Ένας Κόσμος Ανάποδα - Εντουάρντο Γκαλεάνο

Ένας Κόσμος Ανάποδα - Φωτογραφικό Πορτρέτο του Εντουάρντο Γκαλεάνο
Φωτογραφικό Πορτρέτο του Εντουάρντο Γκαλεάνο

Το βιβλίο Ένας Κόσμος Ανάποδα του Εντουάρντο Γκαλεάνο εκδόθηκε στην Ισπανική γλώσσα το 1998 από τον εκδοτικό οίκο Siglo XXI. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως διασκεδαστικό βιβλίο, το οποίο αφηγείται με ξεκαρδιστικές λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίον κυβερνήσεις και υπερεθνικές εταιρίες έχουν στήσει έναν κόσμο ανάποδα χρησιμοποιώντας κάθε απάνθρωπο και ανήθικο μέσο.

Ο Ουρουγουανός Εντουάρντο Γκαλεάνο (Μοντεβίδεο, 3 Σεπτεμβρίου 1940 – 13 Απριλίου 2015) υπήρξε ακτιβιστής, δημοσιογράφος, λογοτέχνης και σημαντικός συγγραφέας. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής (1971), η Μνήμη της φωτιάς (1986) και οι Καθρέφτες.

Από το βιβλίο του Ένας Κόσμος Ανάποδα παρατίθεται το απόσπασμα Πράσινο, Πόσο σε Αγαπώ.

Ένας Κόσμος Ανάποδα - Πράσινο, Πόσο σε Αγαπώ

Οι πιο επιτυχημένες εταιρίες της γης έχουν θυγατρικές τόσο στην κόλαση όσο και στον παράδεισο. Όσο περισσότερο πουλάνε οι πρώτες, τόσο καλύτερα πάνε οι δεύτερες. Οπότε ο Διάβολος πληρώνει και ο Θεός δίνει άφεση αμαρτιών.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Διεθνούς Τράπεζας, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι οικολογικές βιομηχανίες θα διακινούν περισσότερα χρήματα από τις χημικές˙ ήδη μάλιστα έχουν αρχίσει να αποφέρουν βουνά από κέρδη. Η σωτηρία του περιβάλλοντος αποτελεί για τις εταιρίες που το καταστρέφουν την πιο λαμπρή εμπορική τους επένδυση.

Στο τελευταίο βιβλίο του, The Corporate planet, ο Τζόσουα Καρλάινερ δίνει τρία διαφωτιστικά παραδείγματα με μεγάλη διδακτική αξία:

τέσσερις από τις πιο ρυπογόνες για τον αέρα του πλανήτη μας εταιρίες ανήκουν στον όμιλο General Electric, που είναι επίσης ο μεγαλύτερος αμερικανικός κατασκευαστής μηχανημάτων για τον έλεγχο της μόλυνσης της ατμόσφαιρας·

Η χημική εταιρία DuPont, μια από τις εταιρίες με τα πιο επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ανέπτυξε έναν προσοδοφόρο τομέα υπηρεσιών, εξειδικευμένων στην αποτέφρωση και την ταφή επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων˙

και μια άλλη πολυεθνική, η Westinghouse, που κερδίζει το ψωμί της πουλώντας πυρηνικά όπλα, πουλάει επίσης πανάκριβους εξοπλισμούς για τον καθαρισμό των δικών της ραδιενεργών αποβλήτων.

Μετάφραση: Γεωργία Ζακοπούλου

Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο Αφηγείται

Προσπαθώ να δημιουργήσω μια σύνθεση όλων των διαφορετικών τρόπων έκφρασης της ζωής και της πραγματικότητας.
Eduardo Galeano
Συγγραφέας
Ένας Κόσμος Ανάποδα - Φωτογραφικό Πορτρέτο του Εντουάρντο Γκαλεάνο
Αναπαραγωγή Βίντεο

Η μαγνητοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Lensic της πόλης Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου 2000

Τυπωθήτω | Print

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΕΝΟΤΗΤΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο