Ο Guillot Fils ή πως Άλλαξε η Ιστορία της Τριανταφυλλιάς

Ιστορία της τριανταφυλλιάς - Ζαν Μπαπτίστ Αντρέ Τζιλό (Jean Baptiste André Guillot)
Jean Baptiste André Guillot

Η ιστορία της τριανταφυλλιάς χωρίς αυτόν θα ήταν διαφορετική. Γιατί ο Guillot Fils (Υιός) ή Jean Baptiste André Guillot, όπως είναι το πλήρες όνομά του, κατάφερε να δημιουργήσει κάτι εξαιρετικά σημαντικό: το μακρινό 1867 εισήγαγε στην αγορά το πρώτο υβριδικό τριαντάφυλλο από σπόρο.

Μέχρι τότε, για την δημιουργία μιας καινούργιας ποικιλίας, τα τριαντάφυλλα πολλαπλάσιαζονταν αγενώς. Ο αγενής πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς γινόταν – όπως και σήμερα – είτε με μοσχεύματα είτε με μοσχεύματα και εμβολιασμό της επιθυμητής ποικιλίας πάνω σε άλλες είδη και ποικιλίες – υποκείμενα. Ως υποκείμενα χρησιμοποιούσαν κυρίως τα είδη Rosa canina, την τριανταφυλλιά με το εξαιρετικά κολακευτικό όνομα ‘σκυλοτριανταφυλλιά’, καθώς και την Rosa rubiginosa, την Αγριοτριανταφυλλιά την ερυθρωπή ή Γλυκό Βάτο.

Η πρώτη τριανταφυλλιά της ομάδας ποικιλιών Υβρίδια Τσαγιού (Hybrid Tea), ‘La France’, δημιουργία του 1867 από τον Guillot Fils.

Ιστορία της τριανταφυλλιάς - Τριανταφυλλιά Ποικιλία 'La France' (1867).
Τριανταφυλλιά Ποικιλία ‘La France’
[printfriendly]

Η Τομή στην Ιστορία της Τριανταφυλλιάς δια του Guillot Fils

Ο αγενής πολλαπλασιασμός των φυτών αποτελούσε και αποτελεί μιαν εξαιρετικά χρήσιμη και πρακτική μέθοδο για την μαζική αναπαραγωγή των φυτών, αλλά δεν δημιουργεί νέες ποικιλίες φυτικών ειδών.

Η δημιουργία νέων ποικιλιών πραγματοποιείται πάντοτε με την εγγενή ή σεξουαλική αναπαραγωγή των φυτών, δηλαδή με την κατά φύσιν αναπαραγωγή των ειδών.

Ο Guillot υιός, έχοντας εμπεδώσει αυτήν την αρχή, και όντας ανήσυχο πνεύμα, πραγματοποίησε την τομή στην ιστορία της τριανταφυλλιάς.

Χωρίς συστηματικό τρόπο, κατόρθωσε μέσω της αναπαραγωγής από σπόρο, διασταυρώνοντας το φυσικό υβρίδιο τύπου Hybrid Perpetual ‘Madame Victor Verdier’ με το τριαντάφυλλο Τσαγιού ‘Madame Bravy’, να φέρει στο φως αυτού του μάταιου κατά τα λοιπά κόσμου, την περίφημη τριανταφυλλιά ‘La France’.

Αλλά η συμβολή του στο άνοιγμα μιας καινούργιας πολύχρωμης σελίδας στην ιστορία της τριανταφυλλιάς δεν εξαντλείται με την ‘La France’, η οποία εγκαινίασε τον νέο τύπο σύγχρονης τριανταφυλλιάς με το όνομα Υβρίδια Τσαγιού (Hybrid Tea).

Στα επιτεύγματά του συγκαταλέγονται επιπλέον και η δημιουργία του τύπου τριανταφυλλιάς με το όνομα ‘Πολύανθες΄ (Polyantha) καθώς και η δημιουργία του πρώτου αληθινά κίτρινου τριαντάφυλλου τύπου Tea ‘Mme. Hoste‘.

Ο Guillot Fils ή πως Άλλαξε η Ιστορία της Τριανταφυλλιάς

Guillot Fils, η Ιστορία της Τριανταφυλλιάς - Τριανταφυλλιά Ποικιλία 'Catherine Guillot' (1861)
Τριανταφυλλιά Ποικιλία 'Catherine Guillot' (1861)
Guillot Fils, η Ιστορία της Τριανταφυλλιάς - Τριανταφυλλιά Ποικιλία 'Mignonette' (1880)
Τριανταφυλλιά Ποικιλία 'Mignonette' (1880)

Ολίγα Βιογραφικά για τον Εξαιρετικό κ. Jean Baptiste André Guillot

Ο Jean-Baptiste André Guillot γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1827, μια χρονιά ορόσημο πέρα από την ιστορία της τριανταφυλλιάς και στην ιστορία της ιστιοπλοΐας, αφού τότε διεξήχθη στην Τασμανία, ο πρώτος ιστιοπλοϊκός αγώνας της Αυστραλίας στον ποταμό Derwent.

Και μπορεί να αγνοούμε το όνομα του νικητή του ιστιοπλοϊκού αγώνα, όμως γνωρίζουμε επαρκώς το όνομα και το επάγγελμα του πατρός Guillot.

Ο πατήρ ονομαζόταν Jean-Baptiste Guillot και ήταν ιδιοκτήτης φυτωρίου και παραγωγός τριανταφυλλιάς στην περιοχή La Guillotière της Λυών. Μέριμνα και ασχολία του ήταν η διάδοση νέων ποικιλιών τριανταφυλλιάς. Στην επιχείρηση του πατρός, ο Guillot υιός κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.

Το 1850, ο Jean-Baptiste André Guillot παντρεύεται την Catherine Berton και το 1852 ανοίγει το δικό του φυτώριο, στην περιοχή Montplaisir της Λυών.

Το 1855 γεννιέται ο υιός του υιού, ο Pierre. Ο Jean-Baptiste André Guillot, πριν παραδώσει τα ηνία της επιχείρησης στον γιό του Pierre, προλαβαίνει να αναγορευθεί σε επίτιμο μέλος της Λονδρέζικης (Royal) National Rose Society καθώς και να εκτοπίσει το Παρίσι από πρωτεύουσα της τριανταφυλλιάς για χάρη της Λυών.

Ο Jean-Baptiste André Guillot πεθαίνει στις 9 Σεπτεμβρίου του 1893. Μερικές ιστορικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς της επιχείρησης, εκτός της ‘La France’ (1867) και της ‘Mme. Hoste’ (1887), είναι η ‘Mme. Brevy‘ (1848), η ‘Mme. Falcot‘ (1858), η ‘Catherine Guillot‘ (1861), η ‘Catherine Mermet‘ (1869), η ‘Paquerette’ (1875) και η ‘Mignonette‘ (1880).

Η επιχείρηση που δημιούργησε, η Guillot, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να ακμάζει, όντας διεθνούς φήμης, η δε Αυστραλία συνεχίζει και τον 21ο αιώνα να διοργανώνει ιστιοπλοϊκούς αγώνες.

Ενότητα

Guillot Fils, η Ιστορία της Τριανταφυλλιάς - Τριανταφυλλιά Ποικιλία 'Mme. Falcot' (1858)
Τριανταφυλλιά Ποικιλία 'Mme. Falcot' (1858)
Guillot Fils, η Ιστορία της Τριανταφυλλιάς - Τριανταφυλλιά Ποικιλία 'Catherine Mermet' (1869)
Τριανταφυλλιά Ποικιλία 'Catherine Mermet' (1869)
Ιστορία της τριανταφυλλιάς - Τριανταφυλλιά Ποικιλία 'Paquerette' (1875)
Τριανταφυλλιά Ποικιλία 'Paquerette' (1875)

Παραπομπές

Τις Παραπομπές ενός ακόμα ιστορικού άρθρου της ‘Καλλιέργειας’, που φέρει τον ευτυχήσαντα τίτλο Ο Guillot Fils ή πως Άλλαξε η Ιστορία της Τριανταφυλλιάς, παρουσιάζει παραπλεύρως ο μεγάλος Βέλγος τροβαδούρος Jacques Brel με το μεγάλο τραγούδι του Amsterdam.

Ἐν Χορδαῖς καὶ Όργάνῳ

Από τον έναν Βέλγο στον Γάλλο: Ο Jacques Brel στην συγκλονιστική ερμηνεία του τραγουδιού του Amsterdam.

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο