
Αρχική | Home » ΦΥΤΑ & ΚΗΠΟΣ » Φροντίδα της Ποϊνσέτιας & Αναλυτική Περιγραφή της Μεθόδου Επανάνθησής της
Η φροντίδα του Αλεξανδρινού και η επανάνθησή του δεν είναι δύσκολη υπόθεση, στον βαθμό που ο φιλανθής γνωρίζει ορισμένα πράγματα σχετικά με το φυτό και τις ανάγκες του.
Αλλά εάν δεν γνωρίζει, η ανάρτηση του σημερινού άρθρου έχει ως στόχο την συντήρηση της άγνοιάς του ή/και το αξεδιάλυτο μπέρδεμά του ως προς την φύση και τις απαιτήσεις του φυτού.
Ολόκληρη η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ εργάστηκε με μεγάλο ζήλο για να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο έργο.
Το κατά πόσο είναι επιτυχής ή όχι η προσπάθεια, ας το κρίνει ο (μοναδικός εναπομείνων) αναγνώστης.
Ένας από τους τρόπους αγενούς πολλαπλασιασμού του Αλεξανδρινού και εξασφάλισης πανομοιότυπων με το μητρικό φυτών είναι με τα μοσχεύματα.
Φροντίδα του Αλεξανδρινού και Επανάνθηση
Το Αλεξανδρινό έχει ποικίλα ονόματα: ένα επιστημονικό, το Euphorbia pulcherrima, ένα λόγιο, το Ευφορβία η κομψοτάτη, καθώς και πάμπολλα αγοραία και δημώδη, μεταξύ των οποίων και τα Ποϊνσέτια, Ποϊντσέτια και Χριστολούλουδο.
Το Αλεξανδρινό, όταν δεν προέρχεται από το κέντρο κήπου της περιοχής μας, είναι ένας πολυετής φυλλοβόλος θάμνος των τροπικών περιοχών του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής.
Λόγω καταγωγής και συνήθειας, του αρέσει η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, οι συχνές και πολλές φορές ραγδαίες βροχοπτώσεις, το άπλετο αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως και φυσικά η ζέστη.
Το φυτό παράγει ερμαφρόδιτα άνθη αλλά δεν είναι αυτά που του προσδίδουν καλλωπιστική αξία. Καλλωπιστική αξία έχουν τα μεταμορφωμένα φύλλα του που προστατεύουν τα άνθη και που ονομάζονται ‘παράφυλλα ή βράκτια φύλλα’.
Φροντίδα του Αλεξανδρινού και Επανάνθηση
Έχοντας προμηθευτεί ο φιλανθής ένα ή περισσότερα Αλεξανδρινά, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του, μαζί με τις ανωτέρω παρατεθείσες καταγωγικές συνήθειες του φυτού, ορισμένους ακόμα παράγοντες οι οποίοι επιδρούν στην προσαρμογή και εμφάνιση των Αλεξανδρινών στον νέο τους περιβάλλον.
Οι σημαντικότεροι από αυτούς αφορούν:
Φροντίδα του Αλεξανδρινού και Επανάνθηση
Ο χώρος στον οποίον θα τοποθετηθούν οι γλάστρες με τα Αλεξανδρινά πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και ανάγκες των φυτών – και όχι το αντίθετο – στον βαθμό που ζητούμενο είναι η αξιοποίηση των και μετά την εορταστική περίοδο. Για αυτό:
Φροντίδα του Αλεξανδρινού και Επανάνθηση
Όπως για το ψήσιμο της Γαλοπούλας η θερμοκρασία παίζει έναν αποφασιστικό ρόλο, το ίδιο κατ΄αναλογίαν συμβαίνει και με το Αλεξανδρινό. Η θερμοκρασία του χώρου στον οποίον θα τοποθετηθούν οι γλάστρες του αποτελεί έναν από τους θεμελιακούς παράγοντες για την διατήρηση ζωηρού και ελκυστικού χρωματισμού των βράκτιων φύλλων καθώς και για την ομαλή προσαρμογή των φυτών στο νέο περιβάλλον. Τα Αλεξανδρινά θα ανταποκριθούν θετικά στις κατάλληλες θερμοκρασίες, που ωστόσο αξιζει να σημειωθεί εδώ, πως το εύρος τους είναι σχετικά μικρό. Έτσι, ως προς την θερμοκρασία (για τα Αλεξανδρινά και όχι για την Γαλοπούλα):
Οποιαδήποτε απόκλιση από τις παραπάνω υψηλότερες και χαμηλότερες θερμοκρασιακά τιμές θα έχει ως αντίκτυπο την συντόμευση ή/και απώλεια του ωραίου χρώματος των φύλλων.
Το Αλεξανδρινό χρειάζεται τακτικό πότισμα και με τον ορθό τρόπο. Το τι σημαίνει αυτό στην πράξη θα φανεί από τα αμέσως παρακάτω:
Ένα επιπλέον στοιχείο, το οποίο σχετίζεται τόσο με το ορθό ή λανθασμένο πότισμα του φυτού όσο όμως και με τις θερμοκρασίες, είναι πως το Αλεξανδρινό είναι ευαίσθητο στις σηψιρριζίες. Ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξή τους είναι η παρατεταμένη έκθεση του φυτού σε θερμοκρασίες κάτω των 15 °C, σε συνδυασμό με άκαιρο και υπερβολικό πότισμα αλλά συνάμα και με την κακή αποστράγγιση του εδαφικού μείγματος.
Ένα ακόμα στοιχείο είναι η αφηρημάδα. Εάν ένα φυτό μείνει απότιστο και ο φιλανθής το προλάβει πριν ξεραθεί, θα δει πως έχει ρίξει όλα τα φύλλα του. Για να επανέρθει θα χρειαστεί δύο ποτίσματα, ένα άμεσο και ένα μετά την παρέλευση 5 έως 10 λεπτών από το πρώτο.
Φροντίδα του Αλεξανδρινού και Επανάνθηση
Το Αλεξανδρινό, έχοντας αφήσει πίσω του την γαστριμαργική εμπειρία της Γαλοπούλας, θα ολοκληρώσει τον ετήσιο κύκλο του εισερχόμενο στην ληθαργική περίοδο. Η είσοδος πραγματοποιείται σε διαδοχικές φάσεις, οι οποίες ξεκινούν από την ωρίμανση των ανθέων και ολοκληρώνονται με την πτώση των φύλλων. Ο φιλανθής θα πρέπει:
Φροντίδα του Αλεξανδρινού και Επανάνθηση
Με την έναρξη της βλαστικής περιόδου, την άνοιξη, μπορεί να μεταφυτευθεί το φυτό σε μεγαλύτερη γλάστρα. Έχοντας υπόψιν πως το Αλεξανδρινό ευδοκιμεί σε pH 5,5 έως 6,5, πραγματοποιείται η παρασκευή του εδαφικού μείγματος το οποίο αποτελείται από:
Αμέσως μετά την μεταφύτευση, το φυτό κλαδεύεται στα 12 με 15 cm και τοποθετείται σε θέση φωτεινή με θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ 21 και 23 °C.
Αφού παρέλθει ο κίνδυνος των παγετών και η ελάχιστη νυχτερινή θερμοκρασία σταθεροποιηθεί πάνω από τους 10 °C, το φυτό μπορεί να μεταφερθεί σε ημισκιερή εξωτερική θέση.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να κρατηθούν το φυτό ή τα φυτά μακρυά από τις Γαλοπούλες.
Φροντίδα του Αλεξανδρινού και Επανάνθηση
Η Λίπανση του Αλεξανδρινού ξεκινά με την έναρξη της βλάστησης και σταματά κατά τα μέσα Δεκεμβρίου. Γίνεται χρήση ενός υγρού λιπάσματος που περιέχει τα βασικά στοιχεία σε αναλογία 1: 1: 1 (π.χ 20-20-20) και με συχνότητα μια φορά κάθε 15 ημέρες.
Το κλάδεμα, εκτός του βασικού για το οποίο έγινε αναφορά παραπάνω, σχετίζεται με το ποιά μορφή του Αλεξανδρινού επιθυμεί ο φιλανθής. Εάν θέλει κοντό και εξαιρετικά συμπαγές στην εμφάνιση φυτό, κλαδεύει το Αλεξανδρινό 1 cm πιο πάνω από το δεύτερο φύλλο της νέας βλάστησης.
Εάν θέλει υψηλό φυτό είτε δεν κλαδεύει καθόλου είτε κλαδεύει μια φορά στο επιθυμητό ύψος – αλλά πάντως όχι αργότερα από τις αρχές με μέσα του Αυγούστου.
Για την επανάνθιση του Αλεξανδρινού την περίοδο των Χριστουγέννων οι χειρισμοί από το φθινόπωρο και μετά περιλαμβάνουν:
Η τοποθέτηση του Αλεξανδρινού γίνεται σε χώρο φωτεινό, στον οποίον η θερμοκρασία αρχικά κυμαίνεται μεταξύ 18 και 23 °C. Κατά την περίοδο παραμονής του φυτού στο σκοτάδι η νυκτερινή θερμοκρασία θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 16 °C, ενώ η ημερήσια μεταξύ 21 και 23 °C.
Την 16η του Δεκέμβρη και ώρα 10 το πρωί γίνονται τα αποκαλυπτήρια του επανανθισμένου Αλεξανδρινού, με κάθε επισημότητα.
Τις Παραπομπές του εξόχως διαφωτιστικού άρθρου με τον τίτλο Φροντίδα του Αλεξανδρινού και Επανάνθηση παρουσιάζει ο Ορφέας Περίδης με το τραγούδι του που έχει ως τίτλο Τα Τραγούδια Μου Τα Αμερικάνικα.
Κοινοποίηση
Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.
Σ υμβουλές αλλά και προτροπές, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις είναι, σε γενικές γραμμές, ευπρόσδεκτες. Το εάν θα γίνουν και αποδεκτές είναι, σε γενικές γραμμές, μιά άλλη ιστορία.
Η επιθυμία του περιηγητή του ιστοτόπου για ενίσχυση των άμισθων συντελεστών του είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Παρέχοντάς του το κουμπί της δωρεάς, τον βοηθούμε να το ασκήσει.