
Αρχική | Home » ΦΥΤΑ & ΚΗΠΟΣ » Φροντίδα της Παχίρας για την Ορθή Ανάπτυξη & Συντήρησή της
Με την Φροντίδα της Παχίρας (Pachira aquatica) καταπιάνεται σε αυτό το άρθρο η ακάματη συντακτική ομάδα της «Καλλιέργειας». Θα μπορούσε βέβαια η τελευταία, με το ίδιο συγγραφικό πάθος και πάνω-κάτω το ίδιο κείμενο, να αναφέρεται στην Φροντίδα της Pachira glabra (syn. Bombacopsis glabra), η οποία πολλές φορές διατίθεται στους φίλους του φυτού ως Pachira aquatica.
Και από μιαν άποψη θα ήταν ανεκτίμητη η συμβολή της ακάματης συντακτικής ομάδας της «Καλλιέργειας» στην εμπέδωση της σύγχισης μεταξύ των φίλων του φυτού ως προς το ποιο είναι πραγματικά το Δέντρο του Χρήματος – ονομασία πιθανώς περισσότερο διαδεδομένη για τον προσδιορισμό του φυτού Pachira aquatica.
Ωστόσο στην πραγματικότητα δεν συντρέχει ουδείς λόγος σύγχισης ανάμεσα σε αυτά τα δύο είδη Παχίρας, διότι και η Pachira glabra ονομάζεται Δέντρο του Χρήματος, ενώ μοιράζεται σχεδόν τους ίδιους χειρισμούς σε σχέση με την φροντίδα της, με αυτούς της Pachira aquatica.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, και έχοντας καταρχάς καταυγάσει ονόματα και έννοιες, η ακάματη συντακτική ομάδα της «Καλλιέργειας» παραδίδει στον αναγνώστη ακόμα ένα εμβριθές άρθρο, με μιαν ακόμα εμπνευσμένη εισαγωγή – δηλαδή, τύχη αγαθή, σχετικώς σχετική με το αντικείμενο.
Ένα από τα βασικά καλλωπιστικά στοιχεία της Παχίρας είναι και οι περίτεχνα πλεγμένοι κορμοί τριών τουλάχιστον φυτών της.
Ότι ακριβώς συμβαίνει με αρκετά φυτά εσωτερικού χώρου, έτσι και για την Παχίρα ισχύει πως προσαρμόζεται σε διάφορες καταστάσεις έκθεσης στο φως. Η τοποθέτησή της σε φυσικά φωτεινά περιβάλλοντα, είναι εξαιρετικά επωφελής για την ανάπτυξη και συντήρησή της, όπως εξίσου επωφελής αποβαίνει και η τοποθέτησή της σε ημισκιερούς χώρους. Αλλά ακόμα και η απευθείας έκθεση του Δέντρου του Χρήματος στο ηλιακό φως είναι ευνοϊκός παράγοντας για την καλλιέργειά του, στον βαθμό όμως που ο μεσημεριανός ανοιξιάτικος και καλοκαιρινός ήλιος δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το φύλλωμα του – το οποίο σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύει σοβαρά από εγκαύματα, ενώ το ίδιο το φυτό από αφυδάτωση.
Ωστόσο πέρα από την προσαρμοστικότητα της Παχίρας στις ποικίλες καταστάσεις έκθεσής της στο φυσικό φως, παραμένει χαρακτηριστικό και ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμο γνώρισμα του φυτού η ικανότητά του να μεγαλώνει χωρίς πρόβλημα και σε συνθήκες τεχνητού φωτισμού (φθοριούχοι λαμπτήρες), γεγονός που καθιστά το Δέντρο του Χρήματος κατάλληλο για χώρους γραφείων.
Αν κάτι δεν ανέχεται η Παχίρα είναι οι συνεχείς ή συχνές μετακινήσεις της. Και πράγματι, όταν το φυτό υφίσταται μια τέτοια μεταχείρηση εκφράζει την δυσαρέσκεια του με το ρίξιμο λίγων ή πολλών εκ των φύλλων του.
Αντιθέτως, η ελαφρά περιστροφή της γλάστρας ανά σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα είναι επιθυμητή, διότι παρέχει στην Παχίρα τις προϋποθέσεις για ισόρροπη ανάπτυξη, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε ολόκληρη την επιφάνεια του φυλλώματος να εκτίθεται στο φως – ιδίως στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι διάχυτο στον χώρο.
Η Φροντίδα της Παχίρας (Pachira aquatica)
Η Παχίρα, ως φυτό με καταγωγή τους τροπικούς της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, χρειάζεται την ζέστη για την απρόσκοπτη ανάπτυξή της. Καλλιεργούμενη λοιπόν σε εσωτερικούς χώρους, ευδοκιμεί εκεί όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 15 και 32 °C, ενώ το άριστο εύρος για την καλλιέργειά της εντοπίζεται μεταξύ 18 και 24 °C.
Σε σχέση με τις ελάχιστες, μπορεί να ανεχτεί θερμοκρασίες μέχρι και τους 7 °C, χωρίς να παρουσιάσει ιδιαιτέρως σοβαρές ζημιές πέρα από μικρής ή μεγαλύτερης έντασης φυλλόπτωση. Τα προβλήματα με τις χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται όταν το φυτό βρεθεί εκτεθειμένο από τους 4,5 °C μέχρι και τους -1 με -2 °C, που αποτελούν και το κατώτερο θερμοκρασιακά όριο αντοχής του.
Ωστόσο εάν μεγαλώνει σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή στον κήπο, ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, εφόσον έχει εκτεθεί μόνο για λίγες ώρες μπορεί να σωθεί: μεταφέρεται σε εσωτερικούς χώρους όπου επικρατούν θερμοκρασίες από 10 °C και άνω, ψεκάζεται περιοδικά και ελαφρώς το φύλλωμά της, και δεν ποτίζεται παρά μόνο ελάχιστα όσο βρίσκεται σε κατάσταση ψυχρού σοκ.
Ως προς τις υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι τους 37 με 38 °C το φυτό δεν παρουσιάζει το παραμικρό πρόβλημα – μονάχα αναστέλλεται η ανάπτυξή του.
Η Φροντίδα της Παχίρας (Pachira aquatica)
Στους χώρους όπου τοποθετείται η Παχίρα, η σχετική υγρασία του αέρα πρέπει να είναι σχετικά υψηλή ή υψηλή, με ελάχιστο όριο το 50%. Κάτω από αυτήν την τιμή, η ανάπτυξη ή/και συντήρηση του φυτού θα είναι προβληματική. Βέβαια, όπως έχουμε γράψει και αλλού, πάνω από αυτό το όριο στους εσωτερικούς χώρους προβληματική θα καταστεί και η ανθρώπινη διαβίωση, οπότε πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή, δηλαδή η επίτευξη τιμών κοντά στο 50%, ή η διαμόρφωση του κατάλληλου μικροκλίματος γύρω από το φυτό.
Η ακριβής τιμή της σχετικής υγρασίας σε έναν δεδομένο χώρο είναι αρκετά εύκολο να βρεθεί με την χρήση ενός υγρομέτρου. Από την άλλη, εάν χρειαστεί τροποποίηση του μικροκλίματος με σκοπό την αύξηση της σχετικής υγρασίας, μια τέτοια εργασία είναι εξίσου εύκολο να πραγματοποιηθεί:
Η Φροντίδα της Παχίρας (Pachira aquatica)
Είτε έχει φυτευτεί στον κήπο, είτε σε γλάστρα, το πότισμα της Παχίρας πραγματοποιείται καθ’ όλη την διάρκεια της αναπτυξιακής περιόδου, από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο.
Σε κάθε πότισμα ρίχνεται άφθονο νερό καλής ποιότητας, αφού πρώτα εξεταστεί η κατάσταση του εδαφικού μέσου από άποψη υγρασίας. Εφόσον είναι στεγνό στα πρώτα 5 cm, τότε το φυτό ποτίζεται, σε διαφορετική περίπτωση όχι, ακόμα κι αν έχει μεσολαβήσει διάστημα μεγαλύτερο, για παράδειγμα, της μιας εβδομάδας.
Ανεξαρτήτως του χώρου φύτευσης, το εδαφικό μέσο θα πρέπει να διαθέτει άριστη στράγγιση, διότι μολονότι στις φυσικές οικοθέσεις της η Παχίρα μεγαλώνει κυρίως σε υγροτόπους, δεν ανέχεται τα στεκούμενα, λιμνάζοντα νερά. Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστάται και το άμεσο σχεδόν άδειασμα του πιάτου, εάν το φυτό βρίσκεται σε γλάστρα.
Στο περιβάλλον του κήπου, ένα στρώμα εδαφοκάλυψης από φλοιό πεύκου ή άλλα παρεμφερή οργανικά υλικά, πάχους 10 περίπου cm βοηθά μεταξύ άλλων στην επιβράδυνση της εξάτμισης και συνεπώς στην εξοικονόμηση πολύτιμου νερού.
Η ποσότητα ύδατος για το πότισμα του Δέντρου του Χρήματος μειώνεται το Φθινόπωρο ενώ αραιώνει και η συχνότητα των εφαρμογών, και ακόμα περισσότερο το ίδιο συμβαίνει και τον Χειμώνα, όπου το φυτό περνά την φάση της Διαχείμασης.
Η λίπανση της Παχίρας ξεκινά περίπου από τα μέσα προς τα τέλη της Άνοιξης και ολοκληρώνεται στις αρχές του Φθινοπώρου. Εάν επιλεγεί η χρήση λιπάσματος ελεγχόμενης αποδέσμευσης, ο συνιστάμενος τίτλος του είναι 10-10-10, ενώ η εφαρμογή του πραγματοποιείται άπαξ, κατά τα μέσα της Άνοιξης. Στην περίπτωση που επιλεγεί η χρήση υδατοδιαλυτού ή υγρού λιπάσματος, τότε αυτό εφαρμόζεται 2 φορές τον μήνα, συνδυαζόμενο με το πότισμα του φυτού.
Η εφαρμογή τέτοιας μορφής λιπασμάτων δίνει μεγαλύτερη ευελιξία και ακρίβεια ως προς τον εφοδιασμό της Παχίρας με τα αναγκαία θρεπτικά στοιχεία, κατά τις φάσεις ανάπτυξής του.
Έτσι, αρχικά μπορεί να προκριθεί η εφαρμογή υδατοδιαλυτού ή υγρού λιπάσματος με αυξημένη περιεκτικότητα σε Άζωτο (N), του οποίου ο τίτλος δείχνει πως τα βασικά στοιχεία βρίσκονται σε αναλογία 2-3 (N): 1 (P2O5): 1 (K2O). Έπειτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί λίπασμα με ισορροπημένη αναλογία βασικών στοιχείων 1: 1: 1, ενώ κατά τα τέλη του Καλοκαιριού και το Φθινόπωρο, το χορηγούμενο Άζωτο δύναται να μειωθεί αρκετά, με την χρήση λιπάσματος του οποίου ο τίτλος δείχνει αναλογία βασικών στοιχείων 1: 3: 3.
Σε σχέση με την χορηγούμενη ποσότητα λιπάσματος σε κάθε δόση εφαρμογής, ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του κατασκευαστή.
Η Φροντίδα της Παχίρας (Pachira aquatica)
Η Παχίρα μπορεί να φυτευτεί τόσο στην γλάστρα όσο και στον κήπο. Βέβαια για να φυτευτεί στον κήπο, θα πρέπει να ικανοποιούνται οι βασικές απαιτήσεις του Δέντρου του Χρήματος, όχι ως προς τα επιτόκια ή την εκάστοτε νομισματική πολιτική, αλλά ως προς το κλίμα και το έδαφος.
Σε περιοχές όπου η θερμοκρασία τον χειμώνα σπάνια πέφτει κάτω από τους 0 °C και δεν παρατηρούνται παγετοί, η Παχίρα μπορεί να φυτευτεί στο έδαφος του κήπου. Το δε έδαφος του κήπου θα πρέπει να είναι ελαφράς ή μέσης σύστασης, ελάχιστα όξινης έως ουδέτερης αντίδρασης (pH), και να παρουσιάζει άριστη αποστράγγιση.
Για την φύτευσή της:
Για την Παχίρα, κάποιες φορές και η μεταφύτευσή της είναι μια ενοχλητική διαδικασία, για αυτό μπορεί να αντιδράσει ρίχνοντας λίγα ή περισσότερα από τα φύλλα της. Όμως δεν παύει να είναι μια αναγκαία εργασία για την επιβίωση του φυτού στις γλάστρες – ακόμα και εάν το ίδιο αρνείται πεισματικά να το καταλάβει.
Η μεταφύτευση του Δέντρου του Χρήματος πραγματοποιείται κάθε δύο περίπου χρόνια ή όποτε το εδαφικό υπόστρωμα «γεμίσει» από ρίζες. Για την τοποθέτηση του φυτού επιλέγεται γλάστρα μέχρι 5 cm το πολύ μεγαλύτερη από την υπάρχουσα.
Η διαδικασία τη μεταφύτευσης έχει ως ακολούθως:
Κάτω από κανονικές συνθήκες σπάνια η Παχίρα θα αντιμετωπίσει προβλήματα από εχθρούς ή ασθένειες. Πλην όμως το σπάνια δεν σημαίνει ποτέ, και ως εκ τούτου οι φίλοι του φυτού θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, γνωρίζοντας πως κάποιες φορές τα κοκκοειδή και οι ψευδόκοκκοι μπορεί να το προσβάλλουν.
Εάν η προσβολή είναι ήπια, αντιμετωπίζεται με μπατονέτες βουτηγμένες σε καθαρό οινόπνευμα. Εάν είναι σχετικά σοβαρή αντιμετωπίζεται με ψέκασμα διαλύματος 4 κουταλιών της σούπας υγρού σαπουνιού σε 1 λίτρο νερό. Στην περίπτωση όμως που η προσβολή είναι πράγματι σοβαρή, τότε η καταφυγή σε ειδικά σκευάσματα είναι περίπου μονόδρομος.
Κατά την εφαρμογή των ειδικών εντομοκτόνων σκευασμάτων υπενθυμίζεται εδώ, πως ακολουθούνται κατά γράμμα οι οδηγίες χρήσης και ασφάλειας του κατασκευαστή.
Από τις μυκητολογικές ασθένειες σοβαρότερη είναι η σήψη λαιμού και ριζών (συνήθως οφείλεται στους μύκητες Phytophthora palmivora και Pythium splendens) και εκδηλώνεται σε υπέρμετρα ποτισμένο εδαφικό υπόστρωμα ή υπόστρωμα που νεροκρατεί.
Οι μέτριας έντασης προσβολές, κυρίως στην περιοχή των ριζών, αντιμετωπίζονται με σχετικά καλές προοπτικές, αρχικά αφού αφαιρεθεί όλο το χώμα και έπειτα κόβοντας τις μολυσμένες ρίζες χρησιμοποιώντας απολυμασμένα κλαδευτήρια ή ψαλίδια. Κατόπιν τα καθαρισμένα φυτά μεταφυτεύονται σε νέες γλάστρες και εδαφικά υποστρώματα, όπου και αναμένεται η ανάρρωσή τους.
Σε σοβαρές προσβολές των οικιακών φυτών Παχίρας δεν υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης των παθογόνων.
Η Φροντίδα της Παχίρας (Pachira aquatica)
Στον παρακάτω πίνακα καταγράφονται διάφορα δυνητικά προβλήματα, τα πιθανά αίτια και η αντιμετώπισή τους στα πλαίσια της φροντίδας της Παχίρας.
Σύμπτωμα | Αίτιο | Αντιμετώπιση |
---|---|---|
Σήψη λαιμού | Ανάπτυξη φυτόφθορας, λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης | Δύσκολη έως αδύνατη |
Φυλλόπτωση | Υπερβολικό πότισμα | Μείωση χορηγούμενου νερού, έλεγχος αποστράγγισης γλάστρας |
Παλαιότερα φύλλα χλωρωτικά, πρασινοκίτρινα | Τροφοπενία Αζώτου | Προσθήκη Αζώτου |
Παλαιότερα φύλλα κηλίδες κίτρινες | Τροφοπενία Καλίου | Προσθήκη Καλίου |
Τα παλαιότερα φύλλα κιτρινίζουν | Περίσσεια νερού, υπερβολικό πότισμα | Έλεγχος ποτίσματος |
Κατσάρωμα φύλλων και περιφερειακό καφέτιασμα | Υπερβολική απευθείας έκθεση στον ήλιο, σε συνδυασμό με λιγοστό πότισμα | Νέα θέση με διάχυτο φως και διόρθωση ποτίσματος |
Τις Παραπομπές του εντέχνως πλεγμένου άρθρου, που φέρει τον τίτλο Η Φροντίδα της Παχίρας (Pachira aquatica), παρουσιάζει ο παμμέγιστος J.J. Cale και η Christine Lakeland, με το τραγούδι τους Money Talks.
Ενότητα
Κοινοποίηση
Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.
Σ υμβουλές αλλά και προτροπές, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις είναι, σε γενικές γραμμές, ευπρόσδεκτες. Το εάν θα γίνουν και αποδεκτές είναι, σε γενικές γραμμές, μιά άλλη ιστορία.
Η επιθυμία του περιηγητή του ιστοτόπου για ενίσχυση των άμισθων συντελεστών του είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Παρέχοντάς του το κουμπί της δωρεάς, τον βοηθούμε να το ασκήσει.