Αλόη βέρα έδαφος - Φυτεία Αλόης Βέρα σε Φωτογραφία του Lucianalopezrec
Φυτεία Αλόης Βέρα σε Φωτογραφία του Lucianalopezrec

Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) - 3. Αλόη Βέρα Έδαφος & Θέση

Κατάλληλο για την Αλόη βέρα έδαφος κρίνεται εκείνο στο οποίο δεν παρατηρείται – που παρατηρείται – αξιοσημείωτη μείωση των αναγνωστών της σειράς των άρθρων που είναι αφιερωμένα στην καλλιέργειά της.

Διότι σε μια τέτοιαν περίπτωση, η συντακτική ομάδα της “Καλλιέργειας” είναι αποφασισμένη να αποδείξει ότι η Οδύσσεια του Ομήρου είναι ένα απλό σονέτο συγκρινόμενη με τον αριθμό των άρθρων που θα ακολουθήσουν και θα είναι αφιερωμένα στην δημιουργία επαγγελματικών φυτειών Αλόης βέρα.

Οπότε κατάλληλο για την Αλόη βέρα έδαφος, πρώτα και κύρια, είναι εκείνο που διασώζει, μέσω της αύξησης των αναγνωστών, το κύρος και την εμβέλεια, του – κατά τα λοιπά – διαχρονικής αξίας έπους.

Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) – 3. Αλόη Βέρα Έδαφος & Θέση

Αλόη βέρα έδαφος - Αυτοφυή Φυτά Αλόης Βέρα στα Υψίπεδα της Αιθιοπίας
Αυτοφυή Φυτά Αλόης Βέρα στα Υψίπεδα της Αιθιοπίας

Επιλογή Θέσης

Η Αλόη βέρα είναι φυτό που σε φυσική κατάσταση μπορεί να προσαρμοσθεί σε μια εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία αναγλύφου και θέσεων.Έτσι μπορεί να βρεθεί σε μικρούς ή μεγαλύτερους πληθυσμούς τόσο κατά μήκος της θαλάσσιας ακτογραμμής, όπως συμβαίνει στην Ινδία και στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, όσο και σε υψίπεδα, όπως συμβαίνει στην Νότια Αφρική και στην Αιθιοπία.

Για συστηματική καλλιέργεια ωστόσο, συστήνεται να φυτεύεται η Αλόη βέρα σε περιοχές εντός υψομετρικό εύρους που ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας και φθάνει έως τα 1200-1300 m, υπό την προϋπόθεση πως οι περιοχές μεγάλου υψομέτρου δεν είναι κλιματικά απαγορευτικές.Επίσης συστήνεται η καλλιέργεια της Aloe vera να εγκαθίσταται σε εδάφη με μικρή κλίση και έκθεση προς τον Νότο.

Ειδικά για τις Ελληνικές συνθήκες μπορούμε να πούμε πως οι περιοχές που ενδείκνυνται για την φύτευση και συστηματική καλλιέργεια της Aloe vera περιλαμβάνουν την Κρήτη, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που δεν μαστίζονται από ανέμους, την Νότια και Ανατολική Πελλοπόνησο, καθώς και τα νησιά του Ιονίου Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά.

Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) – 3. Αλόη Βέρα Έδαφος & Θέση

Αλόη βέρα έδαφος - Αλόη Βέρα Φυτεμένη σε Έδαφος Καλυμμένο με Φλοιό
Εξαιρετικής Κάλυψης για την Αλόη Βέρα Έδαφος με Φλοιό

Κατάλληλο για την Αλόη Βέρα Έδαφος

Η Αλόη βέρα αναπτύσσεται σε ποικίλους εδαφικούς τύπους αρκεί να μην νεροκρατούν.

Το έδαφος μπορεί να είναι από αμμοαργιλώδες έως πηλοαμμώδες, ενώ η παρουσία χαλικιών ειδικά στα μέσης σύστασης εδάφη έχει θετική επίδραση στην καλλιέργεια.

Επίσης θετική επίδραση έχει και η μικρή περιεκτικότητα του εδάφους σε άλατα, βοηθώντας στην παραγωγή ανώτερης ποιότητας γέλης.

Το εάν είναι βαθύ ή όχι το έδαφος δεν έχει μεγάλη σημασία διότι η Αλόη βέρα έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα και μόνο σε συνθήκες ξηρασίας ενδέχεται να προχωρήσει σε βάθος.

Αλλά η εγκατάσταση φυτείας με Αλόη βέρα δίχως μόνιμο σύστημα άρδευσης δεν προτείνεται σε καμμία περίπτωση.

Καλλιέργεια της Αλόης (Aloe vera) – 3. Αλόη Βέρα Έδαφος & Θέση

Αλόη βέρα έδαφος - Φυτεία με Αλόη Βέρα Εγκατεστημένη στα Πεδινά
Φυτεία με Αλόη Βέρα Εγκατεστημένη στα Πεδινά
Αλόη βέρα έδαφος - Φυτεία Αλόης Βέρα στην Φάση της Άνθισης
Φυτεία Αλόης Βέρα στην Φάση της Άνθισης
Αλόη βέρα έδαφος - Φυτεία Αλόης Βέρα σε Χαλικώδες Έδαφος
Φυτεία Αλόης Βέρα σε Χαλικώδες Έδαφος

Άριστο για την Αλόη Βέρα Έδαφος

Άριστο για την Αλόη Βέρα έδαφος είναι εκείνο που χαρακτηρίζεται ως ελαφρύ, δηλαδή το αμμώδες έδαφος, με μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Η περιεκτικότητα οργανικής ουσίας στο έδαφος έχει τόση σημασία ώστε δεν νοείται καλλιέργεια Aloe vera, ιδίως βιολογική, σε συνθήκες έλλειψής της.

Σε σχέση με την σύνθεση του εδάφους, ας ληφθεί υπόψιν ακόμα πως σχετικές έρευνες έδειξαν ότι η προσθήκη σε αυτό ελαφρόπετρας σε ποσοστό έως και 50%, συντελεί στην μεγαλύτερη απόδοση της φυτείας καθώς και στην παραγωγή περισσότερης και ποιοτικότερης γέλης.

Τέλος σε ότι αφορά το pH, κατάλληλο κρίνεται το ελαφρώς αλκαλικό έδαφος, με τιμές κυμαινόμενες από 7 έως 8, ενώ η άριστη τιμή του βρίσκεται στο 7. Σε εδαφικό pH μεγαλύτερο του 8 η ανάπτυξη επιβραδύνεται και η απόδοση της καλλιέργειας μειώνεται.

Σε αυτήν την περίπτωση αναμφίβολα επιβάλλεται η μουσική αρωγή δια των κυρίων Boubacar Traoré & Vincent Bucher.

[printfriendly]

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο