Ιβίσκος ο Συριακός Ανοιχτά Λευκά Λουλούδια με Κόκκινο Κέντρο
Ιβίσκος ο Συριακός Ανοιχτά Λευκά Λουλούδια με Κόκκινο Κέντρο

Ιβίσκος ο Συριακός (Hibiscus syriacus)

Ο Ιβίσκος ο Συριακός καταλαμβάνει επάξια μια θέση ανάμεσα στα κλασικά φυτά κήπου, χάρις στην άφθονη και μακράς διάρκειας ανθοφορία του, με μεγάλα άνθη σε πλήθος αποχρώσεων.

Στο άρθρο που ακολουθεί δίνονται πληροφορίες για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθώς και συνοπτικές οδηγίες για την καλλιέργειά του. Προσεχώς αναμένεται ειδικό αφιέρωμα στους ορκισμένους εχθρούς και τις μανιασμένες ασθένειες του φυτού.

Ως τότε δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Ο Ιβίσκος ο Συριακός δεν γονατίζει μπροστά σε εχθρούς και ασθένειες.

 Έτσι τιμά και με το παραπάνω το όνομα του πραγματικού του γένους.

Ιβίσκος ο Συριακός, Καταγωγή

Ιβίσκος ο Συριακός (Hibiscus syriacus)

Ιβίσκος ο Συριακός Ανθισμένος Θάμνος - © John Ruter, University of Georgia, Bugwood.org
Ιβίσκος ο Συριακός Ανθισμένος Θάμνος - © John Ruter, University of Georgia, Bugwood.org

Ιβίσκος ο Συριακός (Hibiscus syriacus) - Σύντομη Περιγραφή

Βοτανική ονομασία

Hibiscus syriacus L. (Ιβίσκος ο Συριακός)

Κοινή ονομασία

Ιβίσκος ο Συριακός, Αλθαία, Συριακός Ιβίσκος, Ιβίσκος Συριακός

 

Γενικά χαρακτηριστικά

Τύπος φυλλώματος: Φυλλοβόλο

Μορφή: Θάμνος μέσου μεγέθους, με όρθια εμφάνιση και ωοειδή συμμετρική κόμη

Υφή φυλλώματος: Μέση

Ύψος: 1,5-4 m

Διάμετρος: 1-1,5 m

Ρυθμός ανάπτυξης: Μέτριος

Περίοδος άνθισης: Ιούλιος – Σεπτέμβριος

Περίοδος καρποφορίας: Καλοκαίρι – Φθινόπωρο

 

Σχήματα και χρώματα

Χρώμα φλοιού: Γκριζωπό-Καφέ

Φύλλα: Απλά, αντωοειδή, τρίλοβα

Χρώμα φυλλών: Πράσινο

Χρώμα φύλλων το φθινόπωρο: Κίτρινο ώχρας

Σχήμα λουλουδιών: Χοανοειδή, αστερόμορφα

Χρώμα λουλουδιών: Ροζ, βιολέ, λευκό

Καρπός: Πεντάχωρη καφέ κάψα

 

Φύτευση

Τύπος εδάφους: Κάθε τύπος με καλή αποστράγγιση όξινης έως αλκαλικής αντίδρασης

Εδαφικό pH: 6.5-7.5

Πότισμα: Κανονικό

Έκθεση: Ήλιος, Ημισκιά

Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες: – 26 °C

 

Χρήσεις

Μόνο, σε χαμηλές δενδροστοιχίες, σε συστάδες, σε μικτούς φράχτες, αστικές φυτεύσεις, γλάστρες και ζαρντινιέρες

Ιβίσκος ο Συριακός (Hibiscus syriacus)

Ιβίσκος ο Συριακός Στάδιο Σχηματισμού Καρπού - © JChris Evans, University of Illinois, Bugwood.org
Ιβίσκος ο Συριακός Στάδιο Σχηματισμού Καρπού - © JChris Evans, University of Illinois, Bugwood.org

Ιβίσκος ο Συριακός (Hibiscus syriacus) - Γενικές Παρατηρήσεις

 1. Το όνομα του γένους ‘Hibiscus’ είναι λατινική λέξη που προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική ‘Ιβίσκος’. Με αυτό το όνομα περιέγραψε το φυτό Αλθαία (Μολόχα) ο σημαντικός Έλληνας γιατρός και βοτανολόγος του 1ου μ.Χ. αιώνα Διοσκουρίδης, ο οποίος καταγόταν από την Ταρσό της Κιλικίας – πόλη της Τουρκίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στην σημερινή μαρτυρική Συρία. Το όνομα του είδους ‘syriacus’ είναι και αυτό η λατινική εκδοχή της επίσης αρχαιοελληνικής λέξης ‘Συριακός’ – ο καταγόμενος από την Συρία – και φυσικά δεν αφορούσε την καταγωγή του Διοσκουρίδη αλλά την πιστευόμενη καταγωγή του Ιβίσκου (Αλθαίας).
 2. Παρά τα θρυλούμενα, ο Ιβίσκος ο Συριακός δεν έχει καμία σχέση με τον αραβικό κόσμο – πέραν της αγάπης του για το φυτό – αφού γενέθλιος τόπος του είναι η Κίνα, απ’ όπου και εξαπλώθηκε με φυσικό τρόπο μέχρι την Ινδία. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές των τροπικών και υποτροπικών κυρίως περιοχών χάρις στην ελκυστική και παρατεταμένη άνθισή του.
 3. Η ανθοφορία ξεκινά τον Ιούλιο και διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τα άνθη είναι μεγάλα, έχουν σχήμα χοάνης, διαρκούν από μια έως τρεις ημέρες και είναι πολλών χρωμάτων. Μιλώντας για τα χρώματα, δεν θα αποτελούσε μεγάλη υπερβολή εάν ειπωνόταν πως έχουν εύρος αποχρώσεων, συνυπολογίζοντας και αυτά των ποικιλιών, περίπου ουράνιου τόξου. Αξιοσημείωτο και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι πως ανοίγουν με το φώς της ημέρας και το βράδυ κλείνουν.
 4. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα και βρίσκονται στο ίδιο φυτό (μόνοικο είδος). Μετά την γονιμοποίηση σχηματίζουν καρπό κάψα με πέντε χώρους. Οι από αυτόν παραγόμενοι σπόροι, ατυχώς, έχουν συχνά την ενοχλητική συνήθεια να φυτρώνουν μόνοι τους και σε μεγάλο ποσοστό.

Ιβίσκος ο Συριακός (Hibiscus syriacus)

Ιβίσκος ο Συριακός Διαμορφωμένος σε Δέντρο - © T. Davis Sydnor, The Ohio State University, Bugwood.org
Ιβίσκος ο Συριακός Διαμορφωμένος σε Δέντρο - © T. Davis Sydnor, The Ohio State University, Bugwood.org
Ιβίσκος ο Συριακός (Hibiscus syriacus) - Συμπληρωματικά Στοιχεία 1
 1. Ο Ιβίσκος ο Συριακός είναι μέσου μεγέθους πολυετής, φυλλοβόλος, ξυλώδης θάμνος, που μπορεί με το κατάλληλο κλάδεμα να διαμορφωθεί και σε μικρό δέντρο. Αναπτύσσει πολλούς βλαστούς από την βάση, οι οποίοι ανυψώνονται δίνοντας του όρθια εμφάνιση – στοιχείο που προσδίδει στον Ιβίσκο ιδιαίτερο πλαστικό ενδιαφέρον, ειδικά την περίοδο του χειμώνα, αν και πολλές φορές αργεί να ρίξει τα φύλλα του.
 2. Ως φυτό είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο και ανθεκτικό. Μπορεί να αναπτυχθεί σε ποικίλα εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα, τόσο στην ύπαιθρο όσο και σε αστικές περιοχές. Σε σχέση με την θερμοκρασία, τα ενήλικα αντεπεξέρχονται ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι τους -26 °C, αλλά τα νεαρά φυτά σε μικρότερες. Ως προς το έδαφος, μπορεί να φυτευθεί από τα ελαφρά αμμώδη μέχρι και τα αργιλώδη, ωστόσο ευδοκιμεί στα μέσης σύστασης και μέτριας γονιμότητας εδάφη, με καλή αποστράγγιση. Το εδαφικό pH δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα το φυτό, αφού αποδίδει εξίσου καλά και σε όξινα αλλά και σε αλκαλικής αντίδρασης εδάφη.
 3. Σε σχέση με την έκθεση, προτιμότερες είναι οι προσήλιες θέσεις. Ωστόσο, στις θερμότερες περιοχές τις εύκρατης ζώνης καθώς και στις υποτροπικές η φύτευση σε ημισκιερές θέσεις δεν επηρεάζει αρνητικά την ανθοφορία του φυτού.

Ιβίσκος ο Συριακός (Hibiscus syriacus)

Ιβίσκος ο Συριακός ο Κορμός με τον Φλοιό - © T. Davis Sydnor, The Ohio State University, Bugwood.org
Ιβίσκος ο Συριακός ο Κορμός με τον Φλοιό - © T. Davis Sydnor, The Ohio State University, Bugwood.org
Ιβίσκος ο Συριακός (Hibiscus syriacus) - Συμπληρωματικά Στοιχεία 2
 1. Ο Ιβίσκος ο Συριακός παρουσιάζει σημαντική διαφοροποίηση αναγκών ως προς την άρδευση, ανάλογα με την ηλικία. Τα νεαρά φυτά χρειάζονται κανονικό και συστηματικό πότισμα. Αντίθετα τα ενήλικα χρειάζονται λιγότερο πότισμα, ενώ παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλη αντοχή στην ξηρασία. Ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός, πως για την ικανοποιητική κινητικότητα των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος, άρα και για την επαρκή θρέψη των φυτών, η παρουσία του νερού είναι απαραίτητη. Συνεπώς το λιγότερο αλλά συστηματικό πότισμα και των ενηλίκων φυτών του Ιβίσκου, κρίνεται απαραίτητο. Πολύ περισσότερο, μιας και φαίνεται πως η έλλειψη νερού, αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες για την παρατηρούμενη κάποιες φορές μη-κανονική έως ελάχιστη ανθοφορία του.
 2. Ο Ιβίσκος ο Συριακός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στην ζέστη και στον παγετό, ενώ είναι ευαίσθητος στην αυξημένη παρουσία αλάτων στο έδαφος και στο νερό, καθώς και στα αλατοσταγονίδια.
 3. Σε γενικές γραμμές ο Ιβίσκος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες. Ωστόσο κάποιες φορές προσβάλλεται από εχθρούς όπως οι αφίδες και οι τετράνυχοι, ενώ από ασθένειες αναφέρονται ο βοτρύτης, η βακτηριακή κηλίδωση και η κερκόσπορα. Με την εφαρμογή όμως των κατάλληλων σκευασμάτων μπορούν να αντιμετωπισθούν ικανοποιητικά.

Ιβίσκος ο Συριακός (Hibiscus syriacus)

Ιβίσκος ο Συριακός Αυτοφυή Σπορόφυτα - © Robert Vidéki, Doronicum Kft., Bugwood.org
Ιβίσκος ο Συριακός Αυτοφυή Σπορόφυτα - © Robert Vidéki, Doronicum Kft., Bugwood.org

Ιβίσκος ο Συριακός (Hibiscus syriacus) - Χρήση και Ποικιλίες

 1. Ο Ιβίσκος ο Συριακός χρησιμοποιείται κυρίως ως καλλωπιστικό φυτό. Χάρις στην εξαιρετική αντοχή του στην επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των πόλεων, διαμορφωμένος σε μικρό δέντρο, μπορεί να δημιουργήσει ανθισμένες δεντροστοιχίες φυτευόμενος σε πεζοδρόμια και νησίδες οδών και λεωφόρων. Ως θάμνος αξιοποιείται φυτευόμενος σε πάρκα, κήπους και παρτέρια καθώς και σε γλάστρες ή μεγάλες ζαρντινιέρες.
 2. Διάφορες ποικιλίες του φυτού έχουν δημιουργηθεί, προσφέροντας μια σημαντική γκάμα μεγέθους καθώς και χρώματος μονών ή διπλών ανθέων.

Ορισμένες από τις σημαντικότερες μη-επεμβατικές είναι:

Άλλες ενδιαφέρουσες ποικιλίες του Ιβίσκου είναι:

 • Hibiscus syriacus ‘Blue Bird’
 • Hibiscus syriacus ‘Red Heart’
 • Hibiscus syriacus ‘White Chiffon’
 • Hibiscus syriacus ‘Woodbridge’
 • Hibiscus syriacus ‘Meehanii’
 1. Ίσως όμως η σημαντικότερη από όλες να είναι ετούτη: Homo syriacus

Από την Αλγερία: Imarhan – Assossamagh

[printfriendly]

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο