Κόπροσμα - Τα Μικρά Δερματώδη Λαμπερού Πράσινου Χρώματος Φύλλα του Φυτού
Τα Δερματώδη Λαμπερού Πράσινου Χρώματος Φύλλα του Φυτού

Κόπροσμα (Coprosma repens)

Τα κακά νέα είναι πως το Κόπροσμα είναι ζιζάνιο. Τα καλά νέα είναι πως οι ποικιλίες του φυτού δεν είναι. 

Οπότε, με τρόπο αποφασιστικό, η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ πετάει στην θάλασσα τα κακά νέα και κρατά μονάχα τα καλά.

Και αυτό το κάνει όχι γιατί επιθυμεί να ακούει μόνο ευχάριστα πράγματα – που επιθυμεί. Αλλά να, όταν γίνεται λόγος για τις ποικιλίες που προσφέρει το Κόπροσμα, γίνεται λόγος για μια χρωματική φαντασμαγορία επικών διαστάσεων. 

Ως μια φωνή λοιπόν, ακολουθώντας το παράδειγμα του γνωστού φυσιοδίφου Ομήρου, η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ προσφέρεται να συνθέσει το έπος του Κοπρόσματος. Διότι χωρίς το Κόπροσμα δεν θα υπήρχαν και οι ποικιλίες του, όπως άλλωστε χωρίς την Ιλιάδα δεν θα υπήρχε Οδύσσεια.

‘Κοπροσμιάδα’ λοιπόν – σε κάτι λιγότερο από 15.693 στίχους.

Κόπροσμα, Καταγωγή

Κόπροσμα (Coprosma repens)

Κόπροσμα, Αυτοφυείς Θάμνοι σε Ακτή της Ν. Αυστραλίας
Αυτοφυείς Θάμνοι σε Ακτή της Ν. Αυστραλίας
Κόπροσμα, οι Ώριμοι Εδώδιμοι Καρποί του - © Phil Bendle
Κόπροσμα, οι Ώριμοι Εδώδιμοι Καρποί του - © Phil Bendle

Κόπροσμα (Coprosma repens) - Σύντομη Περιγραφή

Βοτανική ονομασία

Coprosma repens A. Rich.

Κοινή ονομασία

Κόπροσμα

 

Γενικά χαρακτηριστικά

Τύπος φυλλώματος: Αειθαλές

Μορφή: Θάμνος ή μικρό δέντρο με κόμη σφαιρική και συμμετρική

Υφή φυλλώματος: Λεπτή

Ύψος: 3-5 m

Διάμετρος: 3-5 m

Ρυθμός ανάπτυξης: Μέτριος

Περίοδος άνθισης: Μάιος – Ιούνιος

Περίοδος καρποφορίας: Καλοκαίρι-Φθινόπωρο

 

Σχήματα και χρώματα

Χρώμα φλοιού: Καφέ-καφέ ανοιχτό

Φύλλα: Ελλειψοειδή-ωοειδή

Χρώμα φυλλώματος: Πράσινο

Χρώμα φύλλων το φθινόπωρο: Πράσινο

Σχήμα λουλουδιών: Σύνθετη ταξιανθία θύρσου, άνθη καμπανοειδή-χοανοειδή

Χρώμα λουλουδιών: Αρσενικά, απαλό πράσινο ή υπόλευκο – Θηλυκά, υπόλευκο-ροζ

Καρπός: Δρύπη

 

Φύτευση

Τύπος εδάφους: Κάθε τύπος με άριστη αποστράγγιση, όξινης ή ελαφρώς αλκαλικής αντίδρασης

Εδαφικό pH: 5,5-7,5

Πότισμα: Κανονικό

Έκθεση: Ήλιος

Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες: – 9 °C

 

Χρήσεις

Σε συστάδες, φράχτες, μικτούς φράχτες, ανεμοφράκτες, σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες

Κόπροσμα (Coprosma repens)

Κόπροσμα, τα Θηλυκά Άνθη του Φυτού
Κόπροσμα, τα Θηλυκά Άνθη του Φυτού

Κόπροσμα (Coprosma repens) - Γενικές Παρατηρήσεις

 1. Το όνομα του γένους Coprosma είναι νεολατινική λέξη που προέρχεται από δύο αρχαιοελληνικές, τις ‘κόπρος’ καιοσμή’. Η πρώτη, δεν κολακεύει ιδιαίτερα το γένος αφού σημαίνει ‘κόπρανα’. Η δεύτερη, η λέξη ‘οσμή’ συνδυαζόμενη με την πρώτη, δίνει σαφώς έναν άλλον αέρα. Το ευρηματικό όνομα του γένους οφείλεται στην ιδιότητα των φύλλων ορισμένων ειδών, τα οποία όταν τριφτούν, αφήνουν μιαν παρόμοια του κόπρου, οσμή.Από την άλλη, το όνομα του είδους repens είναι περισσότερο καθαρό, αμιγώς λατινικό και σημαίνει ‘το έρπον’. Τα φύλλα του είδους repens, δεν έχουν την παραπάνω αναφερθείσα ιδιότητα, αλλά άμα σου βγει το όνομα άντε μετά να το καθαρίσεις.
 2. Ιθαγενές φυτό της Νέας Ζηλανδίας το Κόπροσμα απαντάται είτε ως θάμνος είτε ως μικρό δέντρο. Το ποια ακριβώς από τις δύο μορφές θα πάρει, εξαρτάται από τις ιδιαίτερες συνθήκες των οικοθέσεών του. Έτσι, σε περιοχές εκτεθειμένες σε δυνατούς ανέμους θα πάρει θαμνώδη και έρπουσα μορφή, ενώ σε προφυλαγμένες θέσεις, δενδρώδη. Σε φυσική κατάσταση βρίσκεται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές και σπάνια στην ενδοχώρα. Φύεται σε ξηρές πλαγιές, σε βραχώδεις και χαλικώδεις εκτάσεις καθώς και στα ξέφωτα των παράκτιων δασών.
 3. Το Κόπροσμα αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, από τα τα ελαφρά αμμώδη έως και πηλώδη, τα οποία όμως πρέπει να στραγγίζουν καλά. Ευδοκιμεί ωστόσο στα μέσης σύστασης και μέτριας γονιμότητας ελαφρώς όξινα εδάφη.
 4. Το Κόπροσμα είναι δίοικο είδος η δε άνθιση του ξεκινά κατά τα τέλη της άνοιξης. Τα άνθη φέρονται πάνω σε σύνθετη ταξιανθία θύρσου, τα αρσενικά 3 έως 20 ανά διχάσιο, τα θηλυκά περίπου 3 ανά διχάσιο. Μετά την γονιμοποίηση των ανθέων σχηματίζονται οι καρποί, που είναι δρύπες χρώματος κόκκινου-πορτοκαλί.

Κόπροσμα (Coprosma repens)

Κόπροσμα, τα Ανοιγμένα Αρσενικά Άνθη του Φυτού
Κόπροσμα, τα Ανοιγμένα Αρσενικά Άνθη του Φυτού
Κόπροσμα (Coprosma repens) - Συμπληρωματικά Στοιχεία
 1. Το Κόπροσμα είναι φυτό εξαιρετικά προσαρμοστικό. Όταν μάλιστα βρεθεί στις κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες – θερμές περιοχές και με ετήσιο ύψος βροχής πάνω από 600 mm – τείνει να καταστεί ή γίνεται ζιζάνιο. Αυτό το γεγονός υποχρέωσε πολλές χώρες, στις οποίες η εξάπλωσή του πήρε ανησυχητικές διαστάσεις  (Νότια Αφρική, Αυστραλία, κλπ), να απαγορέψουν την εμπορία του. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, πως οι περισσότερες ποικιλίες του είδους, δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, γιατί αναπαράγονται αγενώς και μόνο από φυτά του ενός ή του άλλου φύλλου ή δεν ανθοφορούν.  
 2. Αξιοσημείωτη είναι η αντοχή του φυτού στην ξηρασία, στον άνεμο καθώς και στα αλατοσταγονίδια καθιστώντας το κατάλληλο για φυτεύσεις σε ΄δύσκολες’ περιοχές, όπως οι παραθαλάσσιες.
 3. Από εχθρούς και ασθένειες δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Μερικές φορές τα κοκκοειδή και οι αφίδες μπορεί να προσβάλουν το φυτό, αλλά αντιμετωπίζονται με τα κατάλληλα σκευάσματα.

Κόπροσμα (Coprosma repens)

Κόπροσμα, Θηλυκά Άνθη και Άγουροι Καρποί - © Phil Bendle
Κόπροσμα, Θηλυκά Άνθη και Άγουροι Καρποί - © Phil Bendle

Κόπροσμα (Coprosma repens) - Χρήση και Ποικιλίες

 1. Οι καρποί του φυτού είναι εδώδιμοι. Όταν μάλιστα δεν τρώγονται από τα πουλιά ή τα ζώα (αλεπούδες, οπόσουμ, κλπ), μπορούν να καταναλωθούν από τους ανθρώπους, διότι είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Επίσης οι σπόροι του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή καφέ, ο οποίος καθώς λέγεται, είναι εξαιρετικά γευστικός. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί, πως στην Αυστραλία, με τα φύλλα του τα παιδιά κάνουν σφυρίχτρες.
 2. Διάφορες ποικιλίες του φυτού έχουν δημιουργηθεί, προσφέροντας μιαν σημαντική γκάμα φυλλώματος με εξαίσιες καλλωπιστικά αποχρώσεις. Ορισμένες από τις σημαντικότερες είναι:
 • Coprosma repens ‘Evening Glow’
 • Coprosma repens ‘Marble Queen’
 • Coprosma repens ‘Pink Splendor’
 • Coprosma repens ‘Taupata Gold’
 • Coprosma repens ‘Picturata’
 • Coprosma repens ‘Pacific Sunset’
 1. Οι Νεοζηλανδοί The Human Instinct, φρέσκο μουσικό ροκ σύνολο των αρχών της δεκαετίας του ‘70, με το τραγούδι τους Black Sally, ολοκληρώνουν μουσικά το αφιέρωμα στον συμπατριώτη τους  Κόπροσμα.
[printfriendly]

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο