Καταπολέμηση του Καπνώδη (Capnodis tenebrionis)

Ακμαίο Καπνώδη σε Κλαδί Ροδακινιάς
Ακμαίο Καπνώδη σε Κλαδί Ροδακινιάς

Η Καταπολέμηση του Καπνώδη (Capnodis tenebrionis) ή Μυλωνά δεν είναι εύκολη υπόθεση, στον βαθμό που το κολεόπτερο έχει προσβάλλει ήδη τα δέντρα ενός οπωρώνα και έχει εγκατασταθεί στις καλλιέργειες μιας περιοχής.

Αντιθέτως, οι κατάλληλες ενέργειες «θωράκισης» των δέντρων και των καλλιεργειών πριν και για την αποφυγή των προσβολών από τον Καπνώδη είναι αρκούντως αποτελεσματικές, αποδεικνύοντας και σε αυτήν την περίπτωση την βασιμότητα της γνωστής ρήσης πως «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία». 

Προνομιούχο πεδίο για την εκδήλωση της καταστρεπτικής δράσης του εντόμου αποτελούν από τα οπωροφόρα πρωτίστως τα Πυρηνόκαρπα και ακολουθούν τα Γιγαρτόκαρπα και κάποια από τα Ακρόδρυα.

Τα καλά νέα για τους παραγωγούς των παραπάνω αναφερόμενων οπωροφόρων είναι πως και τα μέσα αλλά και οι τεχνικές πρόληψης που μπορούν να εφαρμοσθούν δεν είναι λίγες, αλλά ακόμα και η θεραπευτική επέμβαση με τα κατάλληλα σκευάσματα δύσκολη μεν αλλά είναι δυνατόν να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Τα κακά νέα είναι πως την παρουσίαση των μεθόδων και τεχνικών για την καταπολέμηση του Καπνώδη, τουλάχιστον σε αυτό το άρθρο, αναλαμβάνει να κάνει η γνωστή και μη εξαιρετέα συντακτική ομάδα της «Καλλιέργειας».

Έτσι αποδεικνύεται και το βάσιμο μιας ακόμα δημοφιλούς ρήσης, που λέει πως «ενός κακού μύρια έπονται».

Μεταχρωματισμός και χλώρωση των φύλλων λόγω Καπνώδους σε Ροδακινεώνα.

Προσβολή από Καπνώδη σε Ροδακινεώνα
Προσβολή από Καπνώδη σε Ροδακινεώνα
Τυπωθήτω | Print

Προσβολή & Ζημιές από τον Καπνώδη

Για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του Καπνώδη έχει μεγάλη σημασία ο έγκαιρος εντοπισμός της παρουσίας του, είτε στην ευρύτερη περιοχή είτε στα προσβεβλημένα δέντρα του οπωρώνα ή του φυτωρίου, ώστε οι αναγκαίες επεμβάσεις να πραγματοποιηθούν χωρίς χρονοτριβή.

Και αυτό διότι από την μια ο χρόνος είναι σύμμαχος του κολεόπτερου και από την άλλη η καταστρεπτική δύναμη ιδίως των νεαρών ατόμων του εντόμου είναι μεγάλη.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως, για παράδειγμα, φτάνει μονάχα μία εκ των προνυμφών του να προσβάλλει ένα μονοετές δενδρύλλιο για να το οδηγήσει στον θάνατο, ενώ στα ώριμα δέντρα το ίδιο μπορεί να συμβεί μέσα σε ένα με δύο έτη από την δράση ολιγάριθμων προνυμφών.

Προσβολή & Ζημιές από τα Ενήλικα του Καπνώδη

Η παρουσία πράσινων φύλλων στο έδαφος του οπωρώνα είναι ένδειξη της παρουσίας και δράσης των ενηλίκων του Καπνώδη. Σε γενικές γραμμές όμως, οι ζημιές από την δράση των δεν θεωρούνται συνήθως σοβαρές.

Τα ακμαία επιλέγουν ως επί το πλείστον τα λιγότερα εύρωστα και ζωηρά δέντρα, και εξ αυτών τις περιοχές εκείνες του φυλλώματός των που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ήλιο.

Έτσι, τα ηλιόλουστα πρωινά της Άνοιξης εμφανίζονται πάνω στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές της κόμης των ξενιστών τους για να τραφούν.

Η δίαιτά τους περιλαμβάνει τον φλοιό των νεαρών βλαστών, τους οφθαλμούς καθώς και τους μίσχους των φύλλων.

Αποτέλεσμα της δράσης τους είναι η μερική αποφύλλωση των δένδρων, η καταστροφή των οφθαλμών καθώς και η αποφλοίωση των νεαρών βλαστών.

Προσβολή & Ζημιές από τις Προνύμφες

Η είσοδος των νεαρών προνυμφών στις ρίζες των οπωροφόρων σηματοδοτεί και την έναρξη της προσβολής. Οι προνύμφες ορύσσουν στοές οι οποίες φτάνουν μέχρι και το ξύλο των ξενιστών τους – ζημιές οι οποίες μπορούν να γίνουν ορατές με την αφαίρεση του φλοιού των ριζών και της περιοχής του λαιμού του δέντρου.

Εξαιτείας αυτής της δραστηριότητας των προνυμφών, ο αγωγός ιστός των ξενιστών υφίσταται ανεπανόρθωτες βλάβες που ακόμα και αν δεν επιφέρουν τον θάνατό τους, επιφέρουν μόνιμη υποβάθμιση της παραγωγικής ικανότητάς τους.

Τα ορατά συμπτώματα, που δυστυχώς εμφανίζονται καθυστερημένα ως προς την αρχική προσβολή, και τα οποία εκδηλώνονται στο υπέργειο τμήμα των δέντρων περιλαμβάνουν:

 • Γενική εξασθένιση
 • Χλώρωση
 • Πρόωρη φυλλόπτωση
 • Ξηράνσεις κλάδων και βραχιόνων
 • Νέκρωση

Η εξασθένιση των δέντρων διευκολύνει την είσοδο και άλλων δευτερογενών παρασίτων, όπως των Σκολυτών (Οικογένεια Curculionidae, Υποοικογένεια Scolytinae), και δεν είναι λίγες οι φορές που αποδίδεται – λανθασμένα – σε αυτούς η νόσησή των.

Καταπολέμηση του Καπνώδη

Καταπολέμηση του Καπνώδη - Νέκρωση Ρίζας από Προνύμφη Καπνώδη
Νέκρωση Ρίζας από Προνύμφη Καπνώδη

Η Καταπολέμηση του Καπνώδη

Για την καταπολέμηση του Καπνώδη χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα, μέθοδοι και τεχνικές ποικίλου χαρακτήρα. Για αυτά γίνεται λόγος αμέσως παρακάτω.

Προληπτική Αντιμετώπιση

Η άμυνα απέναντι στον Καπνώδη ξεκινά από το φυτώριο και φτάνει μέχρι και τον περιβάλλοντα χώρο του οπωρώνα ή της παραγωγικής μονάδας.

Ανθεκτικά Υποκείμενα

Η χρήση ανθεκτικών υποκειμένων είναι ένα βασικό μέτρο πρόληψης έναντι των προσβολών του Καπνώδη. Επιπροσθέτως, στα υποκείμενα που επιλέγονται, η δημιουργία βαθιού ριζικού σύστηματος είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό.

Προσώρας, το επικρατούν υποκείμενο για τα πυρηνόκαρπα έναντι πολλών εχθρών των δέντρων, και μεταξύ αυτών και των προνυμφών του Καπνώδη, είναι η Πικραμυγδαλιά (Prunus webbii).

Επίσης πολύ καλά αποτελέσματα έναντι των προνυμφών του Καπνώδη έχει δώσει το Ισπανικής προέλευσης υποκείμενο της Ροδακινιάς και της Αμυγδαλιάς Rootpac® 40 Nanopac – (P. dulcis x P. persica) x (P. dulcis x P. persica).

Εκκαθάριση Περιβάλλοντος Χώρου

Τα άγρια δέντρα που ανήκουν στην οικογένεια Rosaceae περιλαμβάνονται στους προσφιλείς ξενιστές του Capnodis tenebrionis. Η γειτνίαση του οπωρώνα ή της παραγωγικής μονάδας με αυτά τα δέντρα είναι ξεκάθαρα επικίνδυνη.

Συνεπώς η εξάλειψή τους είναι επιβεβλημένη – φυσικά στον βαθμό που μια τέτοιου χαρακτήρα επέμβαση δεν συγκρούεται με την περιβαλλοντική ευαισθησία του παραγωγού αλλά και με την νομοθεσία εκάστου τόπου.

Υγιή Δενδρύλλια

Ενδεχομένως να μην χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις, γιατί τα νεαρά δενδρύλλια που επιλέγονται για την δημιουργία ενός νέου οπωρώνα θα πρέπει να είναι υγιή και ασφαλώς απαλλαγμένα προνυμφών του Καπνώδη.

Για αυτό και δεν θα δωθούν.

Καλλιεργητική Αντιμετώπιση

Μια σειρά από καλλιεργητικές εργασίες, βοηθούν στην καταπολέμηση του Καπνώδη. Ορισμένες από αυτές αναφέρονται αμέσως πιο κάτω.

Λίπανση και Άρδευση

Θεωρείται ως δεδομένο πως τα υγιή και εύρωστα δέντρα του οπωρώνα έχουνε λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν. Συνεπώς η συστηματική, κανονική λίπανση και άρδευση των δέντρων – μεταξύ άλλων – είναι μια σημαντική καλλιεργητική τακτική αποτροπής.

Ειδικά η άφθονη άρδευση την περίοδο της ωοθεσίας φαίνεται πως λειτουργεί αποτρεπτικά και για την εναπόθεση των αυγών από τα θηλυκά άτομα, όπως και για την πραγματοποίηση της προσβολής εάν εντέλλει εναποτεθούν τα αυγά στο έδαφος του οπωρώνα.

Ο λόγος είναι πως σε μια τέτοια τροποποίηση των βιοτικών συνθηκών, τα νεογνά του Καπνώδη που επιχειρούν να διατρυπήσουν και να εισέλθουν στις ρίζες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, αφού δεν επιζούν σε έδαφος με μεγάλα ποσοστά υγρασίας.

Αλλά και η αύξηση της συχνότητας του ποτίσματος φαίνεται πως έχει θετικά αποτελέσματα ακόμα και στην περίπτωση που κάποιες προνύμφες έχουν καταφέρει να εγκατασταθούν στα δέντρα.  

Χωρίς να είναι επακριβώς γνωστός ο τρόπος με τον οποίο κινητοποιείται ο αμυντικός μηχανισμός των δέντρων για να αντιμετωπίσει την προσβολή, εικάζεται πως η θανάτωση των προνυμφών οφείλεται στην άφθονη έκκριση κόμμεως που κατακλύζει τις προνυμφικές στοές.

Τοποθέτηση Εδαφόπανων

Τα εδαφόπανα παίζουν κατά κάποιον τρόπο τον ρόλο της πανοπλίας ως προς την εισβολή των προνυμφών του Μυλωνά. Η τοποθέτησή τους μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

 • Σε ολόκληρη την σειρά με τα φυτεμένα δέντρα
 • Ατομικά σε κάθε δέντρο

Είτε στην πρώτη είτε στην δεύτερη περίπτωση, τα εδαφόπανα πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 1 m για να είναι αποτελεσματικά – δηλαδή από 50 έως 60 cm γύρω από τον κορμό του δέντρου.

Αυτή σε γενικές γραμμές είναι και η μεγαλύτερη απόσταση που μπορούν να διανύσουν οι νεοεκκολαφθείσες προνύμφες του Καπνώδη για να φτάσουν στις ρίζες.

Συνιστάται επιπροσθέτως να καλύπτεται και η βάση των δέντρων από τον λαιμό μέχρι περίπου 20 cm πάνω από το έδαφος.

Καλλιέργεια Εδάφους

Η μη ομαλή επιφάνεια του εδάφους του οπωρώνα, λειτουργεί αποτρεπτικά για την εναπόθεση των αυγών από τα θηλυκά άτομα. Ένα ελαφρύ όργωμα συμβάλλει προς την αποτροπή την περίοδο της ωοθεσίας των αυγών.

Συλλογή με το Χέρι

Η συλλογή με το χέρι των ενηλίκων του Καπνώδη είναι ακόμα ένα τρόπος απαλλαγής από το παράσιτο – άν και όχι ο πιο αποτελεσματικός ιδίως στους μεγάλης έκτασης οπωρώνες.

Η παρουσία του διαπιστώνεται ευκολότερα στα νεαρά δέντρα παρά σε εκείνα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, διότι ο οπτικός έλεγχος και η σύλληψη των ακμαίων γίνονται άμεσα εφικτά, μιας και η κόμη των δέντρων δεν είναι ανεπτυγμένη και τα κλαδιά είναι λιγότερα.

Ωστόσο πρέπει να δοθεί προσοχή στο γεγονός, πως όταν ο Καπνώδης αντιληφθεί κίνδυνο πρώτα κρύβεται πίσω από το κλαδί που τον κρατά και κατόπιν πέφτει στο έδαφος – μολονότι έχει την ικανότητα πτήσης, την οποία όμως σπάνια αξιοποιεί για να διαφύγει.

Εναλλακτική Αντιμετώπιση

Η χρήση του καολίνη ως μέσο αποτροπής φαίνεται πως φέρνει κάποια αποτελέσματα, καθώς έχει παρατηρηθεί πολύ μικρότερη συγκέντρωση ενήλικων του Καπνώδη στα δέντρα του οπωρώνα που έχουν υποστεί τέτοια μεταχείριση.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην δυσφορία που επιφέρει στα ενήλικα η εφαρμογή σκόνης καολίνη.

Εφαρμογές & Δόση

Η συνιστώμενη δόση για την καταπολέμηση του Καπνώδη είναι 3 kgr σκόνης καολίνη στα 100 lt νερό, με συχνότητα ψεκασμάτων 1 ανά μήνα, ξεκινώντας από τον Απρίλιο και τελειώνοντας τον Σεπτέμβριο.

Σημείωση: Σε κάθε περίπτωση ακολουθούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του εκάστοτε σκευάσματος από τον παρασκευαστή.

Βιολογική Καταπολέμηση

Ο εντομοπαθογόνος νηματώδης Steinernema carpocapsae είναι αποτελεσματικός στον έλεγχο του Καπνώδη. Η εντομοπαθογόνος δράση του οφείλεται στο μοναδικό χαρακτηριστικό των νηματωδών Steinernema να συμβιώνουν με βακτήρια του γένους Xenorhabdus.

Η διείσδυση του Steinernema carpocapsae στο σώμα του ξενιστή – εν προκειμένω των προνυμφών αλλά και των ακμαίων που εμφανίζονται μετά την νύμφωση – και ο παρασιτισμός του, έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση του συμβιωτικού βακτηρίου Xenorhabdus nematophila.

Το Xenorhabdus nematophila μαζί με ποικίλες πρωτεΐνες που παράγει ο νηματώδης εισέρχονται στα αιμοκύτταρα της αιμολύμφης του εντόμου και προκαλούν σηψαιμία, η οποία και επιφέρει εντός 24 έως 48 ωρών τον θάνατο του ξενιστή.

Εφαρμογές & Δόση

Η συνιστώμενη δόση για την καταπολέμηση του Καπνώδη κυμαίνεται μεταξύ 1 και 3 εκατομμυρίων νηματωδών ανά δέντρο σε 30 lt νερού. Εφαρμόζεται με το σύστημα άρδευσης ή με ριζοπότισμα τον Απρίλιο-Μάιο και τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, σε συνθήκες υψηλής εδαφικής υγρασίας.

Σημείωση: Σε κάθε περίπτωση ακολουθούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του εκάστοτε σκευάσματος από τον παρασκευαστή.

Χημική Καταπολέμηση

Την ηρωική εποχή της αγροχημικής βιομηχανίας, μια σειρά εντομοκτόνων δραστικών ουσιών (Azinphos-methyl, Chlorpyrifos, κ.α.) έλυναν τα χέρια των παραγωγών ως προς την αντιμετώπιση πλήθους εχθρών των καλλιεργειών και μεταξύ αυτών και του Καπνώδη.

Ατυχώς πολλά από αυτά επέφεραν παράπλευρες απώλειες και στους παραγωγούς αλλά και στους καταναλωτές, όπως για παράδειγμα το Chlorpyrifos το οποίο μεταξύ άλλων προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες, διαταραχές συμπεριφοράς, καθώς και τερατογενέσεις.

Ευτυχώς η χρήση τους (με τελευταίο το Chlorpyrifos στην Ευρωπαϊκή Ενωση – αρχές του 2020), απαγορεύτηκε.  

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα δραστικές που είναι αποτελεσματικές για την καταπολέμηση του Καπνώδη, μόλο που τουλάχιστον στην Ελλάδα, καμία από αυτές δεν έχει έγκριση χρήσης κατά αυτού του συγκεκριμένου εχθρού.

Αμέσως πιο κάτω παρατίθενται οι εντομοκτόνες δραστικές ουσίες.

Όσες δραστικές συνοδεύονται από την ένδειξη [Ε], έχουν έγκριση χρήσης στην Ελλάδα, κατά τον χρόνο συγγραφής του άρθρου.

Δραστικές Ουσίες

Συμβατική Γεωργία
 • Imidacloprid [Ε]
 • Beta-Cyfluthrin [Ε]
 • Cypermethrin [Ε]
 • Deltamethrin [Ε]

Χρόνος Επεμβάσεων

Πραγματοποιείται μια επέμβαση κατά τα τέλη Αυγούστου με Σεπτέμβρη, όσο τα ενήλικα της νέας γενιάς του Καπνώδη διαβιούν και διατρέφονται πάνω στα δέντρα.

Ωστόσο εάν η προσβολή του προηγούμενου έτους ήταν μεγάλη, μπορεί να πραγματοποιηθεί επέμβαση και την Άνοιξη στα ακμαία της προηγηθείσας γενιάς.

Άκρως Απαραίτητη Υπόμνηση

Η αναφορά στις δραστικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την Καταπολέμηση του Καπνώδη, γίνεται για καθαρά πληροφοριακούς λόγους. Σε καμιά περίπτωση δεν υπονοείται ή ενθαρρύνεται η χρήση τους χωρίς την έγκριση του τοπικού γεωπόνου.

Καταπολέμηση του Καπνώδη

Προνύμφη Capnodis tenebrionis σε Ροδακινιά
Προνύμφη Capnodis tenebrionis σε Ροδακινιά

Ξενιστές του Καπνώδη

Οι ξενιστές του Capnodis tenebrionis περιλαμβάνουν τα Πυρηνόκαρπα, από τα Γιγαρτόκαρπα την Μηλιά, Κυδωνιά, Μουσμουλιά, και σπανιότερα τα Ακρόδρυα Φιστικιά και Φουντουκιά.

Τα ενήλικα του Καπνώδη τρέφονται επίσης και με άλλα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Rosaceae, καθώς και με υποτροπικά οπωροφόρα δέντρα, όπως το Αβοκάντο και το Μάνγκο.

Ακρόδρυα

 • Prunus dulcis  (Αμυγδαλιά)
 • Prunus webbii (Πικραμυγδαλιά)
 • Pistacia vera (Φιστικιά)
 • Corylus avellana (Φουντουκιά)

Γιγαρτόκαρπα

 • Malus pumila  (Μηλιά)
 • Eriobotrya japonica (Μουσμουλιά)
 • Cydonia oblonga  (Κυδωνιά)

Πυρηνόκαρπα

 • Prunus armeniaca (Βερικοκιά)
 • Prunus cerasus (Βυσσινιά)
 • Prunus domestica (Δαμασκηνιά)
 • Prunus avium (Κερασιά)
 • Prunus cerasifera (Κορομηλιά)
 • Prunus persica var. nucipersica (Νεκταρινιά)
 • Prunus persica (Ροδακινιά)

Τροπικά - Υποτροπικά

 • Persea americana (Αβοκάντο)
 • Mangifera indica (Μάνγκο)

Καταπολέμηση του Καπνώδη

Καταπολέμηση του Καπνώδη - Ακμαίο Καπνώδη ή Μυλωνά (Capnodis tenebrionis)
Ακμαίο Καπνώδη ή Μυλωνά (Capnodis tenebrionis)

Οι Προτιμήσεις του Καπνώδη ως προς τους Ξενιστές

Οι προτιμήσεις του Καπνώδη ως προς τους ξενιστές για την διατροφή των ενηλίκων καθώς και για την εναπόθεση των αυγών του, ιδίως στα πυρηνόκαρπα, φαίνεται πως μεταξύ άλλων σχετίζονται με την παρουσία της ουσίας προυνασίνης (C14H17NO6 – prunasin), που ανήκει στις κυανιογλυκοσίδες, καθώς και της συγγενικής της αμυγδαλίνης (C14H15NO7 – amygdalin) των ακρόδρυων.

Ας σημειωθεί εδώ πως τόσο η αμυγδαλίνη όσο και η προυνασίνη διασπώνται στο νερό και σχηματίζουν υδροκυάνιο.  

Έχει δειχθεί λοιπόν, πως τα αρσενικά ενήλικα άτομα του Καπνώδη για την διατροφή τους, και τα θηλυκά για την διατροφή και την ωοτοκία προτιμούν κατά σειρά τα δέντρα της:

 • Ροδακινιάς
 • Βερικοκιάς
 • Δαμασκηνιάς
 • Πικραμυγδαλιάς

Ο λόγος αυτής της προτίμησης βρίσκεται στο γεγονός πως τα επίπεδα της προυνασίνης ως προς την ελάχιστη συγκέντρωση ακολουθούν την σειρά, αφού τα χαμηλότερα βρίσκονται στην Ροδακινιά και τα υψηλότερα στην Δαμασκηνιά.

Η Πικραμυγδαλιά από την άλλη, η οποία περιέχει πέραν της προυνασίνης των φύλλων και των ριζών και την αμυγδαλίνη, εμφανίζεται ως η πιο ανθεκτική στην προσβολή από Καπνώδη.

Καταπολέμηση του Καπνώδη

Καταπολέμηση του Καπνώδη - Προνύμφη Καπνώδη στον Κορμό Δέντρου Αμυγδαλιάς
Προνύμφη Καπνώδη στον Κορμό Δέντρου Αμυγδαλιάς

Γεωγραφική Εξάπλωση του Καπνώδη

Ο Capnodis tenebrionis απαντάται κύρια στις χώρες της Μεσογειακής λεκάνης, στην Εγγύς Ανατολή, και φτάνει μέχρι την Νότια Ρωσία και το Τουρκμενιστάν.

Ασία

Καζακστάν, Κύπρος, Ιράν, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Συρία, Τουρκία, Τουρκμενιστάν.

Αφρική

Αλγερία, Αίγυπτος, Λιβύη, Μαρόκο, Τυνησία.

Ευρώπη

Αλβανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία,  Πορτογαλία, Σλοβενία, (Νότια) Ρωσία, Σαρδηνία, Σικελία, Σλοβενία.

Καταπολέμηση του Καπνώδη

Προσβεβλημένο Δέντρο Βερικοκιάς από τον Καπνώδη
Προσβεβλημένο Δέντρο Βερικοκιάς από τον Καπνώδη

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του εντομοθραυστικού άρθρου που φέρει τον τίτλο Καταπολέμηση του Καπνώδη (Capnodis tenebrionis) παρουσιάζει ο Γάλλος οργανίστας Michel Chapuis με το έργο Wo Soll Ich Fliehen Hin, BWV 694 του μεγάλου Γερμανού συνθέτη Johann Sebastian Bach.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Ενότητα

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο