Ροζ Τριανταφυλλιές στον Κήπο
Ροζ Τριανταφυλλιές στον Κήπο

Φύτευση της Τριανταφυλλιάς στον Κήπο & στην Γλάστρα

Τι σχέση μπορεί να έχει η φύτευση της τριανταφυλλιάς στον κήπο και στην γλάστρα με την μαγειρική;

Εκ πρώτης όψεως καμία.

Όμως εξετάζοντας σε βάθος το ζήτημα, η ακαταπόνητη συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ βρήκε μέγα πλήθος ομοιοτήτων, τις οποίες θα φέρει στην επιφάνεια σε ένα ακόμα μελλοντικό αφιέρωμα, με αυτό ακριβώς το θέμα.

Μέχρι τότε ας αρκεστεί ο πάντοτε υπομονετικός, μοναδικός και ανεπανάληπτος αναγνώστης μας στο παρόν άρθρο, που έχει ως μοναδικό του θέμα, την φύτευση της τριανταφυλλιάς στον κήπο & στην γλάστρα.

… Και μιαν ιδέα μαγειρικής.

Προετοιμασία για την φύτευση γυμνόριζων τριανταφυλλιών

Φύτευση της Τριανταφυλλιάς - Γυμνόριζες Τριανταφυλλιές σε Κάδο με Νερό
Φύτευση της Τριανταφυλλιάς - Γυμνόριζες Τριανταφυλλιές σε Κάδο με Νερό
Τυπωθήτω | Print

Περί Μαγειρικής

Εάν τα υλικά κάνουν τον μάγειρα τότε, τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο ισχύει και για την φύτευση των τριανταφυλλιών, όπως και για την επιτυχή δημιουργία ενός μικρού ή μεγάλου τριανταφυλλεώνα.

Βέβαια για να λάβει σάρκα και οστά το όραμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ή η προμήθεια των σωστών φυτών. Πως όμως επιλέγονται οι σωστές τριανταφυλλιές; Αυτό είναι το ζήτημα και αυτό εξετάζεται αμέσως παρακάτω.

Εκείνο που δεν εξετάζεται – προσώρας – είναι το μαγείρεμα των τριανταφυλλιών.

Φύτευση της Τριανταφυλλιάς

Επιλογή των Τριανταφυλλιών

Η επιλογή των τριανταφυλλιών γίνεται μεταξύ άλλων, με κριτήριο τις εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που θα φυτευτούν, την έκθεση, τον τύπο της τριανταφυλλιάς καθώς και την κατάσταση των φυτών

Κατάσταση των Φυτών

Είναι περίπου αυτονόητο, πως ο φιλανθής προσπαθεί να επιλέξει υγιή φυτά. Ποιά φυτά τριανταφυλλιάς όμως φαίνονται και ενδεχωμένως είναι και υγιή;

 • Είναι εκείνα των οποίων τα βλαστικά μέρη και οι ιστοί εξωτερικά δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις
 • Όσες τριανταφυλλιές δεν φέρουν σημάδια προσβολών από μύκητες και άλλα παθογόνα
 • Είναι τα φυτά που δεν είναι αφυδατωμένα και δεν έχουν τον φλοιό σκισμένο ή συρρικνωμένο

Ο φιλανθής πρέπει ακόμα να έχει υπόψιν του πως τις περισσότερες φορές τα φυτώρια και τα κέντρα κήπου, προσφέρουν τις γυμνόριζες τριανταφυλλιές επικαλυμμένεςμε κερί. Αυτή είναι μια εξαιρετική τεχνική για να μην αφυδατώνονται οι ιστοί των τριανταφυλλιών και ως εκ τούτου δεν αποτελεί πρόβλημα.

Βέβαια δεν αποτελεί πρόβλημα για όσο διάστημα οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Μόλις όμως οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν, η επικάλυψη με κερί μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο πραγματικά πρόβλημα, οπότε συστήνεται στον φιλανθή, εκείνη την περίοδο να μην τις επιλέγει.

Και μιας που έγινε αναφορά στις θερμοκρασίες ας ειπωθεί εδώ και τούτο: συνιστάται ακόμα στον φιλανθή να μην επιλέγει γυμνόριζες τριανταφυλλιές, στις οποίες έχει ξεκινήσει η νέα βλάστηση. Τις περισσότερες φορές, η φύτευση τέτοιων τριανταφυλλιών θα αποτύχει.

Τύπος της Τριανταφυλλιάς

Είναι γνωστό πως οι τριανταφυλλιές κατηγοριοποιούνται και προσφέρονται σε διάφορους τύπους. Άλλες είναι μικρής ανάπτυξης, άλλες θαμνώδεις, κάποιες άλλες λίγο έως πολύ αναρριχώμενες και κάποιες άλλες δενδρώδεις. Στην βάση αυτών των διαφοροποιήσεων, συστήνεται στον φιλανθή και στον ερασιτέχνη καλλιεργητή, να προμηθεύεται εκείνον μόνο τον τύπο των τριανταφυλλιών, που ανταποκρίνεται στις λειτουργικές απαιτήσεις του χώρου φύτευσης.

Με άλλα λόγια, θα ήταν ίσως υπερβολικό να επιλεγεί μια πραγματικά νάνα ποικιλία του τύπου Micro Miniature Roses, όπως για παράδειγμα η ‘Pieces of Eight’ για να σκεπάσει μία πέργκολα, όπως θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρωτικά άστοχο να φυτευθεί μια τριανταφυλλιά εδαφοκάλυψης μέσα σε έναν χλοοτάπητα.

Εδαφοκλιματικές Συνθήκες και Έκθεση

Μόλο που υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στα είδη της τριανταφυλλιάς και τις απαιτήσεις τους ως προς το έδαφος, το κλίμα και την έκθεση, υπάρχουν και εδώ διαφοροποιήσεις. Μάλιστα θα μπορούσε να ειπωθεί πως υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ακόμα και μεταξύ των ποικιλιών ενός και του αυτού είδους.

Η γνώση τόσο του μικροκλίματος της περιοχής φύτευσης και των εδαφικών συνθηκών, όσο και των ειδών και ποικιλιών τριανταφυλλιάς που ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτές, είναι απαραίτητη για την ορθή επιλογή των φυτών.

Ακόμα, ο φιλανθής θα πρέπει να έχει υπόψιν του και το πως συμπεριφέρεται μια τριανταφυλλιά που επιθυμεί να φυτεύσει σε σχέση με την έκθεση. Μόλο που γενικά οι τριανταφυλλιές χρειάζονται αρκετές ώρες απευθείας έκθεσης στον ήλιο για να αναπτυχθούν σωστά και να παρουσιάσουν ικανοποιητική ανθοφορία, υπάρχουν και τριανταφυλλιές σκιόφιλες.

Εάν λοιπόν η θέση φύτευσης είναι σκιερή δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα για τον φιλανθή, να επιλέξει μιαν τέτοια τριανταφυλλιά, όπως για παράδειγμα την ‘Rosy Purple’, η οποία ανήκει στις τριανταφυλλιές Hybrid Musk και παρουσιάζει επαναλαμβανόμενη αρωματική και με ροζ λουλούδια ανθοφορία.

Φύτευση της Τριανταφυλλιάς

Η Νάνα Ποικιλία Τριανταφυλλιάς ‘Pieces of Eight’
Η Νάνα Ποικιλία Τριανταφυλλιάς ‘Pieces of Eight’

Περί Εδάφους & Εδαφικών Μειγμάτων

Πριν την φύτευση της τριανταφυλλιάς στον κήπο και στην γλάστρα, δεν θα ήταν ολωσδιόλου άχρηστο για τον φιλανθή και ερασιτέχνη καλλιεργητή να γνωρίζει τις απαιτήσεις του φυτού και ως προς τις εδαφικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή του.

Έδαφος

Κατάλληλο έδαφος για την φύτευση της τριανταφυλλιάς είναι το αμμοαργιλώδες, το οποίο είναι γόνιμο, περιέχει άφθονη οργανική ουσία και ακόμα στραγγίζει εξαιρετικά.

Εδαφικό pH

Οι τριανταφυλλιές παρουσιάζουν γενικά αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα ως προς το εδαφικό pH. Και αν και αντέχουν ένα μεγάλο εύρος τιμών το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 4,5 και 8, αναπτύσσονται ικανοποιητικά σε pH 5,5 με 7, αλλά ευδοκιμούν στα ελαφρώς όξινης αντίδρασης εδάφη με τιμές που κυμαίνονται από 6 έως 6,5.

Βέβαια, όσο περισσότερο η αντίδραση του εδάφους πλησιάζει τις ακραίες τιμές, τόσο περισσότερο εμφανίζονται προβλήματα διαθεσιμότητας των θρεπτικών στοιχείων και ιδιαίτερα των ιχνοστοιχείων.

Υδροφόρος Ορίζοντας

Η τριανταφυλλιά δεν αντέχει στην παρουσία υδροφόρου ορίζοντα, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Ο υδροφόρος ορίζοντας θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 1,5 m από την εδαφική επιφάνεια, διαφορετικά η καλλιέργεια του φυτού θα καταστεί προβληματική και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και την πλήρη καταστροφή του.

Αβίαστο Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα, πως όσο μεγαλύτερη απόκλιση υπάρχει ανάμεσα στην πραγματική κατάσταση του εδάφους και στις απαιτήσεις της τριανταφυλλιάς τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι και η προσπάθεια για την βελτίωσή του με την χρήση των κατάλληλων υλικών και τεχνικών, αλλά και με την αναπόφευκτη φυσικά οικονομική επιβάρυνση του φιλανθούς.

Από την άλλη, για τις τριανταφυλλιές που θα φυτευτούν σε γλάστρα, ζαρντινιέρα ή οποιουδήποτε άλλου τύπου φυτοδοχείο, τα πράγματα, από μιαν άποψη δείχνουν να είναι και είναι απείρως ευκολότερα: η εκλογή των κατάλληλων υλικών και η επιλογή της βέλτιστης τεχνικής μπορούν να δημιουργήσουν ένα εδαφικό υπόστρωμα που θα καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις του φυτού.

Φύτευση της Τριανταφυλλιάς

Φύτευση της Τριανταφυλλιάς - Φρεσκοφυτεμένη Τριανταφυλλιά Τσαγιού
Φύτευση της Τριανταφυλλιάς - Φρεσκοφυτεμένη Τριανταφυλλιά Τσαγιού

Προετοιμασία Εδάφους & Εδαφικών Μειγμάτων

Η καλλιέργεια ή οι καλλιεργητικές εργασίες που, περιέργως, συνηθίζεται να προηγούνται της φύτευσης οποιουδήποτε φυτού στο έδαφος του κήπου, ισχύουν και για την τριανταφυλλιά. Και ασφαλώς αντίστοιχη προετοιμασία γίνεται και για την παρασκευή του κατάλληλου εδαφικού μίγματος το οποίο θα φιλοξενήσει το φυτό στην γλάστρα.

Σε σχέση με τις εδαφικές προετοιμασίες, αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την προοριζόμενη προς φύτευση της τριανταφυλλιάς έκταση. Έτσι διαφορετική τεχνική και μέσα επιλέγονται για τις μεγάλης έκτασης φυτεύσεις τριανταφυλλιών και διαφορετική για τις μικρής έκτασης φυτεύσεις, όπως θα φανεί αμέσως παρακάτω.

Στον Κήπο πριν την Φύτευση Μεγάλης Έκτασης με Τριανταφυλλιές

Ο φιλανθής και ο ερασιτέχνης καλλιεργητής που σκοπεύει να δημιουργήσει έναν μεγάλης έκτασης τριανταφυλλεώνα θα πρέπει να το σκεφτεί δυό φορές: μία φορά για το εάν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα και μια δεύτερη στην περίπτωση που δεν τα διαθέτει, εάν αξίζει να αναλάβει την δαπάνη για την προμήθειά τους

Πορεία Καλλιεργητικών Εργασιών

Εφόσον η απάντηση στα ανωτέρω αγωνιώδη ερωτήματα είναι καταφατική, τότε άφοβα μπορεί να προχωρήσει, κάνοντας τα εξής:

 • Αρχικά ένα καλό βαθύ όργωμα μέχρι τα 60 cm, με ενσωμάτωση 3 έως 4 τόννων ανά στρέμμα απολυμασμένης κοπριάς ή κομπόστ
 • Έπειτα από 10 με 15 ημέρες, πέρασμα με καλλιεργητή ή πραγματοποίηση κανονικού βάθους άροσης μέχρι τα 40 cm, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση 100 kg ανά στρέμμα φωσφοροκαλιούχου λιπάσματος
 • Τέλος, μετά από 10 με 15 ημέρες θα φρεζάρει, θα ισοπεδώσει την επιφάνεια, θα σημαδεύσει τις θέσεις φύτευσης και θα πραγματοποιήσει την διάνοιξη των λάκκων

Αποστάσεις Φύτευσης & Διαστάσεις Λάκκων

Βέβαια, για να ανοίξει τους λάκκους ο φιλανθής ή ο ερασιτέχνης καλλιεργητής, θα πρέπει να γνωρίζει τις συνιστώμενες αποστάσεις για την φύτευση της τριανταφυλλιάς καθώς και τις συνιστώμενες διαστάσεις των λάκκων.

 • Γενικά μιλώντας, θα μπορούσε να ειπωθεί στον φιλόπονο φιλανθή και ερασιτέχνη καλλιεργητή πως οι αποστάσεις για την φύτευση της τριανταφυλλιάς εξαρτώνται από την φόρμα, τον τύπο και την ποικιλία αυτής
 • Και πάλι γενικά μιλώντας, θα μπορούσε να ειπωθεί προς τον φιλόπονο φιλανθή και ερασιτέχνη καλλιεργητή, πως οι αποστάσεις φύτευσης των τριανταφυλλιών κυμαίνονται από 0,30 m για τις Πολύανθες και τις Μινιατούρες και φτάνουν μέχρι τα 3 m για τις Αναρριχώμενες τριανταφυλλιές
 • Ακόμα πιο γενικά μιλώντας, θα μπορούσε να ειπωθεί τόσο στον φιλόπονο φιλανθή και ερασιτέχνη καλλιεργητή όσο και στον πάντοτε υπομονετικό και γεμάτο κατανόηση αναγνώστη της ‘Καλλιέργειας’, πως η συντακτική ομάδα αυτού του λαοφιλούς ιστοτόπου, δεσμεύεται για ένα ειδικό αφιέρωμα σχετικά με τις αποστάσεις φύτευσης του κάθε τύπου τριανταφυλλιάς – μα οσονούπω

Ως προς τις διαστάσεις των λάκκων ωστόσο, η συντακτική ομάς μπορεί να αναφερθεί εδώ και τώρα: οι λάκκοι θα πρέπει να έχουν διάμετρο δύο φορές αυτής των ριζών και βάθος ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό του ριζικού συστήματος.

Επίσης είναι χρήσιμο για την διευκόλυνση και καθοδήγηση των ριζών του φυτού, ο πάτος του λάκκου φύτευσης να έχει πλάτος κατά 1/3 μικρότερο από αυτό της επιφάνειας.

Αντιθέτως, η τοποθέτηση σε αυτόν οποιουδήποτε αδρανούς υλικού για λόγους στράγγισης καλό είναι να αποφεύγεται, διότι δεν έχει την παραμικρή αξία.

Αποστραγγιστικό Δίκτυο

Στην περίπτωση που ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ψηλά, ή η προς φύτευση έκταση νεροκρατεί, τότε είναι απαραίτητη η δημιουργία αυλακιών αποστράγγισης ή και ολόκληρου αποστραγγιστικού δικτύου.

Εάν βέβαια ο φιλανθής δεν επιθυμεί να μπλέξει σε μιαν τέτοια ενδιαφέρουσα περιπέτεια, υπάρχει εναλλακτική λύση: δημιουργεί παρτέρια ύψους 30 έως 50 cm από την επιφάνεια του εδάφους και φυτεύει εκεί τις τριανταφυλλιές.

Στον Κήπο πριν την Φύτευση Μικρής Έκτασης με Τριανταφυλλιές

Για μικρής έκτασης φυτεύσεις τριανταφυλλιάς, οι εργασίες απλοποιούνται σημαντικά και ο φιλανθής μπορεί θαρρετά να προχωρήσει. Πως;

 • Ανοίγοντας καταρχήν τους λάκκους των οποίων το βάθος και η διάμετρος θα πρέπει να είναι δύο φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες διαστάσεις των ριζών
 • Ύστερα από 10 έως 15 ημέρες θα επανέλθει και θα συμπληρώσει το 1/3 του κάθε λάκκου με εδαφικό μείγμα αποτελούμενο κατά 50% από το υπάρχον χώμα, 40% από κομπόστ ουδέτερου pH και 10% από τύρφη, στο οποίο μίγμα έχουν προστεθεί 150 g φωσφοροκαλιούχου λιπάσματος και 100 g θειάφι
 • Αμέσως μετά θα σκεπάσει τους λάκκους με το παραπάνω  αναφερόμενο εδαφικό μείγμα – αλλά πλέον χωρίς το λίπασμα και το θειάφι
 • Τέλος, μετά από άλλες 10 με 15 ημέρες θα πραγματοποιήσει την οριστική διάνοιξη των λάκκων και με τέτοιον τρόπο ώστε το βάθος τους να είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό του ριζικού συστήματος των φυτών και η διάμετρος δύο φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των ριζών

Στην Γλάστρα

Η φύτευση της τριανταφυλλιάς στην γλάστρα, παρέχει την δυνατότητα στον φιλανθή να δημιουργήσει ή να προμηθευτεί το κατάλληλο εδαφικό υπόστρωμα, για την απρόσκοπτη ανάπτυξη του φυτού.

Εάν επιλέξει να το δημιουργήσει, η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ είναι πρόθυμη να μοιραστεί μαζί του την παρακάτω συνταγή:

 • Άριστης ποιότητας συσκευασμένο χώμα η κοκκινόχωμα 50%
 • Κομπόστ ουδέτερου pH 10%
 • Τύρφη ξανθιά 10%
 • Ποταμίσια άμμος ή ελαφρόπετρα ή ζεόλιθος ή περλίτης 30%

Όμως η επιτυχής φύτευση της τριανταφυλλιάς στην γλάστρα, πέρα από το κατάλληλο εδαφικό μίγμα, απαιτεί και γλάστρα. Ποιό είναι το κατάλληλο μέγεθος; Κατά πάσα πιθανότητα, είναι αυτό που δεν ξεπερνά το διπλάσιο του μεγέθους του ριζικού συστήματος του φυτού – είτε η τριανταφυλλιά είναι γυμνόριζη, είτε με μπάλλα χώματος ή γλαστρωμένη.

Φύτευση της Τριανταφυλλιάς

Φύτευση της Τριανταφυλλιάς - Πότισμα Φρεσκοφυτεμένης Τριανταφυλλιάς
Φύτευση της Τριανταφυλλιάς - Πότισμα Φρεσκοφυτεμένης Τριανταφυλλιάς

Η Φύτευση της Γυμνόριζης Τριανταφυλλιάς στον Κήπο

Έχοντας τελειώσει με όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες ο φιλανθής, είναι πανέτοιμος πλέον για να κάνει το μεγάλο άλμα, που δεν είναι άλλο παρά η φύτευση της τριανταφυλλιάς στον κήπο. Και πράγματι ξεκινά με την γυμνόριζη, την οποία είχε αφήσει για δώδεκα περίπου ώρες σε λεκάνη με νερό.

 • Ρίχνει στον λάκκο ποσότητα από το εδαφικό μείγμα τόση ώστε να δημιουργήσει έναν κώνο
 • Εξετάζει προσεκτικά την τριανταφυλλιά και αφαιρεί οποιαδήποτε σπασμένη ή σάπια ρίζα
 • Το ίδο πράτει και με τους βλαστούς, αφαιρώντας συνάμα και όλους όσοι έχουν πάχος μικρότερο του 1 cm
 • Ανοίγει και, αν χρειαστεί, ‘ξεμπλέκει’ με μεγάλη προσοχή το ριζικό σύστημα του φυτού
 • Ρίχνει επάνω στις ρίζες σκεύασμα μυκόρριζας
 • Τοποθετεί την τριανταφυλλιά πάνω στον κώνο του εδαφικού μείγματος με τις ρίζες απλωμένες
 • Φροντίζει ώστε ο ‘λαιμός’ του φυτού να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους ή εάν φυτεύει σε ιδιαίτερα ψυχρές περιοχές, 2 έως 5 cmχαμηλότερα, έχοντας όμως πάντοτε υπόψιν πως στην περίπτωση που η τριανταφυλλιά είναι εμβολιασμένη, εάν η ελάχιστη θερμοκρασία συνήθως είναι ανώτερη των -6 0C τότε το εμβόλιο πρέπει να βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ στην αντίθετη περίπτωση πρέπει να καλύπτεται
 • Πατά το χώμα ελαφρά, κυρίως στην περιφέρεια του λάκκου, ώστε να απομακρυνθεί ο αέρας
 • Ποτίζει με άφθονο νερό – και εάν καπνίζει ανάβει ένα τσιγάρο ή, στην αντίθετη περίπτωση, απλώς περιμένει μέχρι να στραγγίξει το νερό
 • Αφού στραγγίξει το νερό, συμπληρώνει με το εδαφικό μείγμα ώστε να γεμίσει τον λάκκο
 • Ποτίζει ξανά με άφθονο νερό
 • Εντέλει κλαδεύει το 1/3 κάθε βλαστού και έπειτα, εάν καπνίζει ανάβει ακόμα ένα τσιγάρο ή, στην αντίθετη περίπτωση, απλώς περιμένει την επερχόμενη οργιώδη ανθοφορία της τριανταφυλλιάς

Φύτευση της Τριανταφυλλιάς

Η Φύτευση της Τριανταφυλλιάς Γλάστρας ή Μπάλας Χώματος στον Κήπο

Έχοντας τελειώσει με όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες ο φιλανθής (μήπως το έχουμε ξαναγράψει;), είναι πανέτοιμος πλέον για να κάνει το μεγάλο άλμα (μπα, σίγουρα θα το θυμόμασταν), που δεν είναι άλλο παρά η φύτευση της γλαστρωμένης ή με μπάλα χώματος τριανταφυλλιάς στον κήπο. Η διαδικασία είναι η ίδια και για τους δύο τύπους τριανταφυλλιών και ο φιλανθής ξεκινά με την τριανταφυλλιά γλάστρας.

 • Βγάζει την τριανταφυλλιά, την οποία την προηγούμενη ημέρα είχε ποτίσει καλά, από την γλάστρα του φυτωρίου
 • Χαλαρώνει με προσοχή το χώμα στο κάτω μισό του ριζικού συστήματος
 • ‘Ξετυλίγει’ με αβρότητα τυχόν κουλουριασμένες ρίζες και αφαιρεί τυχόν σάπιες
 • Τοποθετεί την τριανταφυλλιά στον λάκκο, στον οποίον προηγουμένως είχε προσθέσει ελάχιστο εδαφικό μείγμα
 • Φροντίζει να βρίσκεται το φυτό στο κέντρο του λάκκου και το άνω τμήμα της μπάλλας χώματος στο ίδιο επίπεδο με εκείνο της επιφάνειας του εδάφους ή εφόσον η τριανταφυλλια είναι εμβολιασμένη πράτει όπως ελέχθη ανωτέρω
 • Γεμίζει με το εδαφικό μείγμα τα πλαϊνά του λάκκου και πατά ελαφρά το χώμα
 • Διασπείρει την μισή συνιστώμενη δόση σκευάσματος μυκόρριζας και ποτίζει καλά, αποφεύγοντας να βρέξει το φύλλωμα και τα τυχόν άνθη
 • Εάν καπνίζει ανάβει τσιγάρο ή, στην αντίθετη περίπτωση, απλώς περιμένει μέχρι να στραγγίξει το νερό
 • Αφού στραγγίξει το νερό, συμπληρώνει με το εδαφικό μείγμα ώστε να γεμίσει τον λάκκο και επιπροσθέτως ρίχνει και την υπόλοιπη συνιστώμενη δόση του σκευάσματος μυκόρριζας
 • Ποτίζει ξανά με άφθονο νερό
 • Αμέσως μετά απλώνει μια στρώση οργανικού υλικού, όπως ο φλοιός του πεύκου, πάχους 7 έως 10 cm στην περιοχή φύτευσης, αλλά αφήνοντας ελεύθερη μια ζώνη 5 περίπου cm γύρω από το φυτό
 • Σύμπασα η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ χειροκροτεί

Φύτευση της Τριανταφυλλιάς

Εμβολιασμένη Τριανταφυλλιά σε Γλάστρα
Εμβολιασμένη Τριανταφυλλιά σε Γλάστρα

Η Φύτευση της Τριανταφυλλιάς στην Γλάστρα

Για την φύτευση της τριανταφυλλιάς στην γλάστρα ο φιλανθής χρησιμοποιεί το εδαφικό μίγμα που παρασκεύασε. Ωστόσο προσθέτει σε αυτό 50 gr λιπάσματος ελεγχώμενης αποδέσμευσης του τύπου 10-10-10 ή 8-8-8 καθώς και 10 gr θειάφι.

Ομογενοποιεί το μίγμα, όμως πριν ξεκινήσει την φύτευση μεταχειρίζεται τον κάθε τύπο τριανταφυλλιάς όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Αφαιρεί δηλαδή, για τις μεν γυμνόριζες τριανταφυλλιές τυχόν σπασμένους βλαστούς ή βλαστούς μικρότερους του 1 cm καθώς και τυχόν σάπιες ρίζες, ενώ για αυτές που είναι με μπάλα χώματος ή τις γλαστρωμένες, φροντίζει επιπροσθέτως να χαλαρώσει ελαφρώς το χώμα.

Αμέσως μετά ξεκινά να φυτεύει ως εξής:

 • Τοποθετεί στον πάτο της γλάστρας – που φυσικά έχει τρύπες – μια στρώση πάχους 2 έως 3 cm με ελαφρόπετρα ή χαλίκι
 • Κατόπιν ρίχνει ποσότητα χώματος τόση ώστε να κάτσει η τριανταφυλλιά με τέτοιον τρόπο που ή ανω επιφάνεια του χώματος ή του λαιμού για τις γυμνόριζες να βρίσκεται 3 με 4 cm χαμηλότερα από τα χείλη του φυτοδοχείου
 • Έπειτα γεμίζει την γλάστρα με το εδαφικό μείγμα, ρίχνει την μισή συνιστώμενη ποσότητα μυκόρριζας και ποτίζει με άφθονο νερό
 • Ακολούθως, εάν είναι καπνιστής ανάβει τσιγάρο και περιμένει να στραγγίξει το νερό, ενώ εάν δεν είναι καπνιστής απλώς περιμένει
 • Εφόσον έχει κάτσει το χώμα συμπληρώνει με το εδαφικό μίγμα, ρίχνει και την υπόλοιπη ποσότητα μυκόρριζας και ξαναποτίζει
 • Αφού έχει στραγγίξει το νερό, απλώνει στην επιφάνεια μία στρώση οργανικού υλικού, όπως φλοιό πεύκο, πάχους 2 έως 3 cm
 • Εάν καπνίζει σβήνει το τσιγάρο και καμαρώνει, εάν δεν καπνίζει απλώς καμαρώνει για το αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα

Φύτευση της Τριανταφυλλιάς

Κήπος με Ανθισμένες Τριανταφυλλιές
Κήπος με Ανθισμένες Τριανταφυλλιές

Παραπομπές

Τις Παραπομπές ενός ακόμα ευσύνοπτου άρθρου της ‘Καλλιέργειας’, όπως αυτό για την Φύτευση της Τριανταφυλλιάς στον Κήπο & στην Γλάστρα, παρουσιάζoυν οι παλαίμαχοι φιλόζωοι The Stooges, με το τραγούδι τους I Wanna Be Your Dog

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο