Γκίνγκο Μπιλόμπα - Τα Φύλλα του Φυτού το Φθινόπωρο
Γκίνγκο Μπιλόμπα - Τα Φύλλα του Φυτού το Φθινόπωρο

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba), το Αθάνατο Δέντρο

Το Τζίνγκο ή Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba) είναι ένα αρχαίο δέντρο στους μεταμοντέρνους καιρούς.

Έρχεται με ελάχιστες παραλλαγές κατευθείαν από την εποχή των Παγετώνων, ενώ αν και ανήκει στα Γυμνόσπερμα, είναι το μοναδικό πλατύφυλλο ανάμεσα σε αυτά και μάλιστα φυλλοβόλο.

Παρόλα αυτά δεν διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στα εκθέματα των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας αλλά επιζητεί την ανεμπόδιστη ανάπτυξη και εξέλιξή του είτε στις φυσικές οικοθέσεις του είτε μέσω της καλλιέργειας του ακόμα και για καλλωπιστικούς μόνο σκοπούς.

Ο σεβασμός μας απέναντί του, απεριόριστος.

Το σχήμα των φύλλων του Τζίνγκο Μπιλόμπα είναι μοναδικό σε όλο το φυτικό βασίλειο.

Γκίνγκο μπιλόμπα - Τζίνγκο Μπιλόμπα - Τα Φύλλα του Φυτού - © Jason Sharman, Vitalitree, Bugwood.org
Τζίνγκο Μπιλόμπα - Τα Φύλλα του Φυτού - © Jason Sharman, Vitalitree, Bugwood.org
Share on print
Τυπωθήτω | Print

Τζίνγκο Μπιλόμπα Καταγωγή

Ginkgo biloba (Γκίνγκο το δίλοβο) - Χάρτης Καταγωγής
Ginkgo biloba (Γκίνγκο το δίλοβο) - Χάρτης Καταγωγής

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba), το Αθάνατο Δέντρο

Γκίνγκο Μπιλόμπα Δένδρο στον Χλοοτάπητα
Γκίνγκο Μπιλόμπα Δένδρο στον Χλοοτάπητα

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba) - Σύντομη Περιγραφή

Οικογένεια: Ginkgoaceae

ΓένοςGinkgo

Βοτανική Ονομασία: Ginkgo biloba L. (Γκίνγκο το δίλοβο)

Κοινή Ονομασία: Τζίγκο, Τζίνγκο, Τζίγκο δίλοβο, Τζίνγκο δίλοβο, Γκίνγκο δίλοβο, Τζίνγκο Μπιλόμπα

Γενικά Χαρακτηριστικά

Διατήρηση Φυλλώματος

Φυλλοβόλο

Μορφή

Δέντρο

Υφή Φυλλώματος

Αδρή

Ρυθμός Ανάπτυξης

Αργός

Περίοδος Άνθησης

Απρίλιος – Μάιος

Περίοδος Καρποφορίας

Φθινόπωρο – Χειμώνας

Ύψος

15-23 m (έως 50 m)

Διάμετρος

8-10 m

Σχήματα και Χρώματα

Σχήμα Φύλλων

Αντωοειδές

Χρώμα Φυλλώματος

Πράσινο

Χρώμα Φύλλων Φθινόπωρου

Κίτρινο

Σχήμα Λουλουδιών

Ιουλόμορφο (Α.)

Χρώμα Λουλουδιών

Πράσινο-Κίτρινο

Καρπός (Περίβλημα Σπερμάτων)

Δρυπόμορφος, Κρεμ – Κίτρινος

Φύτευση

Έδαφος: Άριστης αποστράγγισης, αμμώδες, πηλώδες, αργιλώδες

Εδαφικό pH: 3,7-8

Πότισμα: Ελάχιστο

Έκθεση: Ήλιος

Αντοχή στις Χαμηλές Θερμοκρασίες: -34 °C (USDA Hardiness Zone 4a)

Χρήσεις

Μόνο, αστικές φυτεύσεις, σε πάρκα και πλατείες, μπονσάι

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba), το Αθάνατο Δέντρο

Τζίνγκο Μπιλόμπα Ώριμο Δένδρο
Τζίνγκο Μπιλόμπα Ώριμο Δένδρο

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba) - Ετυμολογία

Ετυμολογία του Ονόματος του Γένους

Το όνομα του γένους Ginkgo προέρχεται από την Κινέζικη λέξη 銀杏/银杏, δηλαδή yínxìng, που πολύ εύκολα αποδίδεται ως gin = ασήμι και kyo = βερίκοκο και ακόμα πιο εύκολα μεταφράζεται σε ασημένιο βερίκοκο, ενώ στα Ιαπωνέζικα η ίδια πανεύκολη λέξη προφέρεται ως ginkyō.

Αλλά τότε, εύλογα κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει και να αναρωτηθεί, γιατί το γένος δεν ονομάζεται Yínxìng ή Ginkyo;  

Η απάντηση βρίσκεται στον Γερμανό φυσιοδίφη και εξερευνητή Engelbert Kaempfer (1651-1716).

Ο Engelbert Kaempfer ήταν ο πρώτος Δυτικός ο οποίος, κατά την διάρκεια μιας αποστολής χρηματοδοτούμενης από την Dutch East-India Company, είδε το δέντρο στην Ιαπωνία και στο έργο του Amoenitatum exoticarum, που δημοσιεύθηκε το 1712, το κατέγραψε, ελαφρώς εσφαλμένα, ως Ginkgo.

Αυτήν την ελαφρώς εσφαλμένη λέξη είδε και διάβασε ο μεγάλος Σουηδός συστηματικός Κάρολος Λινναίος, και αυτήν χρησιμοποίησε  εν τέλει για να ονομάσει το γένος.

Ετυμολογία του Ονόματος του Είδους

Το όνομα του είδους biloba δεν αποτελεί προϊόν ελαφρού ή βαρέως σφάλματος: είναι η Νεολατινική εκδοχή του Λατινικού προθέματος bi, που σημαίνει δύο, και της Λατινικής λέξης loba.

Η λέξη loba σημαίνει λοβός, και προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική λέξη λοβός, της οποίας η απώτατη καταγωγή εντοπίζεται στην ίδιας σημασίας Πρωτο-Ινδοευρωπαϊκή ρίζα *leh₂b-, δηλαδή κρεμώ χαλαρά.

Συνεπώς η λέξη biloba αποδίδει με μεγάλη ακρίβεια ένα βασικό χαρακτηριστικό του είδους, που είναι τα δίλοβα φύλλα του.

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba), το Αθάνατο Δέντρο

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba) - Καταγωγή & Προσδόκιμο Ζωής

Καταγωγή

Το Γκίνγκο μπιλόμπα έχει ως κέντρο καταγωγής του, διάφορες περιοχές της Νοτιοδυτικής και Ανατολικής Κίνας (κοιλάδες του ποταμού Γιανγκτσέ), τουλάχιστον από την Πλειστόκαινο περίοδο.

Η παρουσία του στην Ιαπωνία αλλά και σε κάποιες περιοχές της Κορέας, ναι μεν δικαιώνει τον ισχυρισμό πως πρόκειται για αρχαιόφυτο, αλλά σχετικές έρευνες δείχνουν πως η εισαγωγή του σε εκείνα τα μέρη έγινε από τον άνθρωπο, περίπου 2000 χρόνια πριν.

Προσδόκιμο Ζωής

Όσο και εάν ενδεχομένως ακούγεται απίθανο, μελέτη σχετικά με το RNA του αγγειακού καμβίου των δέντρων έδειξε πως το Τζίνγκο Μπιλόμπα είναι θεωρητικά αθάνατο.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα σημάδι προγραμματισμένου θανάτου και δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν την έλλειψη μηχανισμού γήρανσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ουδόλως πτόησαν το δέντρο, το οποίο ζει πάνω από 1000 χρόνια, και που όταν κουράζεται να ζει, παραδίδεται στις ορέξεις των εχθρών και των ασθενειών του, ή στην επιβλαβή επίδραση της φύσης και την καταστρεπτική δράση των ανθρώπων.

Στην Ευρώπη το μεγαλύτερο δέντρο Τζίνγκο έχει ηλικία περίπου 260 ετών, ενώ στην Άπω Ανατολή υπάρχουν δέντρα ηλικίας άνω των 1000 ετών, με περίμετρο 20 m, υπολογισμένη στο 1 m από το έδαφος.

Ένα από αυτά είναι και το φημισμένο Ginkgo της Sendai – πόλης που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ιαπωνικής πρωτεύουσας – ηλικίας 1220 ετών.

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba), το Αθάνατο Δέντρο

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba) - Τοπιοτεχνικά Γνωρίσματα

Το Γκίνγκο μπιλόμπα είναι ένα μεγάλων διαστάσεων κωνοφόρο που αναπτύσσει συνήθως έναν κορμό, ο οποίος απολήγει σε βραχίονες και κλαδιά τα οποία τείνουν να ανορθώνονται, δίνοντας μιαν λίγο έως πολύ όρθια εμφάνιση στο δέντρο. 

Σε νεαρή ηλικία η αδρού χαρακτήρα κόμη του φυτού είναι αραιά και ανοιχτή με ακανόνιστο περίγραμμα, αλλά με το πέρασμα των χρόνων πυκνώνει και κλείνει, αποδίδοντας στο Γκίνγκο μπιλόμπα ωοειδές-πυραμιδοειδές σχήμα.

Το δέντρο είναι αργού ρυθμού ανάπτυξης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να φτάνει τις οριστικές του διαστάσεις σε ένα διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ 20 και 50 ετών.

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba), το Αθάνατο Δέντρο

Τζίνγκο Μπιλόμπα Αρσενικά Άνθη και Φύλλα - © Jan Samanek, Phytosanitary Administration, Bugwood.org
Τζίνγκο Μπιλόμπα Αρσενικά Άνθη και Φύλλα - © Jan Samanek, Phytosanitary Administration, Bugwood.org

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba) - Βοτανική Περιγραφή

Ρίζα

Το Τζίνγκο Μπιλόμπα έχει δύο ειδών ρίζες: το ένα είδος είναι αυτό της τυπικής μορφής όλων των φυτών, και το άλλο είδος, που προέρχεται από τα δέντρα Τζίνγκο που αποκαλούνται Chi-Chi, θα μπορούσε να ειπωθεί πως αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή εναέριων ριζών – μολονότι στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς τέτοιες.

Το τυπικό ριζικό σύστημα του φυτού είναι σχετικά μικρό, γεγονός που αποτυπώνεται ιδιαίτερα στα μεγαλύτερης ηλικίας δέντρα, και αναπτύσσεται περισσότερο σε βάθος παρά επιφανειακά.  

Τα δέντρα Chi-Chi από την άλλη, παρουσιάζουν εκβλαστήσεις απευθείας από τον κορμό ή τους βραχίονες, με θετικό γεωτροπισμό, οι οποίες οδηγούνται προς το έδαφος σχηματίζοντας τυπικές ρίζες, αλλά εν συνεχεία έχουν και την δυνατότητα της ανάπτυξης νέων βλαστών.

Επιπλέον, εάν τεμαχιστούν και φυτευτούν έχουν την ικανότητα της αγενούς αναπαραγωγής του δέντρου, γεγονός που τονίζει την αναγεννητική και πολλαπλασιαστική ικανότητά του.

Κορμός

Ο κορμός των Ginkgo biloba έχει μεγάλες διαστάσεις και σε ύψος αλλά και σε διάμετρο – όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Τα νεαρά δέντρα καλύπτει λεπτός φλοιός γκριζωπού – καφετί χρώματος, ο οποίος είναι λείος, ωστόσο και εδώ με την πάροδο του χρόνου, ο φλοιός αποκτά αυλακώσεις που γίνονται όλο και βαθύτερες με αποχρώσεις βαθύ – καφετιές έως σχεδόν καφετιές-μαύρες.

Σε δέντρα ηλικίας άνω των 50 ετών, ο φλοιός είναι αρκετά παχύς, αφού έχει πάχος πάνω από 5 cm.

Βλαστοί

Στα νεαρά δέντρα αναπτύσσεται ένα κεντρικό στέλεχος που πάνω του διατάσσονται σπειροειδώς τα φύλλα. Με την πάροδο τριών χρόνων, στην θέση καθενός εκ των φύλλων σχηματίζονται βλαστοί και βραχίονες.

Οι βλαστοί είναι δύο τύπων, τα μακροκλάδια και βραχυκλάδια, που σε νεαρή ηλικία είναι μάλλον λείοι και έχουν απαλό – γκρι ή ανοιχτό καφετί χρώμα.

Πολλές φορές συμβαίνει στα ηλικιωμένα δέντρα τα μακρυκλάδια να σταματούν να αναπτύσσονται. Τότε μπορεί να παρατηρηθεί η μετατροπή των βραχυκλαδίων σε μακρυκλάδια και η περαιτέρω ανάπτυξή τους, καθώς μπορούν να φέρουν φύλλα για πολλές δεκαετίες.

Φύλλα

Τα φύλλα του δέντρου, από πολλές απόψεις, είναι μοναδικά. Απλά και μεγάλα, φύονται κατ΄εναλλαγή πάνω στους νεαρούς βλαστούς ή πολλά μαζί σε βραχύς βλαστούς των κλαδιών, το δε μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 7 και 12 cm και το πλάτος τους μεταξύ 6 και 15 cm.

Έχουν ριπιδόμορφο αντωοειδές σχήμα και χωρίζονται σε δύο ευδιάκριτους λοβούς, σπάνια και σε τρεις, ενώ ο μίσχος είναι εξαιρετικά μακρύς με μήκος 7 έως 9 cm.

Το χρώμα τους είναι βαθυπράσινο κατά την βλαστική περίοδο, αλλά το φθινόπωρο αποκτούν ελκυστικές χρυσοκίτρινες αποχρώσεις. 

Στην περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει απότομα πολύ χαμηλά είναι δυνατό το Γκίνγκο μπιλόμπα να ρίξει όλα του τα φύλλα την ίδια ημέρα.

Άνθη

Το Γκίνγκο μπιλόμπα είναι δίοικο φυτό, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις συμβαίνει να βρίσκονται στο ίδιο δέντρο αρσενικά και θηλυκά άνθη.

Τα αρσενικά άνθη είναι ιουλόμορφα και εκπτύσσονται από τις μασχάλες αφανών παραφύλλων των βραχυκλαδίων, ενώ τα θηλυκά φέρονται σε ποδίσκους μήκους έως 5 cm, εκπτυσσόμενα στις μασχάλες παραφύλλων ή κανονικών φύλλων, επίσης των βραχυκλαδίων. 

Το δέντρο μπαίνει στην αναπαραγωγική φάση από την ηλικία των 20 ή και περισσότερων χρόνων.

Επικονίαση

Η επικονίαση πραγματοποιείται με τον άνεμο (ανεμόφιλο είδος). Είναι χαρακτηριστικό πως η γύρη μεταφέρεται αρκετά μακριά, ωστόσο για να είναι επιτυχής η επικονίαση πρέπει να υπάρχει ένα αρσενικό δέντρο σε μιαν ακτίνα 1 έως 2 χιλιομέτρων από τα θηλυκά.

Καρπός & Σπέρματα

Ένα από τα πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά του Τζίνγκο Μπιλόμπα είναι και το γεγονός πως ο σπόρος του φυτού, μήκους 1,3-2,8 cm και πλάτους περίπου 1,1-1,4 cm, βρίσκεται εντός δρυπόμορφου προστατευτικού ιστού – περιβλήματος, που μοιάζει με καρπό (1,5-3 cm x 1-2,4 cm), όπως των αγγειοσπέρμων (αλλά δεν είναι, αφού τα γυμνόσπερμα δεν παράγουν καρπούς).

Το περίβλημα εξωτερικά είναι σαρκώδους υφής (σαρκοτέστα / sarcotesta) και μοιάζει με ρητίνη, ενώ χαρακτηριστικό του είναι πως κατά την ωρίμανση αναδύει μιαν εξαιρετικά δυσάρεστη μυρωδιά εξαιτίας της παρουσίας βουτυρικού οξέος.

Το χρώμα του «καρπού» είναι αρχικά πράσινο και κατά την ωρίμανση ανοιχτό κρεμ – κίτρινο.

Οι άφθονα παραγόμενοι «καρποί» του Γκίνγκο μπιλόμπα και η δυσάρεστη οσμή που αναδύουν είναι ένας από τους βασικούς λόγους που στην κηποτεχνία και στην αρχιτεκτονική τοπίου χρησιμοποιούνται κυρίως αρσενικά δέντρα.

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba), το Αθάνατο Δέντρο

Τζίνγκο Μπιλόμπα - Οι Καρποί του Φυτού - © Jan Samanek, Phytosanitary Administration, Bugwood.org
Τζίνγκο Μπιλόμπα - Οι Καρποί του Φυτού - © Jan Samanek, Phytosanitary Administration, Bugwood.org

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba) - Κλίμα και Έδαφος

Θερμοκρασία

Το Γκίνγκο το δίλοβο είναι φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό και προσαρμοστικό μέσα στα φυσικά όρια εξάπλωσής του.

Κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη του είναι αυτό των εύκρατων και υποτροπικών περιοχών, των οποίων το καλοκαίρι είναι δροσερό χωρίς οι θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 °C.

Σε σχέση με τις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες, το ελάχιστο όριο κυμαίνεται μεταξύ -31 και -34 °C αλλά πολλές φορές, εφόσον έχει εγκατασταθεί καλά σε ένα τόπο, μπορεί να αντεπεξέλθει χαμηλών θερμοκρασιών μέχρι και τους -40 °C.

Έδαφος και pH

Σε σχέση με το έδαφος, το Γκίνγκο μπιλόμπα αναπτύσσεται σε όλους σχεδόν τους εδαφικούς τύπους εκτός από εκείνους που μόνιμα νεροκρατούν.

Ευδοκιμεί ωστόσο στα δροσερά, βαθιά και γόνιμα αμμώδη εδάφη τα οποία ως προς το pH παρουσιάζουν όξινη αντίδραση.

Έκθεση

Το Γκίνγκο μπιλόμπα φυτεύεται πάντοτε σε θέσεις πλήρους ηλιοφάνειας, αν και τα νεαρά φυτά μπορούν να ανεχθούν μερική σκίαση.

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba), το Αθάνατο Δέντρο

Κορμός και Φλοιός Δέντρου Γκίνγκο Μπιλόμπα - © Paul Wray, Iowa State University, Bugwood.org
Κορμός και Φλοιός Δέντρου Γκίνγκο Μπιλόμπα - © Paul Wray, Iowa State University, Bugwood.org

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba) - Εχθροί & Ασθένειες

Τα ενήλικα δέντρα Τζίνγκο Μπιλόμπα θεωρητικά δεν έχουν εχθρούς και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με ασθένειες – λες και πρόκειται για έναν παρείσακτο στα οικοσυστήματα όπου αναπτύσσει τους πληθυσμούς του, ή οι φίλοι και οι εχθροί του αποτίουν φόρο τιμής στον μοναδικό πλέον εκπρόσωπο του Γένους του, αφήνοντάς τον ανενόχλητο.

Από αυτήν την υπερβολικά ευγενή στάση για τον φυσικό κόσμο φαίνεται πως εξαιρούνται τα νεαρά άτομα – όπως και τα υπερήλικα.

Ειδικά όμως για τα πρώτα, θα μπορούσε να ειπωθεί πως τα δενδρύλλια του Τζίνγκο Μπιλόμπα μπορεί να αποτελέσουν στόχο για:

 • τα σαλιγκάρια
 • τους γυμνοσάλιαγκες
 • τα ποντίκια
 • τα κουνέλια
 • και τους λαγούς

Όλοι αυτοί οι εχθροί – και ο καθένας χώρια – είναι πιθανόν να καταστρέψουν τον φλοιό γύρω από την βάση των δενδρυλλίων κατατρώγοντάς τον, και αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει τα νεαρά φυτά ακόμα και στον θάνατο.

Βέβαια με την χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων – χωρίς να αποκλείεται η χρήση καραμπίνας και δικάνων – ο έλεγχος των ανωτέρω εχθρών είναι λίαν αποτελεσματικός.

Λοιποί Εχθροί

…Και επειδή στην πράξη υπάρχουν εξαιρέσεις, αμέσως πιο κάτω καταγράφονται και οι λοιποί εχθροί του Τζίνγκο Μπιλόμπα.

Διάφορα Έντομα
 • Acalolepta gingovora
 • Acalolepta sejuncta
 • Ceroplastes ceriferus
 • Dictyoploca japonica
 • Eriogyna pyretorum
 • Iceria purchasi
 • Lepidosaphes kuwacola
 • Omnivorous looper
 • Pammene ginkgoicola
 • Parlatoreopsis pyri
 • Pseudococcus comstoki
Νηματώδεις
 • Criconemoides morgensis
 • Paratrichodorus porosus
 • Pratylenchus penetrans

Με την χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων η αντιμετώπισή τους είναι από ικανοποιητική έως δύσκολη, εκτός από τους νηματώδεις, οι οποίοι δύσκολα ελέγχονται.

Ασθένειες

Μετά τους λοιπούς εχθρούς ακολουθεί η καταγραφή όλων των ασθενειών.

Μύκητες
 • Neofusicoccum parvum
 • Phyllosticta ginkgo
Βακτήρια
 • Pseudomonas syringae
 • Xylella fastidiosa

Με την χρήση των κατάλληλων μυκητοκτόνων η αντιμετώπιση των πρώτων είναι από ικανοποιητική έως δύσκολη, ενώ οι βακτηριώσεις του φυτού ελέγχονται εξαιρετικά δύσκολα έως καθόλου (Xylella fastidiosa).

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba), το Αθάνατο Δέντρο

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba) - Τοξικότητα & Αλλεργιογόνος Δράση

Τοξικότητα

Τα φύλλα του δέντρου περιέχουν την φαινόλη Τζινγκολικό οξύ (Ginkgolic acid) η οποία είναι τοξική, και είναι δυνατόν να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής. Επίσης οι σπόροι του δέντρου περιέχουν την νευροτοξίνη Τζινγκοτοξίνη (Ginkgotoxin / 4′-O-methylpyridoxine), και μιας και οι σπόροι του φυτού αξιοποιούνται σε διάφορα παραδοσιακά Κινέζικα και Γιαπωνέζικα πιάτα, είναι δυνατόν η υπερβολική κατανάλωση να επιφέρει:

 • Ήπιο γαστρεντερικό ερεθισμό (διάρροια, μετεωρισμό, έμετο)
 • Αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις (αντιδράσεις υπερευαισθησίας επαφής)
 • Επιληπτικές κρίσεις

Ο λόγος είναι πως πρόκειται για θερμοανθεκτική τοξίνη η οποία δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα.

Αλλεργιογόνος Δράση

Το Τζίνγκο Μπιλόμπα, που απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες γύρης η οποία μεταφέρεται με τον άνεμο, χαρακτηρίζεται ως μετρίως αλλεργιογόνο. Ωστόσο έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην Νότια Κορέα αναφέρουν διασταυρούμενη αντίδραση, με την γύρη διαφόρων άλλων φυτικών ειδών.

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba), το Αθάνατο Δέντρο

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba) - Ποικιλίες

Μολονότι δεν ανήκει στα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά είδη, εντούτοις έχουν δημιουργηθεί αρκετές ποικιλίες του Γκίνγκο μπιλόμπα με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά φυλλώματος και μεγέθους.

Ποικιλίες Ginkgo biloba

Ορισμένες από τις σημαντικότερες ποικιλίες του δέντρου είναι:

 • Ginkgo biloba ‘Autumn Gold’
 • Ginkgo biloba ‘Fairmont’
 • Ginkgo biloba ‘Fastigiata’
 • Ginkgo biloba ‘Mariken’
 • Ginkgo biloba ‘Jade Butterflies’

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba), το Αθάνατο Δέντρο

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba) - Χρήση

Το Γκίνγκο το δίλοβο ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των φυτών που δεν έχουν μόνο καλλωπιστική αλλά έχουν και μεγάλη φαρμακευτική καθώς και εθνοβοτανική αξία. 

Μάλιστα και για αυτό το φυτό, είναι τόσες πολλές οι παραδοσιακές χρήσεις αλλά και οι φαρμακολογικές ιδιότητες του, που καθιστούν σχεδόν υποχρεωτικό ένα ειδικό αφιέρωμα αποκλειστικά με αυτές ως αντικείμενο.

Επιγραμματικά μόνο θα αναφέρουμε εδώ πως το Γκίνγκο μπιλόμπα υπό την μορφή εκχυλίσματος ή/και σε διάφορες άλλες μορφές χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, καθώς και για την αντιμετώπιση της άνοιας.

Χρήση στον Κήπο και στο Τοπίο

Το Γκίνγκο μπιλόμπα είναι δέντρο εξαιρετικά εύκολης καλλιέργειας, ακόμα και στις συνθήκες του ιδιαίτερα επιβαρυμένου αστικού περιβάλλοντος.

Εφόσον εγκατασταθεί αντέχει στην ξηρασία, ενώ ως προς τον παγετό και την παρουσία αλάτων στο έδαφος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, όπως επίσης σε μεγάλο βαθμό δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα από εχθρούς και ασθένειες.

Έτσι, θα μπορούσε να ειπωθεί γενικότερα πως το Ginkgo biloba αξιοποιείται:

 • Φυτευόμενο μόνο του ως φυτό ιδιαίτερου κάλλους
 • Σε ιδιωτικούς ή δημόσιους κήπους και πάρκα (με την προϋπόθεση πως έχει στην διάθεσή του τουλάχιστον 45m3 εδάφους, και σε απόσταση τουλάχιστον 7 m από οικίες και κτίσματα)
 • Για την δημιουργία εξαίρετων οπτικά και λειτουργικά δεντροστοιχιών
 • Σε συνδυασμό με άλλα φυτά, όπως για παράδειγμα με κόκκινα Ευώνυμα (Euonymus alatus), γλαυκούς οριζοντιόκλαδους Γιουνίπερους (Juniperus x pfitzeriana ‘Pfitzeriana Glauca’), Ναντίνες (Nandina Domestica ‘Fire Power’), και Κόρνους (Cornus alba ‘Sibirica’)

Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba), το Αθάνατο Δέντρο

Όταν Φυσάει ο Άνεμος

Πέραν των ανωτέρω, το Ginkgo biloba μπορεί να αξιοποιηθεί και με έναν ακόμα μοναδικό τρόπο, που δεν είναι άλλος από το να αποτελέσει τον βασικό «κορμό» του μετα-αποκαλυπτικού πυρηνικού κήπου της επόμενης μέρας – ακόμα κι αν την επόμενη μέρα δεν υπάρχει πλέον ούτε κηπουρός, ούτε επισκέπτης, αλλά ούτε και κήπος.

Τι Κρύβεται Πίσω ;

Με το σύρσιμο του δείκτη επέρχεται η φοβερά Αποκάλυψις

Χιροσίμα (6 Αυγούστου 1945)

Το ευχάριστο είναι πως δεν χρειάζονται πειράματα ή έρευνες για την επαλήθευση ετούτης της δυνατότητας αξιοποίησης του δέντρου.
Και αυτό, διότι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως Όταν Φυσάει ο Άνεμος το Γκίνγκο μπιλόμπα δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε από την πυρηνική ενέργεια.

Αψευδείς μάρτυρες τούτου αποδεικνύονται τα 6 δέντρα του είδους που επέζησαν από την ρίψη της ατομικής βόμβας στην πόλη της Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου του 1945.

Δέντρα που παραμένουν ως και σήμερα, σιωπηλοί αλλά και ζωντανοί παρατηρητές εκείνης της μορφής βαρβαρότητας στην οποία οδηγεί ο κάθε ευδιάκριτης ή δυσδιάκριτης απόχρωσης ολοκληρωτισμός, ο πλήρως εμπνεόμενος από την καθολικού βεληνεκούς ανθρώπινη βλακεία.

Ένα από τα 6 Ιστορικά Δέντρα Τζίνγκο Μπιλόμπα της Χιροσίμα
Ένα από τα 6 Ιστορικά Δέντρα Τζίνγκο Μπιλόμπα της Χιροσίμα. Ονομάζεται "Hibakujumoku Ginkgo Survivor" και αποδίδεται ως «Επιζήσαν της Ατομικής Βόμβας Δέντρο Τζίνγκο».

Παραπομπές

Από την Anne Clark το Our Darkness – ελληνιστὶ Η Τύφλα μας η Μαύρη.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on digg
Share on stumbleupon
Μετάβαση στο περιεχόμενο