God Save The Queen ή οι Sex Pistols στον Τάμεση

God Save The Queen - Το Πανκ-Ροκ Συγκρότημα Sex Pistols σε Συναυλία
Το Πανκ-Ροκ Συγκρότημα Sex Pistols σε Συναυλία

Με το God Save the Queen – και άλλα μουσικά καλούδια – οι Sex Pistols, μια χαρούμενη παρέα νέων και φερέλπιδων Punk μουσικών με βαθύτατη γνώση πάνω από 3 1/2 ακόρντων κιθάρας ο καθένας, αποφάσισαν και δια της σοφής καθοδηγήσεως του μάνατζέρ των Malcolm McLaren, να προωθήσουν την τότε πρόσφατη μουσική εργασία των στην αγορά της κοινωνίας του θεάματος, μέσω της συμμετοχής τους στους εορτασμούς του 1977 για τον Ασημένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ της Δεύτερης, δηλαδή των 25 χρόνων σκληρής δουλειάς της στον θρόνο.

Για να υποβάλλουν τα σέβη τους στην άνασσα οι Sex Pistols νοίκιασαν στις 7 Ιουνίου ένα πλεούμενο, το Queen Elizabeth, με το οποίο ξεκίνησαν να διαπλέουν τα εορτάζοντα νερά του Τάμεση, και περνώντας από διάφορα τουριστικά αξιοθέατα του εορτάζοντος Λονδίνου, όπως το Κοινοβούλιο και τα Ανάκτορα, άφησαν να διαχυθεί στην ατμόσφαιρα ο συναυλιακός ηλεκτρικός οίστρος του συγκροτήματος.

Βέβαια το όλον καλλιτεχνικό happening περιείχε – και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας – ακόμα κάτι, που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια σαφής δήλωση προς την Αυτής Μεγαλειότητα πως υπήρχαν και μιας άλλης κατηγορίας (αν)υπήκοοι – εργαζόμενοι – καλλιτέχνες που ούτε την Βασίλισσα γούσταραν εντέλει, ούτε τον θεσμό, αλλά ούτε και ότι ο θεσμός αντιπροσώπευε.

God Save The Queen ή Το Στίγμα Του Στέμματος

Η αλήθεια είναι πως ούτε και η Βασίλισσα της Αγγλίας καθώς και οι θιασώτες του βασιλικού θεσμού, γούσταραν τέτοιους υπηκόους.

Ειδικά εκείνους που φανέρωναν μόνο και μόνον με την αδιαμφισβήτη ύπαρξή τους στον δημόσιο χώρο πως αντιπροσώπευαν, κόντρα στις ωραιοποιημένες εικόνες και τις αμφισβητούμενες στατιστικές, στην καρδιά της αναπτυγμένης Δύσεως, ένα κοινωνικό στρώμα «Ανέγγιχτων», δυτικών Ντάλιτ.

Ένα κοινωνικό στρώμα που, ακόμα χειρότερα, έδειχνε πως δεν επιθυμούσε την ενσωμάτωση ή αφομοίωσή του από το κοινωνικό καθεστώς το οποίο από την μεριά των αντιπροσώπευαν η Βασίλισσα και ο θεσμός.

Μόνη φιλοδοξία αυτού του στρώμματος ήταν να γίνουν τα τσιμπούρια της ξεδοντιασμένης μα πάντα υπολογίσιμης Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ένα ανεξίτηλο στίγμα του Στέμματος.

Κι ως έναν βαθμό το πέτυχαν.

Βίντεο

Οι Sex Pistols στον Τάμεση & το God Save The Queen

God Save The Queen - Το Πανκ-Ροκ Συγκρότημα Sex Pistols σε Συναυλία
Αναπαραγωγή Βίντεο

Τα Μέλη

Johnny Rotten – Τραγουδιστής
Sid Vicious – Μπάσο
Steve Jones – Κιθάρα
Paul Cook – Ντραμς

Οι Sex Pistols, η Αγγλική Αστυνομία & το Βρετανικό Χιούμορ

Μετά την εκτέλεση του God Save The Queen, η Αγγλική αστυνομία κάνοντας επίδειξη Βρετανικού χιούμορ, διέκοψε την πλωτή συναυλία των Sex Pistols, όπως αποκαλύπτει και το βίντεο, μπούκαρε στο ποταμόπλοιο και προέβη σε συλλήψεις μελών της συνοδείας του συγκροτήματος και του μάνατζερ.  

Το ίδιο το συγκρότημα, κατάφερε να την κοπανήσει.

Ο Θεός Σώζει την Βασίλισσα & την Μουσική Βιομηχανία

Το τραγούδι God Save The Queen αποτελεί τον εθνικό ύμνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το τραγούδι των Sex Pistols God Save The Queen (The God Save the Queen Symphony), με αρχικό τίτλο No Future, αποτελεί την δική τους εκδοχή και κριτική, πάνω στην εγκυρότητα και την αλήθεια του πρώτου – την άκριτη υμνολόγηση του εκάστοτε Βασιλιά ή της Βασίλισσας καθώς και της συναισθηματικής και συμβολικής του χρήσης.

Κατά κάποιο τρόπο, δεν είναι παρά η συνέχεια της παράδοσης παρώδησης Εθνικών Ύμνων, όπως για παράδειγμα συνέβη και με τον Αμερικάνικο εθνικό ύμνο στην ανεπανάληπτη ερμηνεία του από τον Τζίμι Χέντριξ, μεσούντως του πολέμου του Βιετνάμ.

Το τραγούδι των Sex Pistols, κόντρα στην επίδειξη Αυτοκρατορικής Πυγμής με την καθολική απαγόρευση της εκτέλεσής του από τα κρατικά οπτικοακουστικά ιδρύματα και τα μέσα τα οποία έλεγχε, όπως και κόντρα στην απαγόρευση διανομής του από τις μεγάλες αλυσίδες δισκοπωλείων, γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Μέσα σε έναν χρόνο από την ημέρα που κυκλοφόρησε (27 Μαΐου 1977) κατέστησε το άλμπουμ που το συμπεριλάμβανε χρυσό, ενώ μέχρι σήμερα φέρεται να έχει πουλήσει περίπου 1,3 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Και φυσικά έγινε η Ναυαρχίδα για την εδραίωση του νέου μουσικού ρεύματος, του Punk Rock, το οποίο και την ροκ μουσική ανανέωσε αλλά και τα ταμεία της Μουσικής Βιομηχανίας γέμισε.

Συνεπώς, και με αγοραίους όρους, η κριτική του ήταν από κάθε άποψη, λίαν εποικοδομητική.

God Save The Queen

Sex Pistols – Ποταμός Τάμεσης (7 Ιουνίου 1977)

Τυπωθήτω | Print

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο