Κόρνος ‘Sibirica’ - Cornus alba ‘Sibirica’

Κόρνος ‘Sibirica’ οι Κόκκινοι Βλαστοί τον Χειμώνα
Κόρνος ‘Sibirica’ οι Κόκκινοι Βλαστοί τον Χειμώνα

Κόρνος ‘Sibirica’

Ο Κόρνος ‘Sibirica’ αποτελεί μιαν εξαιρετικά διαδεδομένη ποικιλία του Cornus alba. Είναι πολυετής φυλλοβόλος θάμνος μέτριου μεγέθους και ιδιαίτερα γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης ενώ σε σχέση με το τυπικό είδος έχει μικρότερες διαστάσεις.

Το ύψος του κυμαίνεται μεταξύ 1,2 με 2 m και η διάμετρος του μεταξύ 1 με 1,5 m.

Η κόμη του είναι σφαιρική-ελλειψοειδής, σχετικά πυκνή και συμμετρική ιδίως στα νεαρά φυτά, ενώ έχει μέση υφή και όρθια εμφάνιση.

Η διάρκεια ζωής του φθάνει περίπου τα 20 χρόνια.

Κόρνος ‘Sibirica’ - Περιγραφή

Το φυτό αναπτύσσει από την ρίζα πολλά όρθια και μη διακλαδισμένα στελέχη. Το χρώμα τους είναι κόκκινο, λαμπερό και έντονο αρχικά, αποτελώντας άλλωστε και το βασικό αισθητικό χαρακτηριστικό του φυτού την περίοδο του χειμώνα, αλλά καθώς πλησιάζει η άνοιξη χάνει σταδιακά την έντασή του γινόμενο σκούρο καφετί-κόκκινο.

Τα φύλλα είναι απλά, ωοειδή-ελειπτικά, οξύκορφα, με λείες παρυφές, έχουν μήκος 10-12 cm και φέρονται αντίθετα επάνω στα στελέχη. Η άνω επιφάνεια τους είναι πράσινη και η κάτω γκρι-πράσινη ενώ το φθινόπωρο αποκτούν πορτοκαλί ή πορτοκαλοκόκκινη απόχρωση.

Τα άνθη εμφανίζονται κατά τα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού σε κορυμβώδη ταξιανθία διαμέτρου 5-6 cm. Είναι αστερόμορφα και έχουν χρώμα κιτρινωπό-λευκό και προσελκύουν τα έντομα.

Οι καρποί είναι δρύπες, το σχήμα τους είναι σφαιρικό-ωοειδές και το χρώμα τους λευκό ή μπλεδίζον λευκό. Έχουν διάμετρο 1,2-1,5 cm και είναι μέτριας διακοσμητικής αξίας – πράγμα που δεν εμποδίζει τα πουλιά από το να τους τρώνε.

Κόρνος ‘Sibirica’ - Φύτευση και Φροντίδα

Η ποικιλία ‘Sibirica’ είναι λιγότερο ανθεκτική στο κρύο από το τυπικό είδος. Αντέχει χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -37 0C ενώ συνιστάται να αποφεύγεται η φύτευσή της σε περιοχές με θερμά καλοκαίρια στις οποίες καταγράφονται συχνά υψηλές θερμοκρασίες και με μεγάλη διάρκεια.

Ως προς το έδαφος, προτιμά τα βαθιά, μέσης σύστασης και γόνιμα, τα οποία περιέχουν αρκετή οργανική ουσία, είναι δροσερά αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν άριστη αποστράγγιση.

Σε σχέση με την έκθεση, μπορεί να φυτευθεί τόσο σε προσήλιες θέσεις όσο και σε ημισκιερές.

Κάποιες φορές μπορεί να προσβληθεί από τετράνυχους, αφίδες και κοκκοειδή, ενώ από ασθένεις αναφέρονται η βακτηριακή κηλίδωση και η αθράκνωση. Με την χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων, αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά.

Για την λίπανση, η εφαρμογή ανά 15 έως 20 ημέρες ενός ισορροπημένου λιπάσματος του τύπου 10-10-10, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης συνιστάται κάθε 2 με 3 χρόνια, η εφαρμογή ενός φωσφοροκαλιούχου λιπάσματος τον χειμώνα.

Το κλάδεμα είναι μια απαραίτητη εργασία για τον Κόρνο επειδή το φυτό έχει την τάση να ‘απλώνει’ με το πέρασμα του χρόνου. Επίσης βοηθά στην παραγωγή νέων βλαστών των οποίων το χειμωνιάτικο χρώμα είναι πολύ καλύτερο από εκείνο των ώριμων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η ποικιλία ‘Sibirica’ έχει λάβει το βραβείο Award of Garden Merit της φημισμένης Royal Horticultural Society.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΧΡΗΣΕΙΣ

Αυτή η ποικιλία Κόρνου είναι κατάλληλη για:

  • Πυκνές φυτεύσεις
  • Ελεύθερης ανάπτυξης φράχτες
  • Κλαδευόμενους φράχτες
  • Επικλινή εδάφη
  • Παρόχθια φύτευση
Κόρνος ‘Sibirica’ - Ο Cornus alba 'Sibirica' το Φθινόπωρο
Ο Cornus alba 'Sibirica' το Φθινόπωρο
Κόρνος ‘Sibirica’ Οι Βλαστοί, τα Φύλλα και τα Άνθη του Φυτού
Κόρνος ‘Sibirica’ Οι Βλαστοί, τα Φύλλα τα Άνθη του Φυτού
Κόρνος ‘Sibirica’ - Cornus alba ‘Sibirica’ Τα Φύλλα το Φθινόπωρο
Cornus alba ‘Sibirica’ Τα Φύλλα το Φθινόπωρο
[INSERT_ELEMENTOR id="7359"]
[printfriendly]

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο