Καμφορά Δέντρο - Οι Ώριμοι Σφαιρικοί Καρποί
Οι Ώριμοι Σφαιρικοί Καρποί

Καμφορά Δέντρο (Cinnamomum camphora)

Η Καμφορά (Cinnamomum camphora) είναι και αυτή ακόμα ένα αξιοθαύμαστο δέντρο με πολλαπλή χρησιμότητα.

Αλλά και όλοι εμείς, που παιδιά όντες, αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε το κλασικό δυσώδες σκεύασμά της για να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα, τολμούμε να πούμε πως είμαστε εξίσου αξιοθαύμαστοι.

Και όπως όλα δείχνουν και αυτό το άρθρο, το αφιερωμένο στο δέντρο Καμφορά, θα είναι – ας μην δειλιάσουμε με τις λέξεις – επίσης αξιοθαύμαστο.

Εάν είναι και ουσιώδες, τότε ακόμα καλύτερα για τον επιμένοντα και υπομένοντα ακόμα μια ανυπόφορη εισαγωγή, αναγνώστη.

Καμφορά Καταγωγή

Καμφορά Δέντρο (Cinnamomum camphora)

Καμφορά Δέντρο - Μεγάλης Ανάπτυξης Πλατιά Φυλλωσιά
Καμφορά Δέντρο - Μεγάλης Ανάπτυξης Πλατιά Φυλλωσιά

Καμφορά (Cinnamomum camphora) - Σύντομη Περιγραφή

Βοτανική ονομασία

Cinnamomum camphora (L.) J.Presl.

Κοινή ονομασία

Καμφορά, Καμφορόδεντρο  

Γενικά χαρακτηριστικά

Τύπος φυλλώματος: Αειθαλές

Μορφή: Δέντρο, συνήθως με έναν κορμό και κόμη ωοειδή

Υφή φυλλώματος: Μέση

Ύψος: 12-15 m

Διάμετρος: 15-21 m

Ρυθμός ανάπτυξης: Γρήγορος

Περίοδος άνθισης: Απρίλιος – Μάιος 

Περίοδος καρποφορίας: Φθινόπωρο – Χειμώνας

Σχήματα και χρώματα

Χρώμα φλοιού: Πρασινίζον γκριζωπό καφέ

Φύλλα: Ωοειδή, αντωοειδή

Χρώμα φυλλώματος: Πράσινο

Χρώμα φύλλων το φθινόπωρο: Πράσινο

Σχήμα λουλουδιών: Φόβη

Χρώμα λουλουδιών: Λευκοί με λευκοκίτρινο κέντρο

Καρποί: Σκούροι μπλέ έως μαύροι

Φύτευση

Τύπος εδάφους: Κάθε τύπος με άριστη αποστράγγιση, όξινος έως ελαφρώς αλκαλικός

Εδαφικό pH: 4.3-8

Πότισμα: Κανονικό

Έκθεση: Ήλιος, Ημισκιά

Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες: -4 °C

Χρήσεις

Μόνο, σε κήπους, δρόμους πάρκα και πλατείες πόλεων

Καμφορά Δέντρο (Cinnamomum camphora)

Καμφορά Δέντρο - Τα Πράσινα Φύλλα και οι Ταξιανθίες στην Αρχή - © James H. Miller, USDA Forest Service, Bugwood.org
Καμφορά Δέντρο - Τα Πράσινα Φύλλα και οι Ταξιανθίες στην Αρχή - © James H. Miller, USDA Forest Service, Bugwood.org

Καμφορά (Cinnamomum camphora) - Ετυμολογία

Ετυμολογία: Το όνομα του γένους Cinnamomum προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική λέξη ‘κιννάμωμον’, που σημαίνει ‘μπαχαρικό’ και η οποία αργότερα έγινε ‘κίνναμον’ και με αυτήν την μορφή πέρασε στην Αρχαία Γαλλική γλώσσα. Ωστόσο η απώτατη καταγωγή της λέξης είναι Φοινικική και σχετίζεται με την Εβραϊκή ‘קִנמָּוֹ ן’ (qinnāmōn).

Το όνομα του είδους ‘camphora’ έχει περισσότερο περιπετειώδη και εξωτική καταγωγή. Προέρχεται από την ΠρωτοΑυστρονησιακή γλώσσα Μαλαί και από την λέξη ‘qapuR’, που σημαίνει ‘ασβέστης’ και ‘ασβέστιο’. Από εκεί πέρασε στα Σανσκριτικά ως ‘karpūraḥ’ για να φθάσει μέσα από τα Αραβικά και τα μεσαιωνικά Λατινικά στην Γαλλική γλώσσα ώς ‘camphre’. Η ‘camphre’ στην Νεο-Λατινική
μορφή της ‘camphora‘ έδωσε το όνομα στο είδος.

Καμφορά Δέντρο (Cinnamomum camphora)

Καμφορά Δέντρο - Το Υπερχιλιετές Kamou no Ohkusu, Ιαπωνία
Καμφορά Δέντρο - Το Υπερχιλιετές Kamou no Ohkusu, Ιαπωνία

Καμφορά (Cinnamomum camphora) - Καταγωγή & Προσδόκιμο Ζωής

Καταγωγή: Η Καμφορά έχει ως κέντρο καταγωγής της την Ταϊαβάν και την Ιαπωνία. Στην Ιαπωνία πληθυσμοί του δέντρου εντοπίζονται στα νησιά Ρίου Κίου (琉球), Κιούσου (九州), Χονσού (本州) – το οποίο είναι και το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους – καθώς και στο νησί Σικόκου (四国) – το μικρότερο ατό τα μεγάλα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. 

Στην Κίνα, σε περιοχές νοτίως του ποταμού Γιανγκτσέ, στην Κορέα και στο Βιετνάμ, όπου και εκεί ανευρίσκονται φυσικοί πληθυσμοί της Καμφοράς, σε υψόμετρο από 50 έως 2.100 m, μπορεί να θεωρηθεί ως αρχαιόφυτο.  

Προσδόκιμο Ζωής: Η Καμφορά είναι υπεραιωνόβιο είδος. Στην Ιαπωνία βρίσκεται το περίφημο Kamō no Ōkusu (蒲生の大楠), η Μεγάλη Καμφορά του Καμό (το Καμό είναι προάστιο της πόλης  Καγκοσίμα – 鹿児島市), της οποίας η ηλικία εκτιμάται γύρω στα 1500 χρόνια. Η περιφέρεια του δέντρου στο στηθαίο ύψος (1,3 m) μετρήθηκε το 2001 και βρέθηκε μόλις 24,22 m.

Καμφορά Δέντρο (Cinnamomum camphora)

Καμφορά Δέντρο - Ο Αυλακωτός Φλοιός του Κορμού - © Rebekah D. Wallace, University of Georgia, Bugwood.org
Καμφορά Δέντρο - Ο Αυλακωτός Φλοιός

Καμφορά (Cinnamomum camphora) - Μορφολογικά Στοιχεία

Γενική Περιγραφή: Η Καμφορά είναι μέσου μεγέθους και γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης αειθαλές δέντρο, που συνήθως αναπτύσσει έναν κορμό, αλλά κάποιες φορές και περισσότερους. Η κόμη του δέντρου έχει σχήμα κυρίως ωοειδές – σπανιότερα ελλειψοειδές – και είναι σε γενικές γραμμές πυκνή, συμμετρική, με κανονικό περίγραμμα. Μεγαλώνοντας το δέντρο, η κόμη αναπτύσσεται περισσότερο κατά πλάτος δίνοντας στην Καμφορά το σχήμα του ανάποδου κύπελλου.

Βοτανική Περιγραφή: Οι ρίζες του δέντρου είναι σε μεγάλο βαθμό επιφανειακές και εκτείνονται αρκετά μακριά. Ο φλοιός στους νεαρούς βλαστούς έχει χρώμα πολύ ανοικτού καφετί ή ροζ, το οποίο γίνεται ανοιχτό καφέ στα παλαιότερα κλαδιά. Ο κορμός είναι βραχύς, έχει γκριζωπό καφετί χρώμα, φέρει αυλακώσεις, η δε περίμετρος του μπορεί να φθάσει ή/και να ξεπεράσει τα 3 m.

Οι βλαστοί και τα κλαδιά είναι λεία και άτριχα και μάλλον λεπτά, ενώ φέρουν οφθαλμούς εκ των οποίων οι ακραίοι είναι λείοι και μεγάλοι και οι υπόλοιποι μικρότεροι αλλά καλυμένοι με χνούδι.

Τα φύλλα της Καμφοράς έχουν ωοειδές ή/και αντωοειδές σχήμα, είναι οξύληκτα και διατάσσονται σπειροειδώς ή κυρίως κατ’ εναλλαγή επάνω στους βλαστούς, με τους οποίους τα συνδέει μίσχος μήκους 1,5 έως 4 cm. Το χρώμα των νεαρών φύλλων, για 15 έως 20 ημέρες, είναι ρόδινο ή πορφυρό, ενώ των ώριμων πράσινο, με τρία έως 5 ευδιάκριτα υποκίτρινα νεύρα. Η υφή τους είναι λίγο έως πολύ δερματώδης ενώ το μέγεθός τους κυμαίνεται από 7 έως 12 cm σε μήκος και 3 έως 5 cm σε πλάτος.

Καμφορά Δέντρο (Cinnamomum camphora)

Καμφορά Δέντρο - Τα Μικρά Λευκά με Κίτρινο Κέντρο Άνθη
Καμφορά Δέντρο - Τα Μικρά Λευκά με Κίτρινο Κέντρο Άνθη

Καμφορά (Cinnamomum camphora) - Άνθη και Καρπός

Η Καμφορά ανθοφορεί την Άνοιξη, συνήθως τον Απρίλιο με Μάιο. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί κάποιες φορές να ανθίζει από τον Φεβρουάριο καθώς επίσης, σπανιότερα, συμβαίνει να έχει και δεύτερο  κύκλο άνθισης από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.

Τα άνθη της Καμφοράς βρίσκονται στο ίδιο δέντρο – είναι δηλαδή μόνοικο είδος – και είναι ερμαφρόδιτα. Φέρονται πάνω σε μασχαλιαίο ανθικό στέλεχος μήκους 7 έως 10 cm το οποίο απολήγει σε ταξιανθία φόβης.

Ο πολύ μικρός ποδίσκος, 1 έως 2 mm, συνδέει το ανθικό στέλεχος με τα άνθη.

Τα άνθη είναι πολυάριθμα, μεμβρανώδη και αρωματικά. Έχουν μικρό μέγεθος, με μήκος 1,5 περίπου mm και διάμετρο 4 έως 6 mm, σωληνοειδές σχήμα, ενώ κάθε άνθος αποτελείται από 6 οξύληγκτα τεπάλα υπόλευκου χρώματος. Οι στήμονες φέρονται 6 εξωτερικά και τρεις εσωτερικά, το δε χρώμα των ανθήρων είναι κίτρινο. Η ωοθήκη έχει μήκος και πλάτος περίπου 1 mm και όπως και ο χωνοειδούς σχήματος στήλος, είναι λεία.

Η επικονίαση πραγματοποιείται με τα έντομα (κυρίως της τάξης των Διπτέρων). Ο παραγόμενος καρπός είναι σφαιρικού σχήματος δρύπη με ένα σπέρμα του οποίου η διάμετρος είναι 6 έως 7 mm. Το χρώμα του είναι πολύ σκούρο μπλέ ή μαύρο, το οποίο προσλαμβάνει κατά την ωρίμανσή του, περίπου στα τέλη του καλοκαιριού με μέσα φθινοπώρου, ενώ η διάμετρός του κυμαίνεται μεταξύ 0,5 με 1 cm. Ο καρπός προσελκύει τα πουλιά, τα οποία συντελούν στην διάδοση του δέντρου.

Η Καμφορά αρχίζει να ανθοφορεί από την ηλικία των 7 έως 25 χρονών. Όμως ουσιαστικά μετά την δεύτερη δεκαετία της ζωής της εισέρχεται στην αναπαραγωγική φάση, σχηματίζοντας κανονικούς καρπούς. Η καρποφορία του δέντρου, έξω από την φυσική ζώνη εξάπλωσής του, είναι σποραδική και συμπτωματική.

Καμφορά Δέντρο (Cinnamomum camphora)

Καμφορά Δέντρο - Τα Πράσινα Φύλλα και οι Ταξιανθίες
Καμφορά Δέντρο - Τα Πράσινα Φύλλα και οι Ταξιανθίες

Καμφορά (Cinnamomum camphora) - Φύτευση

Θερμοκρασία: H Καμφορά είναι φυτό που δεν αντέχει τους όψιμους παγετούς και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Εάν σημειωθεί παγετός την περίοδο που αναπτύσσεται η νέα βλάστηση, την καίει, ενώ το ελάχιστο χαμηλό θερμοκρασιακά όριο είναι οι -4 °C, αν και τα εγκατεστημένα και σκληραγωγημένα δέντρα μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες από -5 μέχρι -7 °C χωρίς να ζημιωθούν και με ελάχιστες ζημιές τους -9 έως -12 °C. Από την άλλη, η αντοχή της στις υψηλές θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά μεγάλη αφού μέχρι τους 40 με 41 °C δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Έδαφος και pH: Σε σχέση με το έδαφος, η Καμφορά αναπτύσσεται σε ποικίλους εδαφικούς τύπους αποφεύγοντας όμως εκείνους που δεν διαθέτουν άριστη αποστράγγιση. Ευδοκιμεί ωστόσο στα δροσερά, γόνιμα και αμμώδη εδάφη τα οποία ως προς το pH παρουσιάζουν ελαφρώς όξινη έως ελαφρώς αλκαλική αντίδραση κυμαινόμενη μεταξύ 6 και 8.

Έκθεση: Η Καμφορά μπορεί να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σε σε θέσεις πλήρους ηλιοφάνειας αλλά και ημισκιερές. Όμως η υψηλή και καλής ποιότητας παραγωγή αιθέριου ελαίου παρατηρείται μόνο όταν το δέντρο φυτεύται σε προσήλιες θέσεις. Μάλιστα ακόμα και σε αυτές, η διαφορά ποιότητας αιθέριου ελαίου και συστατικών της καμφοράς, ανάμεσα στα πλήρους έκθεσης και τα σκιαζόμενα τμήματα του ίδιου φυτού, είναι αξιοσημείωτα μεγάλη.

Καμφορά Δέντρο (Cinnamomum camphora)

Καμφορά Δέντρο - Ο Μπλεδίζον Μαύρος Καρπός Δρύπη - © James H. Miller, USDA Forest Service, Bugwood.org
Καμφορά Δέντρο - Ο Μπλεδίζον Μαύρος Καρπός Δρύπη - © James H. Miller, USDA Forest Service, Bugwood.org

Καμφορά (Cinnamomum camphora) - Φροντίδα

Λίπανση: Κατά την φύτευση νέων δενδρυλλίων Καμφοράς προστίθεται φωσφοροκαλιούχο λίπασμα σε ποσότητα 50 έως 150 gr/φυτό. Για τα ήδη εγκατεστημένα δέντρα, η λίπανση πραγματοποιείται απο τα τέλη του χειμώνα μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Γίνεται χρήση ενός πλήρους λιπάσματος που περιέχει τα κύρια στοιχεία N-P-K σε αναλογία 1,5: 1: 1. ή 1,5: 1: 1,5. Η χορήγηση γίνεται είτε άπαξ, εφόσον είναι ελεγχόμενης αποδέσμευσης, είτε σε 6 δόσεις με συχνότητα 1 ανά μήνα. Η ποσότητα χορήγησης καθορίζεται από την ηλικία του δέντρου και από τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες. Επίσης η εφαρμογή διαφυλλικά κατά τα μέσα του Μαρτίου σκευάσματος ιχνοστοιχείων θα αποβεί επωφελής για το δέντρο. Μετά το τέλος του καλοκαιριού δεν γίνεται καμμία άλλη εφαρμογή λίπανσης.

Άρδευση: Στις φυσικές οικοθέσεις, η Καμφορά αναπτύσσεται σε περιβάλλοντα με μέσο ετήσιο ύψος βροχής μεταξύ 1000 έως και 3.500 mm. Ωστόσο μπορεί, εφόσον εγκατασταθεί, να αντεπεξέλθει χωρίς πρόβλημα περιόδους ξηρασίας. Βέβαια, όταν καλλιεργείται για καλλωπιστικούς σκοπούς, το κανονικό πότισμα ευνοεί την αρτιότερη ανάπτυξη του δέντρου και οπωσδήποτε μέχρι την πλήρη εγκατάσταση του και την ανάπτυξη ισχυρού ριζικού συστήματος, θα πρέπει την βλαστική περίοδο να λαμβάνει περίπου 1200 με 1300 mm νερού. Σε σχέση με την ποιότητα του αρδευτικού νερού, η Καμφορά μπορεί να αρδεύεται ακόμα και με υφάλμυρο, γλυφό νερό.

Καμφορά Δέντρο (Cinnamomum camphora)

Καμφορά Δέντρο - Η Πεταλούδα του Attacus atlas
Καμφορά Δέντρο - Η Πεταλούδα του Attacus atlas

Καμφορά (Cinnamomum camphora) - Φυτοπροστασία

Εχθροί: Ως προς τους εχθρούς αναφέρονται οι αφίδες, οι τετράνυχοι και τα κοκκοειδή καθώς και τα Λεπιδόπτερα Acrocercops ordinatella και Attacus atlas. Με την χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων, όλα αυτά τα παράσιτα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Ασθένειες: Από τις ασθένειες αναφέρονται η Αθράκνωση της Καμφοράς που οφείλεται στον μύκητα Glomerella cingulata (Colletotrichum gloeosporioides) και το μανιτάρι Armillaria tabescens (Clitocybe tabescens). Κάποιες φορές σοβαρά προβλήματα στο δέντρο προκαλούνται από τις αδρομυκώσεις, που οφείλονται στους μύκητες Verticillium dahliae και Verticillium albo-atrum, των οποίων η δράση έχει ως αποτέλεσμα την έμφραξη των αγγείων του, καθώς και από τον καρκίνο που οφείλεται στην δράση του μύκητα Botryosphaeria dothidea. Μολονότι όχι συχνές, οι προσβολές από αυτά τα παθογόνα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες και ορισμένες φορές μπορούν να οδηγήσουν στην νέκρωση τμημάτων ή και ολόκληρου του δέντρου.

Καμφορά Δέντρο (Cinnamomum camphora)

Καμφορά Δέντρο - Οι Σφαιροειδείς Σπόροι της Καμφοράς - © Steve Hurst, USDA NRCS PLANTS Database, Bugwood.org
Καμφορά Δέντρο - Οι Σφαιροειδείς Σπόροι της Καμφοράς - © Steve Hurst, USDA NRCS PLANTS Database, Bugwood.org

Καμφορά (Cinnamomum camphora) - Επεμβατικότητα

Η Καμφορά είναι φυτό εξαιρετικά προσαρμοστικό στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη. Είναι μάλιστα τόσο προσαρμοστικό που σε ορισμένες από αυτές έχει εξελιχθεί σε ανεπιθύμητο ζιζάνιο, ανταγωνιζόμενο τις αυτοφυείς μορφές βλάστησης. Αυτό το γεγονός ενέχει ίσως μιαν ισχυρή δόση φυσικής ειρωνίας, διότι στα μέρη της καταγωγής του, εκτεταμένα δάση Καμφοράς εξαφανίστηκαν για πάντα λόγω της άγριας υπερεκμετάλλευσης από τον άνθρωπο.  

Οι χώρες στις οποίες η Καμφορά αποτελεί πλέον ένα λίγο έως πολύ προβληματικό δέντρο είναι η Αυστραλία, οι Βερμούδες, η Κούβα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Γαλλική Πολυνησία, η Γκάνα, η Γουαδελούπη, η Αϊτή, το Νεπάλ, η Νέα Καληδονία, το Πουέρτο Ρίκο, η νήσος Ρεϋνιόν στον Ινδικό ωκεανό, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Βιετνάμ και οι Παρθένοι Νήσοι.

Καμφορά Δέντρο (Cinnamomum camphora)

Καμφορά Δέντρο - Αυτοφυές σε Δάσος της Ιαπωνίας
Καμφορά Δέντρο - Αυτοφυές σε Δάσος της Ιαπωνίας

Καμφορά (Cinnamomum camphora) - Στον Κήπο και στο Τοπίο

Η Καμφορά είναι ένα εξαιρετικό δέντρο σκιάς. Η φυσική ομπρέλα που σχηματίζει η κόμη του με το πέρασμα του χρόνου καθώς και η πυκνότητα του φυλλώματός του, συνηγορούν προς μια τέτοια χρήση.

Από την άλλη, φυτευόμενο μόνο ή σε ομάδες σε κήπους ή/και πάρκα δίνει έναν ξεχωριστό τόνο, καθώς μάλιστα την περίοδο της καρποφορίας προσελκύει τα πουλιά.

Επιπροσθέτως, η εξαιρετική αντοχή του στους δυνατούς ανέμους, το καθιστά κατάλληλο για την δημιουργία μεγάλου ύψους ανεμοφρακτών, ενώ η μέτρια αντοχή του στα αλατοσταγονίδια μπορεί να αξιοποιηθεί σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις, αλλά προστατευόμενο από κτίρια ή αλλά υψηλότερα δέντρα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, λόγω του επιφανειακού και εκτεταμένου ριζικού συστήματός της, συνιστάται να φυτεύεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 m από κτίρια ή δίκτυα υποδομών.

Αλλά αυτή η ιδιότητα καθιστά επίσης το δέντρο κατάλληλο για πρανή ή για την σταθεροποίηση εδαφών που κινδυνεύουν από διάβρωση.

Τέλος, ίσως αξίζει να αναφερθεί, πως στην Άπω Ανατολή εκτός από καλλωπιστικούς ή περιβαλλοντικούς, φυτεύεται και για θρησκευτικούς λόγους.

Καμφορά Δέντρο (Cinnamomum camphora)

Καμφορά Δέντρο - Ταμπλέτες Καμφοράς
Ταμπλέτες Καμφοράς

Καμφορά (Cinnamomum camphora) - Φαρμακευτική Χρήση

Από αρχαιοτάτων χρόνων η Καμφορά έχει ενσωματωθεί σε διάφορα ιατρικά συστήματα για θεραπευτικούς λόγους, όπως για παράδειγμα για την αντιμετώπιση της υστερίας.

Επίσης, πολύ συχνά χρησιμοποιούνταν καιγόμενη ως απολυμαντικό σε περιόδους επιδημιών αλλά επίσης – αυτή κι αν είναι θεραπευτική χρήση – και για την τελετουργική καύση των νεκρών (Ινδία, Νεπάλ).

Στην σύγχρονη θεραπευτική η Καμφορά αξιοποιείται με πολλούς τρόπους. Το παραγόμενο αιθέριο έλαιο της Καμφοράς έχει ανθελμινθικές και αντιρρευματικές ιδιότητες για αυτό και χρησιμοποιείται για την ίαση από τις αντίστοιχες ασθένειες. Ακόμα χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό, καρδιοτονωτικό και ηρεμιστικό. 

Ως βασικό συστατικό αλοιφών, δίδεται για την ανακούφιση από τους μυικούς πόνους, από τους πόνους των αρθρώσεων καθώς και για την θεραπεία δερματικών παθήσεων, ενώ εισπνεόμενο ανακουφίζει από την βρογχική συμφόρηση.

Καμφορά Δέντρο (Cinnamomum camphora)

Καμφορά Δέντρο - Σχισμένο Κομμάτι Ξύλου
Σχισμένο Κομμάτι Ξύλου Καμφοράς

Καμφορά (Cinnamomum camphora) - Βιομηχανική Χρήση

Το εξαιρετικής ποιότητας ξύλο του χρησιμοποιείται στην βιομηχανία επίπλου, ενώ το αιθέριο έλαιο – εκτός από την φαρμακοβιομηχανία – αξιοποιείται στην κοσμετική βιομηχανία, στην λιπαντική καθώς και για την παραγωγή σαπουνιού και απορρυπαντικών.

Καμφορά Δέντρο (Cinnamomum camphora)

Καμφορά (Cinnamomum camphora) - Παραπομπές

Ατυχώς, στην μουσική βιομηχανία δεν βρίσκει πεδίο εφαρμογής – αλλά μόνο Παραπομπές. Για αυτό, περίλυπη η Ιαπωνία, λες κι είναι η αποκλειστική υπεύθυνη λόγω καταγωγής, στέλνει την μουσική απολογία της με την τεράστια φωνή του Eric Burdon.

Από την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στον Οίκο του Ανατέλλοντος Ηλίου.

House of the Rising SunEric Burdon

  1. Firth, D. J. (1979).Ecology of the Cinnamomum camphora (L.)Nees and Eberm (camphor laurel) in the Richmond-Tweed region of north-eastern New South Wales. Armidale, NSW: University of New England.
  2. McLean, A. P. (1996). Behaviour of birds in camphor laurel (Cinnamomum camphora) northern New South Wales. Lismore, N.S.W.: Southern Cross University.
  3. Rätsch, C. (2005). The encyclopedia of psychoactive plants: Ethnopharmacology and its applications. Rochester, VT: Park Street Press.
  4. Wiart, C. (2006). Medicinal plants of Asia and the Pacific. Boca Raton: CRC/Taylor & Francis.

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