Ιβίσκος ο Συριακός 'Aphrodite' με τα Ροζ Άνθη

Ιβίσκος ο Συριακός 'Aphrodite', τα Ροζ Άνθη του Φυτού
Ιβίσκος ο Συριακός 'Aphrodite', τα Ροζ Άνθη του Φυτού

O Ιβίσκος ο Συριακός ‘Aphrodite’ (Hibiscus syriacus ‘Aphrodite’) είναι μια από τις ωραιότερες ποικιλίες του είδους, με εξαίρετου ροζ χρώματος λουλούδια και όρθια συμπαγή εμφάνιση.

Είτε φυτευτεί στο έδαφος του κήπου είτε σε γλάστρα, δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη, διότι στα πλεονεκτήματα του φυτού συγκαταλέγονται επιπλέον και το μεγάλο μέγεθος των ανθέων του αλλά και η άφθονη και μακράς διαρκείας ανθοφορία του.

Όπως μακράς διαρκείας βέβαια, ήταν και η βελτιωτική εργασία για την δημιουργία αυτής της νέας ποικιλίας Συριακού Ιβίσκου, που ξεκίνησε το 1971 στο U.S. National Arboretum, υπό την εποπτεία – ποιανού άλλου; – του Δρ. Donald Roy Egolf, και ολοκληρώθηκε το 1988, με την είσοδο των φυτών στην αγορά.

Τα εντυπωσιακά ροζ άνθη και τα δερματώδη, έντονα πράσινα φύλλα του φυτού, αποτελούσαν βασικούς στόχους του βελτιωτικού προγράμματος.

Ιβίσκος ο Συριακός 'Aphrodite', Ανοικτά Άνθη
Ιβίσκος ο Συριακός 'Aphrodite', Ανοικτά Άνθη
Τυπωθήτω | Print

Ιβίσκος ο Συριακός 'Aphrodite' - Γενικά Στοιχεία

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας Συριακού Ιβίσκου ‘Aphrodite’ και ορισμένα συνοπτικά στοιχεία ταυτότητας της ποικιλίας, δίδονται αμέσως παρακάτω.

Σύντομες Πληροφορίες

Οικογένεια: Malvaceae (Μαλαχίδαι – Μαλαχοειδή)

Γένος: Hibiscus L.

Βοτανική Ονομασία: Hibiscus syriacus ‘Aphrodite’

Κοινή Ονομασία: Ιβίσκος ο Συριακός ‘Aphrodite’, Ιβίσκος Συριακός ‘Aphrodite’, Ιβίσκος Συριακός ποικιλία ‘Aphrodite’, Συριακός Ιβίσκος  ποικιλία ‘Aphrodite’

Δημιουργός: Dr. Don Egolf – U.S. National Arboretum (1988)

Χαρακτηριστικά

Ο Ιβίσκος ο Συριακός ‘Aphrodite’ είναι τριπλοειδής ποικιλία, που προέκυψε από επιλογή σποροφύτων, μετά από αλλεπάλληλες διασταυρώσεις διαφόρου πλοειδίας ποικιλιών [(Hibiscus syriacus ‘Suminokura’/ διπλοειδής / x H. syriacus ‘William R. Smith’) x τετραπλοειδή σπορόφυτα H. syriacus ‘William R. Smith].

Πρόκειται για έναν εύρωστο θάμνο, με πυκνή βλάστηση, δερματώδους υφής φύλλα, μεγάλα ροζ χρώματος λουλούδια, και πλούσια, μεγάλης διάρκειας ανθοφορία.

Το ύψος του κυμαίνεται μεταξύ 2,8 με 3 m και η διάμετρος του μεταξύ 2,3 με 2,5 m, διαστάσεις τις οποίες αποκτά στην ηλικία των 13 με 15 ετών, εφόσον αφεθεί να μεγαλώσει χωρίς κλαδέματα.

Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του φυτού είναι πως την περίοδο της ανθοφορίας προσελκύει έντομα και πεταλούδες, ενώ ο ίδιος ο θάμνος μπορεί να καταστεί πόλος έλξης διάφορων ειδών πουλιών.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το προσδόκιμο ζωής του, αφού ο Ιβίσκος ο Συριακός ‘Aphrodite’ ζει περίπου 30 με 40 χρόνια.

Ιβίσκος ο Συριακός ‘Aphrodite’

Τα Εντυπωσιακά Κροσσωτά Άνθη και Φύλλα της Ποικιλίας του Συριακού Ιβίσκου 'Aphrodite'
Τα Εντυπωσιακά Κροσσωτά Άνθη και Φύλλα της Ποικιλίας του Συριακού Ιβίσκου 'Aphrodite'

Αυτή η ποικιλία Ιβίσκου είναι κατάλληλη για:

 • Ατομική φύτευση
 • Πυκνές φυτεύσεις
 • Ελεύθερης ανάπτυξης φράχτες
 • Μικτούς φράχτες
 • Φύτευση σε αστικές περιοχές
 • Φύτευση σε γλάστρες και ζαρντινιέρες
 • Διαμόρφωση σε μικρό δέντρο

Ιβίσκος ο Συριακός 'Aphrodite' - Μορφολογικά Στοιχεία

Ο Ιβίσκος ο Συριακός ‘Aphrodite’ είναι πολυετής, ξυλώδης θάμνος με φύλλωμα που χάνεται τον χειμώνα. Έχει μέσο προς γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και είναι μέτριου μεγέθους, με διαστάσεις μικρότερες από εκείνες του τυπικού είδους.

Η κόμη του είναι συμπαγής, φυσικά ωοειδής και συμμετρική, κανονικού περιγράμματος, ενώ έχει μέση υφή και όρθια εμφάνιση.

Ιβίσκος ο Συριακός ‘Aphrodite’

Ιβίσκος ο Συριακός 'Aphrodite' - Βοτανική Περιγραφή

Βλαστοί

Το φυτό σε νεαρή ηλικία αναπτύσσει σε ύψος 1-4 cm από το έδαφος, πολλούς όρθιους και μέτρια διακλαδισμένους βλαστούς. Το χρώμα τους αρχικά είναι γκριζωπό αλλά ωριμάζοντας γίνεται γκρι-καφετί. 

Γκρι-καφετί είναι και το χρώμα του φλοιού, που είναι αρκετά λεπτός, η δε υφή του ελαφρώς τραχιά.

Φύλλα

Τα φύλλα, είναι σχετικά μεγάλα, λεία και απλά. Έχουν ελλειψοειδές – ρομβοειδές σχήμα, με ακανόνιστα οδοντωτές παρυφές, είναι τρίλοβα και το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 9 cm ενώ το πλάτος τους μεταξύ 1,5 με 5 cm.

Το χρώμα τους στην αρχή της βλαστικής περιόδου είναι πράσινο, για να μετατραπεί σύντομα σε σκούρο πράσινο. Αργά το φθινόπωρο το φύλλωμα γίνεται ωχροκίτρινο και παραμένει στο φυτό μέχρι τα πρώτα δυνατά κρύα.

Άνθη & Καρποί

Ο Ιβίσκος ο Συριακός ‘Aphrodite’ έχει μονά άνθη καθαρού ροζ χρώματος με ‘μάτι’ σκούρο κόκκινο, το δε μήκος τους είναι 9-10 cm και η διάμετρός τους 7-7,5 cm.

Η ανθοφορία ξεκινά (στο Βόρειο ημισφαίριο) τον Ιούνιο και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, αν και πολλές φορές συνεχίζεται μέχρι και το τέλος του Φθινοπώρου.

Όταν καρποφορεί, παράγει ελάχιστους ή και καθόλου σπόρους, για αυτό και μπορεί να χαρακτηριστεί ως μη-εισβολική ή μη-επεμβατική ποικιλία.

Ιβίσκος ο Συριακός ‘Aphrodite’

Η Άφθονη Ανθοφορία του Φυτού
Η Άφθονη Ανθοφορία του Φυτού

Ιβίσκος ο Συριακός 'Aphrodite' - Περιβάλλον Εγκατάστασης

Θερμοκρασία

Η ποικιλία ‘Aphrodite’ είναι λίγο πιο ανθεκτική στο κρύο από το τυπικό είδος. Αντέχει χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -29 °C ενώ το άριστο θερμοκρασιακά εύρος για την ανάπτυξή της κυμαίνεται μεταξύ 18 και 32 °C.

Έδαφος και pH

Ως προς το έδαφος, αναπτύσσεται σε ποικίλους τύπους αλλά ευδοκιμεί στα αμμοπηλώδη εδάφη, με καλή αποστράγγιση και pH που κυμαίνεται από 5,5 μέχρι 7.

Έκθεση

Σε σχέση με την έκθεση, μπορεί να φυτευθεί τόσο σε προσήλιες όσο και σε ημισκιερές θέσεις, όμως εφόσον υπάρχει η δυνατότητα είναι καλύτερα να αποφεύγονται οι δεύτερες, διότι σε αυτές παρατηρείται μειωμένη ανθοφορία και λιγότερο συμπαγής εμφάνιση του φυτού.

Ιβίσκος ο Συριακός 'Aphrodite' - Φροντίδα

Χωρίς να ανήκουν στα πιο απαιτητικά φυτά, και οι ποικιλίες των Ιβίσκων χρειάζονται την στοιχειωδώς αναγκαία φροντίδα, όπως αυτή εκφράζεται με την λίπανση, το πότισμα, το κλάδεμα και την φυτοπροστασία.

Λίπανση

Η λίπανση της ποικιλίας ‘Aphrodite’ του Συριακού Ιβίσκου πραγματοποείται με την χορήγηση πλήρους λιπάσματος στις αρχές της Άνοιξης, για τα εγκατεστημένα φυτά.

Για αυτόν τον σκοπό γίνεται χρήση συμβατικών, οργανικών ή ελεγχόμενης αποδέσμευσης λιπασμάτων (για την αποδοτικότερη θρέψη του Ιβίσκου), των οποίων η περιεκτικότητα στα βασικά στοιχεία, δηλαδή Άζωτο, Φώσφορο και Κάλιο (N – P – K) βρίσκεται στην σχέση αναλογίας 1: 0,5: 1.

Η συνολική ποσότητα λιπάσματος είναι περίπου 5 με 15 gr ανά μέτρο του φυτού – η μεγάλη δόση αφορά τα εύρωστα, ζωηρά φυτά, με πυκνή βλάστηση – η δε εφαρμογή μπορεί να γίνει άπαξ (όπως στα  ελεγχόμενης αποδέσμευσης λιπάσματα), ή και σε δύο με τρεις ισόποσες δόσεις, με πρώτη αυτήν κατά τα μέσα Μαρτίου.

Η χορήγηση διαφυλλικά σκευάσματος που περιέχει Σίδηρο και Μαγνήσιο μαζί με Ιχνοστοιχεία, κατά την πρώτη δόση, κρίνεται επωφελής για το φυτό.

Άρδευση

Ως προς το πότισμα, τα νεαρά φυτά πρέπει να αρδεύονται όταν το επιφανειακό χώμα και σε βάθος 1 έως 2 cm έχει στεγνώσει.

Αφού όμως εγκατασταθούν καλά, το πότισμα μπορεί να πραγματοποιείται σε αραιότερα χρονικά διαστήματα, τα οποία όμως σε γενικές γραμμές συνιστάται να είναι τακτικά και όχι ακανόνιστα.

Και για την ποικιλία ‘Aphrodite’ ισχύει ότι γενικά αφορά την άρδευση του Ιβίσκου: τα εγκατεστημένα φυτά έχουν μεγάλη αντοχή στην ξηρασία, όμως συχνές υδατικές καταπονήσεις σχετίζονται με την μειωμένη ή ανύπαρκτη κάποιες φορές ανθοφορία τους.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα της ποικιλίας ‘Aphrodite’ δεν είναι απολύτως απαραίτητο, με την εξαίρεση των πρώτων 1 έως 2 χρόνων από την φύτευση. Τότε μπορεί να γίνει κλάδεμα του φυτού αφαιρώντας το 1/3 περίπου του μήκους των κλαδιών καθώς συντελεί σε πιο συμπαγή εμφάνιση του θάμνου.

Αργότερα, μπορεί να πραγματοποιείται ένα μέτριο κλάδεμα ανά 3 έως 5 έτη, εφόσον δεν είναι επιθυμητή η αψιδωτή μορφή την οποία τείνουν να παίρνουν τα κλαδιά του.

Κατάλληλη εποχή είναι τα τέλη του φθινοπώρου και οι αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν 15 έως 20 ημέρες από τον τελευταίο παγετό.

Φυτοπροστασία

Από ασθένειες, συνήθως δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αλλά είναι δυνατόν να προσβληθεί από βοτρύτη ή κερκόσπορα ενώ από τα έντομα αναφέρονται οι αφίδες και οι τετράνυχοι.

Με την χρήση βέβαια των κατάλληλων σκευασμάτων, μπορούν όλα αυτά τα παράσιτα να αντιμετωπισθούν ικανοποιητικά.

Ιβίσκος ο Συριακός ‘Aphrodite’

Ιβίσκος ο Συριακός 'Aphrodite' - Χρήση στον Κήπο & στο Τοπίο

Ο Ιβίσκος ο Συριακός ‘Aphrodite’ αξιοποιείται με ποικίλους τρόπους:

 • Φυτευόμενος σε νησίδες λεωφόρων, πλάτους μεγαλύτερου των 2 μέτρων
 • Σε παραθεριστικές κατοικίες ή και τουριστικές μονάδες, συνεισφέροντας με το χρώμα των λουλουδιών του στον θερινό καλλωπισμό των χώρων
 • Υπό μορφή δένδρου, φυτεύεται στα πεζοδρόμια
 • Για την δημιουργία ανθισμένου, φορμαλιστικού ή ελεύθερου φράχτη, φυτεύεται στην περίμετρο των κήπων
 • Φυτευόμενος στους κήπους σε συνδυασμό με άλλους καλλωπιστικούς θάμνους, όπως για παράδειγμαμε Γιουνίπερο Οριζοντιόκλαδο (Juniperus horizontalis), Λεβάντα Ροζ (Lavandula angustifolia ‘Miss Katherine’), Καρυόπτερη (Caryopteris × clandonensis ‘Heavenly Blue’) καθώς και Μπλε Βερονίκη – Ήβη (Hebe ‘Autumn Glory’)

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του αφρόεντος άρθρου, με τον τίτλο Ιβίσκος ο Συριακός ‘Aphrodite’ (Hibiscus syriacus ‘Aphrodite’), παρουσιάζουν οι παλαίμαχοι Aphrodite’s Child με το κλασικό τραγούδι τους Rain And Tears.

Ἐν Χορδαῖς καὶ Όργάνῳ

Από τους Aphrodite’s Child το ‘Rain And Tears’, προς όλες τις Αφροδίτες – αναδυόμενες και μη.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο