Φυτό Brugmansia ssp. με Πορτοκαλί Λουλούδια
Φυτό Brugmansia ssp. με Πορτοκαλί Λουλούδια

Γένος Μπρουγκμάνσια - Ταξινόμηση & Περιγραφή

Το γένος Μπρουγκμάνσια (Brugmansia Pers.) αποτελείται από φυτικά είδη, που έχουν ασυνήθιστης ομορφιάς μεγάλα και αρωματικά άνθη.

Και αν και θα μπορούσε, δεν είναι ή τουλάχιστον δεν ήταν αυτός ο βασικός λόγος που έχουν συνδέσει εδώ και αιώνες την τύχη τους με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Διότι οι ανθρώπινες κοινότητες ξεκίνησαν να τα καλλιεργούν στην Νότια Αμερική σχεδόν 10000 χρόνια πριν, όχι για τις καλλωπιστικές αλλά για τις θεραπευτικές και ενθεογόνες ιδιότητές τους.

Βέβαια τα είδη του γένους πλήρωσαν αυτήν την σχέση κάπως ακριβά: δεν εξαφανίστηκαν ολοκληρωτικά όπως άλλα φυτικά είδη, αλλά εγκατέλειψαν την άγρια κατάσταση και την φυσική τους εξέλιξη.

Από την άλλη είναι γεγονός πως εδώ και τέσσερεις περίπου δεκαετίες, τα φυτά του γένους γνώρισαν παγκόσμια διάδοση, στην μορφή των υβριδίων πρωτίστως, τα οποία ανέδειξαν ακόμα περισσότερο τα ελκυστικά καλλωπιστικά χαρακτηριστικά των ανθέων τους.

Το εάν συμβάλλανε προς αυτήν την κατεύθυνση και οι ούτως καλούμενοι Ψυχοναύτες, είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο ερευνά απαθώς η γνωστή συντακτική ομάδα της «Καλλιέργειας».

H Brugmansia Suaveolens είναι ένα από τα 7 είδη του γένους

Άνθη Brugmansia Suaveolens - © Juan Campá, MGAP, Bugwood.org
Άνθη Brugmansia Suaveolens - © Juan Campá, MGAP, Bugwood.org
Τυπωθήτω | Print

Άνθη Brugmansia arborea

Brugmansia arborea στην Οροσειρά των Κεντρικών Άνδεων της Κολομβίας
Brugmansia arborea στην Οροσειρά των Κεντρικών Άνδεων της Κολομβίας

Γένος Μπρουγκμάνσια – Ταξινόμηση & Περιγραφή

Γένος Μπρουγκμάνσια - Κόκκινα λουλούδια της Brugmansia sanguinea
Κόκκινα λουλούδια της Brugmansia sanguinea

Γένος Μπρουγκμάνσια (Brugmansia Pers.) - Ταξινόμηση

Για τα είδη που υπάγονται στο γένος Μπρουγκμάνσια, θα μπορούσε να ειπωθεί πως, όπως συμβαίνει και με την Ροδιά, παρόλο που καλλιεργούνται χιλιάδες χρόνια από τον άνθρωπο, πολλές πτυχές τους δεν έχουν ερευνηθεί επιστημονικά, σε βάθος.

Μία από αυτές είναι και η ταξινομική.

Οι Ταξινομικές Περιπέτειες του Γένους Brugmansia

Ο μέγιστος συστηματικός Carl von Linné ή όπως είναι ευρύτερα γνωστός στο Πανελλήνιον Κάρολος Λινναίος, στο έργο του Species Plantarum του 1753 τοποθέτησε τα είδη της Brugmansia στο γένος Datura.

Ο εξαίρετος και διορατικός Γερμανός μυκητολόγος Christiaan Hendrik Persoon, ο οποίος έκανε επιτυχημένες συμπληρώσεις στο μυκητολογικό ταξινομικό σύστημα του πρώτου, αναγνώρισε το 1805 πως πρόκειται για ξεχωριστό γένος, και βαφτίζοντάς το Brugmansia, τα διαχώρισε.

Ωστόσο για τα επόμενα 168 χρόνια, οι συστηματικοί βοτανολόγοι παίζαν τένις με τα είδη του γένους, και κάποιες φορές τα τοποθετούσαν στο γένος Datura και κάποιες άλλες στο πραγματικό γένος Brugmansia.

Το σπορ έλαβε τέλος (;) μόλις το 1973, όταν ο Tommie Earl Lockwood, με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, απέδωσε στο κάθε γένος τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του.

Οι Θέσεις του Τ.Ε. Lockwood

Συνοπτικά, οι γόνιμες παρατηρήσεις του Τ.Ε. Lockwood [2], που θεμελίωσαν την βοτανική διάκριση των δύο γενών καταγράφονται στους ακόλουθους πίνακες.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΕΝΩΝ DATURA & BRUGMANSIA

Εμφάνιση, Ανάπτυξη, Μορφή και Μακροζωία
DaturaBrugmansia
Ποώδη ετήσια ή βραχύβια πολυετή φυτάΞυλώδεις σχετικά μακρού προσδόκιμου ζωής δενδρώδεις θάμνοι ή μικρά δέντρα
Οι βλαστικοί άξονες περιορίζονται στα τμήματα της βάσης του φυτούΟι βλαστικοί άξονες δεν περιορίζονται στα τμήματα της βάσης του φυτού
Οι διακλαδώσεις περιορίζονται στον ανθικό άξοναΟι διακλαδώσεις δεν περιορίζονται στον ανθικό άξονα
Τα φυτά δεν μπορούν να αναπαραχθούν μόνα τους αγενώςΤα φυτά αναπαράγονται μόνα τους αγενώς, με παραφυάδες (ριζοβλαστήματα)
Διαφορές στις Ανθοταξίες
DaturaBrugmansia
Η ταξιανθία είναι κυρίως διχάσιοΗ ταξιανθία είναι κατά κύριο λόγο μονοχάσιο
Η ταξιανθία εντοπίζεται στα άνω τμήματα του φυτού, και μόλις ξεκινήσει δεν επανέρχεται σε βλαστική ανάπτυξηΗ ταξιανθία δεν εντοπίζεται και επανέρχεται σε βλαστικό άξονα, μετά το πέρας της ανθοφορίας
Το μεγαλύτερο μέρος του φυτού είναι η ταξιανθίαΤο μεγαλύτερο μέρος του φυτού δεν είναι η ταξιανθία
Διαφορές στα Άνθη
DaturaBrugmansia
Τα άνθη εμφανίζονται σε όρθια θέσηΆνθη κρεμαστά ή κεκλιμένα - ποτέ όρθια
Τα άνθη κλείνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανοίγουν το βράδυΤα άνθη παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας και καθ 'όλη τη διάρκεια της άνθησης
Η άνθηση διαρκεί μία ή δύο μέρεςΗ άνθηση διαρκεί τέσσερις έως έξι ημέρες
Ο κάλυκας δεν είναι σπαθόμορφος, εκτός από το είδος Datura ceratocaula, τα δόντια του κάλυκα συνήθως διαχωρίζονται λίγο πολύ εξίσουΟ κάλυκας συχνά μοιάζει με σπάθη ή χωρίζεται σε περισσότερες από μία πλευρικές εσοχές λόγω της αποτυχίας των δοντιών για διαχωρισμό
Διαφορές στους Καρπούς
DaturaBrugmansia
Καρπός σχετικά μικρή, αποξηραμένη ράγα ή κάψα που φέρεται πάνω σε κοντούς ποδίσκους με όρθια, σχεδόν όρθια ή ελαφρώς γερτή θέσηΚαρπός μεγάλη ράγα που κρέμεται από πολύ μακρύ ποδίσκο
Ο καρπός είναι διαρρηγνυόμενοςΟ καρπός δεν είναι διαρρηγνυόμενος
Το περικάρπιο είναι συνήθως αγκαθωτόΤο περικάρπιο είναι λείο - δίχως αγκάθια
Διαφορές στους Σπόρους
DaturaBrugmansia
Οι σπόροι είναι σχετικά μικροί και χωρίς φελλώδη επικάλυψηΟι σπόροι είναι μεγάλοι και στα περισσότερα είδη φέρουν παχιά φελλώδη επικάλυψη
Οι σπόροι συνήθως διαθέτουν, ένα πολύ καλά ανεπτυγμένο ελαιόσωμαΟι σπόροι δεν διαθέτουν ελαιόσωμα

Το Ερωτηματικό

Ο πάντοτε παρατηρητικός αναγνώστης της «Καλλιέργειας», θα πρόσεξε πως στο προηγούμενο κεφάλαιο που αναφέρεται στις ταξινομικές περιπέτειες του γένους, υπάρχει κάπου στην τελευταία παράγραφο ένα ερωτηματικό.

Το ερωτηματικό δικαιολογείται μιας που το ταξινομικό σχήμα που παρατίθεται πιο κάτω και αναγνωρίζει πως 7 συνολικά είδη υπάγονται στο γένος Μπρουγκμάνσια, δεν είναι γενικά παραδεκτό.

Για τον πάντοτε παρατηρητικό αλλά και συστηματικό αναγνώστη της «Καλλιέργειας» το αντίθετο θα ήτανε περίεργο.

Αυτό που ωστόσο δεν αμφισβητείται – τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές – είναι πως πρόκειται για ξεχωριστό βοτανικά γένος.

Ταξινόμηση

Domain: Eukaryota (Επικράτεια: Ευκάρυα)

Kingdom: Plantae (Βασίλειο: Φυτά)

Subkingdom: Viridaeplantae (Υποβασίλειο: Χλωροβιοτά)

Infrakingdom: Streptophyta (Ανθυποβασίλειο: Στρεπτόφυτα)

SuperphylumEmbryophyta (Υπερφύλο: Εμβρυόφυτα)

Phylum: Tracheophyta (Φύλο: Τραχειόφυτα)

Subphylum: Spermatophytina (Υποφύλο: Σπερματοφυτίνα)

Class: Dicotyledonae (Ομοταξία: Δικοτυλήδονα)

Order: Solanales (Τάξη: Σωληνανθή)

Family: Solanaceae (Οικογένεια: Σολανώδη)

Tribe: Datureae (Ομοιογένεια: Δατουρέα)

Genus: Brugmansia Pers. (Γένος: Μπρουγκμάνσια) 

Section (Τομέας): Brugmansia

Species (Είδη):​

Brugmansia aurea Lagerh.

Brugmansia insignis (Barb.Rodr.) Lockwood ex R.E. R.E.Schult.

Brugmansia suaveolens (Willd.) Sweet

Brugmansia versicolor Lagerh.

Section (Τομέας): Sphaerocarpium

Species (Είδη):​

Brugmansia arborea (L.) Sweet

Brugmansia sanguinea (Ruiz & Pav.) D.Don

Brugmansia vulcanicola (A.S.Barclay) R.E.Schult.

Σημ.: Από τα ανωτέρω φαίνεται πως τα  είδη χωρίζονται σε δύο φυσικές, γενετικά απομονωμένες ομάδες, την ομάδα του Τομέα (Section) Brugmansia που συμπεριλαμβάνει τις Μπρουγκμάνσιες Θερμής Εποχής, και την ομάδα του Τομέα Sphaerocarpium που συμπεριλαμβάνει τις Μπρουγκμάνσιες Ψυχρής Εποχής – τις πλέον ανθεκτικές στο ψύχος.

Γένος Μπρουγκμάνσια – Ταξινόμηση & Περιγραφή

Γένος Μπρουγκμάνσια - Φρέσκος Καρπός με Σπόρους της Brugmansia sanguinea
Φρέσκος Καρπός με Σπόρους της Brugmansia sanguinea

Γένος Μπρουγκμάνσια (Brugmansia Pers.) - Οικοπεριβάλλον

Όπως περίπου αναφέρθηκε και στην εισαγωγή τούτου του άρθρου, από τα 7 είδη που αποτελούν το γένος Μπρουγκμάνσια δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα, που να σχηματίζει άγριους φυσικούς πληθυσμούς.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (ICUN), γνωστό και ως «Κόκκινη Λίστα», όλα τα είδη του γένους θεωρούνται εξαφανισθέντα.

Ότι γνωρίζουμε για αυτά, σχετίζεται είτε επειδή καλλιεργούνται από τον άνθρωπο είτε επειδή διαδόθηκαν ξεφεύγοντας από την καλλιέργεια, και συνεπώς η αναφορά στο οικοπεριβάλλον αυτών των ειδών θα πρέπει να ειδωθεί κάτω από αυτό το πρίσμα.

Καταγωγή

Το γένος Μπρουγκμάνσια κατάγεται από τις τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής. Το γενέθλιο λίκνο του καταλαμβάνει μια περιοχή της οποίας το Βόρειο άκρο φτάνει μέχρι την Βενεζουέλα, το Νότιο μέχρι την Βόρεια Χιλή, το Ανατολικό μέχρι την Βραζιλία και τις ακτές του Ατλαντικού, ενώ το Δυτικό καταλαμβάνει την Κορδιλιέρα των Άνδεων, προς την πλευρά του Ειρηνικού.

Φυτά εξαιρετικά ελκυστικά, τα είδη της Μπρουγκμάνσιας καλλιεργούνται πια ως καλλωπιστικά σε όλον τον κόσμο. Το ευχάριστο τούτο γεγονός έδωσε την ευκαιρία στα φυτά του γένους να διαδοθούν αυτοβούλως ως ζιζάνια, αναπτύσσοντας πληθυσμούς σε διάφορες – απομονωμένες ως επί το πλείστον – τροπικές περιοχές του πλανήτη.

Αυτές οι περιοχές βρίσκονται τόσο στην Βόρεια Αμερική και την Αφρική, όσο και στην Αυστραλία και στην Ασία.

Υψόμετρο

Εντός της φυσικής ζώνης ανάπτυξής των, οι Μπρουγμάνσιες έχουν προσαρμοστεί και αναπτύσσονται σε ένα εξαιρετικά μεγάλο υψομετρικό εύρος, που ξεκινά από το επίπεδο σχεδόν της θάλασσας (π.χ. Brugmansia versicolor) και φτάνει μέχρι και τα 3500 m (π.χ. Brugmansia vulcanicola).

Κλίμα

Τα είδη που υπάγονται στο γένος Μπρουγκμάνσια, ως φυτά των τροπικών περιοχών της Νοτίου Αμερικής, ευδοκιμούν εκεί όπου επικρατεί το υγρό κλίμα.

Θερμοκρασία

Ως προς τις ελάχιστες τιμές, η θερμοκρασία των -6,7 °C σηματοδοτεί το κατώτερο όριο αντοχής των ειδών του γένους. Η μέση ετήσια θερμοκρασία για την ανάπτυξή τους κυμαίνεται μεταξύ 15 και 25 °C, η μέση ετήσια ανώτερη των θερμών μηνών τους 30 °C, ενώ η μέση ετήσια κατώτερη των ψυχρότερων μηνών τους 10 °C.

Βροχή

Το ελάχιστο μέσο ετήσιο ύψος βροχής βρίσκεται στα 500 mm ενώ το μέγιστο ετήσιο στα 2500 mm για τα 6 από τα 7 είδη, ενώ το έβδομο, η Brugmansia insignis, ευδοκιμεί σε περιοχές ακόμα περισσότερο υγρές, όπου το μέσο ετήσιο ύψος βροχής κυμαίνεται μεταξύ 2500 και 5000 mm.

Το ανώτερο χρονικά όριο αντοχής για όλα τα είδη Μπρουγκμάνσιας με ύψη βροχόπτωσης <40 mm είναι οι 3 περίπου μήνες.

Έδαφος

Τα είδη που υπάγονται στο γένος Μπρουγκμάνσια δείχνουν μεγάλη προσαρμοστικότητα ως προς τον εδαφικό τύπο που αναπτύσσονται. Εκτός από τα πολύ βαριά αργιλώδη, μεγαλώνουν σε οποιονδήποτε άλλο έδαφος ρηχό ή βαθύ, μέσης ή/και ελαφριάς υφής.

Και ενώ αρέσκονται στην ύπαρξη εδαφικής υγρασίας θέλουν ωστόσο να στραγγίζει καλά η θέση στην οποία μεγαλώνουν, με την εξαίρεση ίσως του είδους Brugmansia suaveolens, το οποίο αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα σε υγρά και ελώδη εδάφη.

Ως προς το pH του εδάφους αυτό είναι όξινο έως ουδέτερο, λαμβάνοντας τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 5,5 και 7.

Γένος Μπρουγκμάνσια – Ταξινόμηση & Περιγραφή

Γένος Μπρουγκμάνσια (Brugmansia Pers.) - Μορφολογία

Τα είδη που περιλαμβάνονται στο γένος Μπρουγκμάνσια είναι αειθαλείς ευμεγέθεις θάμνοι ή μικρής ανάπτυξης δέντρα, που εμφανίζονται πολύκλαδα και συχνά πολύκορμα.

Τα φυτά είναι ως επί το πλείστον χνουδωτά, καλυμμένα με μη-αδενώδεις τρίχες και δίχως αγκάθια, το δε ύψος τους κυμαίνεται μεταξύ 2,4 και 11 m.

Έχουν σχήμα ανάποδου κώνου ή πυραμίδας, και κόμη που είναι συμμετρική, κανονικού περιγράμματος και αδρής υφής.

Γένος Μπρουγκμάνσια – Ταξινόμηση & Περιγραφή

Γένος Μπρουγκμάνσια - Σπόροι Μπρουγκμάνσιας - Credits: Klaber
Σπόροι Μπρουγκμάνσιας - Credits: Klaber

Γένος Μπρουγκμάνσια (Brugmansia Pers.) - Βοτανική Περιγραφή

Φύλλα

Τα φύλλα είναι απλά, ωοειδή, πράσινου χρώματος, και γενικά μεγάλου μεγέθους, με μήκος κυμαινόμενο μεταξύ 7,4 και 30 cm, και πλάτος κυμαινόμενο από 2,7 έως 18 cm.

Το περιθώριο των φύλλων είναι ακέραιο ή αδρά οδοντωτό, ωστόσο ως επί το πλείστον εμφανίζει κυματοειδή περιφέρεια, ενώ ολόκληρο το έλασμα, συχνά καλύπτεται με τρίχες, η δε νεύρωση είναι πτεροειδώς δικτυωτή.

Τα φύλλα διατάσσονται κατ’ εναλλαγήν πάνω στα στελέχη, και συνδέονται με μίσχο κυκλικής διατομής

Άνθη

Τα άνθη είναι μονήρη, ερμαφρόδιτα, ακτινομορφικά, και φέρονται πάνω σε ταξιανθία που φύεται στους κόμβους των φύλλων κοντά στα άκρα των κλάδων.

Συχνά είναι ευχάριστα αρωματικά, με την μεγαλύτερη ένταση του αρώματος να γίνεται αισθητή μετά την δύση του ήλιου. Ως προς το χρώμα, είναι λευκά, κίτρινα, ροζ, πορτοκαλί, πράσινα ή κόκκινα.

Το μέγεθός τους είναι μεγάλο, με το μήκος τους να κυμαίνεται μεταξύ 14 και 50 cm και το πλάτος τους μεταξύ 10 και 35 cm.

Ο κάλυκας των ανθέων έχει σωληνοειδές σχήμα, τα σέπαλα είναι συμφυή 2 έως 5, μοιάζοντας κάποιες φορές με σπάθη, και είτε πέφτουν όλα είτε παραμένουν στον σχηματιζόμενο καρπό.

Η στεφάνη έχει χοανοειδές σχήμα, κάποιες φορές εμφανίζεται διπλή, είναι συμπέταλλη και πτυχωτή 5-λοβη ή 10-λοβη, οι δε λοβοί είναι οξύληκτοι ή απολήγοντες σε αιχμή και συστραμμένοι προς τα έξω.

Οι στήμονες είναι 5, ανά 2 ή 3 ισομήκεις (διδύναμοι), φέρονται πάνω σε νήμα τριχωτό στην βάση, το οποίο εκφύεται από το κάτω μισό του σωληνοειδούς τμήματος της στεφάνης. Οι ανθήρες είναι δίλοβοι και διαρρηγνυόμενοι με επιμήκεις σχισμές.

Η ωοθήκη είναι επιφυής, δίχωρη ή τετράχωρη, με δύο καρπόφυλλα τα οποία τοποθετούνται λοξά ως προς την μέση γραμμή του άνθους.

Επικονίαση

Μεταξύ των πολλών πεδίων που δεν έχουνε ερευνηθεί επαρκώς για τις Μπρουγκμάνσιες είναι και η διαδικασία όπως και η βιολογία της επικονίασης των ειδών του γένους.

Με τα τωρινά δεδομένα θεωρείται πως τα φυτά της Brugmansia spp. επικονιάζονται τόσο από ημερήσιους όσο και από νυχτερινούς επικονιαστές.

Στους πρώτους περιλαμβάνονται οι μέλισσες, στους δεύτερους οι σκόροι (νυχτοπεταλούδες) και οι νυχτερίδες, για τους οποίους πιστεύεται ότι είναι και οι πρωτεύοντες. Τούτο τροπον τινά τεκμηριώνεται και από την ένταση του αρώματος των ανθέων, το οποίο – όπως έχει προαναφερθεί – γίνεται πολύ πιο δυνατό τις νυχτερινές ώρες, προφανώς για την προσέλκυσή των νυκτόβιων επικονιαστών.

Βέβαια υπάρχει και ένα είδος του γένους, η Brugmansia sanguinea, που στερείται ολοκληρωτικά του αρώματος στα άνθη της. Για την επικονίασή της ωστόσο συνδράμουν μακρύραμφα κολίβρια (κολιμπρί).

Καρπός

Ο καρπός είναι σαρκώδης πολύσπερμη κάψα, σφαιρικού ή επιμήκους σχήματος, μη-διαρρυγνυόμενος, με 4 βαλβίδες, και ο οποίος ανοίγει από την κορυφή.

Σπόροι

Οι σπόροι είναι πεπλατυσμένοι, φελλώδεις, με γωνιώδες σχήμα ή όμοιου με το αγγλικό γράμμα D. Το χρώμα τους είναι καφετί έως μαύρο, το δε μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 1,2 cm.

Γένος Μπρουγκμάνσια – Ταξινόμηση & Περιγραφή

Γένος Μπρουγκμάνσια (Brugmansia Pers.) - Τοξικότητα

Παρά τα ιδιαίτερης ομορφιάς άνθη τους, όλα τα είδη που υπάγονται στο γένος Μπρουγκμάνσια έχουνε μια σκοτεινή, επικίνδυνη πλευρά: κάθε φυτικό τμήμα τους είναι εξαιρετικά τοξικό.

Η τοξική δράση των οφείλεται στην παρουσία σημαντικών ποσοτήτων αλκαλοειδών ουσιών όπως είναι η ατροπίνη, η σκοπολαμίνη (υοσκίνη) και η υοσκυαμίνη.

Οι ουσίες αυτές, τα αλκαλοειδή του τροπανίου, εάν εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό ανταγωνίζονται τις δράσεις της ακετυλοχολίνης και των μουσκαρινικών, χολινεργικών υποδοχέων, και επομένως έχουν βαθιά επίδραση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων την λειτουργία της καρδιάς, του στομάχου, των οφθαλμών, καθώς και εκείνη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η κατάποση ή/και η εισπνοή με οποιονδήποτε τρόπο οποιουδήποτε φυτικού μέρους της Μπρουγκμάνσιας έχει ως αποτέλεσμα στην ηπιότερη των εκδοχών την ξηροστομία, την μυϊκή αδυναμία, την διαστολή της κόρης των οφθαλμών και την ναυτία, ενώ στην χειρότερη των περιπτώσεων, τις παραισθήσεις, την παράλυση, και τον θάνατο.

Γένος Μπρουγκμάνσια (Brugmansia Pers.) - Παραπομπές

Τις Παραπομπές του άρθρου με την αισιόδοξη κατάληξη και τον ευοίωνο τίτλο Γένος Μπρουγκμάνσια – Ταξινόμηση & Περιγραφή, παρουσιάζει ο Αιδεσιμότατος Gary Davis με το μεγάλο του τραγούδι Death Don’t Have No Mercy.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο