
Αρχική | Home » ΦΥΤΑ & ΚΗΠΟΣ » Φύτευση, Φροντίδα και Πολλαπλασιασμός του Ζαμιοκούλκα: Μέρος 1ο, Φύτευση του Ζαμιοκούλκα στην Γλάστρα και στον Κήπο
Με την Φύτευση του Ζαμιοκούλκα (Zamioculcas zamiifolia) ξεκινά ακόμα ένας (ατέρμονας) κύκλος αφιερωμάτων της «Καλλιέργειας», ετούτη την φορά για το συγκεκριμένο καλλωπιστικό φυτό.
Και εάν κάποτε δεήσει και ο κύκλος κλείσει, φιλοδοξία της συντακτικής ομάδας είναι να έχει δώσει σε μεγάλο βαθμό μιαν συνολική εικόνα στον φίλο/η του φυτού, για την γενικότερη φροντίδα που απαιτεί ο Ζαμιοκούλκας αλλά και τους τρόπους πολλαπλασιασμού του.
Σε αυτό το εναρκτήριο άρθρο καλύπτεται το ζήτημα της φύτευσης στην γλάστρα αλλά και στον κήπο (όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν), και συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στην κατάλληλη εποχή, τα μέσα, όπως και στην διαδικασία.
Ωστόσο ως προοίμιο, προτάσσεται μια σειρά από γενικότερες ενέργειες που αφορούν συνολικά την φροντίδα του Ζαμιοκούλκα, ενέργειες για τις οποίες καλείται ο φίλος/η του φυτού να δείξει ιδιαίτερη προσοχή.
… Τόση όση εάν βρισκόταν μπροστά σε έναν ογκόλιθο γνώσης.
Το ριζικό σύστημα του Ζαμιοκούλκα με τις παχιές ρίζες και τους κόνδυλους συνδράμει στην αντοχή του φυτού σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως η ξηρασία.
Προτού ο νέος φίλος/η του Ζαμιοκούλκα, και όχι Ζάμιας, όπως συχνά, αλλά εσφαλμένα αποκαλείται, μιας και Ζάμια ονομάζεται ένα ολόκληρο ξεχωριστό γένος φυτών, το γένος Zamia L., προτού λοιπόν βουτήξει στα σκοτεινά και απύθμενα βάθη για την απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων γύρω από την φροντίδα που το φυτό απαιτεί, θεωρείται χρήσιμο να μάθει πρώτα και κύρια, τι δεν θα πρέπει να κάνει όταν ασχολείται με τον Zamioculcas zamiifolia.
Επιγραμματικά λοιπόν αναφέρεται πως:
Λιγότερο επιγραμματικά και περισσότερο αναλυτικά, ακολουθεί η παρουσίαση όλων αυτών των επιτακτικών «Δεν θα πρέπει» αμέσως πιο κάτω.
Η Φύτευση του Ζαμιοκούλκα (Zamioculcas zamiifolia)
Οι εποχές που τα γάντια ήταν απαραίτητα αξεσουάρ κομψότητας περάσαν ανεπιστρεπτί. Τώρα τα γάντια φοριούνται κυρίως για προφύλαξη και τέτοια ακριβώς είναι και η περίπτωση με τον Ζαμιοκούλκα.
Ο λόγος που καθιστά υποχρεωτική την χρήση γαντιών στις περισσότερες μεταχειρίσεις του φυτού, είναι πως ο οπός του είναι ερεθιστικός για το δέρμα – τουλάχιστον των ευαίσθητων ατόμων.
Και μιας και το έφερε η κουβέντα, ας ειπωθεί εδώ πως ο Ζαμιοκούλκας δεν είναι μόνο ερεθιστικός για το δέρμα είναι γενικότερα τοξικός ή ακριβέστερα μετρίως τοξικός.
Σχεδόν όλα τα φυτικά μέρη του περιέχουν οξαλικό ασβέστιο, πράγμα που σημαίνει πως δεν τρώγεται με τίποτα – ακόμα και αν φοράμε γάντια στο τραπέζι.
Η Φύτευση του Ζαμιοκούλκα (Zamioculcas zamiifolia)
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως κάποτε στα φύλλα του φυτού επικάθεται σκόνη. Η σκόνη στην επιφάνεια των φύλλων του Ζαμιοκούλκα, αλλά και γενικότερα των φυτών, δεν μειώνει μόνο αισθητικά την εμφάνιση των αλλά δημιουργεί και προβλήματα στην φυσιολογία των, αφού αντίστοιχα μειώνει και την φωτοσυνθετική επιφάνεια.
Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ο φίλος/η του φυτού, υπάρχουν διάφοροι τρόποι τους οποίους θα αναφέρουμε λεπτομερώς στο προσεχές άρθρο, αλλά και ένας-δύο που δεν συνιστάται να μετέλθει, και τους οποίους θα αναφέρουμε εδώ.
Η χρήση γυαλιστικών φύλλου θα πρέπει να αποφεύγεται διότι είτε είναι προσωρινή λύση, είτε είναι προσωρινή και επιβλαβής αφού μπορεί να φράξει τους πόρους των φύλλων.
Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται και το αυτοσχέδιο γυαλιστικό μαγιονέζα, είτε μόνη της είτε σε μίξη – παρά μόνον για να συνοδεύσει ή να νοστιμίσει τα φαγητά.
Άλλωστε ο Ζαμιοκούλκας έχει από την φύση του δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα και δεν χρειάζεται τεχνητά γυαλιστικά, προκειμένου να λάμψει, αλλά μόνον καθαρισμό.
Η Φύτευση του Ζαμιοκούλκα (Zamioculcas zamiifolia)
Η αναφορά λίγο παραπάνω πως το φυτό δεν πρέπει να μένει ακίνητο ίσως να ξένισε. Για να μην υπάρξει παρανόηση λοιπόν, θα ειπωθεί εδώ, πως ουδείς εννοεί ότι θα πρέπει ο φίλος/η του Ζαμιοκούλκα να τον παίρνει μαζί π.χ. για περπάτημα ή για να κάνουν ποδήλατο τρεις φορές την εβδομάδα – πράγμα εξαιρετικά ωφέλιμο για τον φίλο ή την φίλη του φυτού – αλλά κάτι άλλο:
Όπως όλα τα φυτά έτσι και ο Ζαμιοκούλκας προσανατολίζει την ανάπτυξη των υπέργειων βλαστικών μερών του ως προς την πηγή του φωτός κατευθύνοντάς τα προς αυτήν, και εν προκειμένω τον ήλιο (ηλιοτροπισμός).
Εάν το φυτό, όντας σε εσωτερικό χώρο, παραμένει ακίνητο και δεν περιστρέφεται, τότε η ανάπτυξή του θα είναι μονόπλευρη, γεγονός αρνητικό και όχι μόνο για αισθητικούς λόγους.
Συνεπώς για την υγιή και ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και για την άρτια εμφάνισή του θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να περιστρέφεται.
Η Φύτευση του Ζαμιοκούλκα (Zamioculcas zamiifolia)
O Ζαμιοκούλκας εκτός από την γλάστρα μπορεί να φυτευτεί και στον κήπο, όπου οι κλιματικές συνθήκες το επιτρέπουν, δηλαδή εκεί όπου η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους -6 °C.
Ανεξαρτήτως όμως του αν θα φυτευτεί στον κήπο ή στην γλάστρα, το έδαφος ή το εδαφικό μείγμα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του φυτού.
Γενικά θα μπορούσε να ειπωθεί πως κατάλληλο έδαφος για την φύτευση του Zamioculcas zamiifolia είναι εκείνο που:
Η Φύτευση του Ζαμιοκούλκα (Zamioculcas zamiifolia)
Η κατάλληλη εποχή για την φύτευση στον κήπο του Ζαμιοκούλκα, στο Βόρειο Ημισφαίριο, ξεκινά από τα τέλη περίπου της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού.
Τότε η ελάχιστη θερμοκρασία του αέρα την νύχτα είναι σταθερά πάνω από τους 16 °C, επιτρέποντας την δίχως απρόοπτα φύτευσή του.
Η Φύτευση του Ζαμιοκούλκα (Zamioculcas zamiifolia)
Εφόσον το έδαφος του κήπου συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις που περιγράφηκαν παραπάνω για την ορθή ανάπτυξη του Ζαμιοκούλκα, τότε δεν απομένει παρά η φύτευσή του.
Ωστόσο επειδή έξω από την φυσική ζώνη ανάπτυξης του φυτού κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο, η μετάπλαση του εδάφους καθίσταται υποχρεωτική.
Τα προσφερόμενα εδαφικά μείγματα για υποστρώματα στην αγορά είναι αρκετά, και ο φίλος /η του Ζαμιοκούλκα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από τα καλύτερα, τα οποία είναι κατάλληλα για τούτη την κατηγορία φυτών.
Από την άλλη βέβαια, εάν επιθυμεί να δημιουργήσει ο ίδιος/α το εδαφικό μείγμα αλλά δεν γνωρίζει τον τρόπο, για αυτό υπάρχει η «Καλλιέργεια», προκειμένου να εκμυστηρευθεί μόνον σε αυτούς υλικά και αναλογίες, όπως τα παρακάτω, που συμβάλουν στην δημιουργία ενός άψογου υποστρώματος το οποίο αποτελείται από:
Όταν όλα είναι έτοιμα ξεκινά η διαδικασία της φύτευσης του Ζαμιοκούλκα στον κήπο ή στο παρτέρι. Τα βήματα που συνιστάται να ακολουθήσει ο φίλος/η του φυτού περιγράφονται αμέσως πιο κάτω.
Ότι ειπώθηκε σχετικά με τις ιδιότητες του χώματος ή του εδαφικού μείγματος για την φύτευση του Ζαμιοκούλκα στον κήπο ισχύει και για την φύτευσή του στην γλάστρα. Εάν υπάρχει μια σχετική διαφοροποίηση αυτή αφορά τα βάρη των υλικών που μετέχουν στο μείγμα και την δυνατότητα αντικατάστασής τους από ελαφρύτερα.
Για παράδειγμα, την θέση της ποταμίσιας άμμου μπορεί να πάρει ο περλίτης, ενώ την θέση του χαλικιού η ελαφρόπετρα.
Η Φύτευση του Ζαμιοκούλκα (Zamioculcas zamiifolia)
Η φύτευση του Ζαμιοκούλκα στην γλάστρα, ή ακριβέστερα η μεταφύτευση, πραγματοποιείται μετά το πρώτο ανοιξιάτικο κύμα βλάστησης, δηλαδή από τα μέσα Μάρτη ή/και Απρίλη – για τις ψυχρότερες περιοχές – όντας η πλέον κατάλληλη εποχή.
Για την διαδοχή των μεταφυτεύσεων ο φίλος/η του φυτού ας έχει υπόψιν και ετούτα:
Η Φύτευση του Ζαμιοκούλκα (Zamioculcas zamiifolia)
Στην περίπτωση που ο φίλος/η του φυτού δεν επιθυμεί να προμηθευτεί έτοιμα υψηλής ποιότητας συσκευασμένα φυτοχώματα, κατάλληλα για την κατηγορία φυτών στην οποία ανήκει και ο Ζαμιοκούλκας, αλλά επιθυμεί να φτιάξει ο ίδιος/α το εδαφικό μείγμα, τότε ιδού μια συνταγή (εννοείται αποκλειστικά για εκείνον/η):
Η Φύτευση του Ζαμιοκούλκα (Zamioculcas zamiifolia)
Αφού έχει ετοιμάσει το εδαφικό μείγμα και έχει προμηθευτεί και την γλάστρα, η οποία διαθέτει τρύπες στον πάτο, ο φίλος/η του Ζαμιοκούλκα μπορεί να ξεκινήσει την μεταφύτευση. Τα βήματα που συνιστάται να ακολουθήσει ο φίλος/η του φυτού περιγράφονται αμέσως πιο κάτω.
Η κοινή Αγγλική ονομασία του φυτού είναι ZZ Plant, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που τις Παραπομπές του άρθρου, που φέρει τον ευδόκιμο τίτλο Η Φύτευση του Ζαμιοκούλκα (Zamioculcas zamiifolia), παρουσιάζουν οι θρυλικοί ZZ Top με το τραγούδι τους Sharp Dressed Man.
ZZ Plant Zamioculcas zamiifolia (G. Lodd.) Engl.: Encyclopedia of Life (EOL)
Ενότητα
Κοινοποίηση
Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.
Συμβουλές αλλά και προτροπές, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις είναι, σε γενικές γραμμές, ευπρόσδεκτες. Το εάν θα γίνουν και αποδεκτές είναι, σε γενικές γραμμές, μιά άλλη ιστορία.
Η επιθυμία του περιηγητή του ιστοτόπου για ενίσχυση των άμισθων συντελεστών του είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Παρέχοντάς του το κουμπί της δωρεάς, τον βοηθούμε να το ασκήσει.