Φαρμακευτική Χρήση της Συκιάς - Σύκα Ποικιλίας Χρώματος Ιώδους
Σύκα Ποικιλίας Ιώδους Χρώματος

Ficus carica - Εθνοβοτανική και Φαρμακευτική Χρήση της Συκιάς, 1ο Μέρος

Η φαρμακευτική χρήση της συκιάς στην σύγχρονη αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική, είναι το βασικό θέμα αυτής της σειράς των άρθρων. Η οποία σειρά εκκινεί – πέρα από το αυτονόητο βοτανικό ενδιαφέρον για το ίδιο το δέντρο – από μια παροιμία που σε διάφορες εκδοχές της συναντάται σε πολλούς λαούς. Πάνω-κάτω, αυτή η παροιμία λέει ‘η τροφή σου φάρμακό σου και το φάρμακο η τροφή σου’.

Η διατροφική αξία του καρπού της συκιάς – τα νωπά ή αποξηραμένα σύκα – έχει αναγνωρισθεί εδώ και χιλιετίες, από όλους τους λαούς των παραμεσόγειων χωρών και της Μέσης Ανατολής, που και για αυτό την καλλιέργησαν. Αλλά αυτοί οι λαοί δεν χρησιμοποίησαν την συκιά μόνο για διατροφικούς λόγους. Την χρησιμοποίησαν επίσης και για θεραπευτικούς. Έτσι, τόσο ο καρπός όσο και τα φύλλα, ο φλοιός, ο γαλακτώδης χυμός και οι ρίζες της συκιάς κατέλαβαν μιαν αξιοπρόσεχτη θέση σε διάφορα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής και θεραπείας, τα οποία κατέγραψε και συνεχίζει να καταγράφει η εθνοβοτανική.

Τις τελευταίες ωστόσο δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα αναζητώντας νέα φάρμακα τα οποία θα είναι αποτελεσματικά εναντίων διαφόρων ασθενειών αλλά ταυτόχρονα θα επιφέρουν ελάχιστες ή μηδενικές παρενέργειες στον ασθενή, έστρεψε με νέα ορμή το ερευνητικό της ενδιαφέρον στο λίκνο της φαρμακευτικής, που δεν είναι άλλο από το βασίλειο των φυτών.

Η συκιά δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Ficus carica – Εθνοβοτανική και Φαρμακευτική Χρήση της Συκιάς, 1ο Μέρος

Φαρμακευτική Χρήση της Συκιάς - Χαρακτηριστικά Φύλλα Συκιάς
Χαρακτηριστικά Φύλλα Συκιάς

Η Σύγχρονη Φαρμακευτική Χρήση της Συκιάς

Το γένος Ficus περιλαμβάνει πάνω από 800 είδη των τροπικών και υποτροπικών περιοχών του πλανήτη.

Πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά μεγάλης διατροφικής και οικονομικής αξίας. Η συκιά (Ficus carica L.) είναι ένα τέτοιο είδος.

Για την διατροφική αξία και την καλλιέργεια της συκιάς θα γίνει αναφορά σε επόμενα αφιερώματα.

Εδώ θα επιχειρηθεί η παρουσίαση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του δέντρου, αρχικά από την πλευρά που αναφέρεται στην σύγχρονη φαρμακευτική χρήση της συκιάς.

Ficus carica – Εθνοβοτανική και Φαρμακευτική Χρήση της Συκιάς, 1ο Μέρος

Φαρμακευτική Χρήση της Συκιάς - Δέντρο Συκιάς
Δέντρο Συκιάς
Φαρμακευτική Χρήση της Συκιάς - Τμήμα Κορμού Συκιάς
Τμήμα Κορμού Συκιάς
Φαρμακευτική Χρήση της Συκιάς - Κόκκινα Σύκα Κοντά στην Ωρίμανση
Κόκκινα Σύκα Κοντά στην Ωρίμανση

Βιοενεργά Συστατικά της Συκιάς και η Δράση των

  1. Αντιοξειδωτική Δράση

Ο καρπός της συκιάς – τα σύκα – περιέχει σημαντικές ποσότητες από  φαινόλες. Η δράση των φαινολών στον ανθρώπινο οργανισμό σχετίζεται με την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει, πως οι ποικιλίες συκιάς που περιέχουν υψηλά επίπεδα  φλαβονοειδών, ανθοκυανινών αλλά και κουμαρίνης παρουσιάζουν και την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Υψηλότερα μάλιστα επίπεδα πολυφαινολών συστατικών εμφανίζουν οι σκούρου χρώματος ποικιλίες σύκων.

  1. Αντικαρκινική Δράση

Το αιθανολικό εκχύλισμα καρπών συκιάς έδειξε κυτταροτοξική δραστικότητα κατά της κυτταρικής σειράς του καρκίνου του μαστού (MCF7) με τη χρήση ανάλυσης MTT.

  1. Ηπατοπροστατευτική Δράση

Εκχύλισμα μεθανόλη από τα φύλλα της συκιάς (Ficus carica L.) αξιολογήθηκε για ηπατοπροστατευτική δράση σε προκαλούμενη τύπου CCI4 ζημιά του ήπατος σε αρουραίους. Η από του στόματος χορήγηση  500 mg / kg του εκχυλίσματος επέφερε ένα σημαντικό προστατευτικό αποτέλεσμα.

  1. Υπογλυκαιμική Δράση

Η χορήγηση εκχυλίσματος φύλλων συκιάς σε αρουραίους προκάλεσε σημαντικό υπογλυκαιμικό αποτέλεσμα. Η έρευνα έδειξε ότι το υδατικό εκχύλισμα της συκιάς (Ficus carica) έχει προφανή υπογλυκαιμική δράση.

  1. Αντιβακτηριακή και Αντιμυκητιασική Δράση

Εκχύλισμα μεθανόλης από τα φύλλα της συκιάς (Ficus carica L.) έδειξε ισχυρή βακτηριοκτόνο δράση ενάντια στα στοματικά βακτηρίδια.

Επιπροσθέτως έχει αποδειχθεί πως ο συνδυασμός του εκχυλίσματος με τα αντιβιοτικά αμπικιλλίνη ή γενταμικίνη λειτουργεί συνεργιστικά, αυξάνοντας τα αντιβακτηριακά αποτελέσματα.

Τα εκχυλίσματα μεθανόλης και αιθανόλης από τα φύλλα της συκιάς καταπολεμούν αποτελεσματικά τα Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus sp., Enterobacter sp., Klebsiella pneumoniaS. typhi και S. paratyphi.

6. Αντιπυρετική Δράση

Το εκχύλισμα αιθανόλης από τα φύλλα της συκιάς (Ficus carica L.), σε δόσεις των 100, 200 και 300 mg / kg, έδειξε, ανάλογα με την δόση σημαντική μείωση της κανονικής θερμοκρασίας του σώματος. Το αποτέλεσμα διήρκεσε πέντε ώρες περισσότερο σε σύγκριση με αυτό του πρότυπου αντιπυρετικού παράγοντα, της παρακεταμόλης (150 mg/kg b.wt.,p.o.)

  1. Αντισπασμωδική Δράση

Υδατικό εκχύλισμα αιθανόλης από αποξηραμένα σύκα χορηγήθηκε σε κουνέλια για να διερευνηθεί η αντισπασμωδική επίδραση. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

Φαρμακευτική Χρήση της Συκιάς - Κλαδιά Συκιάς με Κόκκινα Σύκα
Κλαδιά Συκιάς με Κόκκινα Σύκα
Φαρμακευτική Χρήση της Συκιάς - Κλαδιά Συκιάς με Ώριμα και Άγουρα Σύκα
Κλαδιά Συκιάς με Ώριμα και Άγουρα Σύκα
Φαρμακευτική Χρήση της Συκιάς - Άγουρα Σύκα
Άγουρα Σύκα

Ficus carica – Εθνοβοτανική και Φαρμακευτική Χρήση της Συκιάς, 1ο Μέρος

Παραπομπές

  1. Jefferson Airplane

Το μουσικό σύνολο Jefferson Airplane διευκρινίζει με το White Rabbit πως στην τελευταία έρευνα για την φαρμακευτική χρήση της συκιάς, τα κουνέλια που χρησιμοποιήθηκαν ήτανε λευκού χρώματος.

[printfriendly]

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο