Ιβίσκος ο Σινικός με Ανοικτό Κόκκινο Άνθος
Ιβίσκος ο Σινικός με Ανοικτό Κόκκινο Άνθος

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) - Περιγραφή, Φροντίδα και Χρήση

Ο Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) ανήκει σε εκείνη την σπουδαία ομάδα φυτών που δεν κουράζονται να ανθίζουν. Και ανθίζοντας ξεδιπλώνουν μιαν τεράστια χρωματική γκάμα λουλουδιών στα πιο απροσδόκητα σχήματα.

Στο άρθρο που ακολουθεί δίνεται η ευκαιρία της παρουσίασης αυτού του φυτού, του οποίου το άνθος – ανάμεσα στα άλλα – είναι και το εθνικό σύμβολο της Μαλαισίας.

Το σπουδαίο αυτό γεγονός οδήγησε την συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ στο να εντρυφήσει στο ζήτημα των συμβόλων και να εμβαθύνει.

Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρέπει να καταθέσει δημόσια την άποψή της για ένα ζήτημα που την απασχολούσε καιρό: το ζήτημα έχει να κάνει με την σημαία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ προτείνει λοιπόν όπως στην θέση των αστεριών της σημαίας μπουν λουλούδια. Και πιο συγκεκριμένα τα λουλούδια ενός άλλου πολύ αγαπητού και διαδεδομένου είδους Ιβίσκου, του Hibiscus esculentus L. – δηλαδή της Μπάμιας

Έχουμε την εδραία πεποίθηση πως κάτι τέτοιο θα είναι απολύτως αντάξιο αυτού που εκπροσωπεί και πρεσβεύει η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πλούσια ανθοφορία του Κινέζικου Ιβίσκου και τα έντονα χρώματα των λουλουδιών του ελκύουν το βλέμμα.

Κινέζικος Ιβίσκος Ανθισμένος στον Κήπο
Ανθισμένος Κινέζικος Ιβίσκος στον Κήπο
Share on print
Τυπωθήτω | Print

Ιβίσκος ο Σινικός Καταγωγή

Hibiscus rosa-sinensis (Ιβίσκος ο Σινικός) - Χάρτης Καταγωγής
Hibiscus rosa-sinensis (Ιβίσκος ο Σινικός) - Χάρτης Καταγωγής

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis)

Οι Στήμονες και τα 5 Στίγματα του Υπέρου στο Άνθος του Κινέζικου Ιβίσκου
Οι Στήμονες και τα 5 Στίγματα του Υπέρου στο Άνθος του Κινέζικου Ιβίσκου

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) - Σύντομη Περιγραφή

Οικογένεια: Malvaceae

ΓένοςHibiscus

Βοτανική ονομασία: Hibiscus rosa-sinensis L. (Ιβίσκος η σινική ροδή)

Κοινή ονομασία: Κινέζικη Τριανταφυλλιά, Κινέζικος Ιβίσκος

Γενικά Χαρακτηριστικά

Διατήρηση Φυλλώματος

Αειθαλές

Μορφή

Θάμνος με κόμη ανεστραμένου κώνου

Υφή Φυλλώματος

Μέση

Ρυθμός Ανάπτυξης

Γρήγορος

Περίοδος Άνθησης

Άνοιξη & Φθινόπωρο

Περίοδος Καρποφορίας

Άνοιξη – Καλοκαίρι

Ύψος

3-5 m

Διάμετρος

1,5-3 m

Σχήματα και Χρώματα

Σχήμα Φύλλων

Ωοειδές

Χρώμα Φυλλώματος

Πράσινο

Χρώμα Φύλλων Φθινόπωρου

Πράσινο

Σχήμα Λουλουδιών

Χοανοειδές

Χρώμα Λουλουδιών

Κόκκινο

Καρπός

Καφέ Κάψα

Φύτευση

Έδαφος: Άριστης αποστράγγισης, αμμώδες, πηλώδες

Εδαφικό pH: 6-7,5

Πότισμα: Μέτριο

Έκθεση: Ήλιος

Αντοχή στις Χαμηλές Θερμοκρασίες: 1,7 °C (USDA Hardiness Zone 10b)

Χρήσεις

Μόνο, σε ομάδες, σε κήπους, πάρκα, γλάστρες

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis)

Κινέζικος Ιβίσκος με Κόκκινα Άνθη σε Γλάστρα
Κινέζικος Ιβίσκος με Κόκκινα Άνθη σε Γλάστρα

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) - Ετυμολογία

Ετυμολογία του Ονόματος του Γένους

Το όνομα του γένους Hibiscus είναι η Λατινική εκδοχή της Αρχαίας Ελληνικής λέξης ‘Ιβίσκος’. Με αυτό το όνομα περιέγραψε το φυτό Αλθαία (Μολόχα) ο σπουδαίος Έλληνας γιατρός και βοτανολόγος του 1ου μ.Χ. αιώνα Διοσκουρίδης, ο οποίος καταγόταν από την Ταρσό της Κιλικίας – πόλη της Τουρκίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της κάποτε ευημερούσας και σήμερα μαρτυρικής δυστυχώς Συρίας.

Ετυμολογία του Ονόματος του Είδους

Το όνομα του είδους rosa – sinensis είναι Νεολατινική φράση η οποία αποτελείται – αυτό κι αν είναι εκπληκτικό! – από τις λέξεις rosa και sinensis. Η λέξη rosa έλκει την καταγωγή της από την Ισπανική rosa, που προέρχεται από την Λατινική rosa, που κατάγεται από την Αρχαία Ελληνική ‘ῥόδον’ και σημαίνει ‘τριαντάφυλλο’.

Η δεύτερη λέξη sinensis προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική ‘Σῖναι’, η οποία κατά πάσα πιθανότητα κατάγεται από την Σανσκριτική λέξη चीन και σημαίνει ‘Κίνα’. Δηλαδή το όνομα του είδους rosa – sinensis μεταφράζεται εντέλει ως ‘τριαντάφυλλο’ ή ‘ρόδο της Κίνας’.

Σε αυτό το σημείο η συντακτική ομάδα της ΄Καλλιέργειας’ νοιώθει την αδήριτη ανάγκη να δηλώσει πως η βοτανική ονομασία του είδους αποτελεί μίαν από τις πλέον άστοχες στην ιστορία της επιστημονικής ονομασίας των φυτών. Και ο λόγος θα γίνει φανερός από τα αμέσως παρακάτω γραφόμενα.

Chinese Hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis)

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) - Καταγωγή & Προσδόκιμο Ζωής

Καταγωγή

Παρόλο που ονομάζεται τριαντάφυλλο ή ρόδο της Κίνας, ο Ιβίσκος ο Σινικός ούτε τριαντάφυλλο είναι μα ούτε και της Κίνας – αποκλειστικά. Κατά πάσα πιθανότητα είναι και της Κίνας, και της Ινδίας, και της Ανατολικής Αφρικής και γενικότερα των περισσοτέρων τροπικών περιοχών γύρω από την Ισημερινή Γραμμή, εξαιρουμένης της θαλάσσης. 

Με άλλα λόγια, αυτός ο εκπληκτικός θάμνος με τα πανέμορφα λουλούδια είναι αγνώστου καταγωγής.

Προσδόκιμο Ζωής

Ο Κινέζικος Ιβίσκος, φυτευόμενος στο κατάλληλο εδαφοκλιματικό περιβάλλον, μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου. Ζει λίγο περισσότερο από τον σκύλο, ξεπερνώντας συχνά την ηλικία των 50 ετών, και σε αντίθεση με τον σκύλο, δεν δαγκώνει.

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis)

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) - Μορφολογικά Στοιχεία

Ο Ιβίσκος ο Σινικός είναι πολυετής αειθαλής (στους τροπικούς) θάμνος  σχήματος ανεστραμένου κώνου. Με τα κατάλληλα κλαδέματα ωστόσο,  μπορεί να διαμορφωθεί σε μικρό δέντρο με έναν ή περισσότερους κορμούς.

Η κόμη του είναι συμμετρική, μέσης υφής και πυκνότητας. Και η κόμη του φυτού με τα κατάλληλα κλαδέματα μπορεί να πάρει και άλλα σχήματα πέραν του φυσικού – αν και η συνήθης διαμόρφωση της είναι σφαιρική.

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis)

Νεαροί Βλαστοί και Φύλλα Κινέζικου Ιβίσκου
Νεαροί Βλαστοί και Φύλλα του Κινέζικου Ιβίσκου

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) - Βοτανική Περιγραφή

Βλαστοί

Οι βλαστοί του φυτού είναι κυρίως κατακόρυφης κατεύθυνσης. Σε νεαρή ηλικία είναι μέσου πάχους, καλύπτονται από χνούδι και έχουν χρώμα κοκκινωπό. Οι ώριμοι βλαστοί είναι άτριχοι και καλύπτονται από γκριζωπό-καφετί φλοιό.

Φύλλα

Τα φύλλα είναι απλά, έντονου πράσινου χρώματος, με ελάχιστες λεπτές τρίχες στα νεύρα της κάτω επιφάνειας του ελάσματος. Διατάσσονται κατ’ εναλλαγήν πάνω στους βλαστούς και έχουν σχήμα ωοειδές. Απολήγουν σε αιχμηρή κορυφή και έχουν λεία περιφέρεια στην βάση και οδοντωτή στο υπόλοιπο τμήμα. Το μήκος των φύλλων κυμαίνεται μεταξύ 4 και 13 cm, ενώ το πλάτος τους μεταξύ 2 και 7 cm.

Άνθη

Ο Ιβίσκος ο Σινικός έχει άνθη μονήρη, ερμαφρόδιτα, χοανοειδούς σχήματος. Φέρονται συνήθως όρθια στις μασχάλες των φύλλων και συγκρατούνται από ποδίσκο μήκους 1 έως 7 cm. Ο κάλυκας έχει καμπανοειδές σχήμα και αποτελείται από 5 σέπαλα ανοικτού πράσινου χρώματος.

Η στεφάνη σχηματίζεται από 5 πέταλα και έχει πλάτος 4 έως 10 cm. Τα πέταλα έχουν αντωοειδές σχήμα με στρογγυλεμένη κορυφή, το δε μήκος τους κυμαίνεται από 5 έως 9 cm ενώ το πλάτος τους από 3 έως 7 cm.

Επικονίαση

Η επικονίαση πραγματοποιείται κυρίως με τα πουλιά και δευτερευόντως με τα έντομα – μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνονται φυσικά οι μέλισσες και οι πεταλούδες.

Καρπός

Ο καρπός του Ιβίσκου του Σινικού είναι ωοειδούς σχήματος πεντάχωρη κάψα. Είναι λείος, φέρει πολυάριθμους σπόρους, έχει καφέ χρώμα και μήκος που κυμαίνεται μεταξύ 2 με 2,5 cm.

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis)

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) - Κλίμα και Έδαφος

Θερμοκρασία

Ο Ιβίσκος ο Σινικός δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, που αποτελούν και το κατώτερο όριο αντοχής του, κυμαίνονται μεταξύ 4 και 1,7 °C. Ωστόσο τα πλήρως εγκατεστημένα φυτά, μπορούν για μικρό χρονικό διάστημα να αντεπεξέλθουν θερμοκρασίες από 0 έως -4 με -6 °C, με ζημιές διαχειρίσιμες.  

Με τις υψηλές θερμοκρασίες η συμπεριφορά του Ιβίσκου του Σινικού είναι εξαιρετική. Η AHS κατατάσει το φυτό στις ζώνες 1-12 και πράγματι, θερμοκρασίες που συχνά φτάνουν τους 40 °C δεν έχουν καμιά αρνητική επίδραση στο φυτό εκτός από μία: η ανθοφορία σταματά. Και σταματά διότι ο Ιβίσκος ανθίζει σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 18 και 28 έως 32 °C.

Έδαφος και pH

Ο Κινέζικος Ιβίσκος αναπτύσσεται σε ποικίλους εδαφικούς τύπους υπό τον όρο να στραγγίζουν καλά. Εδάφη τα οποία νεροκρατούν θα πρέπει να αποφεύγονται ή να προστίθεται άμμος ποταμίσια ή άλλα ανάλογα υλικά για την βελτίωση της δομής τους.

Τα γόνιμα, πηλοαμμώδη και πηλώδη εδάφη είναι τα πλέον κατάλληλα για την φύτευση του Ιβίσκου. Για τα φυτά γλάστρας το βέλτιστο εδαφικό μίγμα αποτελείται από 2 μέρη συσκευασμένου χώματος για γλάστρες, 1 μέρος τύρφης, 1 μέρος κομπόστ ουδέτερου pH και ένα μέρος περλίτη ή ζεολίθου.

Ως προς το pH αναπτύσσεται σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 6 και 7,5, ωστόσο προτιμά τα ελαφρώς όξινα εδάφη με τιμές που κυμαίνονται από 6,5 μέχρι και 6,8.

Έκθεση

Ο Ιβίσκος ο Σινικός φυτεύεται πάντοτε σε θέσεις πλήρους έκθεσης στον ήλιο. Ακόμα και όταν καλλιεργείται ως φυτό εσωτερικού χώρου, θα πρέπει να επιλέγονται θέσεις εξαιρετικά φωτεινές.

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis)

Ιβίσκος ο Σινικός Διαμορφωμένος σε Φράχτη
Ιβίσκος ο Σινικός Διαμορφωμένος σε Φράχτη

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) - Φροντίδα

Λίπανση

Η λίπανση του Ιβίσκου του Σινικού πραγματοποιείται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Γίνεται χρήση ενός πλήρους λιπάσματος που περιέχει τα κύρια στοιχεία N-P-K σε αναλογία 1: 1: 1.5 (12-12-17) ή 1: 1:1 (20-20-20). Η χορήγηση γίνεται είτε άπαξ, εφόσον είναι ελεγχόμενης αποδέσμευσης, είτε σε δόσεις με συχνότητα 1 ανά 15 έως 20 ημέρες. 

Η ενδεικτική συνολική ποσότητα χορήγησης για τα ενήλικα φυτά είναι 150 έως 300 gr. Το 1/3 της ποσότητας δίδεται με την πρώτη εφαρμογή ενώ την ίδια περίπου περίοδο η χορήγηση Θειικού Μαγνησίου κρίνεται απαραίτητη. Μετά τις αρχές του φθινοπώρου δεν γίνεται καμία άλλη εφαρμογή λίπανσης.

Ως προς την οργανική ουσία του εδάφους, συστήνεται η προσθήκη 25 έως 50 lt κομπόστ ουδέτερου pH ανά φυτό στα τέλη του φθινοπώρου με αρχές χειμώνα. 

Άρδευση

Ο Κινέζικος Ιβίσκος χρειάζεται συστηματική άρδευση για την ικανοποιητική παραγωγή λουλουδιών αλλά και για την κάλυψη γενικότερα των αναγκών σε νερό του φυτού. Γιαυτό τον λόγο σε καμιά περίπτωση δεν αφήνεται το έδαφος να στεγνώσει. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το εδαφικό μίγμα στα γλαστρικά φυτά.

Κλάδεμα

Γενικά το συστηματικό κλάδεμα είναι επωφελές για το φυτό, είτε πρόκειται για την θαμνώδη μορφή του είτε για την δενδρώδη. Όμως περισσότερα στοιχεία για το κλάδεμα του Ιβίσκου, θα βρεί ο θρυλικός υπομονετικός αναγνώστης της ‘Καλλιέργειας’ σε ένα ακόμα μελλοντικό αφιέρωμα, το οποίο δεσμευόμαστε πως θα κάνουμε – με την καταξιωθείσα πλέον (α) συνέπεια που μας διακρίνει – πάνω σε αυτό αποκλειστικά το θέμα.

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) - Εχθροί & Ασθένειες

Ο Ιβίσκος ο Σινικός έχει κάποια προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ζήτημα είναι μάλλον αισθητικό αλλά υπάρχουν και μερικές οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε μείζον πρόβλημα.

Εχθροί

Αμέσως πιο κάτω καταγράφονται οι σημαντικότεροι εχθροί του Κινέζικου Ιβίσκου.

Διάφορα Έντομα
 • Aleurodicus dispersus (Αλευρώδης)
 • Aleurodicus dugesii (Αλευρώδης)
 • Aphis sp. (Αφίδες)
Ακάρεα
 • Tetranychus urticae (Κίτρινος Τετράνυχος)
 • Oligonychus ilicis
Κοκκοειδή
 • Pinnaspis strachani
 • Paratachardina pseudolobata
Ψευδόκοκκοι
 • Phenococcus solenopsis
 • Paracoccus marginatus
 • Ferrisia virgata

Με την χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων η αντιμετώπισή τους είναι ικανοποιητική.

Ασθένειες

Μετά τους εχθρούς ακολουθεί η καταγραφή των ασθενειών.

Μύκητες
 • Phyllosticta dioscoreae
 • Phytophthora nicotianae (Φυτόφθορα)
Βακτήρια
 • Pseudomonas syringae hibiscus,
 • Pseudomonas syringae pv. syringae
 • Pseudomonas cichorii

Με την έγκαιρη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων η αντιμετώπιση των μυκήτων είναι ικανοποιητική, ενώ η καταπολέμηση των βακτηριώσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis)

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) - Τοξικότητα & Αλλεργιογόνος Δράση

Τοξικότητα

Ο Κινέζικος Ιβίσκος δεν είναι τοξικός για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια.

Αλλεργιογόνος Δράση

Η άμεση επαφή του δέρματος με φυτικά τμήματα του Κινέζικου Ιβίσκου είναι δυνατόν να προκαλέσει δερματίτιδα, ερεθισμό ή δερματικά εξανθήματα, σε άτομα με ευαισθησία στο φυτό.

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis)

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) - Ποικιλίες

Ο Ιβίσκος ο Σινικός είναι ένα εξαιρετικά διαδεδομένο είδος τόσο ως φυτό κήπου και τοπίου όσο και ως φυτό εσωτερικού χώρου. Έτσι γίνεται εύκολα κατανοητό πως οι ποικιλίες του αριθμούν μερικές χιλιάδες, πράγμα το οποίο συνεπάγεται ό,τι ουδείς εχέφρων συγγραφέας ή συντακτική ομάδα θα επιχειρούσε να τις καταγράψει όλες.

Αντιθέτως, ένας συγγραφέας ή μια συντακτική ομάδα που φημίζονται για την οξύνοια και ευστροφία τους θα επέλεγε 20 ακριβώς ποικιλίες. Ο υπομονετικός αναγνώστης της ‘Καλλιέργειας’, θα έχει μάλλον καταλάβει σε ποιά συντακτική ομάδα αναφερόμαστε – για τον συγγραφέα δεν έχουμε ιδέα.

Οι Ποικιλίες του Κινεζικού Ιβίσκου (Hibiscus rosa-sinensis)

Ποικιλίες με Πολύχρωμο Φύλλωμα

Hibiscus rosa-sinensis ‘Tricolor’ (syn. ‘Cooperi’)

Hibiscus rosa-sinensis ‘Snow Queen’

Hibiscus rosa-sinensis ‘Red Hot’

Ποικιλίες με Κόκκινο Λουλούδι

Hibiscus rosa-sinensis ‘Red Wave’ (Μονό λουλούδι)

Hibiscus rosa-sinensis ‘Red Flag’ (Μονό λουλούδι)

Hibiscus rosa-sinensis ‘Red Monarch’ (Διπλό λουλούδι)

Ποικιλίες με Πορτοκαλί Λουλούδι

Hibiscus rosa-sinensis ‘Light My Fire’ (Μονό λουλούδι)

Hibiscus rosa-sinensis ‘Magic Moment’ (Διπλό λουλούδι)

Hibiscus rosa-sinensis ‘Double Orange’ (Διπλό λουλούδι)

Ποικιλίες με Κίτρινο Λουλούδι

Hibiscus rosa-sinensis ‘Yellow’ (Μονό λουλούδι)

Hibiscus rosa-sinensis ‘Peggy Hendri’ (Διπλό λουλούδι)

Hibiscus rosa-sinensis ‘Yellow Submarine’ (Μονό λουλούδι)

Ποικιλίες με Ροζ Λουλούδι

Hibiscus rosa-sinensis ‘Double Pink’ (Διπλό λουλούδι)

Hibiscus rosa-sinensis ‘Pink Frost’ (Μονό λουλούδι)

Hibiscus rosa-sinensis ‘Tiny Tina’ (Μονό λουλούδι)

Ποικιλίες με Λευκό Λουλούδι

Hibiscus rosa-sinensis ‘White Swan’ (Μονό λουλούδι)

Hibiscus rosa-sinensis ‘Elephant Ear’ (Διπλό λουλούδι)

Ποικιλίες με Πολύχρωμο Λουλούδι

Hibiscus rosa-sinensis ‘Voodoo Queen’ (Μονό λουλούδι)

Hibiscus rosa-sinensis ‘Night Runner’ (Μονό λουλούδι)

Hibiscus rosa-sinensis ‘Queen of Dreams’ (Διπλό λουλούδι)

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis)

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) - Θεραπευτική Χρήση

Εθνοβοτανική

Σχεδόν όλα τα φυτικά μέρη του Ιβίσκου του Σινικού χρησιμοποιούνται εθνοβοτανικά με διάφορες μορφές στην παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών. Ειδικότερα χορηγούνται κατά των σπασμών, της βρογχίτιδας, της διάρροιας, του στομαχόπονου και της γονόρροιας, καθώς και για την θεραπεία των ανωμαλιών της περιόδου.

Φαρμακευτική & Θεραπευτική

Οι σύγχρονες έρευνες – και στην περίπτωση του Ιβίσκου – δικαίωσαν την παραδοσιακή χρήση του φυτού. Ο Ιβίσκος ο Σινικός έχει αντισπασμωδικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές, αφροδισιακές, αγχολυτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό φάρμακο για την καταπολέμηση των αντίστοιχων ασθενειών.

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis)

Κινέζικος Ιβίσκος - Κόκκινο Άνθος
Κινέζικος Ιβίσκος με Κόκκινο Άνθος

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) - Χρήση στον Κήπο & στο Τοπίο

Ο Κινέζικος Ιβίσκος χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό φυτό τόσο στον κήπο και στο τοπίο όσο και ως φυτό εσωτερικών χώρων. Κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο του είναι ασφαλώς τα λουλούδια του, τα οποία ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να είναι μονά η διπλά και σχεδόν κάθε πιθανού ή απίθανου χρώματος και απόχρωσης. Εάν μάλιστα φυτευθεί σε περιοχές με τροπικό κλίμα ανθοφορεί ακατάπαυστα όλο το έτος.  

Έχοντας όλα αυτά υπόψιν θα μπορούσε να ειπωθεί πως ο Ιβίσκος ο Σινικός αξιοποιείται:

 • Ως θάμνος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος φυτευόμενος μόνο του
 • Σε ομαδικές φυτεύσεις κήπων και τοπίου
 • Σε συνδυασμό με ανθόφυτα και θάμνους, όπως για παράδειγμα με Λαγκεστρέμιες (Lagerstroemia indica ‘Petite Orchid’), Λαντάνες (Lantana camara) και Κάννες (Canna indica ‘Phasion’)
 • Σε φυτεύσεις παραθαλάσσιων περιοχών αρκεί να προστατεύεται από τα αλατοσταγονίδια
 • Σε αστικές φυτεύσεις

Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis) - Παραπομπές

Τις παραπομπές του αγνώστου καταγωγής Ιβίσκου του Σινικού παρουσιάζουν οι γνωστής καταγωγής και αγνώστου διαμονής καλλιτέχνες Mariam Doumbia, Amadou Bagayoko και Manu Chao με το τραγούδι Senegal Fast Food.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on digg
Share on stumbleupon
Μετάβαση στο περιεχόμενο