Εθνοβοτανική - Επίδειξη Χρήσης Φυτών
Επίδειξη Χρήσης Φυτών
Τυπωθήτω | Print

Εθνοβοτανική

Εθνοβοτανική είναι η επιστήμη που μελετά τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τις ανθρώπινες κοινωνίες με τα φυτά. Έχει δε ως σκοπό την καταγραφή, περιγραφή, ερμηνεία και επεξήγηση όλου του φάσματος αυτών των σχέσεων αλλά και των συνδέσεων που δημιούργησαν οι ανθρώπινοι πολιτισμοί με την κατά τόπους χλωρίδα.

Περιεχόμενα

Εθνοβοτανική

Ο Κορυφαίος Εθνοβοτανολόγος Mark Plotkin, με έναν Ιθαγενή
Ο Κορυφαίος Εθνοβοτανολόγος Mark Plotkin, με έναν Ιθαγενή

Εθνοβοτανική Έρευνα και Συμβολή

Τα φυτά ως πηγή τροφής, η θεραπευτική χρήση τους, η συμβολή των φυτών ως είδη ή πρώτη ύλη ένδυσης, η χρήση τους ως δομικά υλικά, η αξιοποίησή τους στις τελετουργικές πτυχές του κοινωνικού βίου αποτελούν τομείς έρευνας για τους εθνοβοτανολόγους.

Αλλά η συγκέντρωση του εθνοβοτανικού γνωσιακού υλικού πηγαίνει πιο μακριά. Η αναζήτηση και υπόδειξη νέων φυτικών πηγών τροφής καθώς και η ανάδειξη, διαχείριση και αύξηση της βιοποικιλότητας αποτελούν επίσης μέρος της γνωσιακού φορτίου αλλά ταυτόχρονα και της συμβολής της εθνοβοτανικής στην επιστήμη και στον σύγχρονο πολιτισμό.

Ιδρυτής της εθνοβοτανικής θεωρείται ο Ρίτσαρντ Έβανς Σούλτες (Richard Evans Schultes), μολονότι δεν υπήρξε ο εισηγητής αυτού του όρου, ενώ ανάμεσα στους κορυφαίους αυτού του επιστημονικού κλάδου είναι και ο Μαρκ Πλότκιν (Mark Plotkin).

Εθνοβοτανική

Ο Θεωρούμενος για την Εθνοβοτανική Ιδρυτής της Richard Evans Schultes
Ο Θεωρούμενος για την Εθνοβοτανική Ιδρυτής της Richard Evans Schultes

Επινόηση του Όρου

Με την επινόηση του όρου πιστώνεται ο σημαντικός Αμερικανός βοτανολόγος John William Harshberger (1 Ιανουαρίου 1869 – 27 Απριλίου 1929).

Δίνοντας μια διάλεξη, το 1895, στην πόλη της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, και επιχειρώντας να περιγράψει το ερευνητικό του έργο, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο Εθνοβοτανική.

Κατά αυτόν τον τρόπο, το περιεχόμενο των μελετών του – με τα δικά του λόγια – δεν ήταν άλλο παρά η σπουδή των «φυτών που χρησιμοποιούνται από πρωτόγονους και αυτόχθονες λαούς».

Ο Harshberger έδωσε και τον αρχικό ορισμό της εθνοβοτανικής, ως εκείνου του επιστημονικού κλάδου ο οποίος ασχολείται με την μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι ιθαγενείς φυλές χρησιμοποιούν τα φυτά για διατροφικούς σκοπούς, κατασκευαστικούς ή ένδυσης.

Η αξία της έρευνας του Harshberger υπήρξε μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς πως εκείνη την εποχή η επιστημονική κοινότητα δεν θεωρούσε μιαν τέτοια ενασχόληση με τους ιθαγενείς λαούς ως κάποιας σημασίας.

Εθνοβοτανική

Η Σχέση της Εθνοβοτανικής με τις Άλλες Επιστήμες

Η Εθνοβοτανική μπορεί να θεωρηθεί ως τμήμα της επιστήμης της Εθνοβιολογίας. Η Εθνοβιολογία αποτελεί εκείνον τον κλάδο, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την μελέτη των άμεσων αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων και ζώντων οργανισμών.

Όπως ίσως είναι ευνόητο, πρόκειται για ένα ευρύτατο γνωστικό πεδίο, όπου εθνοζωολόγοι, εθνοοικολόγοι, εθνομυκολόγοι, εθνοβοτανολόγοι, αλλά και άλλοι επιστήμονες ασχολούνται με αυτό.

Εθνοβοτανική

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του άρθρου Εθνοβοτανική συνοδεύει η Αργεντίνα καλλιτέχνης Loli Cosmica με την δική της εκδοχή του παραδοσιακού τραγουδιού Tzen Tze Re Rei των Shuar, όπου Shuar είναι ένας αυτόχθονας λαός του Ισημερινού και του Περού.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο