Κότινος 'Royal Purple' - Cotinus coggygria 'Royal Purple'

Κότινος ‘Royal Purple’ Φυτεμένος στον Κήπο
Φυτεμένος Κότινος ‘Royal Purple’ στον κήπο

Κότινος 'Royal Purple'

Βοτανική ονομασία: Cotinus coggygria ‘Royal Purple’

Κοινή ονομασία: Κόκκινος Κότινος, Κότινος ‘Royal Purple’

Δημιουργός: Lombarts Nursery – Boskoop, Holland

Ο κόκκινος Κότινος ‘Royal Purple’ είναι ίσως ο πιο δημοφιλής θάμνος ανάμεσα στις ποικιλίες Κότινου με κόκκινο χρώμα στα φύλλα. Είναι πολυετής ξυλώδης φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο μέτριου μεγέθους και αργού ρυθμού ανάπτυξης, ενώ σε σχέση με το τυπικό είδος έχει μικρότερες διαστάσεις.

Το ύψος του κυμαίνεται μεταξύ 4 με 5 m – σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να πιάσει και τα 6,5 με 7 m – και η διάμετρος του μεταξύ 3 με 4 m, διαστάσεις στις οποίες θα φτάσει σε ηλικία 10 έως 20 χρονών.

Η κόμη του είναι σφαιρική-ελλειψοειδής, σχετικά ανοικτή και συμμετρική, περισσότερο στα νεαρά φυτά, ενώ έχει μέση υφή και όρθια εμφάνιση.

Ο κόκκινος Κότινος ‘Royal Purple’ φθάνει περίπου τα 50 χρόνια, ενώ αναφέρονται και περιπτώσεις μεγαλύτερης ηλικίας φυτών του.

Κότινος 'Royal Purple' - Περιγραφή

Το φυτό σε νεαρή ηλικία αναπτύσσει από την βάση πολλούς όρθιους και μέτρια διακλαδισμένους βλαστούς. Το χρώμα τους αρχικά είναι πράσινο με κάποιες κοκκινωπές ανταύγειες, αλλά ωριμάζοντας γίνεται καφετί. Καφετί προς γκρι-καφετί είναι και το χρώμα του φλοιού, του οποίου η υφή είναι σχετικά αδρή.

Τα φύλλα είναι απλά, ωοειδή-αντωοειδή, με λείες παρυφές, έχουν μήκος που κυμαίνεται μεταξύ 3,8 και 8,9 cm και φέρονται κατ’ εναλλαγή επάνω στους βλαστούς. Το χρώμα τους είναι σκούρο κοκκινωπό πορφυρό – το πιο σκοτεινό από όλες τις κόκκινου χρώματος ποικιλίες Κότινου – ενώ το φθινόπωρο αποκτούν έντονη κόκκινη-μοβ απόχρωση. Χαρακτηριστικό της ‘Royal Purple’ σε σχέση με τα φύλλα, είναι πως το χρώμα τους παραμένει αμετάβλητο είτε φυτευθεί σε θερμές περιοχές είτε σε ψυχρές.

Τα άνθη εμφανίζονται κατά τα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού σε ταξιανθία φόβης μήκους 15-20 cm. Είναι κίτρινα και μικρά, αποτελούνται από 5 πέταλα και δεν προσελκύουν ιδιαίτερα τα έντομα.

Οι καρποί είναι δρύπες πλευρικά πιεσμένοι, το σχήμα τους στην όψη είναι ακανόνιστο ωοειδές και το χρώμα τους πορτοκαλίζον καφέ. Το μήκος τους είναι 1-1,2 cm και στερούνται διακοσμητικής αξίας.

Κότινος 'Royal Purple' - Φύτευση και Φροντίδα

Η ποικιλία ‘Royal Purple’ είναι λιγότερο ανθεκτική στο κρύο από το τυπικό είδος και η λιγότερο ανθεκτική από όλες τις ποικιλίες κόκκινου χρώματος. Αντέχει χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -21 0C ενώ δείχνει ικανοποιητική συμπεριφορά και στις υψηλές θερμοκρασίες των περιοχών των παραμεσογειακών ζωνών βλάστησης.

Ως προς το έδαφος, προτιμά τα στεγνά, μέσης σύστασης και άγονα, ενώ η οξύτητα ή αλκαλικότητα του δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο για την επιλογή του κατάλληλου εύρους pH.

Σε σχέση με την έκθεση, μπορεί να φυτευθεί τόσο σε προσήλιες θέσεις όσο και σε ημισκιερές, όμως εφόσον υπάρχει η δυνατότητα είναι καλύτερα να αποφεύγονται οι δεύτερες διότι το φυτό αναπτύσσεται ασύμμετρα, ζημιώνοντας την καλλωπιστική αξία του.

Από έντομα, γενικά δεν αντομετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ από ασθένεις αναφέρονται το ωίδιο και η βερτιτσιλίωση. Με την χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων, αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά.

Το κλάδεμα, λόγω και της αργής ανάπτυξης της ‘Royal Purple’ δεν είναι μια απαραίτητη εργασία, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια από την φύτευσή της. Αργότερα, ένα μέτριο κλάδεμα ανά 1 έως 2 έτη μπορεί να πραγματοποιείται, καθώς συντελεί σε πιο συμπαγή εμφάνιση του θάμνου.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο Κότινος ‘Royal Purple’ έχει λάβει το 1993 το βραβείο Award of Garden Merit της φημισμένης Royal Horticultural Society.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΧΡΗΣΕΙΣ

Αυτή η ποικιλία Κότινου είναι κατάλληλη για:

  • Ατομική φύτευση
  • Πυκνές φυτεύσεις
  • Ελεύθερης ανάπτυξης φράχτες
  • Φύτευση σε αστικές περιοχές
Κότινος 'Royal Purple', τα Χρώματα των Φθινοπωρινών Φύλλων
Οι πορτοκαλί-κόκκινες ανταύγειες στα χρώματα των φθινοπωρινών φύλλων του Κότινου
Κότινος 'Royal Purple', Η σαν Κόκκινο Σύννεφο Ανθοφορία
Η σαν κόκκινο σύννεφο ανθοφορία του Κότινου 'Royal Purple'
Κότινος ‘Royal Purple’, το Χρώμα των Φύλλων
Το βαθύ κόκκινο-πορφυρό χρώμα των φύλλων και το ζωηρό κόκκινο της νέας βλάστησης

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΝΤΕΟ

Στο βίντεο που ακολουθεί, δίνονται ορισμένες πληροφορίες για τον Κότινο (Cotinus coggygria), οι οποίες σε γενικές γραμμές ισχύουν και για τον Κότινο ‘Royal Purple’

[INSERT_ELEMENTOR id="8385"]
[printfriendly]

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο