7,8

Πότισμα: Κανονικό

Έκθεση: Ήλιος

Αντοχή στις Χαμηλές Θερμοκρασίες: -4 °C (USDA Hardiness Zone 9b)

Χρήσεις

Μόνο, σε ομάδες, κήπους, πάρκα, πλατείες, γλάστρες και ζαρντινιέρες

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) – Περιγραφή, Φροντίδα & Χρήση

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) - Ετυμολογία

Ετυμολογία του Ονόματος του Γένους

Το όνομα του γένους Lycianthes είναι σύνθετη Νεολατινική λέξη που αποτελείται από τις Αρχαίας Ελληνικής καταγωγής λέξεις λύκιον (lykion) και ἄνθος (anthos). Η πρώτη εξ αυτών προέρχεται μάλλον από το τοπωνυμικό Λυκία, περιοχή της Νότιας Ανατολίας (Μικράς Ασίας), το οποίο είναι άγνωστης ετυμολογίας· με το όνομα Λύκιον αποκαλούσαν οι Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος (10 – 90 ΚΕ, Ελληνας Ιατρός, συγγραφέας μεταξύ άλλων του περίφημου έργου «Περὶ ὕλης ἰατρικῆς») και ο Ρωμαίος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (23 – 79 ΚΕ, συγγραφέας μεταξύ άλλων του σημαντικότατου έργου «Φυσική Ιστορία»), κατά πάσα πιθανότητα το φυτό Rhamnus saxatilis, το οποίο αυτοφύεται σε εκείνη την περιοχή. Η δεύτερη λέξη ἄνθος, προέρχεται από την Πρωτοελληνική *αntʰos, και αυτή με την σειρά της από την Πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *h₂ιndʰos, που σημαίνει ότι και σήμερα στα Νέα Ελληνικά, δηλαδή λουλούδι, άνθος.  

Ετυμολογία του Ονόματος του Είδους

Το όνομα του είδους rantonnetii αποτελεί την Νεολατινική εκδοχή της λέξης Rantonnet, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά το επώνυμο του Γαλλικής καταγωγής εξαιρετικού κυρίου Barthélémy Victor. Ο Barthélémy Victor Rantonnet (1797 – 1871 ΚΕ) υπήρξε φυτοκόμος και φυτωριούχος, και ακόμα πρωτοπόρος στην εισαγωγή και προσαρμογή – εγκλιματισμό εξωτικών φυτών.

Εργάστηκε στον κήπο που είχε δημιουργήσει ο Jean-Baptiste Fihle de Sainte-Anne στην κοινότητα Υέρ (Hyères) της Νοτιοανατολικής Γαλλίας – κήπο που ο Rantonnet μετέτρεψε σε εμπορικό φυτώριο με την επωνυμία «Jardin Filhe», προς τιμήν του δημιουργού και πρώην ιδιοκτήτη του. Μεταξύ των ειδών που καλλιέργησε ήταν και το πάλαι ποτέ Solanum rantonnetii Carrière και νυν Lycianthes rantonnetii (Carrière) Bitter, με σπόρους τους οποίους εισήγαγε από την Αργεντινή, προερχόμενους από αυτοφυή φυτά της περιοχής του ποταμοκόλπου Ρίο ντε λα Πλάτα (Rio de la Plata).

Από τα φυτά που προέκυψαν έλαβε το αναγκαίο προς μελέτη υλικό ο εξέχων Γάλλος βοτανολόγος Ιlie-Abel Carrière (1818 – 1896 ΚΕ, αυθεντία της εποχής του στα κωνοφόρα), περιγράφοντας το είδος και βαφτίζοντάς το rantonnetii.

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) – Περιγραφή, Φροντίδα & Χρήση

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) - Καταγωγή & Προσδόκιμο Ζωής

Καταγωγή

Το καταγωγικό λίκνο του Lycianthes rantonnetii βρίσκεται στην Νότια Αμερική, και συγκεκριμένα σε περιοχές των χωρών Παραγουάης και Αργεντινής – και ενδεχομένως, σύμφωνα με κάποιες βιβλιογραφικές πηγές, σε ορισμένες περιοχές της Νότιας και Νοτιοανατολικής Βραζιλίας.

Οι φυσικοί πληθυσμοί του είδους εντοπίζονται ως επί το πλείστον στις παρυφές των δασών και σε εδάφη ασβεστούχα ή υγρά.

Προσδόκιμο Ζωής

Για το Λυκιανθές το ραντονέτιο είναι ελάχιστες και ελάχιστα αξιόπιστες οι αναφορές περί του προσδόκιμου ζωής του. Ωστόσο συμβάλλοντας και η «Καλλιέργεια» στην διάδοση αναξιόπιστων αναφορών, και στην βάση εμπειρικών δεδομένων, αποφαίνεται πως το προσδόκιμο ζωής του είδους φτάνει μέχρι τα 20 έτη.

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) – Περιγραφή, Φροντίδα & Χρήση

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) - Τοπιοτεχνικά Γνωρίσματα

Το Μπλε Σολάνο είναι πολυετής αειθαλής ή ημιαειθαλής μέσου μεγέθους θάμνος, με ύψος κυμαινόμενο συνήθως μεταξύ 1,5 και 2,5 m (αλλά υπό ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να φτάσει και τα 4,5 m) και διαμέτρου 1,5-2,5 m.

Έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, το σχήμα του είναι αψιδωτό ή όρθιο, και κύριο καλλωπιστικό στοιχείο του φυτού είναι τα μπλε – βιολέ χρώματος και ελαφρώς αρωματικά άνθη του.

Η ανθοφορία είναι μακρά και άφθονη, αφού ξεκινά κατά τα τέλη της Άνοιξης και μπορεί να διαρκέσει έως και τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

Παρουσιάζει κόμη μετρίως πυκνή, συμμετρική, κανονικού περιγράμματος, που δύναται να χαρακτηριστεί ως μέσης υφής.

Επιδέχεται κάθε τύπο κλαδέματος διαμορφωνόμενο σε αναρριχώμενο ή ακόμα και σε μικρού μεγέθους δέντρο.

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) – Περιγραφή, Φροντίδα & Χρήση

Το Λουλούδι του Solanum rantonnetii
Το Λουλούδι του Solanum rantonnetii

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) - Βοτανική Περιγραφή

Βλαστοί

Οι βλαστοί είναι συνήθως ευθείς ή κυρτοί, λεπτοί και κυλινδρικοί. Οι αδένες καλύπτονται από τρίχωμα, ενώ και ολόκληροι οι βλαστοί σε νεαρή ηλικία φέρουν τρίχες, οι οποίες εξαφανίζονται καθώς προχωρούν προς την ωρίμανση. Παρουσιάζουν σχεδόν γωνιώδεις διακλαδώσεις και φέρουν αραιά ραβδώσεις.

Φύλλα

Τα φύλλα είναι απλά, έχουν χάρτινη υφή, χρώμα πράσινο και σχήμα ελλειψοειδές – ωοειδές. Το μέγεθος του ελάσματός τους ως προς το μήκος κυμαίνεται μεταξύ 3 έως 10 cm, ως προς δε πλάτος τους μεταξύ 1,3 και 5 cm.

Απολήγουν σε οξυτενή ή αιχμηρή κορυφή, προσαξονικά καλύπτονται από αραιό χνούδι με σχετικά μακριές μαλακές τρίχες, στερούνται αδενών, ενώ αποαξονικά καλύπτονται από χνούδι με σχετικά μακριές μαλακές τρίχες, που είναι συμπαγές στις νευρώσεις.

Τα περιθώρια των φύλλων είναι ακέραια έως ελαφρώς κυματοειδή, η βάση τους έχει σφηνοειδές σχήμα και θέση λοξή ή οξεία, φέρονται σε μίσχο μήκους 0,5 έως 3 cm που τα συνδέει με τους βλαστούς, όπου πάνω σε αυτούς διατάσσονται κατ΄εναλλαγήν.

Άνθη

Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, μόνοικα, και ακτινόμορφα. Φέρονται πάνω σε μασχαλιαία ταξιανθία 1-2 έως 5, και έχουν λεπτό ποδίσκο μήκους περίπου 1,5 cm.

