Ρίζες Γυμνόριζου Δέντρου στον Λάκκο
Ρίζες Γυμνόριζου Δέντρου στον Λάκκο

Φυτεύσεις - 2. Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα

Άραγε ‘Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα;’ – να ένα ερώτημα που μπορεί να θέσει ο ερασιτέχνης κηπουρός που επιθυμεί να φυτεύσει στον κήπο ή στο κτήμα του καρποφόρα ή καλλωπιστικά δέντρα αυτού του τύπου, αλλά δεν γνωρίζει τον τρόπο.

Μα γιαυτό υπάρχει η ‘Καλλιέργεια’.

Που έρχεται μετά το Πρώτο, με το Δεύτερο Μέρος του αφιερώματος στις φυτεύσεις για να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις πάνω και σε αυτό το ερώτημα.

Διά τούτο και καλεί οποιονδήποτε εναπομείναντα γενναίο αναγνώστη που τυχαίνει να γνωρίζει τον ανωτέρω αναφερόμενο κηπουρό, να του συστήσει ανεπιφύλακτα την ανάγνωση του κατατοπιστικότατου άρθρου που ακολουθεί.

Ενός τόσο κατατοπιστικότατου άρθρου, για το οποίο η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ είναι σχεδόν βέβαιη πως εντέλει θα πείσει τον ανωτέρω αναφερόμενο ερασιτέχνη κηπουρό να διαγράψει δια παντός από τις αναζητήσεις του τον παρόντα ιστότοπο.

Όπως – επιπροσθέτως – και να διακόψει κάθε είδους σχέση με τον γενναίο αναγνώστη της ‘Καλλιέργειας’ που έκανε τις απαραίτητες συστάσεις.

Είτε στον οικιακό κήπο είτε στον επαγγελματικό δενδρώνα, η διαδικασία φύτευσης των γυμνόριζων δέντρων είναι σε πολλά σημεία κοινή.

Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα - Χρήση Φυτευτικού Μηχανήματος Δέντρων
Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα - Χρήση Φυτευτικού Μηχανήματος Δέντρων
Τυπωθήτω | Print

Αδυναμία Άμεσης Φύτευσης

Κάποιες φορές συμβαίνει να έχει προμηθευτεί ο ερασιτέχνης κηπουρός τα γυμνόριζα δέντρα, οι λάκκοι φύτευσης να είναι ανοικτοί, μα να μην μπορεί να τα φυτεύσει άμεσα για διάφορους λόγους.

Τι πρέπει να κάνει σε αυτήν την περίπτωση;

Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να φροντίσει για την ασφαλή προσωρινή αποθήκευσή τους.

Και ασφαλής αποθήκευση σημαίνει προστασία του ριζικού συστήματος από την αφυδάτωση – το στέγνωμα – που θα έχει ως συνέπεια την ξήρανση των γυμνόριζων δέντρων.

Ευτυχώς για τον ερασιτέχνη κηπουρό, υπάρχουν και τα μέσα και οι τρόποι για την επαρκή προστασία του ριζικού συστήματος των γυμνόριζων δέντρων.

Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα

Προσωρινή Αποθήκευση Γυμνόριζων Δέντρων
Προσωρινή Αποθήκευση Γυμνόριζων Δέντρων

Πρόληψη του Στεγνώματος των Ριζών

Για την αποφυγή του στεγνώματος των ριζών αξιοποιούνται διάφορα υλικά τα οποία χρησιμεύουν για την ασφαλή μεταφορά των γυμνόριζων δέντρων, την αποτελεσματική αποθήκευσή τους ή και για τα δυό.

Όμως ανεξαρτήτως τρόπου και μέσου, τα γυμνόριζα δέντρα που δεν θα φυτευτούν άμεσα φυλάσσονται σε χώρο σκιερό, απάνεμο και δροσερό.

Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα

Μέσα Προφύλαξης Ριζών Γυμνόριζων Δέντρων

Στα μέσα προφύλαξης – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνονται το άχυρο, η λάσπη, η υδρογέλη καθώς και η ποταμίσια άμμος. Το πως και το τι ακριβώς κάνουν παρατίθεται αμέσως πιο κάτω.

Επικάλυψη με Άχυρο

Το άχυρο χρησιμοποιείται βρεγμένο γύρω από τις ρίζες. Το μειονέκτημα στην χρήση του βρεγμένου αχύρου είναι πως δεν προστατεύει τις λεπτές ρίζες.

Επικάλυψη με Λάσπη

Οι ρίζες καλύπτονται με λάσπη. Για να είναι αποτελεσματικός αυτός ο τρόπος πρέπει να μην αφεθεί η λάσπη να στεγνώσει.

Βύθιση των Ριζών σε Υδρογέλη (Hydrogel) Λεπτών Κρυστάλλων

Αρχικά οι ρίζες εμβαπτίζονται σε διάλυμα υδρογέλης, το οποίο έχει προετοιμαστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, και μετά καλύπτονται με πλαστική σακούλα.

Αυτή η μέθοδος προστατεύει από την αφυδάτωση τα γυμνόριζα δέντρα για 5 έως 7 ημέρες, ενώ είναι και η καλύτερη για την μεταφορά τους σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις.

Διαμόρφωση Ειδικού Χώρου Προσωρινής Φύτευσης

Με την χρήση σανίδων ή τσιμεντόλιθων ή άλλων παρεμφερών υλικών δημιουργείται στον κήπο ένα προσωρινό ‘παρτέρι’ λίγο μεγαλύτερου ύψους από το μήκος των ριζών.

Μέσα σε αυτό τοποθετούνται τα γυμνόριζα δέντρα και καλύπτονται με μίγμα ποταμίσιας άμμου (50%) και κηπαίου χώματος (50%) – κατά προτίμηση με το ίδιο χώμα της θέσης στην οποία πρόκειται να φυτευτούν.

Αυτή η μέθοδος προσφέρεται για μεγάλου χρονικού διαστήματος αποθήκευση.

Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα

Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα - Κάλυψη και Προσωρινή Αποθήκευση με Άχυρο Γυμνόριζων Δέντρων
Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα - Κάλυψη και Προσωρινή Αποθήκευση με Άχυρο Γυμνόριζων Δέντρων

Η Ημέρα της Φύτευσης

Την ημέρα της φύτευσης, περιχαρής ο ερασιτέχνης κηπουρός, παίρνει τα γυμνόριζα δέντρα από τους κάδους με νερό, όπου τα είχε αφήσει για 1 έως 4 ώρες, και τα μεταφέρει στους χώρους φύτευσης. Τα τοποθετεί ξαπλωμένα στο έδαφος φροντίζοντας να βρίσκονται στην σκιά.

Έπειτα παίρνει το πρώτο στα χέρια του και κλαδεύει τις σάπιες, ξερές ή ασθενικές ρίζες του, όπως και τις σπειροειδείς, ενώ από το άνω τμήμα του δέντρου δεν αφαιρεί παρά μόνο τα σπασμένα κλαδιά, τον τυχόντα ανταγωνιστικό της κορυφής βλαστό καθώς και όποιο κλαδί μπλέκεται με κάποιο άλλο. 

Επίσης, ειδικά για τα καρποφόρα, κλαδεύει πάνω από έναν οφθαλμό, σε ύψος 50 έως 60 cm. 

Τώρα το δέντρο είναι έτοιμο για φύτευση.

Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα

Βύθιση των Ριζών σε Νερό Πριν την Φύτευση
Βύθιση των Ριζών σε Νερό Πριν την Φύτευση

Πως Δεν Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα

Πριν γίνει οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με το πως φυτεύονται τα γυμνόριζα δέντρα θα ανοίξει μια μικρή παρένθεση σχετικά με το πώς δεν φυτεύονται.

Ώστε λοιπόν:

 • Το βάθος φύτευσης δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από εκείνο που ήταν όταν είχαν φυτευθεί στο φυτώριο
 • Δεν προστίθεται κανένα αδρανές υλικό, όπως ελαφρόπετρα ή χαλίκια, στον πάτο του λάκκου για την αποστράγγιση αυτού – δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα και επιβαρύνει το κόστος φύτευσης
 • Δεν προστίθεται καθόλου οργανική ουσία (εκτός από τα αμμώδη ή τα βαριά αργιλώδη εδάφη) για να αναμιχθεί με το υπάρχον χώμα, διότι μπορεί να δημιουργήσει αναερόβιες συνθήκες στην περιοχή της ριζόσφαιρας, με αποτέλεσμα την ξήρανση του δέντρου
 • Δεν προστίθεται λίπασμα παρά μόνο εάν είναι ελεγχόμενης αποδέσμευσης και σε μικρές ποσότητες

Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα

Χρήση Φτυαριού για Ορθή Τοποθέτηση του Δέντρου
Χρήση Φτυαριού για Ορθή Τοποθέτηση του Δέντρου

Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα

Μπροστά στον λάκκο, ο ερασιτέχνης κηπουρός είναι έτοιμος πια για να φυτεύσει το πρώτο γυμνόριζο δέντρο, γιαυτό και:

 • Παίρνει μια ποσότητα από το εκσκαφέν χώμα και δημιουργεί έναν κώνο, αφού πρώτα έχει υπολογίσει το ύψος του, ώστε όταν τοποθετηθεί το δέντρο, ο ‘λαιμός’ του (λαιμός ονομάζεται η περιοχή που χωρίζει τον κορμό από τις ρίζες και γίνεται φανερός από την αλλαγή του χρώματος) να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους 
 • Στην κορυφή του κώνου, η οποία πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της τρύπας, τοποθετεί όρθιο το δέντρο
 • Φροντίζοντας να απλώσει τις ρίζες πάνω στην επιφάνεια του κώνου χώματος, συμπληρώνει με ποσότητα χώματος τόση όση χρειάζεται για να παραμείνει το δέντρο όρθιο
 • Έπειτα ποτίζει, ώστε και ο αέρας να φύγει από την περιοχή των ριζών αλλά και για να ‘κάτσει’ το χώμα
 • Μετά το πότισμα, εάν το δέντρο έχει πάει πιο χαμηλά απ’ όσο πρέπει, με επιδέξιες κινήσεις το ανασηκώνει ελαφρώς, ώστε ο ‘λαιμός’ του δέντρου να βρίσκεται και πάλι στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους
 • Ακολούθως συμπληρώνει με χώμα ώστε να γεμίσει τον λάκκο και ξαναποτίζει
 • Αφού στραγγίξει το νερό, προσθέτει στην επιφάνεια του λάκκου μία στρώση πάχους 5 με 10 cm φλοιό πεύκου ή άλλου παρεμφερούς υλικού, φροντίζοντας όμως να μην καλύψει με αυτό την βάση του δέντρου

Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα

Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα - Σχεδιάγραμμα Φύτευσης Γυμνόριζου Δέντρου
Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα - Σχεδιάγραμμα Φύτευσης Γυμνόριζου Δέντρου

Τα Μετά την Φύτευση

Αμέσως μετά, ο ερασιτέχνης κηπουρός μπορεί να χαμογελάσει πλατιά. Το ‘πως φυτεύονται τα γυμνόριζα δέντρα’ αποτελεί για εκείνον πλέον ένα θέμα το οποίο δεν θα τον απασχολήσει ποτέ ξανά.

Εκείνο που θα τον απασχολήσει – και μάλιστα άμεσα – είναι:

 • Να χρησιμοποιήσει πασσάλους στήριξης των δέντρων, εάν η περιοχή είναι ανεμόπληκτη
 • Να ψεκάσει καλά τα δέντρα με Βορδιγάλειο Πολτό

Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του ορθώς φυτεμένου (εδώ) άρθρου με τίτλο Πως Φυτεύονται τα Γυμνόριζα Δέντρα, παρουσιάζει το παλαιό μεν πάντοτε καλό δε συγκρότημα των Blind Faith με το κλασικό τραγούδι τους Can’t Find My Way Home.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Ενότητα

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο