Κέδρος των Ιμαλαΐων σε Πάρκο της Τοσκάνης
Κέδρος των Ιμαλαΐων σε Πάρκο της Τοσκάνης, στην Ιταλία

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) - Περιγραφή & Χρήση

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων εναντίον του Κέδρου του Λιβάνου; Ή κάπως διαφορετικά, ο Κέδρος των Θεών εναντίον του Κέδρου του Θεού;

Όχι βέβαια, διότι παρ’ όλη την συγκέντρωση τόσων θεών σε αυτά τα δύο δέντρα, τα θεϊκά συμφέροντα αμφοτέρων των θεών είναι κοινά, και ως θεοί γνωρίζουν καλύτερα την ρήση του Ηρακλείτου, πως ‘αυτόν τον κόσμο που είναι ο ίδιος για όλους, ούτε θεός ούτε άνθρωπος τον έπλασε (…)‘.

Επίσης ως θεοί γνωρίζουν, πως το σύμπαν, όσο μικρό κι αν είναι, χωρά πάντοτε τους πάντες και για πάντα, και συνεπώς χωρά ακόμα και αυτά τα δύο μαγευτικά κωνοφόρα δέντρα.

… Η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ με απέραντη – όσο και το μικρό σύμπαν – υπερηφάνεια, εντάσσει στις τάξεις των άρθρων της, μετά τον Κέδρο του Λιβάνου, τον ομότιμο Κέδρο των Ιμαλαΐων, αποδεικνύοντας πως μόνο βουνό με βουνό δεν σμίγει.

Τα δέντρα, ναι.

Οι αρσενικοί κώνοι φέρονται στα χαμηλότερα κλαδιά του Κέδρου των Ιμαλαΐων, και είναι πάντοτε όρθιοι – όπως και οι θηλυκοί.

Αρσενικοί Κώνοι του Κέδρου Ντεοντάρα
Αρσενικοί Κώνοι του Κέδρου Ντεοντάρα - © John Ruter, University of Georgia, Bugwood.org
Share on print
Τυπωθήτω | Print

Κέδρος Ιμαλαΐων Καταγωγή

Cedrus deodara (Κέδρος των Ιμαλαΐων) Χάρτης Καταγωγής
Cedrus deodara (Κέδρος των Ιμαλαΐων) Χάρτης Καταγωγής

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) – Περιγραφή & Χρήση

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) - Σύντομη Περιγραφή

Οικογένεια: Pinaceae

Γένος: Cedrus

Βοτανική ονομασία: Cedrus deodara (Roxb.) G.Don

Κοινή ονομασία: Κέδρος Ντεοντάρα, Κέδρος Ιμαλαΐων, Κέδρος Δεοδάρα

Γενικά Χαρακτηριστικά

Διατήρηση Φυλλώματος

Αειθαλές

Μορφή

Κωνοφόρο Δέντρο Πυραμιδοειδούς Κόμης

Υφή Φυλλώματος

Λεπτή

Ρυθμός Ανάπτυξης

Γρήγορος

Περίοδος Άνθισης

Αύγουστος – Νοέμβριος

Περίοδος Καρποφορίας

Φθινόπωρο – Χειμώνας (12,5 – 24 μήνες)

Ύψος

15 – 20 m (έως 60 m)

Διάμετρος

6 – 10 m (έως 20 m)

Σχήματα και Χρώματα

Σχήμα Φύλλων

Βελονοειδές, Οξυκόρυφο

Χρώμα Φυλλώματος

Γλαυκοπράσινο

Χρώμα Φύλλων Φθινόπωρου

Γλαυκοπράσινο

Σχήμα Λουλουδιών

Ίουλοι (Α.), Όρθιοι Βαρελοειδείς Κώνοι (Θ.)

Χρώμα Λουλουδιών

Κοκκινωπό Καφετί

Σπέρματα

Καφέ, Μεμβρανώδες Πτερύγιο

Φύτευση

Έδαφος: Άριστης αποστράγγισης, αμμώδες, πηλώδες, αργιλώδες

Εδαφικό pH: 5,3 – 7,5

Πότισμα: Κανονικό

Έκθεση: Ήλιος

Αντοχή στις Χαμηλές Θερμοκρασίες: -17 °C (USDA Hardiness Zone 7a)

Χρήσεις

Μόνο, πάρκα, πλατείες, κήπους

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) – Περιγραφή & Χρήση

Άγουροι Θηλυκοί Κώνοι του Κέδρου των Ιμαλαΐων
Άγουροι Θηλυκοί Κώνοι του Κέδρου των Ιμαλαΐων

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) - Ετυμολογία

Ετυμολογία του Ονόματος του Γένους

Για την ετυμολογία του ονόματος Cedrus ο αναγνώστης καλείται να ταξιδέψει, αν όχι στον Λίβανο, τουλάχιστον έως τον Κέδρο του Λιβάνου.

Ετυμολογία του Ονόματος του Είδους

Μόλις με το καλό επιστρέψει, ο αναγνώστης θα βρει εδώ, την σχεδόν βέβαιη ετυμολόγηση του ονόματος του είδους.

Το όνομα του είδους deodara λοιπόν, είναι η Νεολατινική εκδοχή μιας αρχαιότατης λέξης, της Σανσκριτικής देवदारु ‘ντεβά – νταρού’ (deva-dāru), που μεταφράζεται ως ‘θεϊκό δέντρο‘ (deva = θεός, dāru = ξύλο, δέντρο) ή ‘δέντρο των θεών‘ ή/και ‘ξύλο των θεών‘.

Το ‘θεϊκό δέντρο‘ μέσα από τις περιπέτειες της γλώσσας, έγινε αρχικά देवदारु ‘ντεβνταρού’ (devdāru ) και κατόπιν, στην καθομιλουμένη κοινή Ινδουιστική (Ινδουστανική) देओदार ‘ντεοντάρ’ (deodār), που στην κοινή Ελληνική αποδίδεται προσφυώς ως ντεοντάρ.

Για την ετυμολόγηση της λέξης υπάρχει και μια άλλη άποψη: σύμφωνα με αυτήν η απώτατη προέλευσή της θα πρέπει να αναζητηθεί σε ένα ιστορικό ινδικό κράτος – γεγονός που μάλλον δεν αναιρεί την απώτατη ετυμολόγησή της.

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) – Περιγραφή & Χρήση

Δάσος με Κέδρους Ντεοντάρα
Δάσος με Κέδρους Ντεοντάρα, στην Ινδία

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) - Καταγωγή, Κατάσταση & Προσδόκιμο Ζωής

Καταγωγή

Συγκρινόμενη με την εκτιμώμενη έκταση του σύμπαντος, ο Κέδρος των Ιμαλαΐων κατάγεται από μια μάλλον σχετικά μικρή περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας. Πιο συγκεκριμένα, λίκνο και κοιτίδα αυτού του θαυμάσιου κωνοφόρου, είναι τα δυτικά και νότια Ιμαλάια. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, ο γενέθλιος τόπος του Κέδρου των Ιμαλαΐων περιλαμβάνει το δυτικό Νεπάλ, το νοτιοδυτικό Θιβέτ, την βόρεια Ινδία, το βόρειο Πακιστάν, καθώς και το ανατολικό Αφγανιστάν.

Οι πληθυσμοί του εντοπίζονται στα ορεινά της εύκρατης ζώνης, και σε υψόμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 1000 και 3500 m. Εκεί σχηματίζει αμιγή αλλά και μικτά δάση, με είδη που περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – στα γένη:

 • Juglans (Juglans regia)
 • Quercus (Quercus ilex, Q. baloot, Q. incana, Q. dilitata)
 • Taxus (Taxus baccata)
 • Picea (Picea smithiana)
 • Abies (Abies pindrow, A. villosum, A. spectabilis)
 • Pinus (Pinus gerardiana, P. wallichiana)
 • Rhododendron
 • Populus (Populus caspica)
 • Acer
 • Corylus
 • και Juniperus (Juniperus excelsa)

Τα δάση των Κέδρων των Ιμαλαΐων αναπτύσσονται σε περιοχές μεταμορφωσιγενών και κλαστικών ιζηματογενών πετρωμάτων – σχιστολιθικών και ασβεστολιθικών κατά κύριο λόγο. Απαντώνται σε μέτριας κλίσης πλαγιές, συνήθως βορεινής έκθεσης, και ως επί το πλείστον βραχώδεις.

Κατάσταση του Είδους

Χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως απειλούμενο είδος, η εκτίμηση που υπάρχει για τους φυσικούς πληθυσμούς του Κέδρου των Ιμαλαΐων, είναι πως τις τελευταίες 4 δεκαετίες, αυτοί έχουν μειωθεί σε ποσοστό που φτάνει το 30 έως 40%.

Και σε αυτήν την περίπτωση, φαίνεται πως βασικός υπαίτιος, δεν είναι άλλος από την υπερβολική βόσκηση.

Προσδόκιμο Ζωής

Συγκρινόμενη με την εκτιμώμενη ηλικία του σύμπαντος, ο Κέδρος των Ιμαλαΐων ζει αξιοσημείωτα λιγότερο: 200 ή/και περισσότερα χρόνια – χωρίς να υπολογίζονται οι συχνές αναφορές για δέντρα ηλικίας 550 έως 600 χρόνων και οι σπάνιες, για δέντρα 745 έως 900 χρόνων.

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) – Περιγραφή & Χρήση

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) - Μορφολογικά Στοιχεία

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων είναι αειθαλές κωνοφόρο δέντρο, εντυπωσιακής εμφάνισης και μεγάλου μεγέθους. Έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης (0,70 – 0,90 cm/έτος) και μάλιστα θεωρείται ανάμεσα σε όλα τα είδη των Κέδρων ως το πλέον ταχυαυξές.

Το ύψος του στην ηλικία των 20 χρόνων φτάνει συνήθως μέχρι τα 10 m, ενώ στην πλήρη ωριμότητα αγγίζει τα 20 m, και κάποιες φορές, στις φυσικές οικοθέσεις του, τα 30 μέχρι και 60 m.

Οι κύριοι βραχίονες του δέντρου φέρονται ελαφρώς ανερχόμενοι, ενώ οι δευτερεύοντες κλάδοι έχουν εμφανώς τοξοειδή μορφή, με την κορυφή της καμπύλης προς το έδαφος, και τις άκρες – όπως και των κύριων κλάδων – κρεμάμενες προς τα κάτω.

Καθώς όμως το δέντρο μεγαλώνει, οι κύριες διακλαδώσεις φέρονται κυρίως οριζόντια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του σχήματός του, το οποίο ενώ αρχικά είναι πυραμιδοειδές, με το πέρασμα των χρόνων γίνεται σφαιρικό – πεπλατυσμένο.

Η κόμη του Κέδρου των Ιμαλαΐων είναι συμμετρική, έχει μέση πυκνότητα, είναι κανονικού ως επί το πλείστον περιγράμματος, και λεπτής υφής.

Οι παραγόμενοι κώνοι, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους, προσθέτουν ακόμα ένα διακοσμητικό στοιχείο στο φυτό, ενώ τόσο ο φλοιός όσο και το φύλλωμα είναι αρωματικά.

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) – Περιγραφή & Χρήση

Κέδρος των Ιμαλαΐων, τα Φύλλα του Δέντρου
Κέδρος των Ιμαλαΐων, τα Φύλλα του Δέντρου

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) - Βοτανική Περιγραφή

Κορμός

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων αναπτύσσει έναν ισχυρό κορμό που διακλαδίζεται ανά ορόφους. Έχει διάμετρο 1 έως 3 m και περιφέρεια που κάποιες φορές φτάνει μέχρι και τα 5,50 έως 6 m. Ο φλοιός είναι αρχικά λείος, αλλά με την πάροδο του χρόνου γίνεται τραχύς με αυλακώσεις, σχηματίζοντας ακανόνιστες φολίδες γκρι ή σκούρου γκρίζου χρώματος

Βλαστοί

Οι βλαστοί του Κέδρου Ντεοντάρα διαφοροποιούνται σε μακροκλάδια και βραχυκλάδια. Τα μακροκλάδια, που είναι συνήθως γερτά, έχουν κατά τον πρώτο χρόνο χρώμα γκριζωπό – κίτρινο, και φέρουν χνούδι καθώς και ελάχιστη λευκή εξάνθηση. Ωριμάζοντας, αποκτούν γκριζωπό χρώμα.

Τα βραχυκλάδια εκφύονται από πλάγιους μασχαλιαίους οφθαλμούς, μεγαλώνουν με χαρακτηριστικά αργό ρυθμό και παράγουν ελάχιστο ξύλο.

Φύλλα

Τα φύλλα του Κέδρου Ντεοντάρα είναι βελονοειδούς σχήματος, στενά και άκαμπτα, ενώ απολήγουν σε οξεία, αιχμηρή, κορυφή. Έχουν πλατιά τριγωνική διατομή, και κάθε ξεχωριστό φύλλο φέρει δύο επιμήκεις ρητινοφόρους αγωγούς.

Αν και είναι αμφιστοματικά, η πλειοψηφία των στομάτων παρατηρείται στις δύο άνω πλευρές. Τα στόματα των άνω πλευρών ανέρχονται σε 2 με 3, ενώ αυτά της κάτω πλευράς σε 4 με 6.

Τα φύλλα είναι μονήρη και διατάσσονται σπειροειδώς, επάνω στους βλαστούς, τόσο στα μακροκλάδια όσο και στα βραχυκλάδια. Ωστόσο, επειδή η έκφυση των φύλλων στα βραχυκλάδια είναι πυκνή (20-30, πάνω σε αυτά, δείχνουν πως διατάσσονται κατά σπονδύλους (ψευδοσπόνδυλοι).

Το μήκος των φύλλων κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 5 cm (έως 7 cm) ενώ το πάχος μεταξύ 0,9 και 1 mm.

Το επικρατούν χρώμα των φύλλων είναι γλαυκοπράσινο, αλλά παρατηρούνται και άλλες αποχρώσεις μεταξύ ανοιχτού και σκούρου πράσινου.

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων ρίχνει τα γερασμένα φύλλα την θερμή περίοδο του έτους, που συνήθως είναι το καλοκαίρι.

Κώνοι

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων είναι μόνοικο είδος. Οι αρσενικοί κώνοι φέρονται κυρίως στους χαμηλότερους βραχίονες, ενώ οι θηλυκοί κώνοι στα άκρα των υψηλότερων.

Οι αρσενικοί κώνοι είναι μονήρεις ίουλοι, όρθιοι, επιμήκους – ωοειδούς σχήματος, και αναπτύσσονται στην κορυφή των βραχυκλαδίων. Το χρώμα τους είναι πορφυρίζον ανοιχτό πράσινο προς κιτρινωπό πράσινο, ενώ στην φάση του ανοίγματος και της απελευθέρωσης της γύρεως φαίνονται κίτρινοι.

Οι διαστάσεις τους είναι 4 έως 7,5 cm ως προς το μήκος, και 1 έως 1,5 ως προς την διάμετρο.

Οι θηλυκοί κώνοι αναπτύσσονται στα περιφερειακά κλαδιά της κόμης. Είναι μονήρεις ή σε ζεύγη, όρθιοι, με πολύ κοντό ποδίσκο, και έχουν σχήμα ωοειδές – βαρελοειδές.

Το χρώμα των κώνων είναι αρχικά μπλεδίζον πρασινωπό, με λίγη λευκή εξάνθηση, το οποίο στην ωρίμανση γίνεται ανοικτό πορφυρό έως ανοιχτό καφετί. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 7 και 13 cm, ενώ η διάμετρός τους από 5 έως 8,7 cm .

Τα καρπικά λέπια, που είναι δερματώδη και λεπτά, διατάσσονται σπειροειδώς γύρω από τον άξονα και μοιάζουν ως προς την διευθέτηση με κεραμίδια. Έχουν σχήμα ακανόνιστο τριγωνικό και διαστάσεις 4 έως 6 cm μήκος και 2,5 έως 4 πλάτος.

Οι θηλυκοί κώνοι για να φθάσουν στην ωρίμανση, χρειάζονται περίπου 12,5 έως 24 μήνες. Μετά την ωρίμανση τα καρπικά λέπια απολεπίζονται, οι κώνοι διαλύονται, όμως ο άξονας παραμένει στα δέντρα.

Επικονίαση

Τόσο οι αρσενικοί όσο και οι θηλυκοί κώνοι ωριμάζουν το φθινόπωρο, από τα μέσα περίπου του Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Οι αρσενικοί κώνοι απελευθερώνουν την γύρη, η οποία μεταφέρεται με τον άνεμο – για αυτό και οι γυρεόκοκκοι φέρουν δύο αεροφόρους σάκους.

Ωστόσο η επιτυχής επικονίαση δεν σημαίνει και άμεση γονιμοποίηση του θηλυκού άνθους. Πράγματι, για να γονιμοποιηθεί το θηλυκό άνθος μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα, μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Σπέρματα

Τα καρπικά λέπια των κώνων περιέχουν από δύο σπέρματα. Τα σπέρματα είναι ελαιώδους υφής, ακανόνιστου τριγωνικού σχήματος με στρογγυλεμένες γωνίες, και καλύπτονται από μεμβράνη.

Η μεμβράνη απολήγει σε πτερύγιο, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στα σπέρματα πτεροειδές σχήμα, το οποίο διευκολύνει την μεταφορά τους με τον άνεμο.

Το χρώμα των σπερμάτων είναι ανοιχτό – καφετί, ενώ ως προς το μέγεθος, το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 3,7 cm, το δε πλάτος τους μεταξύ 2 και 2,5 cm.

Τα σπέρματα παραμένουν στο έδαφος όλον τον χειμώνα, και εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, θα φυτρώσουν την ερχόμενη άνοιξη.

Άφθονη παραγωγή σπερμάτων παρατηρείται σχεδόν κάθε τρίτο έτος, ωστόσο η βιωσιμότητα των σπερμάτων είναι χαμηλή και δεν μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ποσοστό φυτρωτικότητας των σπόρων κυμαίνεται μεταξύ 65 και 80% ενώ σε ένα κιλό, περιέχονται περίπου 7800 έως 8000 σπέρματα.

Οι Κέδροι των Ιμαλαΐων εισέρχονται στην αναπαραγωγική φάση, μετά το 40ο με 45ο έτος της ηλικίας τους – και δια τούτο ουδείς μπορεί να τους κατηγορήσει, ό,τι επιπολαίως φέρνουν στον κόσμο τους απογόνους τους.

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) – Περιγραφή & Χρήση

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) - Κλίμα και Έδαφος

Θερμοκρασία

Στις φυσικές οικοθέσεις του κωνοφόρου, οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 12 °C η ελάχιστη, και 17 °C η μέγιστη.

Σε σχέση με τις απόλυτες ελάχιστες τιμές, έχει δειχθεί ό,τι ο Κέδρος των Ιμαλαΐων αντεπεξέρχεται θερμοκρασιών που αγγίζουν μέχρι και τους -23 °C, ενώ ως προς τις απόλυτες μέγιστες τιμές, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα μέχρι και τους 40 °C – κάποιες φορές και υψηλότερες.

Στην καλλιέργεια ωστόσο, δεν συστήνεται η φύτευσή του σε περιοχές που η ελάχιστη τιμή πέφτει κάτω από τους -17 °C και η μέγιστη ξεπερνά συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα τους 36 με 38 °C.

Βροχοπτώσεις & Χιόνι

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων στις φυσικές οικοθέσεις του, αναπτύσσεται σε εκείνες τις περιοχές όπου η μέση ετήσια βροχόπτωση κυμαίνεται μεταξύ 200 και 1800 mm (αν και στην πραγματικότητα, οι εισερχόμενες ποσότητες του νερού, αφορούν κατά κύριο λόγο το χιόνι).

Η ύπαρξη νερού ευνοεί την ανάπτυξη του δέντρου, ωστόσο η αντοχή του στην ξηρασία είναι μεγάλη, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες.

Ως παράδειγμα μπορούν να αναφερθούν τα δάση των Κέδρων στην πολιτεία Himachal  Pradesh, στην βόρεια Ινδία, όπου τα μετεωρολογικά δεδομένα από τον σταθμό της πόλης Shimla (υψόμετρο 2,276 m), πρωτεύουσας της πολιτείας, είναι χαρακτηριστικά: τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, η μέση μηνιαία βροχόπτωση μεταξύ των ετών 1876 – 1982, κυμαινόταν αντίστοιχα, σε 350, 110, και 270 mm.

Παρ’ όλη όμως την ανθεκτικότητα του Κέδρου των Ιμαλαΐων στην ξηρασία, είναι γεγονός πως το κωνοφόρο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μακρές άνυδρες περιόδους. Επιπροσθέτως, τα σπορόφυτα και τα δενδρύλλιά του, απαιτούν επαρκείς ποσότητες νερού, διότι σε διαφορετική περίπτωση στεγνώνουν και πεθαίνουν.

Παγετός

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων είναι ανθεκτικός στον παγετό. Από την άλλη, για την απρόσκοπτη ανάπτυξή του, απαιτεί εκείνες τις κλιματικές συνθήκες, όπου το φαινόμενο του παγετού, δεν παρατηρείται, τουλάχιστον για 160 ημέρες ανά έτος.

Άνεμος

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στον άνεμο – ακόμα και σε επίπεδο θυέλλης. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα του κωνοφόρου αξιοποιείται με την φύτευση του για την δημιουργία ανεμοφρακτών.

Έδαφος και pH

Ο εδαφικός τύπος δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Κέδρο των Ιμαλαΐων, καθώς αναπτύσσεται σε οποιασδήποτε μορφής έδαφος, υπό τον όρο ό,τι διαθέτει άριστη αποστράγγιση και χαμηλή αλατότητα.

Με αυτήν την έννοια, μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα και σε φτωχά εδάφη, αν και η καλλιέργεια του κωνοφόρου ευνοείται, όταν θα φυτευτεί σε βαθύ έδαφος, το οποίο επιπροσθέτως θα είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, σε χουμικά και Κάλιο, ενώ οι ποσότητες διαθέσιμου Φωσφόρου θα είναι χαμηλές.

Σε σχέση με το εδαφικό pH, το εύρος είναι αξιοσημείωτα μεγάλο, αφού μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς προβλήματα, τόσο σε όξινο όσο και σε ελαφρώς αλκαλικό περιβάλλον, και σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 5,3 και 7,5. Ωστόσο και εδώ, η καλλιέργεια του δέντρου ευνοείται περισσότερο σε όξινης αντίδρασης εδάφη.

Έκθεση

Μολονότι τα νεαρά άτομα αντέχουν στην ημισκιά, ο Κέδρος των Ιμαλαΐων χρειάζεται θέσεις πλήρως προσήλιες.

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) – Περιγραφή & Χρήση

Ώριμοι Θηλυκοί Κώνοι του Κέδρου των Ιμαλαΐων
Ώριμοι Θηλυκοί Κώνοι του Κέδρου των Ιμαλαΐων

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) - Εχθροί & Ασθένειες

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων, ως δέντρο και κατοικία των θεών, δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες. Ωστόσο, όταν οι θεοί έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις και φεύγουν για επαγγελματικά – κοντινά ή μακρινά – ταξίδια, βρίσκουν την ευκαιρία ορισμένα ανόσια παράσιτα, να κτυπήσουν.

Εχθροί

Αμέσως πιο κάτω καταγράφονται οι σημαντικότεροι εχθροί του Κέδρου των Ιμαλαΐων.

Διάφορα Έντομα
 • Ectropis deodarae
 • Dendrolimus pini (Δενδρόλιμος του Πεύκου)
 • Megastigmus pinsapinis
 • Monochamusalternatus
 • Orthotomicuserosus
 • Pandemis cerasana (Νυχτοπεταλούδα)
 • Pissodesnemorensis
Νηματώδεις
 • Bursaphelenchus xylophilus(Pine Wilt Nematode)

Με την χρήση των κατάλληλων παρασιτοκτόνων η αντιμετώπισή τους είναι ικανοποιητική – εκτός του νηματώδους που δύσκολα ελέγχεται.

Ασθένειες

Μετά τους εχθρούς ακολουθεί η καταγραφή των ασθενειών.

Μύκητες
 • Armillaria tabescens (Αρμιλλάρια η μαραμένη)
 • Botryosphaeria obtusa (Έλκος μηλιάς & αχλαδιάς)
 • Heterobasidion annosum (Ετεροβασίδιο το πολυετές)
 • Heterobasidion insulare
 • Lophodermium cedrinum
 • Macrophomina phaseolina (Μαύρη σήψη του στελέχους)
 • Phytophthora cinnamomi (Φυτόφθορα η κιννάμωμος)
 • Phytophthora cryptogea (Φυτόφθορα)
 • Phytophthoradrechsleri (Φυτόφθορα)
 • Sirococcus conigenus
 • Sphaeropsis sapinea

Ακόμα και με την έγκαιρη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων η αντιμετώπισή ορισμένων εξ αυτών είναι δύσκολη.

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) – Περιγραφή & Χρήση

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) – Τοξικότητα & Αλλεργιογόνος Δράση

Τοξικότητα

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων δεν είναι τοξικός για τους ανθρώπους ή τα κατοικίδια.

Αλλεργιογόνος Δράση

Η γύρη του Κέδρου των Ιμαλαΐων μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, στα άτομα με ευαισθησία. Πρόκειται για έναν σχετικά νέο αλλεργιογόνο παράγοντα στην δύση, που αναγνωρίστηκε ως τέτοιος τα τελευταία χρόνια.

Η έκθεση στην γύρη του δέντρου, μπορεί να προκαλέσει δερματικές κυρίως αντιδράσεις.

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) – Περιγραφή & Χρήση

Κέδρος των Ιμαλαΐων σε Δάσος
Κέδρος των Ιμαλαΐων σε Δάσος
Μεγαλοπρεπές Δέντρο Κέδρου του Λιβάνου, στην Bcharre, στον Λίβανο

Γένος Κέδρος

Ταξινόμηση, Περιγραφή και Χρήση

Το Φύλλωμα του Κέδρου του Λιβάνου

Κέδρος του Λιβάνου

Περιγραφή, Φροντίδα, Χρήση

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) - Χρήση

Τόσο το ίδιο δέντρο όσο και τα παράγωγα του Κέδρου των Ιμαλαΐων αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται με ποικίλους τρόπους. Αμέσως πιο κάτω γίνεται αναφορά στο ευρύτατο πεδίο χρήσης τους.

Εθνοβοτανική

Η εθνοβοτανική χρήση του Κέδρου των Ιμαλαΐων συνδέεται στενά με τους λαούς της καταγωγικής κοιτίδας του.

Το αιθέριο έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται παραδοσιακά, σε πολλές τοπικές Ινδικές  κοινωνίες, για την ανακούφιση της έντασης, την εξάλειψη του φόβου και την καταπράυνση του θυμού.

Ακόμα, αξιοποιείται για πνευματικούς λόγους, όπως για την αφύπνιση της συνείδησης, αλλά και για ψυχολογικούς, όπως για την απάλειψη της ψυχικής αστάθειας.

Στην περιοχή Kangra της βόρειας Ινδικής πολιτείας Himachal Pradesh, οι κάτοικοι πολτοποιούν το ξύλο και το δουλεύουν με νερό, παρασκευάζοντας ένα είδος πάστας, η οποία εφαρμόζεται για την θεραπεία του πονοκεφάλου.

Στα Δυτικά Ιμαλάια, το ίδιο το δέντρο θεωρείται ιερό – κατοικία των θεών. Ειδικά στις περιοχές των λόφων Kumaon και την κοιλάδα Kullu, οι κάτοικοι αφήνουν κομμάτια σιδήρου, ως προσφορά τους στους θεούς που ζουν στα δέντρα.

Παραδοσιακή Θεραπευτική

Στο παραδοσιακό Ινδικό θεραπευτικό σύστημα Αγιουρβέδα (Ayurveda), όλα τα φυτικά μέρη του Κέδρου των Ιμαλαΐων χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.

Μεταξύ άλλων χορηγούνται για την θεραπεία των φλεγμονών, της δυσπεψίας, της αϋπνίας, του βήχα και του κρυολογήματος. Επίσης δίδονται ενάντια στον πυρετό, στον κνησμό, στην βρογχίτιδα και την φυματίωση.

Στο Περσοαραβικό παραδοσιακό θεραπευτικό σύστημα Yunani, αξιοποιούνται τόσο το ξύλο του Κέδρου, όσο και ο φλοιός με το αιθέριο έλαιο.

Το ξύλο χρησιμοποιείται ως διουρητικό, αποχρεμπτικό, για την ανακούφιση από τους ρευματισμούς, όπως και για την αντιμετώπιση της επιληψίας καθώς και των ασθενειών του ουροποιητικού συστήματος.

Ο φλοιός αξιοποιείται σε σκευάσματα που χορηγούνται ως στυπτικά, αντιπυρετικά και αντιδιαρροϊκά.

Τέλος η ελαιορητίνη του Κέδρου εφαρμόζεται για την επούλωση των πληγών και την θεραπεία των δερματικών εξανθημάτων.

Φαρμακευτική

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων έχει πλήθος φαρμακευτικών ιδιοτήτων. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ό,τι:

 • Το εκχύλισμα του αιθέριου ελαίου από το ξύλο του δέντρου έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση
 • Το αιθέριο έλαιο από το ξύλο του δέντρου παρουσιάζει σοβαρή αναλγητική και αντισπασμωδική δράση
 • Το αιθανολικό εκχύλισμα ξύλου του Cedrus deodara δεικνύει αντιυπεργλυκαιμική δράση
 • Το αλκοολικό εκχύλισμα του εγκάρδιου ξύλου έχει σημαντική αγχολυτική δράση
 • Το υδατικό εκχύλισμα αποξηραμένου στον αέρα φλοιού κλαδιών του Cedrus deodara έχει αντιαρθριτική δράση

Περιβαλλοντική

Η φύτευση Κέδρων Ντεοντάρα, σε εδάφη που κινδυνεύουν από διάβρωση, λειτουργεί προστατευτικά. Ακόμα είναι θετική η συμβολή του κωνοφόρου στην αποκατάσταση των υποβαθμισμένων δασών.

Γεωργική

Από το έλαιο του Κέδρου Ντεοντάρα, με την συμμετοχή ελαίου που προέρχεται από τους σπόρους του δέντρου Azadirachta indica (Indian lilac), και σκόνης σπόρων του δέντρου Embelia ribes (False black pepper), παράγεται το βιοπαρασιτοκτόνο σκεύασμα Pestoban, με ισχυρή μαλακιοκτόνο δράση (πρωτίστως απέναντι στα σαλιγκάρια Lymnaea acuminata και Indoplanorbis exustus).

Ξυλεία

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων είναι περιζήτητος για την ξυλεία του. Το ξύλο είναι κιτρινωπής – καφετί απόχρωσης, αρωματικό και ελαιώδες. Επιπροσθέτως είναι ισχυρό, δεν προσβάλλεται εύκολα από παράσιτα, έχει λεπτή υφή, και επεξεργαζόμενο αποκτά ελκυστικό γυάλισμα.

Από το ξύλο παράγονται δοκάρια, δάπεδα, κουφώματα, στρωτήρες σιδηροδρόμων, στύλοι, μολύβια, καθώς και κόντρα πλακέ υψηλής ποιότητας.

Χρησιμοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο, στην βιομηχανία οχημάτων, στην επιπλοποιία, και στις μεταφορές, ενώ λίγους αιώνες παλαιότερα αξιοποιούνταν στον – ατυχώς εξαφανισμένο σήμερα – μουμιοποιητικό κλάδο, για την κατασκευή ωραιοτάτων σαρκοφάγων Αιγυπτίων βασιλέων και ευγενών.

Χρήση στον Κήπο και στο Τοπίο

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων αποτελεί ένα εμβληματικό φυτό για την κηποτεχνία και την αρχιτεκτονική του τοπίου. Θα μπορούσε να ειπωθεί πως εκεί όπου ο χώρος και οι περιβαλλοντικές συνθήκες το επιτρέπουν, η χρήση του είναι περίπου επιβεβλημένη. Αντιθέτως, δεν είναι καθόλου επιβεβλημένη, η φύτευσή του σε περιοχές όπου ο κίνδυνος από τις πυρκαγιές είναι μεγάλος, διότι παρουσιάζει υψηλή ευφλεκτικότητα.

Κατά τα λοιπά, ο Κέδρος των Ιμαλαΐων μπορεί να αξιοποιηθεί:

 • Ως φυτό ιδιαίτερου κάλλους, φυτευόμενος ατομικά
 • Σε ομαδικές φυτεύσεις για την δημιουργία εξαίρετης ομορφιάς φυτικών συνόλων ή φόντων
 • Ως φυτό σκιάς, παρέχοντας σκίαση σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 91%
 • Φυτευόμενος εν σειρά, για την δημιουργία φυτικού φράχτη ελεύθερης ανάπτυξης και ανεμοφράκτη
 • Σε αστικές φυτεύσεις, και σε πόλεις όπου η ατμοσφαιρική επιβάρυνση είναι μέτρια
 • Φυτευόμενος σε παραθαλάσσιες περιοχές και κήπους, της εύκρατου ζώνης
 • Συνδυαζόμενος με άλλα καλλωπιστικά φυτά, όπως με τα νάνα κωνοφόρα Pinus heldreichii ‘Smidtii’ (Bosnian Pine) και Juniperus x pfitzeriana (Pfitzer Juniper), με το πολυετές ποώδες Eupatorium maculatum (Joe-Pye Weed), καθώς και με τα αγρωστώδη Carex buchananii (Buchanan’s Sedge) και Molinia caerulea ‘Variegata’ (Variegated Purple Moor-Grass)

Ενότητα

Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) - Παραπομπές

Τις Παραπομπές του διόλου καταπτοημένου από την έκταση άρθρου, με τον τίτλο Κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) – Περιγραφή & Χρήση, παρουσιάζουν άθελά τους:

 • Ένας Πολωνός που παίζει κιθάρα, ο Miguel Czachowski
 • Ένας ακόμα Πολωνός που παίζει cajon, ο Dobroslaw Filip
 • Ένας Ινδός που παίζει τάμπλα, ο Sandesh Popatkar
 • Και ένας ακόμα Ινδός που παίζει σιτάρ, ο Avaneendra Sheolikar

Όλοι αυτοί οι εκλεκτοί κύριοι συμπράτουν ως INDIALUCIA, προσφέροντας το εξαίρετο μουσικό κομμάτι Kyabathe (Bulerias) – ένα τυπικό δηλαδή ισπανικό φλαμένκο με τα συνήθη ινδικά ηχοχρώματα.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on digg
Share on stumbleupon
Μετάβαση στο περιεχόμενο