Η κωδωνοειδούς σχήματος στεφάνη συγκροτείται από 5 συμφυή πέταλα με λογχοειδείς λοβούς, έχει χρώμα μπλε βιολέ και διάμετρο 2 έως 2,5 cm.

Ο κάλυκας έχει κωδωνοειδές σχήμα, αποτελείται από 10 σέπαλα, φέρει χνούδι, το δε μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4 cm.

Το άνθος διαθέτει 5 στήμονες οι οποίοι εκφύονται από την στεφάνη, το μήκος των νημάτων κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 3 mm, οι δε ανθήρες είναι πορτοκαλί-κίτρινοι, επιμήκεις, όρθιοι, μήκους 3 περίπου mm.

Το γυναικείο αποτελείται από λεία, ωοειδούς σχήματος ωοθήκη, με μήκος κυμαινόμενο μεταξύ 1,8 και 2 mm, στύλο λείο μήκους 1,4 με 1,6 mm, και στίγμα ελαφρώς δίλοβο, που σχηματίζει πυκνό σύμπλεγμα, και έχει μήκος από 0,45 έως 0,5 mm

Επικονίαση

Η επικονίαση του Μπλε Σολάνου πραγματοποιείται με τα έντομα (εντομόφιλο φυτό).

Καρπός & Σπόροι

Ο καρπός του φυτού είναι λεία, σαρκώδης ράγα, σφαιρικού έως ελλειψοειδούς σχήματος, με καρδιοειδή βάση, στην οποία παραμένει ο κάλυκας.

Έχει κιτρινίζον πορτοκαλί χρώμα, μήκος 1 έως 3 cm, φέρεται πάνω σε ποδίσκο μήκους 1,5 έως 2,5 cm, ωριμάζει τον χειμώνα, είναι δηλητηριώδης και παράγει πολυάριθμους σπόρους.

Οι σπόροι έχουν φακοειδές σχήμα, σκούρο καφέ χρώμα, ενώ το μήκος τους είναι περίπου 2,5 mm και το πλάτος τους περίπου 1,5 mm. Η διασπορά τους πραγματοποιείται με τα πουλιά (ορνιθόχωρο είδος).

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) – Περιγραφή, Φροντίδα & Χρήση

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) - Κλίμα και Έδαφος

Θερμοκρασία

Στα θερμοκρασιακά ελάχιστα όρια αντοχής του Μπλε Σολάνου αναδεικνύεται μέχρι κάποιον βαθμό το έλλειμμα επιστημονικών ερευνών γύρω από το φυτό.

Και ενώ γενικά συστήνεται η φύτευσή του σε περιοχές με ήπιους χειμώνες και όχι παγετόπληκτες, στις οποίες οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ -1 και -4 °C, ωστόσο βιβλιογραφικά αναφέρονται ελάχιστα όρια αντοχής του φυτού με θερμοκρασίες κυμαινόμενες μεταξύ −17.8 και −12.2 °C.

Σε πρακτικό επίπεδο, είναι σχεδόν βέβαιο πως πλήρως εγκατεστημένα φυτά μπορούν να αντεπεξέλθουν σχετικά δριμείς χειμώνες όπου καταγράφονται θερμοκρασίες αρκετών βαθμών υπό του μηδενός, με την απώλεια μόνον του υπέργειου τμήματός τους. Το υπόγειο μέρος επιβιώνει, και την ερχόμενη άνοιξη αναβλασταίνει.

Ως προς τις υψηλές θερμοκρασίες η ανθεκτικότητα του Μπλε Σολάνου είναι μεγάλη αφού αντεπεξέρχεται τιμών >40 °C χωρίς αξιοσημείωτες ζημίες.

Έδαφος και pH

Το Lycianthes rantonnetii μπορεί να φυτευτεί σε ποικίλους εδαφικούς τύπους, εκτός των αργιλωδών, αρκεί να παρουσιάζουν πολύ καλή στράγγιση. Ωστόσο η ανάπτυξή του ευνοείται, στα ελαφράς σύστασης εδάφη, τα οποία είναι βαθιά, ασβεστώδη, και πλούσια σε οργανική ουσία.

Σε σχέση με την αντίδραση του εδάφους, το εδαφικό pH, τούτο μπορεί να είναι ελαφρώς όξινο έως αλκαλικό, λαμβάνοντας τιμές μεταξύ 6 και 7,8. Όμως και εδώ, το φυτό επωφελείται ιδιαίτερα εφόσον φυτευτεί σε ουδέτερης έως ελαφρώς αλκαλικής αντίδρασης εδάφη, των οποίων το pH κυμαίνεται μεταξύ 7 και 7,8

Έκθεση

Το Μπλε Σολάνο απαιτεί θέσεις ηλιόλουστες για να μπορέσει να αποδώσει μιαν συνεχή και πλούσια ανθοφορία. Από την άλλη, σε περιοχές που τον χειμώνα οι θερμοκρασίες πλησιάζουν κοντά στα κατώτατα θερμοκρασιακά όρια αντοχής του φυτού ή επικρατούν βορινοί άνεμοι, δεν αποτελεί καινοτόμο ιδέα η φύτευσή του σε θέσεις προστατευμένες, όπως μπροστά από έναν τοίχο και σε μεσημβρινή έκθεση.

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) – Περιγραφή, Φροντίδα & Χρήση

Ανθισμένο Μπλε Σολάνο σε Κήπο
Ανθισμένο Μπλε Σολάνο σε Κήπο

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) - Φροντίδα

Λίπανση

Για την λίπανση του φυτού χρησιμοποιούνται πλήρη και ελεγχόμενης αποδέσμευσης λιπάσματα ή πλήρη συμβατικά ή βιολογικά κοκκώδη.

Στην πρώτη περίπτωση η εφαρμογή γίνεται άπαξ, στις αρχές της άνοιξης, με τύπο λιπάσματος 10-10-10, και σε ποσότητα που εξαρτάται μεταξύ άλλων από την κατάσταση και την ηλικία του Μπλε Σολάνου.

Στην δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιείται ο ίδιος τύπος λιπάσματος, με συχνότητα μια φορά κάθε 15 ή 20 ημέρες, και σε δοσολογία που εξαρτάται – και εδώ – μεταξύ άλλων από την κατάσταση και την ηλικία του.

Τον χειμώνα, συνιστάται η προσθήκη Φωσφοροκαλιούχου λιπάσματος, ενώ και την περίοδο της έντονης ανθοφορίας, μπορεί να γίνει διαφυλλικά κάθε 15 με 20 ημέρες, η εφαρμογή λιπάσματος υψηλής περιεκτικότητας σε Φώσφορο.

Εάν το φυτό έχει φυτευτεί σε αμμώδες έδαφος, ίσως χρειαστεί η προσθήκη ασβεστούχου λιπάσματος.

Ακόμα, όπως συμβαίνει με όλα τα λιπάσματα, ακολουθούνται πρώτα και κύρια, οι αναγραφόμενες οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος.

Άρδευση

Αν και η ανάπτυξη του Μπλε Σολάνου ευνοείται από την παρουσία υγρασίας στο έδαφος, εντούτοις, τα πλήρη εγκατεστημένα φυτά αντιδρούν με ικανοποιητική αντοχή στην ξηρασία.

Ωστόσο, όταν δεν είναι πρόβλημα η διάθεση νερού, το πότισμα του φυτού συνιστάται να γίνεται κανονικά. Και κανονικά σημαίνει πως καθ’ όλη την αναπτυξιακή περίοδο η άρδευση πραγματοποιείται όταν το έδαφος σε βάθος 3 έως 5 cm είναι σχεδόν στεγνό.

Εφιστάται όμως η προσοχή των φίλων Μπλε Σολάνου στο υπερβολικό πότισμα: μια τέτοια μεταχείριση του φυτού είναι ανεπιθύμητη, διότι επιφέρει την μειωμένη παραγωγή ανθέων.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, η άρδευση ελαττώνεται δραστικά.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα του φυτού δεν είναι απολύτως αναγκαίο, ιδίως εάν είναι επιθυμητή η ελεύθερη ανάπτυξή του. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το κλάδεμα περιορίζεται στην αφαίρεση τυχόν ασθενικών ή νεκρών βλαστών κατά τα μέσα προς τα τέλη της Άνοιξης.

Αντιθέτως, εάν σκοπούμενο είναι η ελεγχόμενη ανάπτυξη του θάμνου, τότε αυτός κλαδεύεται από τα τέλη του Φθινοπώρου μέχρι και τα τέλη του Χειμώνα, με την αφαίρεση κατά το 1/3 του μήκους όλων των βλαστών του.

Όμως όταν είναι επιθυμητή η συγκράτηση της ανάπτυξης, τότε ο θάμνος κλαδεύεται δραστικά, αφαιρώντας τα 2/3 του μήκους των βλαστών.

Εάν το φυτό αξιοποιείται σε επίσημου χαρακτήρα φράχτες ή επιχειρείται η διαμόρφωση του σε δέντρο, τότε ακολουθούνται οι αντίστοιχες τεχνικές απόκτησης ή διατήρησης σχήματος μέσω κλαδέματος.

Χειμερινή Προστασία

Στους φυτεμένους στο έδαφος θάμνους, η προσθήκη εδαφοκαλυπτικού υλικού (φλοιού, ξεραμένων φύλλων, κομπόστ, κ.λπ.) γύρω από τον λαιμό των είναι επωφελής, παρέχοντας ικανοποιητική προστασία στις ρίζες από τις χαμηλές θερμοκρασίες.  

Εντούτοις, για την πλήρη προφύλαξη αυτής της κατηγορίας των θάμνων από τους δριμείς χειμώνες, παραπέμπεται ο φιλόπονος αναγνώστης της «Καλλιέργειας» στο άρθρο το σχετικό με την προστασία των φυτών από τον παγετό.

Τα πράγματα βέβαια είναι περισσότερο απλά, όταν τα Μπλε Σολάνα είναι φυτεμένα σε γλάστρες: οι φίλες/οι του είδους δεν έχουν παρά να μεταφέρουν τα φυτά σε εσωτερικούς ή καλά προφυλαγμένους χώρους.

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) - Εχθροί & Ασθένειες

Το Λυκιανθές το ραντονέτιο δεν θα προβληματίσει ιδιαίτερα τους φίλους και τις φίλες του ως προς την προστασία του από εχθρούς και ασθένειες – με την εξαίρεση ίσως των αφίδων. Μα επειδή εσχάτως είναι της μόδας η κατατρομοκράτηση διαφόρων εμβίων όντων – κυρίως δίποδων – για υγειονομικούς και άλλους συναφείς και μη λόγους, παραθέτουμε και εμείς αμέσως πιο κάτω μια λίστα με ευάριθμα παράσιτα, αποσκοπώντας στην κατατρομοκράτηση των άμοιρων καλλιεργητών του είδους. 

Εχθροί

… όπου καταγράφονται οι σημαντικότεροι εχθροί του Μπλε Σολάνου.

Διάφορα Έντομα
 • Bactrocera latifrons (Μαλαισιανή Μύγα των Φρούτων)
 • Bemisia tabaci (Αλευρώδης ή Άσπρη Μύγα του Καπνού)
 • Epilachna vigintioctomaculata (Σκαθάρι)
 • Helicoverpa zea
 • Leptinotarsa decemlineata (Δορυφόρος της Πατάτας)
 • Liriomyza sativae (Λιριόμυζα)
 • Phthorimaea operculella (Φθοριμαία της Πατάτας)
Αφίδες
 • Myzus persicae (Αφίδα της Ροδακινιάς)
 • Macrosiphum euphorbiae (Ροζ Αφίδα της Πατάτας)
 • Aphis nasturtii (Αφίδα της Πατάτας)
 • Aphis frangulae (Αφίδα της Πατάτας)
Ακάρεα
 • Aculops lycopersici (Παραμορφωτικό Άκαρι)
Νηματώδεις
 • Heterodera glycines

Με την χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων, η αντιμετώπισή αυτών των εχθρών είναι από ικανοποιητική έως δύσκολη, ενώ η αντιμετώπιση του νηματώδη είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη.

Ασθένειες

Μετά τους εχθρούς ακολουθεί η καταγραφή των ασθενειών.

Μύκητες
 • Stagonosporopsis andigena
 • Botrytis cinerea (Βοτρύτης ή Τεφρά Σήψη)
Ιοί
 • APLV (Andean Potato Latent Virus – Λανθάνων Ιός Πατάτας των Άνδεων)
 • APM (Andean Potato Mottle Virus)
 • AVBO (Arracacha Virus B Oca Strain – Στέλεχος Ιού Arracacha B Oca)
 • PRMV (Peach Rosette Mosaic Virus – Ιός του Μωσαϊκού Ροζέτας της Ροδακινιάς)
 • PBRSV (Potato Black Ringspot Virus – Ιός Μαύρου Δακτυλίου Πατάτας)
 • PVT (Potato Virus T – Ιός Τ της Πατάτας)
 • PYDV (Potato Yellow Dwarf Nucleorhabdovirus – Ιός Κίτρινου Νάνου Πατάτας)
 • TSVP (Tobacco Streak Ilarvirus Potato Strain)
 • TSWV (Tomato Spotted Wilt Virus – Ιός του Κηλιδωτού Μαρασμού της Τομάτας)
Ιοειδή
 • CEVd (Citrus Exocortis Viroid – Ιοειδές της Εξωκορτίδας των Εσπεριδοειδών)
 • PCFVd (Pepper Chat Fruit Viroid)
 • PSTVd (Potato Spindle Tuber Viroid – Ιοειδές των Ατρακτοειδών Κονδύλων)
 • TASVd (Tomato Apical Stunt Viroid – Ιοειδές Νανισμού Κορυφής της Τομάτας)

Με την χρήση των κατάλληλων μυκητοκτόνων η αντιμετώπιση αυτών των παρασίτων είναι από ικανοποιητική έως σχετικά δύσκολη, ενώ για τις ιώσεις και τα ιοειδή δεν υπάρχει θεραπεία.

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) – Περιγραφή, Φροντίδα & Χρήση

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) - Τοξικότητα & Αλλεργιογόνος Δράση

Τοξικότητα

Η κατάταξη του Μπλε Σολάνου στην οικογένεια Solanaceae (Στρυχνοειδή) δεικνύει την παρουσία αλκαλοειδών ουσιών σε αυτό. Οι αλκαλοειδείς ουσίες είναι τοξικές και κατανέμονται σε όλα τα μέρη του φυτού, καθιστώντας το ιδιαίτερα επικίνδυνο σε περίπτωση κατάποσης, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με εκείνα από την κατάποση τμημάτων κάθε είδους που ανήκει στα Solanaceae (όπως της τομάτας ή πατάτας – με την εξαίρεση των εδώδιμων μερών τους), μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

 • Αδυναμία
 • Αλλαγές στην συμπεριφορά
 • Διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα
 • Καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος
 • Επιβράδυνση της καρδιακής λειτουργίας

Για αυτούς τους λόγους, και πέραν της προφύλαξης από την κατάποση, συνιστάται η χρήση προστατευτικών μέσων του δέρματος και των ματιών, κατά την διάρκεια εργασιών με το φυτό (φύτευση, κλάδεμα, κ.λπ.).

Αλλεργιογόνος Δράση

Ως εντομόφιλο φυτό, δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις με την γύρη του.

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) – Περιγραφή, Φροντίδα & Χρήση

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) - Ποικιλίες

Μολονότι δεν ανήκει στα πλέον δημοφιλή φυτά, ωστόσο και για αυτό έχουν δημιουργηθεί ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες καλλωπιστικά ποικιλίες. Το ίδιο δε το Lycianthes rantonnetii έχει βραβευθεί από την Βρετανική Royal Horticultural Society με το περίφημο Βραβείο Garden Merit (Award of Garden Merit) το 2012.

Καλλωπιστικές Ποικιλίες

Lycianthes rantonnetii ‘Alba’

Έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα του τυπικού είδους, εκτός από το χρώμα των ανθέων του, το οποίο είναι λευκό. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές συμβαίνει να εμφανίζονται και τα μπλε – βιολέ χρώματος άνθη του τυπικού είδους. Εάν δεν είναι επιθυμητή αυτή η «αυθόρμητη» προσφορά χρωμάτων του φυτού, τα ενοχλητικά άνθη αφαιρούνται με το κλάδεμα.

Ποικιλία Lycianthes rantonnetii 'Alba'
Ποικιλία Lycianthes rantonnetii 'Alba'

Lycianthes rantonnetii ‘Lynn’s Variegated’

Αυτή η ποικιλία διαφοροποιείται ως προς τα χαρακτηριστικά της από το τυπικό είδος, στο χρώμα των φύλλων και στην ελαφρώς μεγαλύτερη αντοχή της στις ελάχιστες θερμοκρασίες. Και τα μεν φύλλα της παρουσιάζουν κεντρικά πράσινο χρώμα, το οποίο περιφερειακά οριοθετούν κρεμ κηλίδες, που ορισμένες φορές τείνουν να κυριαρχήσουν στο μεγαλύτερο ποσοστό της επιφανείας του ελάσματος. Για τις δε ελάχιστες θερμοκρασίες αντοχής της αυτές κυμαίνονται μεταξύ -4 και -6,7 °C.

Ποικιλία Lycianthes rantonnetii 'Lynn's Variegated'
Ποικιλία Lycianthes rantonnetii 'Lynn's Variegated'

Lycianthes rantonnetii ‘Royal Robe’

Θάμνος όμοιος με εκείνον του τυπικού είδους, εκτός από το χρώμα των ανθέων του, που είναι εντονότερο βιολέ, και την ελαφρώς μεγαλύτερη αντοχή του στις χαμηλές θερμοκρασίες, η οποία κυμαίνεται μεταξύ -4 και -6,7 °C.

Ποικιλία Lycianthes rantonnetii 'Royal Robe'
Ποικιλία Lycianthes rantonnetii 'Royal Robe'

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) – Περιγραφή, Φροντίδα & Χρήση

Ανθισμένος Θάμνος Μπλε Σολάνου σε Παρτέρι
Ανθισμένος Θάμνος Μπλε Σολάνου σε Παρτέρι

Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) - Χρήση

Οι δυνατότητες αξιοποίησης του Μπλε Σολάνου αφορούν τόσο τις κηποτεχνικές μορφές του φυτού, όσο και αυτού του ίδιου, σε ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους πρασίνου.

Ειδικότερα το Lycianthes rantonnetii μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

 • Ως φυτό γλάστρας, σε κήπους, αυλές και μπαλκόνια
 • Σε παραθαλάσσιους κήπους – λόγω της μεγάλης αντοχής του στα αλατοσταγονίδια, αλλά σε θέσεις προφυλαγμένες από ισχυρούς ανέμους
 • Μεμονωμένο, ως φυτό ιδιαίτερου κάλλους
 • Σε ομάδες ή σε μαζικές φυτεύσεις σε κήπους, πάρκα, πλατείες
 • Για την δημιουργία φυτικών φραχτών
 • Διαμορφωμένο σε αναρριχώμενο ή μικρού μεγέθους δέντρο
 • Συνδυαζόμενο με άλλα καλλωπιστικά φυτά όπως με τον Κονβόλβουλο (Convolvulus sabatius/syn. Convolvulus mauritanicus – Κονβόλβουλος ο μαυριτανικός), τις Λαντάνες (Lantana montevidensis – Λαντάνα μοντεβιντένσις), τα Κυπαρίσσια (Cupressus sempervirens ‘Totem’ – Κυπάρισσος η αειθαλής ‘Totem’) και την οριζοντιόκλαδη Άρκευθο ή Γιουνίπερο (Juniperus horizontalis).

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του άρθρου με τον πρωτόγνωρο τίτλο Μπλε Σολάνο (Lycianthes rantonnetii) – Περιγραφή, Φροντίδα & Χρήση παρουσιάζει το Παραγουανής προέλευσης μουσικό σύνολο Peruvian Harp & Flute Ensemble, με την σύνθεση Titicaca.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο