Η φαρμακευτική χρήση της συκιάς (Ficus carica) ήταν και είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών . Σύμφωνα με αυτήν, όλα τα φυτικά μέρη του δέντρου συμβάλλουν, με διάφορες μορφές, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά φυτά ή/και φυτικές τροφές, στην καταπολέμηση ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών.
Η εθνοβοτανική έχει καταγράψει ένα σημαντικό μέρος της προφορικής αλλά και γραπτής παράδοσης για την φαρμακευτική χρήση της συκιάς.
Στην Περσοαραβική λαϊκή ιατρική (δηλαδή την Unani, που κατά λέξη σημαίνει ‘Ελληνική’, διότι στηρίχτηκε στα συγγράμματα του Ιπποκράτη και του Γαληνού), η οποία ασκείται σε ένα μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου, αναφέρονται ποικίλες συνταγές για την θεραπευτικές δυνατότητες του δέντρου. Αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δεν λείπουν οι αναφορές για την φαρμακευτική χρήση της συκιάς.
Σκοπός αυτού του άρθρου, είναι να αναδείξει αυτήν την φαρμακογνωστική κληρονομιά σχετικά με την θεραπευτική αξιοποίηση όλων των φυτικών μερών του δέντρου της συκιάς στην φυσική εκδοχή τους.
Στην παραδοσιακή ιατρική όλα τα φυτικά μέρη της συκιάς αξιοποιούνται με πολλούς τρόπους.
Τα σύκα, φρέσκα ή αποξηραμένα, θεωρούνται εξαίρετα τονωτικά και χρησιμοποιούνται ως αντιφλεγμονώδη, αποχρεμπτικά, ήπια καθαρτικά, και διουρητικά καθώς επίσης και για την θεραπεία των παθήσεων του ήπατος και του σπλήνα. Επίσης χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των αιμορραγιών, όπως και ως αντιπυρετικά, αφροδισιακά, αλλά και ως δυναμωτικά για τα μαλλιά.
Οι ρίζες χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της λεύκης και των λειχήνων.
Το κόμμι αξιοποιείται ως αποχρεμπτικό, διουρητικό, ανθελμινθικό και κατά της αναιμίας ενώ τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του διαβήτη, ο δε φλοιός κατά της στοματίτιδας.
Αφέψημα με αποξηραμένα σύκα και αποφλοιωμένο αμύγδαλο (Abruzzo, Italy).
Αφέψημα το οποίο παρασκευάζεται με 0,5 L νερό, 5 αποξηραμένα σύκα, 4 φύλλα δάφνης (Laurus nobilis) και ένα αποφλοιωμένο μήλο (Abruzzo, Italy).
Το κόμμι καταπραΰνει το τσίμπημα των μελισσών απλά τρίβοντας το στο δέρμα (Buner, Pakistan).
20 ml χυμού φύλλων συκιάς αναμειγνύονται με ένα φλιτζάνι κατσικίσιου γάλακτος νωρίς το πρωί μία φορά την ημέρα για 3 ημέρες (Andhra Pradesh, India).
Ένα αποξηραμένο σύκο αφήνεται στο νερό όλη την νύχτα. Το πρωί καταναλώνεται. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται για 15 ημέρες (Maharashtra, India).
Ο γαλακτώδης χυμός εφαρμόζεται εξωτερικά (Alasehir,Izmir, Istanbul – Turkey & Jodhpur – India)
Σύκα και κόμμι (Nablus, Palestine) ή κόμμι από κλαδιά (Gilgit, Pakistan).
Αφέψημα το οποίο παρασκευάζεται με αποξηραμένα σύκα, φύλλα δάφνης (Laurus nobilis) και φλούδα λεμονιού (Abruzzo, Italy).
Συστήνεται η κατανάλωση αποξηραμένων σύκων (Bangladesh).
Σκόνη αποξηραμένων φρούτων και ζάχαρης που λαμβάνεται από το στόμα με νερό, δύο φορές την ημέρα (Northern Pakistan).
Αφέψημα φρέσκων σύκων (Northern and central Oman) ή αφέψημα φρέσκων σύκων με μέλι που λαμβάνεται από το στόμα (Abruzzo, Italy).
Χυμός νωπών σύκων που λαμβάνεται από το στόμα (Jodhpur, India).
Χυμός φύλλων ανακατεμένος με μέλι (Nepal).
Έγχυμα τρυφερών φύλλων που λαμβάνεται από το στόμα (Eucador).
Αφέψημα φύλλων, το οποίο χρησιμοποιείται εξωτερικά κρύο (Catalca, Turkey).
Το μουσικό σύνολο Ακρίτας στο κομμάτι με τον τίτλο ‘Τραγούδι’.
Κοινοποίηση
Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.
Συμβουλές αλλά και προτροπές, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις είναι, σε γενικές γραμμές, ευπρόσδεκτες. Το εάν θα γίνουν και αποδεκτές είναι, σε γενικές γραμμές, μιά άλλη ιστορία.
Η επιθυμία του περιηγητή του ιστοτόπου για ενίσχυση των άμισθων συντελεστών του είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Παρέχοντάς του το κουμπί της δωρεάς, τον βοηθούμε να το ασκήσει.