Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) - Φυτά Αλόης στο Χωράφι
Φυτεία Αλόης Βέρα

Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) - 1. Χαρακτηριστικά & Εξάπλωση

Τα σκευάσματά της για κάποιους αποτελούν παμφάρμακα, για κάποιους άλλους συνηθισμένες αλοιφές και τίποτα άλλο. Όμως είτε πρόκειται για πανάκεια είτε για μύθο, το βέβαιο είναι πως η καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) προσφέρει μιαν ενδιαφέρουσα εναλλακτική πηγή για την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος. Διότι η Aloe vera αξιοποιείται τόσο στην φαρμακευτική και κοσμετολογική βιομηχανία, όσο και στην βιομηχανία τροφίμων ενώ η αγορά που σχετίζεται  με τα προϊόντα της, τα τελευταία χρόνια, σταθερά διευρύνεται.

Βέβαια, προς μεγάλη θλίψη όλων των φαλακρών και καραφλών του πλανήτη, ούτε ένα σκεύασμά της δεν έχει συνδεθεί ευθέως και κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο με την αναγένηση του τριχωτού της κεφαλής.

Οπότε η εμφύτευση, ατυχώς και σε αυτήν την περίπτωση, παραμένει μονόδρομος.

Αν παρ ελπίδα, μέχρι την ανάρτηση του δεύτερου μέρους του αφιερώματος στην καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera κι όχι όποια κι όποια), συμβεί οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα, θα διακόψουμε την κανονική ροή του προγράμματός μας και θα σας ενημερώσουμε με έκτακτο δελτίο θυέλλης.

Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) – 1. Χαρακτηριστικά & Εξάπλωση

Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) - Αλόη Βέρα, Το στέλεχος της Αλόης και τα Φύλλα
Αλόη Βέρα, Το στέλεχος της Αλόης και τα Φύλλα

Καταγωγή και Είδη Αλόης

Η Aloe vera (Αλόη βέρα – Αλόη η γνήσια), αποτελεί ένα από τα φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια. Όμως η πρώτη σαφής ιστορική μαρτυρία προέρχεται από πήλινες πινακίδες της Σουμεριακής πόλης Akkad που χρονολογούνται στα 2100-2200 π.Χ. χρόνια.

Το γένος Aloe ανήκει στην οικογένεια των αλοειδών (Aloaceae), αν και μέχρι σχετικά πρόσφατα το κατέτασσαν στα κρινοειδή (Liliaceae). Περιλαμβάνει περισσότερα από 450 είδη, τα οποία είναι αυτοφυή κυρίως στην Αφρική και την Μεσόγειο. Ως κέντρα καταγωγής της Αλόης (Aloe vera) θεωρούνται οι περιοχές της Αραβίας, της Σομαλίας ή του Σουδάν,  ωστόσο ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν πως είναι κατά μείζονα λόγο Αφρικανικής καταγωγής. Από την άλλη η μεσογειακή καταγωγή που αποδίδεται στην Aloe vera (Αλόη βέρα) είναι πολύ πιθανόν λανθασμένη.

Η Aloe vera ονομάζεται συχνά και Aloe barbadensis Mill. Και οι δύο ονομασίες είναι αποδεκτές μολονότι έχει επικρατήσει η πρώτη.

Άλλα είδη του γένους Aloe με γεωργική σημασία είναι η Aloe arborescens, Aloe perfoIiata, Aloe chinensis, η Aloe littoralis, η Aloe indica και η Aloe ferox.

Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) – 1. Χαρακτηριστικά & Εξάπλωση

Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) - Επαγγελματική Φυτεία με Αλόη Βέρα
Επαγγελματική Φυτεία με Αλόη Βέρα

Χαρακτηριστικά της Aloe vera

Η Αλόη βέρα είναι αειθαλές πολυετές φυτό με μακρυά φύλλα μήκους 30-60 cm, το πλάτος των οποίων στα σημεία έκφυσης είναι 7 – 10 cm.

Ανά 1-2 cm φέρουν αγκάθια μήκους 1,5-2,5 mm, είναι σκληρά, η δε εξωτερική επιφάνειά τους είναι κηρώδης.

Σχηματίζουν χαρακτηριστικό ρόδακα γύρω από μικρό στέλεχος περίπου 5 cm, ενώ το χρώμα τους, που επηρεάζεται άμεσα από την έκθεση τους στο ηλιακό φώς, είναι στα νεαρά φύλλα πράσινο ανοικτό και στα ώριμα σκούρο πράσινο.

Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) – 1. Χαρακτηριστικά & Εξάπλωση

Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) - Αλόη Βέρα, Νεαρά Φυτά Εγκατεστημένα στο Χωράφι
Αλόη Βέρα, Νεαρά Φυτά Εγκατεστημένα στο Χωράφι
Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) - Φυτά Αλόης Βέρα σε Υπαίθρια Καλλιέργεια
Φυτά Αλόης Βέρα σε Υπαίθρια Καλλιέργεια
Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) - Αλόη Βέρα σε Μικρές Αποστάσεις Φύτευσης
Αλόη Βέρα σε Μικρές Αποστάσεις Φύτευσης

Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) και των Λοιπών Γεωργικού Ενδιαφέροντος Ειδών του Φυτού στον Κόσμο

Η καλλιέργεια της Aloe vera, αποτελεί σε παγκόσμια κλίμακα μιά από τις πλέον διαδεδομένες ανάμεσα στα φαρμακευτικά φυτά. Στην Ασία, η Αλόη βέρα καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στην Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα και σε μικρότερη έκταση στο Μπαγκλαντές, την Ταϊβάν και την Νότια Κορέα. Στην Ευρώπη καλλιεργείται στον Νότο, στην Αφρική φυτεύεται στην Αίγυπτο και στην Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, ενώ στην Αμερικάνικη ήπειρο καλλιεργείται στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ  (Φλόριδα και Τέξας), στο Μεξικό και στην Βραζιλία καθώς και σε νησιά της Καραϊβικής.

Από τα άλλα είδη, δεύτερη αλλά σε μικρότερη έκταση έρχεται η καλλιέργεια της Aloe arborescens, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα λιγότερο διαδεδομένα είδη που είναι τα Aloe vulgaris, Aloe ferox και Aloe perry καλλιεργούνται στα νησιά Σοκότρα (Socotra) και Ζανζιβάρη (Zanzibar) ήδη από τον 5 αιώνα π.Χ.

[printfriendly]

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο