Ανθισμένη Μανόλια Σουλατζιάνα
Ανθισμένη Μανόλια Σουλατζιάνα

Η Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana)

Η Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia x soulangeana) την περίοδο της ανθοφορίας της είναι ένα από τα επιβλητικότερης ομορφιάς φυτά που μπορούν να απολαύσουν οι φιλανθείς, χάρις στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα αλλά και την αφθονία των λουλουδιών της, τα οποία συνάμα ξεδιπλώνουν στον αέρα το ντελικάτο άρωμά τους, πληρώνοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τις αισθήσεις.

Μικρό δέντρο ή μεγάλος θάμνος η Μανόλια σουλατζιάνα αντιπροσωπεύει τον καρπό της πολύχρονης βελτιωτικής εργασίας ενός σημαντικού Γάλλου φυτοκόμου, που έζησε απο τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι σχεδόν τα μέσα του 19ου, και για τον οποίο θα γίνει λόγος  στην συνέχεια του άρθρου, έτσι ώστε να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των 27 μόνιμων αναγνωστών της «Καλλιέργειας» – με τον κίνδυνο ωστόσο να μείνουνε 26 ή/και λιγότεροι.

Βέβαια αντικείμενο του παρόντος άρθρου δεν είναι ο μυστηριώδης προσώρας δημιουργός της όσο η ίδια η Magnolia x soulangeana, αυτό το θαυμαστό υβρίδιο, που ήδη από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της εξαπλώθηκε και διαδόθηκε σχεδόν σε όλους τις ηπείρους, αναγορεύοντάς την σε μιαν πραγματική σταρ των κήπων και των τοπίων, ιδίως στις αρχές της Άνοιξης.

Η περίοδος ανθοφορίας της Μανόλιας σουλατζιάνα δεν περνά με τίποτα απαρατήρητη.

Μανόλια Σουλατζιάνα σε Πλήρη Άνθηση
Η Μανόλια Σουλατζιάνα σε Πλήρη Άνθηση
Share on print
Τυπωθήτω | Print

Μανόλια σουλατζιάνα Καταγωγή

Magnolia × soulangeana (Μανόλια σουλατζιάνα) - Χάρτης Καταγωγής
Magnolia × soulangeana (Μανόλια σουλατζιάνα) - Χάρτης Καταγωγής

Η Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana)

Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana) - Σύντομη Περιγραφή

Οικογένεια: Magnoliaceae

Γένος: Magnolia

Βοτανική Ονομασία: Magnolia x soulangiana Thiéb.-Bern.

Κοινή Ονομασία: Μανόλια σουλατζιάνα, Μαγνόλια σουλατζιάνα

Γενικά Χαρακτηριστικά

Διατήρηση Φυλλώματος

Φυλλοβόλο

Μορφή

Δέντρο ή μεγάλος Θάμνος

Υφή Φυλλώματος

Αδρή

Ρυθμός Ανάπτυξης

Μέσος

Περίοδος Άνθισης

Άνοιξη

Περίοδος Καρποφορίας

Τέλη Καλοκαιριού – Φθινόπωρο

Ύψος

5-8 m

Διάμετρος

5-8 m

Σχήματα και Χρώματα

Σχήμα Φύλλων

Επίμηκες – Ωοειδές

Χρώμα Φυλλώματος

Βαθύ Πράσινο

Χρώμα Φύλλων Φθινόπωρου

Καφέ

Σχήμα Λουλουδιών

Κυπελλοειδές

Χρώμα Λουλουδιών

Λευκό – Πορφυρό

Καρπός

Θύλακος

Φύτευση

Έδαφος: Άριστης αποστράγγισης, αμμώδες, πηλώδες, αργιλώδες

Εδαφικό pH: 5-6,5

Πότισμα: Μέτριο

Έκθεση: Ήλιος, Ημισκιά

Αντοχή στις Χαμηλές Θερμοκρασίες: – 23.3 °C (USDA Hardiness Zone 6a)

Χρήσεις

Μόνο, σε πάρκα, σε κήπους, σε γλάστρες

Η Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana)

Το Ανοιχτό Λουλούδι της Μανόλιας Σουλατζιάνα
Το Ανοιχτό Λουλούδι της Μανόλιας Σουλατζιάνα

Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana) - Ετυμολογία

Ετυμολογία του Ονόματος του Γένους

Το όνομα του γένους Magnolia έχει δοθεί προς τιμήν του σπουδαίου Γάλλου βοτανολόγου Pierre Magnol (1638 – 1715), από τον εκλεκτό συμπατριώτη και συνάδελφό του Charles Plumier (1646–1704) – ζώντος ακόμα του ιδίου.

Το ίδιο όνομα γένους χρησιμοποίησε και ο Άγγλος βοτανολόγος William Sherard, 1659 – 1728) ταξινομώντας τα φυτά που περιγράφονταν στο Hortus Elthamensis του φίλου του και ομοίως συναδέλφού του Γερμανού βοτανολόγου Johann Jacob Dillenius (1684 – 1747), απ’ όπου το βρήκε, το αποδέχθηκε, και το καθιέρωσε ο Κάρολος Λινναίος (Carl von Linnι, 1707 – 1778), χρησιμοποιώντας το στο έργο του Species plantarum.

Ετυμολογία του Ονόματος του Είδους

Το όνομα του είδους αποδίδει τα εύσημα στο ένα από τα δύο επώνυμα του επινοητή και εφευρέτη του υβριδίου, τον Γάλλο Étienne Soulange-Bodin (1774–1846).

Ο Étienne Soulange-Bodin υπήρξε αξιωματικός του Ιππικού στον στρατό του Ναπολέοντα, πολιτικός σύμβουλος του Αντιβασιλέα της Ιταλίας πρίγκηπα Eugène de Beauharnais, και ένας εξαίρετος και δραστήριος φυτοκόμος της εποχής του, αφού συνέβαλλε τα μέγιστα στην οργάνωση και ανάπτυξη της επαγγελματικής φυτοκομίας στην χώρα του.

Είχε σπουδάσει Ιατρική αλλά τον ενδιέφερε περισσότερο η Βοτανολογία, που τότε αποτελούσε τμήμα της.

Περίπου το 1814 αγόρασε μιαν έκταση 700 στρεμμάτων, το Château de Fromont, την οποία μετέτρεψε μεταξύ άλλων σε έναν χώρο πειραματισμού και φύτευσης νέων καλλωπιστικών και εδωδίμων φυτών, ενώ προοδευτικά ο χώρος εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον υψηλού επιπέδου βοτανικούς κήπους της εποχής του.

Εκεί, το 1826, δημιούργησε το υβρίδιο που θα έπαιρνε το επώνυμό του, Magnolia × soulangeana. Ωστόσο ονοματοδότης του είδους του φυτού δεν υπήρξε ο ίδιος αλλά κάποια από τα μέλη της Société Linnéenne de Paris.

Ο γραμματέας της εταιρίας Arsène Thiébaud de Berneaud υιοθέτησε την προταθείσα ονομασία και περιέγραψε το φυτό στο Relation de la première (-cinquième) Fête Champêtre célébrés par la Société le 24 Mai 1822 (-1826).

Και μολονότι κάποιοι συγγραφείς επιμένουν να γράφουν την επιστημονική ονομασία του φυτού ως Magnolia × soulangeana Étienne Soulange-Bodin ή Magnolia ×soulangiana Soul.-Bod. [denudata × liliifolia] (από USDA – NRCS), κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό, αφού η ορθή γραφή του υβριδίου είναι Magnolia × soulangeana Thiéb.-Bern [denudata × liliifolia].

Η Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana)

Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana) - Καταγωγή & Προσδόκιμο Ζωής

Καταγωγή

Ο Étienne Soulange-Bodin για την δημιουργία του υβριδίου Magnolia x soulangeana χρησιμοποίησε τις Μ. denudata και M. Liliflora.

Και τα δύο αυτά φυτά κατάγονται από την Κίνα, και στην Ευρώπη εισήχθησαν το μεν πρώτο το 1780 από τον Εγγλέζο Joseph Banks (1743 – 1820), το δε δεύτερο το 1790 από τον Σουηδό Carl Peter Thunberg (1743 – 1828) – αμφότεροι σημαντικοί βοτανολόγοι.

Οι Γονείς

Η Magnolia denudata (συν. Magnolia heptapeta), την οποία ο Soulange-Bodin ανέφερε ως Magnolia yulan, χρησιμοποιήθηκε ως ο θηλυκός γονέας, ενώ η Magnolia liliflora, την οποία ανέφερε ως Magnolia discolor, αξιοποιήθηκε δια της γύρεως ως ο αρσενικός γονέας.

Η M. denudata είναι δέντρο που καλλιεργείται από τον 6ο αιώνα ΚΕ στους Βουδιστικούς ναούς της Κίνας για τα ωραία λευκά άνθη της και το πληθωρικό της άρωμα.

Η M. liliflora, που είναι ένα μικρό δένδρο ή θάμνος, καλλιεργείται ομοίως πολλούς αιώνες τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιαπωνία, και έχει εξαίσια ελαφρώς αρωματικά πορφυρού χρώματος άνθη στο εξωτερικό τους και λευκού χρώματος στο εσωτερικό, καθώς και αξιοσημείωτα άφθονη ανθοφορία.

Λαμβάνοντας υπόψιν πως η M. denudata ανθίζει από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο και η άνθιση της M. liliiflora πραγματοποιείται από τα μέσα Απριλίου μέχρι τον Ιούνιο, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να έχουν υπάρξει φυσικά υβρίδια της Magnolia × soulangeana, μιας που το χρονικό παράθυρο συνταύτισης της άνθισης των φυτών είναι πολύ μικρό.

Από την άλλη, οι υποθέσεις που γίνονται σχετικά με την ύπαρξη του υβριδίου, είτε στους κήπους των Βουδιστικών Κινέζικων, Ιαπωνικών ή Κορεάτικων ναών, είτε στα φυτώρια αυτών των χωρών, παραμένουν υποθέσεις χωρίς κατά πάσα πιθανότητα, την δυνατότητα αποδείξεως.

Το Νέο Είδος

Ο Soulange-Bodin ξεκίνησε το βελτιωτικό έργο το 1820. Ο ακάματος φυτοκόμος έχοντας ευστοχήσει στην επιλογή των γονεϊκών φυτών, εντέλει βλέπει την προσπάθειά του να στέφεται  με επιτυχία, και το 1826 στο Bulletin des Sciences Agricoles et Économique, Tome VI, δημοσιοποιείται η ανακοίνωση του περί της δημιουργίας του νέου υβριδίου Μανόλιας.

Προσδόκιμο Ζωής

Η Magnolia × soulangeana παρ’ όλη την «υβριδική» προέλευσή της συναντά την αμέριστη κατανόηση της φύσεως η οποία της επιτρέπει να ζει αρκετές δεκαετίες – χωρίς μάλιστα να λείπουν οι εξακριβωμένες περιπτώσεις υπεραιωνόβιων δέντρων της.

Η Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana)

Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana) - Μορφολογικά Στοιχεία

Η Μανόλια σουλατζιάνα είναι φυλλοβόλο δέντρο μικρού μεγέθους ή μεγάλου μεγέθους θάμνος.

Έχει μέσο ρυθμό ανάπτυξης, το δε σχήμα της είναι αρχικά πυραμιδοειδές με όρθια εμφάνιση, κατόπιν και μετά την πρώτη δεκαετία της ζωής της γίνεται ωοειδές, ώσπου τελικά το φυτό αποκτά σφαιρική μορφή.

Η κόμη της είναι ασύμμετρη και ανοικτή, έχει μέση πυκνότητα, είναι μη-κανονικού περιγράμματος, και χαρακτηρίζεται ως αδρής υφής.

Φτάνει σε ύψος τα 5 έως 8 m μέσα σε μιαν περίοδο μόλις 20 έως 50 χρόνων από την φύτευσή της.

Η Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana)

Μανόλια Σουλατζιάνα, οι Καρποί του Δέντρου
Μανόλια Σουλατζιάνα, οι Καρποί του Δέντρου

Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana) - Βοτανική Περιγραφή

Φύλλα

Τα φύλλα είναι απλά, αντωοειδούς σχήματος, και διατάσσονται κατ΄εναλλαγήν. Φτάνουν σε μήκος από 13 έως 20 cm ενώ το πλάτος τους είναι σχεδόν το μισό του μήκους των. Είναι περισσότερο κωνικά στην βάση και εκπτύσσονται από τους βλαστούς καλυμμένα με χνούδι. Έχουν χρώμα βαθύ πράσινο που το φθινόπωρο γίνεται ελκυστικό καφετί.

Άνθη

Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, μονήρη και προβάλουν στην άκρη των βλαστών από χνοώδεις ανθοφόρους οφθαλμούς μήκους 2 cm. Το χρώμα τους είναι πορφυρίζον εξωτερικά και λευκό εσωτερικά, είναι άφθονα, αρωματικά, και έχουν κυπελλοειδές σχήμα.

Αποτελούνται από 6 πέταλα, των οποίων η επιφάνεια είναι κηρώδους υφής, καθώς και από 3 σέπαλα. Βέβαια εδώ οι όροι πέταλα και σέπαλα χρησιμοποιούνται μάλλον καταχρηστικά διότι στην πραγματικότητα δεν ξεχωρίζουν τα μεν από τα δε, και συνεπώς το ορθό είναι να αναφέρονται ως τέπαλα του άνθους.

Τα τέπαλα λοιπόν, είναι επικαλυπτόμενα και διατάσσονται σπειροειδώς, ενώ οι διαστάσεις τους είναι 9 με 10 cm ως προς το μήκος και 2,4 με 3,3 cm ως προς το πλάτος, όπου το μικρότερο μέγεθος παρατηρείται στα εξωτερικά τμήματα του περιγονίου.

Η ανθοδόχη είναι επιμήκης, φέρει τα καρπόφυλλα στο άνω τμήμα της και τους στήμονες στο κάτω, και έχει μήκος την περίοδο της άνθησης περίπου 23 mm και πλάτος 5 έως 6 mm.

Οι στήμονες έχουν μήκος 10 έως 11 mm, είναι πολυάριθμοι, οι δε ανθήρες οι οποίοι στρέφονται προς τα έσω, αποτελούνται από δύο γυρεόσακκους διαχωρισμένους κατά μήκος.

Τα καρπόφυλλα (ύπερος) καμπυλώνουν προς τα έξω, έχουν μακρά σχετικά επιφάνεια στίγματος, ενώ το μήκος του στύλου κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4 mm.  

Ο ανθικός τύπος του φυτού είναι Π9 ΑΓή Κ3 Σ6 Α∞ Γ . 

Επικονίαση

Η Μανόλια σουλατζιάνα είναι εντομόφιλο είδος. Παρατηρήσεις που έχουν γίνει δείχνουν πως βασικό ρόλο στην εγγενή αναπαραγωγή του δέντρου παίζουν τα σκαθάρια. Τα σκαθάρια καταφεύγουν για προφύλαξη στο εσωτερικό του περιγονίου, στα 3 τέπαλα που καμπυλώνουν ελαφρώς καλύπτοντας τα αναπαραγωγικά όργανα.

Μόλις όμως πραγματοποιηθεί η διάρρηξη των γυρεοσάκκων των ανθήρων, αυτά τα τέπαλα ανοίγουν αφήνοντας έκθετα τα σκαθάρια, τα οποία ωστόσο φέρουν πλέον πάνω τους την γύρη.

Αφού λοιπόν τα σκαθάρια δεν προφυλάσσονται, μετακινούνται σε άλλα άνθη του φυτού που το ανδρείο βρίσκεται σε πρωιμότερο στάδιο ωρίμανσης, και καθώς εκεί το στίγμα του υπέρου είναι ήδη δεκτικό, αποθέτουν την γύρη πραγματοποιώντας την επικονίαση.

Καρπός

Οι πολυάριθμοι στήμονες και ωοθήκες της Μανόλιας σουλατζιάνα συμφύονται σε ένα ατρακτοειδούς σχήματος πολυκαρπικό όργανο. Κατά την ωρίμανση τούτο μετατρέπεται σε δερματώδη, κωνοειδούς σχήματος καρπό, αποτελούμενο από πλήθος καρπιδίων που ονομάζονται θύλακες.

Κάθε θύλακος περιέχει έναν έως δύο σπόρους οι οποίοι παραμένουν επί μακρού πάνω στο καρπίδιο μετά την διάρρηξή του, ενωμένοι μαζί του με νήμα, και κάθε σπόρος περιέχει ένα μικρού μεγέθους έμβρυο και πολύ καλά αναπτυγμένο ενδοσπέρμιο.

Το μήκος του καρπιδίου είναι 12 mm ενώ το πλάτος του 10 mm, της δε ταξικαρπίας το μέγεθος κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8 cm.

Το χρώμα του καρπιδίου είναι κόκκινο.

Η Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana)

Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana) - Κλίμα και Έδαφος

Θερμοκρασία

Η Μανόλια σουλατζιάνα προσαρμόζεται σε ένα μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος. Ως προς τις κατώτατες θερμοκρασίες το φυτό αντεπεξέρχεται μέχρι και τους – 23.3 °C, ενώ σε σχέση με τις μέγιστες δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμα και σε εκείνες τις περιοχές όπου αυτές αγγίζουν τους 40+ °C.

Έδαφος και pH

Η Magnolia × soulangeana αναπτύσσεται σε ευρεία γκάμα εδαφών εκτός από τα πολύ βαριά αργιλώδη. Αν και αντέχει και στα φτωχά εδάφη ωστόσο ευδοκιμεί στα μέσης σύστασης, τα οποία στραγγίζουν άριστα και είναι εφοδιασμένα με άφθονες ποσότητες οργανικής ουσίας.

Ως προς το pH θα μπορούσε να λεχθεί πως προτιμά τα όξινα προς ελαφρώς όξινα εδάφη, που λαμβάνουν τιμές μεταξύ του 5 και 6,5.

Έκθεση

Η Μανόλια σουλατζιάνα επιζητεί θέσεις ηλιόλουστες ή μερικής σκιάς, δηλαδή θέλει κατ΄ελάχιστον 3 ώρες απευθείας έκθεσης στις ηλιακές ακτίνες, ώστε να ευδοκιμήσει και να παράξει ικανοποιητική ανθοφορία.

Ειδικά στις θερμότερες περιοχές, οι πλέον κατάλληλες θέσεις φύτευσης του φυτού, είναι εκείνες στις οποίες δέχεται απευθείας της ηλιακές ακτίνες το πρωί, ενώ το μεσημέρι το φως διέρχεται φιλτραρισμένο.

Η Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana)

Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana) - Εχθροί & Ασθένειες

Χωρίς να θέλουμε να πανικοβάλλουμε τους 27 ή/και λιγότερους αναγνώστες της «Καλλιέργειας» που θα θέλανε να φυτέψουνε το δένδρο (αλλά ακολουθώντας τις μη-κατανοητές προτροπές του Π.Ο.Υ. και τα σκοπίμως ΣΟΚαριστικά μέτρα των περισσοτέρων κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της λεγόμενης Πανδημίας του Κοροναϊού) με μεγάλη χαρά αραδιάζουμε αμέσως μετά ένα κατεβατό εχθρών και ασθενειών της Μανόλιας σουλατσιάνα, λέγοντας μόνο πως σπάνια ή λιγοστές φορές θα αντιμετωπίσουν οι πληθυσμοί της πραγματικό κίνδυνο από αυτά.

Εχθροί

Ὅπερ ἔδει δεῖξαι και ξεκινάμε!

Διάφορα Έντομα
 • Odontopus calceatus
 • Phyllocnistis magnoliella
 • Rhadopterus picipes
Ξυλοφάγα Έντομα
 • Euzophera magnolialis
 • Xylosandrus crassiusculus
 • Xylosandrus germanus
Κοκκοειδή
 • Icerya purchasi
 • Eulecanium cerasorum
 • Neolecanium cornuparvum
 • Toumeyella liriodendra
 • Pseudaulacaspis cockerelli
 • Lopholeucaspis japonica
Θρίπες
 • Caliothrips striatus
Νηματώδεις
 • Meliodogyne incognita
 • Meliodogyne arenaria
 • Meliodogyne hapla
 • Meliodogyne javanica

Το παρήγορο είναι, πως με την χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων η αντιμετώπιση των εντομολογικών εχθρών είναι αποτελεσματική και σχετικά εύκολη εκτός των ξυλοφάγων εντόμων καθώς και των νηματωδών.

Ασθένειες

Ως προς τις ασθένειες τα πράγματα φαίνονται – και είναι – περισσότερο συμμαζεμένα.

Βερτισιλλιώσεις
 • Verticillium albo-atrum
 • Verticillium dahliae
Φυτόφθορες
 • Phytophthora cinnamomi
Βακτηριώσεις
 • Xanthomonas sp.
 • Pseudomonas syringae pv. syringae
 • Pseudomonas cichorii
Ολίγοι Ακόμα Μύκητες
 • Colletotrichum gloeosporioides
 • Phyllosticta magnoliae
 • Microsphaera alni

Με τη έγκαιρη  χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων η αντιμετώπισή τους κρίνεται ικανοποιητική εκτός των βακτηριώσεων που ελέγχονται δύσκολα.

Η Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana)

Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana) - Τοξικότητα & Αλλεργιογόνος Δράση

Τοξικότητα

Η Μανόλια σουλατζιάνα δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια.

Αλλεργιογόνος Δράση

Μολονότι το φυτό χαρακτηρίζεται ως μετρίως αλλεργιογόνο, κάτι τέτοιο δεν είναι απολύτως εξακριβωμένο. Εξάλλου πρόκειται για εντομόφιλο είδος και τουλάχιστον η χρήση του σε τοπιακού χαρακτήρα φυτεύσεις δεν φαίνεται να επιβαρύνει τον περιβάλλοντα χώρο με αλλεργιογόνα και τους αλλεργικούς με προβλήματα.

Η Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana)

Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana) - Ποικιλίες

Όντας εξαιρετικά δημοφιλές φυτό η Μανόλια σουλατζιάνα διαθέτει αρκετές δεκάδες ποικιλίες με πλήθος χρωματικές διαβαθμίσεις των ανθέων, ανάμεσα στο λευκορόδινο και το πορφυρό.

Για αυτές τις ποικιλίες υποσχώμεθα – δεν κοστίζει άλλωστε τίποτα – ένα ξεχωριστό αφιέρωμα. Προς το παρόν ας αρκεστούν οι γεμάτοι κατανόηση 27 ή/και 26 αναγνώστες της «Καλλιέργειας» στην απλή καταγραφή των σημαντικοτέρων εξ αυτών.

Οι Ποικιλίες της Μανόλιας σουλατζιάνα

 • Magnolia × soulangeana ‘Alexandria’
 • Magnolia × soulangeana ‘Burgundy’
 • Magnolia × soulangeana ‘Just Jean’
 • Magnolia × soulangeana ‘Norbertii’
 • Magnolia × soulangeana ‘Rustica Rubra’
 • Magnolia × soulangeana ‘Triumphans’

Η Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana)

Καταπράσινο Δέντρο Μανόλιας Σουλατζιάνα σε Πάρκο το Καλοκαίρι
Καταπράσινο Δέντρο Μανόλιας Σουλατζιάνα σε Πάρκο το Καλοκαίρι

Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana) - Χρήση

Η Μανόλια σουλατζιάνα αξιοποιείται κυρίως στον κήπο και στο τοπίο, όπου είτε μόνο του το δέντρο είτε σε ομάδες δημιουργεί εντυπωσιακά οπτικά και ελκυστικά οσφρητικά αποτελέσματα.

Βιομηχανική & Βιοτεχνική

Μολονότι εκτός της διακοσμητικής, άλλες χρήσεις του φυτού δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, ωστόσο κάποιες φορές αξιοποιούνται οι μεγάλοι κορμοί του για τη δημιουργία ξύλινων κατασκευών, όπως και για την παραγωγή χαρτιού.

Χρήση στον Κήπο και στο Τοπίο

Σε περιοχές κατάλληλες για την ανάπτυξή της, μπορεί να φυτευθεί τόσο στο έδαφος όσο και σε μεγάλου μεγέθους γλάστρες και φυτοδοχεία.

Έτσι, θα μπορούσε να ειπωθεί γενικότερα πως η Μανόλια σουλατζιάνα αξιοποιείται:

 • Φυτευόμενη μόνη της ως φυτό ιδιαίτερου κάλους
 • Σε φυτεύσεις για την δημιουργία δενδροστοιχιών
 • Σε ομαδικές φυτεύσεις κήπων ή πάρκων
 • Σε συνδυασμό με μεγάλης και πολύ μεγάλης ανάπτυξης δέντρα
 • Σε συνδυασμό με άλλα φυτά, όπως για παράδειγμα με Φτέρη της Βοστώνης (Nephrolepis exaltata), αειθαλείς Ίριδες (Iris japonica), Κράνα (Cornus mas), Χόστα (Hosta sp.), και Φορσύθιες (Forsythia × intermedia)

Ενότητα

Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana) - Παραπομπές

Τις Παραπομπές του άρθρου που φέρει τον αμιγώς ανοιξιάτικο τίτλο Η Μανόλια σουλατζιάνα (Magnolia × soulangeana) παρουσιάζουν οι μοναδικοί – αν και πολλοί – Allman Brothers Band με το εξαίρετο τραγούδι τους Ramblin’ Man. 

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on digg
Share on stumbleupon
Μετάβαση στο περιεχόμενο