Η Φύτευση της Πατάτας στον Λαχανόκηπο

Προβλαστημένες Πατάτες Έτοιμες για Φύτευση
Προβλαστημένες Πατάτες Έτοιμες για Φύτευση

Η Φύτευση της Πατάτας στον Λαχανόκηπο είναι το κυρίως θέμα του παρόντος άρθρου, το οποίο και αποτελεί το πρώτο μιας ακόμα περιπετειώδους σειράς – προσφοράς της ανοικοκύρευτης «Καλλιέργειας», αφιερωμένης εν προκειμένω στην νοικοκυρεμένη οικιακή καλλιέργεια του φυτού.

Θίγονται και φωτίζονται σε βάθος ζητήματα, που φιλοδοξούν να κάνουν ευκολότερη την ζωή του ερασιτέχνη ή της ερασιτέχνιδος κηπουρού που θα καταπιαστεί με την παραγωγή της σπιτικής πατάτας – αν και με τις εξευτελιστικές τιμές που απολαμβάνει εσχάτως (τουλάχιστον στον Ελληνικό χώρο) ο επαγγελματίας παραγωγός, ίσως για τον υποψήφιο καλλιεργητή η πιο χρήσιμη παραίνεση θα ήταν καλύτερα να μην μπει εντέλλει στον κόπο (και τα έξοδα).

Ωστόσο εάν πράγματι το επιθυμεί έχει (ακόμα) κάθε δικαίωμα να καλλιεργήσει στον κήπο του όποιο κηπευτικό και λαχανικό φυτό του αρέσει – ακόμα και την πατάτα.

Για την οποία πατάτα (ή γεώμηλο) εισαγωγικά θα μπορούσε να ειπωθεί πως το βοτανικό όνομά της είναι Solanum tuberosum, δηλαδή Στρύχνον το κονδυλόρριζον, και πως ανήκει στην οικογένεια Solanaceae, διαπρεπή μέλη της οποίας είναι ακόμα η τομάτα, η μελιτζάνα και η πιπεριά.

Και αφού ο Παλαιός Κόσμος γνώρισε την πατάτα από τον Νέο Κόσμο και την Νότια Αμερική, όταν εισήχθη στην Ισπανία περίπου το 1536 Κ.Ε., δια τούτο και οφείλει να αποδώσει κάθε τιμή στον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος με την (επαν)ανακάλυψη της Κίνας άνοιξε τον δρόμο.

Η Kennebec είναι από τις πιο παραγωγικές και ανθεκτικές ποικιλίες πατάτας, ενώ προσφέρεται ιδιαίτερα για μαγειρική χρήση.

Η Ποικιλία Πατάτας Kennebec
Η Ποικιλία Πατάτας Kennebec
Τυπωθήτω | Print

Οι Ποικιλίες της Πατάτας

Με περισσότερες από 4000 ποικιλίες διαθέσιμες, είναι σφόδρα πιθανό ο/η ερασιτέχνης κηπουρός να μην είναι σε θέση να επιλέξει ανάμεσα στις πλέον κατάλληλες για καλλιέργεια στον οικιακό του λαχανόκηπο.

Δια τούτο και για την υπέρβαση αυτού του εμποδίου ώστε να μπορέσει να προβεί στην επιλογή της μιας ή της άλλης ποικιλίας, είναι ευκταίο να γνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Βασικά Χαρακτηριστικά Ποικιλιών Πατάτας

Στα βασικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών πατάτας περιλαμβάνονται:

 • Η απόδοση
 • Ο απαιτούμενος χρόνος ωρίμανσης
 • Η ανθεκτικότητα στις ασθένειες
 • Ο ενδεικνυόμενος τρόπος μαγειρέματος
 • Το χρώμα και η υφή της επιδερμίδας (φλούδας )
 • Το χρώμα της σάρκας
 • Η αντοχή στην αποθήκευση

Παραδοσιακές & Έγχρωμες Ποικιλίες

Παραδοσιακά οι ποικιλίες που καλλιεργούνταν στις περισσότερες περιοχές του κόσμου είχαν επιδερμίδα και σάρκα υπόλευκου ή κίτρινου χρώματος. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η ανάδειξη της «Έθνικ» Κουζίνας ή/και οι επιδιώξεις των ασχολούμενων με την Υψηλή Γαστρονομία έφεραν στο προσκήνιο τις έγχρωμες πατάτες.

Κόκκινες, μπλέ, μωβ, πορφυρές, ροζ και πορτοκαλί ποικιλίες πατάτας είναι πλέον σχετικά εύκολο να βρεθούν και να καλλιεργηθούν. Και ενώ σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να ειπωθεί πως οι έγχρωμες ποικιλίες υστερούν σε απόδοση καθώς και στην δυνατότητα μακρόχρονης αποθήκευσης, ωστόσο ως αντιστάθμισμα προσφέρουν το χρώμα τους, την θρεπτική αξία τους και την εξαιρετική γεύση αρκετών εξ αυτών.

Ενδεικτικός Πίνακας Ποικιλιών & Χαρακτηριστικών

Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας με ορισμένες ποικιλίες πατάτας και κάποια από τα χαρακτηριστικά τους. Περισσότερα ο οπτιμιστής αναγνώστης της «Καλλιέργειας» θα μπορέσει να βρει στο ειδικό μελλοντικό αφιέρωμα που θα αναφέρεται μόνο στις ποικιλίες της πατάτας.

ΠΟΙΚΙΛΙΑΧΡΩΜΑ ΦΛΟΥΔΑΣ / ΣΑΡΚΑΣΩΡΙΜΑΝΣΗ
AgriaΚίτρινο / ΚίτρινοΜεσοόψιμη
All BlueΜπλέ / ΒιολέΜεσοπρώιμη
BanbaΚίτρινο / ΥποκίτρινοΜεσοπρώιμη
Dark Red NorlandΚόκκινο / ΛευκόΠρώιμη
DesireeΚόκκινο / ΥποκίτρινοΜεσοόψιμη
KennebeΚίτρινο / ΛευκόΜεσοόψιμη
LisetaΚίτρινο / ΚρεμΠρώιμη
MonalisaΚίτρινο / ΥποκίτρινοΜεσοπρώιμη
Russet BurbankΣκούρο Καφέ / ΛευκόΌψιμη
SafariΑνοιχτό Κίτρινο / Ανοιχτό ΚίτρινοΜεσοόψιμη
SpuntaΚίτρινο / Ανοιχτό ΚίτρινοΜεσοπρώιμη
SwiftΚίτρινο / ΥποκίτρινοΠρώιμη
VitelotteΒιολέ-Μαύρο / Μπλε-ΒιολέΌψιμη
Yukon GoldΚαφεκίτρινο / ΥποκίτρινοΜεσοπρώιμη

Η Φύτευση της Πατάτας στον Λαχανόκηπο

Κατάλληλη Εποχή Φύτευσης της Πατάτας

Η πατάτα είναι κονδυλώδες κηπευτικό ψυχρής εποχής, που η ανάπτυξη και η απόδοσή του ευνοείται από τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και τον δροσερό καιρό.

Οι περίοδοι καλλιέργειας του φυτού είναι κυρίως δύο:

 • Η χειμωνιάτικη (ανοιξιάτικη)
 • Και η καλοκαιρινή (φθινοπωρινή)

Η χειμωνιάτικη καλλιέργεια, για τις περιοχές με Μεσογειακό κλίμα, ξεκινά από τον Νοέμβριο με Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, ενώ η καλοκαιρινή από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Είναι ευνόητο πως το κλίμα κάθε πρόσφορου τόπου για την καλλιέργεια της πατάτας είναι αποφασιστικής σημασίας για τον ακριβή χρόνο σποράς.

Έτσι, όσο πιο ήπιο είναι αυτό τόσο πιο νωρίς θα ξεκινήσει η χειμωνιάτικη καλλιέργεια, ενώ όσο πιο ψυχρό τόσο πιο νωρίς θα ξεκινήσει η καλοκαιρινή.

Εκείνο που συνιστάται να λάβει υπόψιν του ο/η ερασιτέχνης κηπουρός, είναι πως ο βιολογικός κύκλος της πατάτας ολοκληρώνεται για τις περισσότερες εμπορεύσιμες ποικιλίες σε περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες, και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποφύγει την έκθεση των φυτών και στους παγετούς αλλά και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες – καιρικά φαινόμενα που εάν επικρατήσουν θα ζημιώσουν ή και θα καταστρέψουν ολοκληρωτικά την καλλιέργεια.

Η Φύτευση της Πατάτας στον Λαχανόκηπο

Φύτευση της Πατάτας στον Λαχανόκηπο
Φύτευση της Πατάτας στον Λαχανόκηπο

Ο Πατατόσπορος

Το ερώτημα θα μπορούσε να έχει αμιγώς φιλοσοφικό χαρακτήρα: Τι είναι εντέλει ο πατατόσπορος; Ε όσο παράξενο κι αν ακούγεται δεν είναι ο φυσιολογικός, ο βοτανικός σπόρος του φυτού αλλά ο μεταμορφωμένος υπόγειος βλαστός του που ονομάζεται κόνδυλος.

Και ο μεν φυσιολογικός σπόρος της πατάτας, δηλαδή το προϊόν της εγγενούς αναπαραγωγής του φυτού, χρησιμοποιείται μόνο ή κυρίως από τους βελτιωτές – γενετιστές για την δημιουργία νέων ποικιλιών, ο δε Πατατόσπορος – κόνδυλος χρησιμοποιείται από τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές για την σπορά και παραγωγή βρώσιμης πατάτας στο χωράφι και στον οικιακό λαχανόκηπο.

Η Φύτευση της Πατάτας στον Λαχανόκηπο

Προμήθεια του Πατατόσπορου

Η προμήθεια του πατατόσπορου περιλαμβάνει δύο πηγές, το χωράφι και την αγορά, δηλαδή τον ιδιοπαραγόμενο πατατόσπορο και τον πιστοποιημένο.

Συνεπώς αποκλείει μια τρίτη, δηλαδή την προμήθεια πατατόσπορου από το Οπωροπωλείο ή το Σούπερ Μάρκετ, διότι οι προσφερόμενες πατάτες των εν λόγω καταστημάτων μπορεί να έχουν υποστεί διάφορες μεταχειρίσεις, μεταξύ των οποίων κάποιες ολότελα δυσμενείς για την φυτρωτικότητά των κονδύλων (επεμβάσεις με αναστολείς βλάστησης οφθαλμών).

Ιδιοπαραγόμενος Πατατόσπορος

Πολλοί από τους έμπειρους καλλιεργητές αλλά και αρκετοί από τους επαγγελματίες παραγωγούς χρησιμοποιούν ιδιοπαραγόμενο πατατόσπορο, τον οποίον έχουν επιλέξει ανάμεσα από τα δυνατότερα φυτά της προηγούμενης καλλιέργειας πατάτας.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του ιδιοπαραγόμενου πατατόσπορου είναι το μηδενικό σχεδόν κόστος για την προμήθειά του, ενώ ένα από τα κύρια μειονεκτήματά του είναι η σχετική αβεβαιότητα ως προς το εάν ο πατατόσπορος είναι τελείως απαλλαγμένος από παθογόνα.

Πιστοποιημένος Πατατόσπορος

Πολλοί καλλιεργητές από την άλλη, προτιμούν να προμηθευτούν πιστοποιημένο πατατόσπορο από γεωργικά καταστήματα και κέντρα κήπου.

Σοβαρότατο μειονέκτημα του πιστοποιημένου πατατόσπορου είναι το γεγονός ότι πρέπει ατυχώς να δαπανηθούν χρήματα για την αγορά του, ενώ στα πάμπολλα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η βεβαιότητα ως προς την επιλεχθείσα ποικιλία και η απαλλαγή των κονδύλων της από παράσιτα.

Ο πιστοποιημένος πατατόσπορος φέρει στην συσκευασία του χαρακτηριστική μπλε χρώματος ταμπέλα, ενώ διατίθεται με μέγεθος κονδύλων των οποίων η διάμετρος κυμαίνεται μεταξύ 28 και 60 mm.

Ποσότητα Πατατόσπορου

Το πόση ποσότητα θα προμηθευτεί ο/η ερασιτέχνης κηπουρός εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος των προς φύτευση κονδύλων. Εάν οι κόνδυλοι είναι μικρού μεγέθους (διάμετρος 28-35 mm), θα χρειαστεί περίπου 15 έως 18 Kg ανά 100 m2, εάν είναι μέσου – μεγάλου μεγέθους (διάμετρος 35-55 mm) θα χρειαστεί περίπου 20 με 23 Kg ανά 100 m2, ενώ εάν είναι μέσου – πολύ μεγάλου μεγέθους (διάμετρος 35-60 mm) θα χρειαστεί περίπου 23 με 25 Kg ανά 100 m2.

Η Φύτευση της Πατάτας στον Λαχανόκηπο

Προβλάστηση & Τεμαχισμός Πατατόσπορου

Πριν περάσει στο τελικό στάδιο για την φύτευση της πατάτας στον λαχανόκηπο, ο/η ερασιτέχνης κηπουρός θα πρέπει τους κόνδυλους που προμηθεύτηκε να τους προετοιμάσει κατάλληλα. Και η κατάλληλη προετοιμασία των κονδύλων περιλαμβάνει δύο εργασίες:

 • Την προβλάστηση
 • Και τον τεμαχισμό τους

Με την προβλάστηση πετυχαίνεται η πρωίμηση κατά 15 περίπου ημέρες, η ομοιομορφία της παραγωγής καθώς και μεγαλύτερες αποδόσεις της καλλιέργειας, ενώ με τον τεμαχισμό (που δεν συνιστάται σε όλες τις περιπτώσεις) αυξάνεται το πολλαπλασιαστικό υλικό, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν πως εφαρμόζεται μόνο σε κονδύλους των οποίων η διάμετρος είναι μεγαλύτερη των 45 mm.

Η Προβλάστηση του Πατατόσπορου

Οι κόνδυλοι διευθετούνται ανά μια στρώση μέσα σε τελάρα, χαράσονται ελαφρώς στην βάση, ψεκάζονται με διάλυμα ξυδιού ή κρασιού με νερό αναλογίας 1:1, και τοποθετούνται σε εσωτερικό χώρο, όπου ανά 4 με 5 ημέρες αναποδογυρίζονται.

Ο εσωτερικός χώρος θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλό αερισμό, να δέχεται έμμεσα άφθονο ηλιακό φως, να έχει υψηλή σχετική υγρασία, και η επικρατούσα θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ των 8 και 20 °C, με άριστη εκείνη των 12 με 13 °C.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, που συντελούν στην δημιουργία σκληραγωγημένων και παχιών φύτρων, πρώτοι βλασταίνουν οι κορυφαίοι οφθαλμοί των κονδύλων – κάποιες φορές και πριν την προβλάστηση. Αυτοί όμως πρέπει να αφαιρούνται (ακόμα και μετά το πέρας της προβλάστησης, εάν δεν γίνεται διαφορετικά) για να δωθεί η δυνατότητα ομοιόμορφου φυτρώματος και των υπολοίπων.

Όταν πράγματι συμβεί αυτό και ο κάθε κόνδυλος διαθέτει 3-4 εκπτυγμένα φύτρα μήκους από 1 έως 2 cm, τότε είναι έτοιμος για φύτευση.

Η ίδια διαδικασία προβλάστησης μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε εξωτερικούς χώρους, στις περιοχές όπου το κλίμα είναι θερμό, με τους κόνδυλους να τοποθετούνται επίσης σε τελάρα και να σκεπάζονται με πλαστικό φύλλο πολυαιθυλαινίου.

Πάντως είτε σε εξωτερικό είτε σε εσωτερικό χώρο έχει πραγματοποιηθεί η προβλάστηση, οι κόνδυλοι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να δεχθούν νερό μέχρι και την φάση της φύτευσης.

Ο Τεμαχισμός του Πατατόσπορου

Η προσφορότερη περίοδος για τον τεμαχισμό του πατατόσπορου είναι στο αρχικό στάδιο έκπτυξης των οφθαλμών ή αμέσως μετά την προβλάστηση.

Οι προς τεμαχισμό κόνδυλοι κόβονται σε δύο κομμάτια κατά μήκος, από την κορυφή προς την βάση, για την ομοιόμορφη κατανομή των οφθαλμών. Ωστόσο οι μεγάλου μεγέθους πατατόσποροι κόβονται σε τέσσερα κομμάτια βάρους τουλάχιστον 40 g έκαστο και διαθέτοντας τουλάχιστον 1 έως 2 μάτια, ενώ λαμβάνεται πρόνοια ώστε να διαχωριστούν εκείνα της κορυφής από εκείνα της βάσης.

Αυτό γίνεται διότι τα τεμάχια της βάσης παράγουν οψιμότερα από εκείνα της κορυφής, και ως εκ τούτου συνιστάται να φυτεύονται όλα μαζί σε διακριτή περιοχή του τμήματος του λαχανόκηπου που προορίζεται για την καλλιέργεια της πατάτας.

Ο τεμαχισμός πραγματοποιείται με τουλάχιστον δύο κοφτερά μαχαίρια, τα οποία βυθίζονται σε απολυμαντικό μέσο (οινόπνευμα ή διάλυμα χλωρίνης με 5 έως 10 ml σε ένα λίτρο νερό), και χρησιμοποιούνται εναλλάξ.

Μεταχειρίσεις του Τεμαχισμένου Πατατόσπορου

Τα κομμάτια των κονδύλων είναι έτοιμα για φύτευση όταν η επιφάνεια των τομών φελλοποιηθεί. Για την προαγωγή της φελλοποίησης συνιστάται όπως φυλάσσεται ο τεμαχισμένος πατατόσπορος για 7 έως 10 ημέρες εκτειθέμενος σε θερμοκρασίες κυμαινόμενες από 10 έως 19 °C, και σε χώρο με άψογο αερισμό και υψηλή σχετική υγρασία κυμαινόμενη από 85 έως 90%.

Εναλλακτικά, και εφόσον ο/η ερασιτέχνης κηπουρός δεν έχει την κατάλληλη υποδομή για τα ανωτέρω, μπορεί να χρησιμοποιήσει για τον μη προβλαστημένο πατατόσπορο ανθεκτικές χάρτινες ή υφασμάτινες σακούλες παντοπωλείου, όπου στην κάθε μια θα βάλει μέχρι 2 kg τεμαχισμένους κόνδυλους.

Τις σακούλες θα τις κλείσει αναδιπλώνοντας τες και θα τις αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2 έως 3 ημέρες. Κατόπιν θα τις ανακινήσει για να ξεκολλήσουν όσοι τυχόν τεμαχισμένοι κόνδυλοι έχουν κολλήσει μεταξύ τους, θα τις αφήσει άλλες 2 με 3 ημέρες και έπειτα είτε θα υποβάλλει τον κομμένο πατατόσπορο στην διαδικασία της προβλάστησης, είτε θα τον φυτεύσει.

Για την πρόληψη των ασθενειών, και ενώ ο κομμένος πατατόσπορος βρίσκεται ακόμα στις σακούλες, μπορεί να προσθέσει θειάφι, και με ανακίνηση να το διαμοιράσει ομοιόμορφα.

Ακόμα, για τους/τις κηπουρούς που έχουν άγνοια κινδύνου ή στους αντίποδες είναι απολύτως βέβαιοι/ες πως το έδαφος του κήπου τους πληροί τις προϋποθέσεις θερμοκρασίας, υγρασίας και αερισμού, μπορούν αμέσως μετά τον τεμαχισμό του πατατόσπορου να τον φυτέψουν.

Εάν σαπίσει, αναντίρρητα θα φταίει κάποιος ανάδρομος αστρολογικά πλανήτης.

Η Φύτευση της Πατάτας στον Λαχανόκηπο

Τεμαχισμένες Πατάτες Έτοιμες για Φύτευση
Τεμαχισμένες Πατάτες Έτοιμες για Φύτευση

Προετοιμασία Εδάφους για Φύτευση Πατάτας στον Λαχανόκηπο

Ένας σημαντικός συντελεστής για την επιτυχή έκβαση της καλλιέργειας, είναι οι εργασίες που πραγματοποιούνται πριν από την φύτευση της πατάτας στο έδαφος του κήπου, το οποίο ασφαλώς θα πρέπει να είναι κατάλληλο.

Κατάλληλο Έδαφος για Καλλιέργεια Πατάτας

Οι πατάτες αναπτύσσονται σε βαθιά (>60 cm), γόνιμα εδάφη, αμμοπηλώδη έως πηλοαμμώδη, που διαθέτουν άριστη αποστράγγιση. Ως προς την αντίδραση του εδάφους, το εδαφικό pH, επιζητούν εκείνα που είναι όξινης έως ελαφρώς αλκαλικής αντίδρασης, με τιμές κυμαινόμενες μεταξύ 4.8 και 7,5.

Ωστόσο στις περιοχές που έχει παρουσιαστεί το βακτήριο της Ακτινομύκωσης της Πατάτας (Streptomyces scabies), ο/η ερασιτέχνης κηπουρός θα πρέπει είτε να επιλέξει ποικιλίες πατάτας που είναι ανθεκτικές στο παθογόνο (π.χ. Burren ή Russet Burbank), είτε να καλλιεργήσει σε έδαφος με pH αποτρεπτικό για την ανάπτυξη του, και τέτοιο είναι εκείνο που λαμβάνει τιμές μεταξύ 5,2 με 5,4 έως 5,5.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο/η κατά τα λοιπά γενναίος/α κηπουρός θα λάβει επαξίως τον τιμητικό τίτλο του καμικάζι πατατοκαλλιεργητή.

Διαδοχή Καλλιεργειών

Δεν είναι καθόλου παραγωγική επιλογή η πατάτα να καλλιεργείται διαδοχικά στον ίδιο αγρό ή στο ίδιο κομμάτι του κήπου. Όπως επίσης δεν συνιστάται να φυτεύεται μετά από καλλιέργεια άλλων φυτών της οικογένειας των Σολανωδών ή Στρυχνοειδών (Solanaceae) δηλαδή έπειτα από καλλιέργειες τομάτας, μελιτζάνας, ή πιπεριάς, αλλά και φράουλας (Οικογένεια Rosaceae).

Αντίθετα, η καλλιέργεια της πατάτας οφελείται εάν έχει προηγηθεί καλλιέργεια ψυχανθούς (π.χ. Ρεβυθιά) – εκτός από φασολιές και μπιζελιές (Αρακάς). Τα ψυχανθή εμπλουτίζουν το έδαφος με θρεπτικά, ιδίως με άζωτο, μειώνοντας της ποσότητες λιπασμάτων που θα δοθούν στην πατάτα μέχρι και 20%.

Κατεργασία του Εδάφους

Οι εργασίες προετοιμασίας του εδάφους για την φύτευση της πατάτας ξεκινούν με την απομάκρυνση των χαλικιών, των πετρών καθώς και των τυχόν υπολλειμάτων από προηγούμενη καλλιέργεια.

Ακολούθως, και εφόσον το χώμα βρίσκεται σε ρώγο (στην καλοκαιρινή φύτευση θα χρειαστεί να προηγηθεί άρδευση), γίνεται βαθύ όργωμα μέχρι τα 60 cm – αναλόγως του εδαφικού τύπου.

Ύστερα από 3 περίπου εβδομάδες πραγματοποιείται σβάρνισμα ή φρεζάρισμα, όπου και ενχωματώνονται χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ ουδέτερης αντίδρασης και σε ποσότητες 200 έως 500 kg ανά 100 m2, μαζί με την βασική λίπανση, για την οποία ενδεικτικά αναφέρεται πως προσθέτονται 4 kg Θειικής Αμμωνίας (21-0-0), 5-6 kg Απλού Φωσφορικού (0-20-0) και 4-6 kg Θειικού Καλίου (0-0-48/50) ανά 100 m2.

Τέλος γίνεται η ισοπέδωση του εδάφους και η διάνοιξη των αυλακιών φύτευσης.

…Αλλά ποιές είναι οι αποστάσεις μεταξύ των αυλακιών;

Η απάντηση δίνεται αμέσως ή σχεδόν αμέσως πιο κάτω.

Η Φύτευση της Πατάτας στον Λαχανόκηπο

Φύτευση της Πατάτας στον Λαχανόκηπο - Η Δημοφιλέστατη Ποικιλία Πατάτας Σπούντα (Spunta)
Η Δημοφιλέστατη Ποικιλία Πατάτας Σπούντα (Spunta)
Υδατάνθρακες στην Πατάτα - Κόνδυλοι Πατάτας Μέσου Μεγέθους

Πατάτα Μέρος 1ο

Υδατάνθρακες της Πατάτας

Πρωτεΐνες της Πατάτας - Πατάτα Κόκκινη, Πορφυρή, Λευκή

Πατάτα Μέρος 2ο

Πρωτεΐνες της Πατάτας

Θρεπτικά Συστατικά της Πατάτας - Πατάτες Λεπτόφλουδες στον Πάγκο

Πατάτα Μέρος 3ο

Λιπίδια & Φυτικές Ίνες

Η Φύτευση της Πατάτας στον Λαχανόκηπο

Εφόσον το πολλαπλασιαστικό υλικό είναι έτοιμο και οι εργασίες για την διαμόρφωση του εδάφους και την προσθήκη οργανικών εδαφοβελτιωτικών και βασικών λιπασμάτων έχουν ολοκληρωθεί, ο/η ερασιτέχνης κηπουρός μπορεί πλέον να προχωρήσει στην φύτευση της πατάτας στον Λαχανόκηπο.

Η φύτευση πραγματοποιείται όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι από 4 έως 7 °C και άνω. Χαμηλότερες θερμοκρασίες δεν ευνοούν την έναρξη της καλλιέργειας, ενώ θερμοκρασίες μικρότερες των -1 °C καταστρέφουν την πατάτα.

Ως προς τις αποστάσεις και το βάθος φύτευσης, αυτές εξαρτώνται από τον τύπο του εδάφους, τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε ποικιλίας, καθώς και από το μέγεθος του (κομμένου) πατατόσπορου.

Γενικά συστήνεται όπως ο/η ερασιτέχνης κηπουρός:

 • Να μην προβαίνει σε δωρεά προς τον παρόντα ιστότοπο, διότι οι συντελεστές του είναι πάμπλουτοι και με άφθονο ελεύθερο χρόνο στην διάθεσή τους για συγγραφή
 • Να φυτεύει τις πατάτες σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 60 έως 90 cm μεταξύ των γραμμών/αυλακιών, ενώ επί των γραμμών/αυλακιών σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 25 έως 35 cm

Σε σχέση με το πόσο βαθιά φυτεύεται ο πατατόσπορος, η γενική αρχή είναι πως στα ελαφρά – αμμώδη εδάφη φυτεύεται σε μεγαλύτερο βάθος ενώ στα βαρύτερα – πηλώδη σε μικρότερο.   

Σε όλες τις περιπτώσεις το βάθος φύτευσης κυμαίνεται μεταξύ 5 και 20 cm, όμως συνήθως η φύτευση των περισσοτέρων ποικιλιών πατάτας πραγματοποιείται σε βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 12 και 20 cm.

Ακόμα, ο/η ερασιτέχνης κηπουρός θα πρέπει να έχει υπόψιν του/της πως οι τεμαχισμένοι κόνδυλοι φυτεύονται πάντοτε με την επιφάνεια κοπής προς τα κάτω.

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του άρθρου που φέρει τον παραγωγικό τίτλο Η Φύτευση της Πατάτας στον Λαχανόκηπο παρουσιάζει παραπλεύρως το Κολομβιανό μουσικό σύνολο Grupo La Vuelta Andina με το τραγούδι Fiesta En Corralejas.

Ἐν Χορδαῖς καὶ Όργάνῳ

Μετά τον Κολόμβο, να και το Κολομβιανό μουσικό σύνολο Grupo La Vuelta Andina με το τραγούδι τους Fiesta En Corralejas.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο