ΦΥΤΑ & ΓΕΩΡΓΙΑ - Καλλιέργεια Μαρουλιών

Καλλιεργώντας τα

Φυτά

Ποιές Είναι οι Σύγχρονες Μέθοδοι Καλλιέργειας στην Γεωργία;

Σε αυτήν την ενότητα του ιστοτόπου καλύπτονται όλες οι σύγρονες μέθοδοι παραγωγής των καλλιεργούμενων φυτών και οι οποίες αναφέρονται σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας ξεκινώντας από τον σπόρο ή το μόσχευμα και φτάνοντας μέχρι την συγκομιδή και τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς των προϊόντων της γεωργικής πράξης. Ακόμα, δεν παραλείπεται η παράθεση των αποτελεσματικότερων τρόπων φύτευσης, ανάπτυξης και φυτοπροστασίας που αφορούν τόσο την οργανική όσο και την συμβατική γεωργία. Δεν παραλείπεται προσέτι και η αναφορά στην ευεργετική επίδραση της μουσικής, αν όχι στα ίδια τα φυτά τουλάχιστον σε εκείνους τους επίμονους και πείσμονες παραγωγούς, που μέσα στο ευμετάβλητο, ρευστό και αντίξοο πολλές φορές περιβάλλον της αγροτικής δράσης φέρνουν στο πιάτο των αστών τα – πολλές φορές – εκλεκτότερα των γεωργικών προϊόντων. “Δω στα λιανοχορταρούδια” από τον Χρόνη Αηδονίδη.

play_circle_filled
pause_circle_filled
Χρόνης Αηδονίδης - Δω στα Λιανοχορταρούδια
volume_down
volume_up
volume_off

ΦΥΤΑ & ΓΕΩΡΓΙΑ

Σε αυτήν την υποενότητα του ιστοτόπου περιγράφονται οι σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές επαγγελματικής καλλιέργειας και πολλαπλασιασμού των περισσοτέρων φυτικών ειδών που έχουνε μεγάλη σημασία για την γεωργία. Πιο συγκεκριμένα δίνονται πληροφορίες και οδηγίες καλλιέργειας για τα κυριότερα λαχανοκομικά είδη, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φυτά μεγάλης καλλιέργειας, φυτά παραγωγής βιομάζας και ξυλείας, οπωροφόρα δέντρα και θάμνους καθώς και για τα καλλωπιστικά φυτά, εκείνα που παράγονται για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς δρεπτών ανθέων, της κηποτεχνίας και της αρχιτεκτονικής τοπίου.

ΦΥΤΑ & ΓΕΩΡΓΙΑ

Σε αυτήν την υποενότητα του ιστοτόπου παρουσιάζονται οι κυριότεροι ζωικοί εχθροί των γεωργικών καλλιεργειών, που δεν είναι άλλοι από τα έντομα, τα ακάρεα, τους νηματώδεις, τους κοχλίες και τους λείμακες. Εξετάζονται γενικότερα οι ομάδες στις οποίες ανήκουν ενώ ειδικότερα, για κάθε έναν ξεχωριστά δίνεται η περιγραφή της μορφολογίας του, της βιολογίας του αλλά και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αναπτύσσεται, ενηλικιώνεται και συμπληρώνει τις γενεές του. Επίσης παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για τις ζημιές που προκαλεί ή προκαλούν τόσο στα παραγωγικά όσο και γενικότερα, στα φυτά των αστικών, γεωργικών και φυσικών τοπίων.

ΦΥΤΑ & ΓΕΩΡΓΙΑ

Στην ενότητα Ασθένειες, παρουσιάζονται οι παθογόνοι οργανισμοί αλλά και οι φυσικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μικρής ή μεγάλης σημασίας ασθένειες στα φυτά, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνουν τον επαγγελματία ή ερασιτέχνη καλλιεργητή, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής των γεωργικών προϊόντων. Παράλληλα εξετάζονται τρόποι προληπτικής αντιμετώπισης των ασθενειών και προτείνονται μέσα και μέθοδοι για την καταπολέμησή τους.

ΦΥΤΑ & ΓΕΩΡΓΙΑ

Κάθε καλλιέργεια και καλλιεργούμενο φυτό χρειάζεται Φυτοπροστασία απέναντι σε εχθρούς και ασθένειες, οι οποίες ζημιώνουν το φυτικό κεφάλαιο και μειώνουν την παραγωγή. Σε αυτήν την ενότητα του ιστοτόπου, παρουσιάζονται οι σύγχρονες μέθοδοι, τεχνικές και τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, που στοχεύουν ακριβώς στην προστασία της φυτικής παραγωγής, αλλά παράλληλα σημειώνονται και οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή και χρήση τους.

ΦΥΤΑ & ΓΕΩΡΓΙΑ

Στην ενότητα Έδαφος & Υποστρώματα εξετάζονται και παρουσιάζονται υλικά και μέθοδοι για την βελτίωση των εδαφών των καλλιεργούμενων φυτών καθώς και υποστρώματα για τα γλαστρικά φυτά όπως και για τις υπό κάλυψη καλλιέργειες.

Γυναίκα στο περιβόλι με μαρούλια

Φρέσκα Άρθρα Κατηγορίας

Ώριμα Ρόδια σε Επαγγελματική Φυτεία

Κλιματικές & Εδαφικές Απαιτήσεις της Ροδιάς

Μια νέα σειρά αφιερωμένη στην επαγγελματική καλλιέργεια της Ροδιάς ξεκινά με το άρθρο που φέρει τον τίτλο ‘Κλιματικές & Εδαφικές Απαιτήσεις της Ροδιάς’. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται όλες οι κλιματικές και εδαφικές παράμετροι που παίζουν καθοριστικό ρόλο για την εγκατάσταση, ανάπτυξη και παραγωγικότητα ενός Ροδεώνα.

>>
Chlorpyrifos Molecule, One of the Organophosphate Pesticides

Τα Οργανοφωσφορικά Γεωργικά Φάρμακα

Τα Οργανοφωσφορικά γεωργικά φάρμακα έχουν ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής για την προστασία της φυτικής παραγωγής. Είναι κυρίως εντομοκτόνα και ακαρεοκτόνα φυτοφάρμακα, τα οποία συνθέτουν δραστικές ουσίες, με ορισμένες εξ αυτών να συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον τοξικών που έχει εφεύρει ο άνθρωπος.

>>
Horticultural Use of Zeolite as in a Salad Crop

Η Γεωργική Χρήση του Ζεολίθου & των Προϊόντων του

Η γεωργική χρήση του Ζεολίθου και των ζεολιθικών προϊόντων δείχνει να απασχολεί περισσότερο όλο και περισσότερους – επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες καλλιεργητές. Και όλα δείχνουν πως καλώς πράττουν, μιας και ο κατάλληλος για γεωργική χρήση Ζεόλιθος παρουσιάζει αρκετά ελκυστικά χαρακτηριστικά.

>>
Δικτύωση Καρπού Προσβεβλημένου από το Ωίδιο της Μηλιάς

Ωίδιο της Μηλιάς (Podosphaera leucotricha)

Το Ωίδιο της Μηλιάς, που οφείλεται στον ασκομύκητα Podosphaera leucotricha, αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό εχθρό του δέντρου και της καλλιέργειας. Όμως παρά το όνομα, δεν πρόκειται μόνο για μια από τις σοβαρότερες ασθένειες της Μηλιάς.

>>
Φύτευση του Λάχανου - Καλοσχηματισμένη Κεφαλή

Κεφαλωτό Λάχανο – Η Φύτευση του Λάχανου

Η φύτευση του Λάχανου Brassica oleracea var. capitata είναι ένας ακόμα κρίκος στην μακρά και βαριά αλυσίδα άρθρων με την οποία φιλοδοξεί η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ να δέσει γερά τους ελάχιστους εναπομείναντες αναγνώστες της σειράς.

>>
Σπορά του Λάχανου - Εξαιρετικά καλοσχηματισμένη κεφαλή Λάχανου

Κεφαλωτό Λάχανο – Η Σπορά του Λάχανου

Η σπορά του Λάχανου Brassica oleracea var. capitata – οι μέθοδοι και οι τεχνικές σποράς του – είναι το θέμα του άρθρου που ακολουθεί, το οποίο περιλαμβάνεται στην αξιοθρήνητη σειρά άρθρων που είναι αφιερωμένη στην καλλιέργεια αυτού του τόσο δημοφιλούς φυλλώδους Λαχανικού.

>>

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on digg
Share on stumbleupon
Close Menu
Skip to content