Λαγκεστρέμια - Τα Ροζ Χρώματος Άνθη
Λαγκεστρέμια - Τα Ροζ Χρώματος Άνθη

Λαγκεστρέμια η Ινδική (Lagerstroemia indica)

Η Λαγκεστρέμια η ινδική είναι ένα ακόμα εξαιρετικά διαδεδομένο και αγαπητό φυτό, όχι μόνο χάρις στην ευρεία προσαρμοστικότητά του αλλά κυρίως χάρις στην πλούσια και ελκυστική καλοκαιρινή ανθοφορία του.

Τόσο πλούσια και τόσο ελκυστική, που φημολογείται εντόνως πως οι πιο φανατικοί από τους θαυμαστές της, αρνούνται τα θέλγητρα της πραγματικής θάλασσας, αλείφονται με αντηλιακό, τοποθετούν την ξαπλώστρα στον κήπο τους και απολαμβάνουν το κολύμπι μέσα στην θάλασσα των ανθών της.

Εάν πιάνουν και καμιά χρωματιστή τσιπούρα, τότε είναι περίπου βέβαιο πως έχουνε πάθει ηλίαση.

Λαγκεστρέμια η Ινδική, Καταγωγή

Λαγκεστρέμια η Ινδική (Lagerstroemia indica)

Λαγκεστρέμια - Μπουμπούκια & Ανοιχτά Άνθη
Λαγκεστρέμια - Μπουμπούκια & Ανοιχτά Άνθη.

Λαγκεστρέμια η Ινδική (Lagerstroemia indica) - Σύντομη Περιγραφή

Βοτανική ονομασία

Lagerstroemia indica L. (Λαγερστροιμία η ινδική)

Κοινή ονομασία

Λαγκεστρέμια, Λαγερστροιμία, Στρατηγός 

 

Γενικά χαρακτηριστικά

Τύπος φυλλώματος: Φυλλοβόλο

Μορφή: Θάμνος ή μικρό δέντρο, ορθόκλαδο ή πλαγιόκλαδο, με κόμη κυπελοειδή και συμμετρική

Υφή φυλλώματος: Μέση

Ύψος: 8-15 m

Διάμετρος: 1,5-8 m

Ρυθμός ανάπτυξης: Μέτριος

Περίοδος άνθισης: Ιούνιος – Σεπτέμβριος

Περίοδος καρποφορίας: Φθινόπωρο – Χειμώνας

 

Σχήματα και χρώματα

Χρώμα φλοιού: Γκριζωπό-καφέ

Φύλλα: Απλά, ωοειδή, αντωοειδή

Χρώμα φυλλώματος: Πράσινο

Χρώμα φύλλων το φθινόπωρο: Κίτρινο, Πορτοκαλίζον Κόκκινο, Κόκκινο

Σχήμα λουλουδιών: Σωληνοειδές, κροσσωτά άκρα πετάλων

Χρώμα λουλουδιών: Ροζ

Καρπός: Κάψα, καφέ

 

Φύτευση

Τύπος εδάφους: Δροσερά με άριστη αποστράγγιση, μετρίως όξινης ή ελαφρώς αλκαλικής αντίδρασης

Εδαφικό pH: 5-7,5

Πότισμα: Κανονικό

Έκθεση: Ήλιος

Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες: – 17 °C

 

Χρήσεις

Μόνο, σε συστάδες, φράχτες, μικτούς φράχτες, αστικές φυτεύσεις, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες

Λαγκεστρέμια η Ινδική (Lagerstroemia indica)

Λαγκεστρέμια - Ανθισμένος Θάμνος, By Famartin, from Wikimedia Commons
Λαγκεστρέμια - Ανθισμένος Θάμνος, Από Famartin, και Wikimedia Commons

Λαγκεστρέμια η Ινδική (Lagerstroemia indica) - Γενικές Παρατηρήσεις

 1. Το όνομα του γένους Lagerstroemia είναι η νεολατινική εκδοχή του σουηδικού επωνύμου Lagerström. Ο Magnus von Lagerström (1696 – 1759) υπήρξε φίλος του Κάρολου Λινναίου αλλά και διευθυντής της Σουηδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών (Swedish East India Company). Χάρις σε αυτήν του την θέση, μπόρεσε να προμηθεύσει τον μεγάλο Σουηδό βοτανολόγο με ευάριθμα νέα είδη φυτών από τις περιοχές της Ινδίας – εξ ου και το όνομα του είδους indica – καθώς και της ευρύτερης Απω Ανατολής. Μολονότι ουδέποτε ο ίδιος ο Lagerström ταξίδεψε για να συλλέξει αυτοπροσώπως νέα και σπάνια για τον τότε Δυτικό Κόσμο φυτικά είδη, αυτό δεν εμπόδισε τον Κάρολο Λινναίο από το να δώσει το επώνυμο του φίλου του στο γένος.
 2. Πόρρω απέχοντας από την Ινδία, οι ρίζες – μεταφορικά μιλώντας – του είδους εντοπίζονται στην Κίνα και στην Κορέα. Από εκεί εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές της εύκρατης, τροπικής και υποτροπικής ζώνης είτε με φυσικό τρόπο είτε χάρις στους φιλανθείς, οι οποίοι εκτίμησαν την εξαιρετικής ομορφιάς ανθοφορία του φυτού και το διέδωσαν.
 3. Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε, πως την χαρά για την διάδοση του είδους δεν την μοιράστηκαν όλοι σε όλες τις περιοχές στις οποίες καλλιεργήθηκε ως καλλωπιστικό. Και ο λόγος είναι πως η Λαγκεστρέμια η Ινδική είναι κάποιες φορές εξαιρετικά επεμβατικό φυτό και ως τέτοιο έχει καταγραφεί στη Νότια Αφρική, το Μπελίζ, την Κούβα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους. 

Λαγκεστρέμια η Ινδική (Lagerstroemia indica)

Λαγκεστρέμια - Οι Καρποί Τύπου Κάψας - © C. Stubler, M. Ritter, W. Mark and J. Reimer
Οι Καρποί Τύπου Κάψας - © C. Stubler, M. Ritter, W. Mark and J. Reimer
Λαγκεστρέμια η Ινδική (Lagerstroemia indica) - Συμπληρωματικά Στοιχεία 1
 1. Η Λαγκεστρέμια η Ινδική αναπτύσσει πολλαπλούς βλαστούς από την βάση οι οποίοι παρουσιάζουν μέτριας πυκνότητας διακλαδώσεις. Στο τυπικό είδος οι βλαστοί είναι περισσότερο ανορθωμένοι, δίνοντας όρθια εμφάνιση στο φυτό, ενώ στις ποικιλίες η μορφή μπορεί να είναι είτε όρθια είτε περισσότερο πλαγιόκλαδη. Ο φλοιός έχει λεία έως ελαφρώς αδρή υφή, χρώμα γριζωπό-καφέ και πολλές φορές συμβαίνει να σχίζεται, αποκαλύπτοντας στους κορμούς ένα πορτοκαλίζον καφετί ξύλο ιδιαίτερης διακοσμητικής αξίας. Τα φύλλα της Λαγκεστρέμιας φέρονται αντίθετα και σπάνια κατ΄εναλλαγή, έχουν σκούρο πράσινο χρώμα, ενώ το φθινόπωρο αποκτούν κίτρινες, πορτοκαλί-κόκκινες και κόκκινες αποχρώσεις, αξιοσημείωτης έντασης.
 2. Τα άνθη της Λαγκεστρέμιας φέρονται επάκρια στους ετήσιους βλαστούς σε κωνική ταξιανθία μήκους 7 έως 20 cm. Είναι ερμαφρόδιτα, εξαμερή και σχήματος σωληνωειδούς με κροσσωτά πέταλα. Το χρώμα των ανθέων του τυπικού είδους είναι ροζ, αλλά των ποικιλιών κόκκινο, ιώδες, πορφυρό και λευκό, ενώ υπάρχουν και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ποικιλίες με διχρωμία πάνω στο κάθε ξεχωριστό άνθος. Η ανθοφορία είναι μακρά, διαρκεί από 60 έως 120 ημέρες και ξεκινά στις αρχές του καλοκαιριού για να ολοκληρωθεί στις αρχές του φθινοπώρου. Βέβαια στις περιοχές της φυσικής εξάπλωσής της η διάρκεια της ανθοφορίας είναι πολύ μεγαλύτερη και πολλές φορές μπορεί να παραμένει το φυτό ανθισμένο σχεδόν ολόκληρη την βλαστική περίοδο. Η επικονίαση του φυτού πραγματοποιείται με τα έντομα.
 3. Η Λαγκεστρέμια η Ινδική στις φυσικές οικοθέσεις της αναπτύσσεται σε χαμηλό έως μέσο υψόμετρο μέχρι τα 1500 m και σε ποικίλους κλιματικούς τύπους, οι οποίοι περιλαμβάνουν τόσο τροπικές όσο και περιοχές της στέπας. Η μέση ετήσια βροχόπτωση κυμαίνεται μεταξύ 1200 έως 2400 mm, ενώ η μέση ετήσια θερμοκρασία μεταξύ 5 και 28 0C.
 4. Το προσδόκιμο ζωής της Λαγκεστρέμιας κυμαίνεται μεταξύ 35 και 50 χρόνων.

Λαγκεστρέμια η Ινδική (Lagerstroemia indica)

Λαγκεστρέμια - Φύλλα και Άνθη
Λαγκεστρέμια - Φύλλα και Άνθη
Λαγκεστρέμια η Ινδική (Lagerstroemia indica) - Συμπληρωματικά Στοιχεία 2
 1. Η Λαγκεστρέμια η Ινδική είναι φυτό ιδιαίτερα προσαρμοστικό και ανθεκτικό. Σε σχέση με τις θερμοκρασίες, το ελάχιστο όριο κυμαίνεται μεταξύ -15 με -17 0C, αλλά τα εγκατεστημένα φυτά με νότιο προσανατολισμό μπορούν να αντέξουν μέχρι τους -21 0C. Ο παγετός δεν την επηρεάζει, είτε είναι όψιμος ανοιξιάτικος είτε πρώιμος φθινοπωρινός.
 2. Σε σχέση με το έδαφος, αναπτύσσεται σε διάφορους τύπους, ωστόσο ευδοκιμεί στα μέσης σύστασης έως βαριά πηλώδη εδάφη, που είναι δροσερά και στραγγίζουν. Από την άποψη των θρεπτικών στοιχείων, φαίνεται πως ανταποκρίνεται καλύτερα σε εκείνα που είναι μέσης γονιμότητας ενώ ως προς το pH προτιμά τα όξινα έως ελαφρώς αλκαλικής αντίδρασης εδάφη.
 3. Η Λαγκεστρέμια η Ινδική είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην ξηρασία. Ωστόσο μέχρι να εγκατασταθεί καλά, δηλαδή μέχρι την ηλικία των 3 έως 4 χρόνων, είναι προτιμότερο να ποτίζεται κανονικά.
 4. Από ασθένειες, η πιο σημαντική είναι το ωίδιο, που ωφείλεται στον μύκητα Erysiphe lagerstroemia. Η ασθένεια εκδηλώνεται όταν οι ημέρες είναι ζεστές και οι νύχτες κρύες ενώ η σχετική υγρασία είναι χαμηλή. Συχνή επίσης είναι και η προσβολή από κερκόσπορα που ωφείλεται στον μύκητα Cercospora lythracearum. Καμμία από αυτές τις δυο ασθένειες δεν καταστρέφει το φυτό, ωστόσο η αισθητική ζημιά μπορεί να είναι μεγάλη. Για την αντιμετώπισή τους γίνεται χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων, ενώ η επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών συνιστά μιαν ακόμα καλύτερη λύση. Το ίδιο ισχύει και για τις εντομολογικές προσβολές, κυρίως από τις αφίδες (Tinocallis kahawaluokalani), που και αυτές αποτελούν κάποιες φορές ένα σημαντικό πρόβλημα.

Λαγκεστρέμια η Ινδική (Lagerstroemia indica)

Λαγκεστρέμια, Λωρίδες Φλοιού - © C. Stubler, M. Ritter, W. Mark and J. Reimer
Λαγκεστρέμια, Λωρίδες Φλοιού - © C. Stubler, M. Ritter, W. Mark and J. Reimer

Λαγκεστρέμια η Ινδική (Lagerstroemia indica) - Χρήση και Ποικιλίες

 1. Η Λαγκεστρέμια δεν έχει μόνο καλλωπιστική αλλά έχει και φαρμακευτική καθώς και εθνοβοτανική αξία. Αφεψήματα από τον φλοιό όπως και από τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως καθαρτικά, ενώ οι σπόροι της δίνονται για την καταπολέμηση της αϋπνίας.
 2. Όντας ένα εξαιρετικά αγαπητό καλλωπιστικό φυτό, η Λαγκεστρέμια η Ινδική αριθμεί εκατοντάδες ποικιλίες και υβρίδια. Τα χαρακτηριστικά τους ποικίλουν, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα εμφάνισης και ύψους φυτών, αντοχής σε προσβολές από ασθένειες και έντομα, όπως φυσικά και μιαν ατέλειωτη σειρά χρωματικών επιλογών των ανθέων. Ορισμένες από τις σημαντικότερες ποικιλίες είναι:
 • Lagerstroemia indica  ‘Coccinea’
 • Lagerstroemia indica  ‘Jinhuang’
 • Lagerstroemia indica  ‘Nivea’
 • Lagerstroemia indica  ‘Red Imperator’
 • Lagerstroemia indica  ‘Rosea’
 • Lagerstroemia indica  ‘Rosea Nova’
 • Lagerstroemia indica  ‘Rubra Magnifica’
 • Lagerstroemia indica  ‘Superviolacea’

Ορισμένα από τα σημαντικότερα υβρίδια της Λαγκεστρέμιας είναι:

 • Lagerstroemia indica x fauriei  ‘Acoma’
 • Lagerstroemia indica x fauriei  ‘Apalachee’
 • Lagerstroemia indica x fauriei  ‘Cherokee’
 • Lagerstroemia indica x fauriei  ‘Natchez’
 • Lagerstroemia indica x fauriei  ‘Muskogee’
 • Lagerstroemia indica x fauriei  ‘Powhatan’
 • Lagerstroemia indica x fauriei  ‘Tuscarora’
 • Lagerstroemia indica speciosa  ‘Monia’
 • Lagerstroemia indica speciosa  ‘Princes’
 • Lagerstroemia (indica × fauriei × limii) ‘Arapaho’
 • Lagerstroemia (indica × fauriei × limii) ‘Cheyenne’
 1. Κανένας βελτιωτής της Λαγκεστρέμιας δεν έδωσε το όνομα της Πριγκήπισσας Pocachontas των αυτοχθόνων Αμερικανών Powhatan, σε κάποιο από τα υβρίδια. Το έκανε ο Νιλ Γιανγκ – αλλά σε ένα τραγούδι.

Ο μεγάλος Johnny Cash στο ‘Pocahontas’ του Neil Young.

 1. Pooler, M. R. (2006). ‘Arapaho’ and ‘Cheyenne’ Lagerstroemia. HortScience, 41(3), 855–856.
 2. Pounders, C., Rinehart, T., & Sakhanokho, H. (2007). Evaluation of interspecific hybrids between Lagerstroemia indica and L. speciosa. HortScience, 42, 1317–1322.
Johnny Cash – ‘Pocahontas’
Close Menu