Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση - Ειδική Αγωγή και Γεωργία
Ειδική Αγωγή και Γεωργία

Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση - 1ο Μέρος

Συνέντευξη με τον καθηγητή Ειδικής Αγωγής Γιώργο Ναούμη

Η Ειδική Αγωγή είναι εκείνο το κομμάτι της σχολικής εκπαίδευσης που έχει προσαρμοστεί αφενός για να καλύψει μαθησιακά τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες αλλά και αφετέρου για να τα εντάξει με τους καλύτερους δυνατούς όρους στο στενό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον – οικογένεια, σχολείο, κλπ.

Ο Ειδικός Παιδαγωγός είναι αυτός ο οποίος καλείται να υλοποιήσει τους παραπάνω σκοπούς, βάζοντας στόχους που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ικανότητες των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.

Είναι κάτι περισσότερο από αυτονόητο, πως ο Ειδικός Παιδαγωγός πρέπει να διαθέτει ειδικά προσόντα, τα οποία υπερβαίνουν αυτά του τυπικού δάσκαλου ή από μιαν άλλη οπτική γωνία, συναντούν την ουσιώδη πλευρά του διδάσκειν.

Περιεχόμενα

Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση - Ο δάσκαλος Γιώργος Ναούμης
Ο Γιώργος Ναούμης Πιλοφόρος

Η Φιλία & η Άγνοια

Πως μπορείς να παρουσιάσεις ένα θέμα το οποίο ολότελα αγνοείς; Ακόμα χειρότερα: πως μπορείς να παρουσιάσεις το σημαντικό έργο ενός φίλου χωρίς πρόδηλα η παρουσίαση αυτού του έργου να καταστεί μονομερές δοξαστικό και εγκώμιον;

Η απάντηση είναι μάλλον απλή και συνοψίζεται σε μία λέξη: αντικειμενικά.

Αντικειμενικά λοιπόν θα πούμε, πως το νησί της Μυτιλήνης έβγαλε δύο μεγάλους άνδρες: τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και τον φίλο μας τον Γιώργο τον Ναούμη.

Και εάν ο ποιητής Ελύτης θεράπευσε με το έργο του την τέχνη της ποίησης, ο φίλος μας ο Γιώργος ο Ναούμης θεράπευσε και εξακολουθεί να θεραπεύει, την άγνωστη στους περισσότερους από εμάς τέχνη που ακούει στο όνομα Ειδική Αγωγή.

Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση - Η Ιχθυόσκαλα της Καλλονής στην Μυτιλήνη
Η Ιχθυόσκαλα της Καλλονής στην Μυτιλήνη

Εν Αρχή

Φίλε Γιώργο, γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Και αυτό το γεγονός ναι μεν μου δίνει το δικαίωμα να σε λέω Μανώλη ή Θανάση αλλά ταυτόχρονα μου επιτρέπει να καταθέσω εδώ, πως είμαι βέβαιος πως θα πείς πολύ λιγότερα από αυτά που έχεις κάνει, για αυτά που έχεις κάνει, ιδιαίτερα στην Ειδική Αγωγή. Αλλά ας ξεκινήσουμε από το τέλος. Γιατί έγινες τεχνολόγος γεωπόνος;

Όπως ξέρεις κατάγομαι από αγροτική περιοχή. Η Μυτιλήνη, πέρα από τουριστικός προορισμός ως νησί του Αιγαίου είχε και εξακολουθεί να έχει αξιόλογη, για το μέγεθος και τις συνθήκες, αγροτική παραγωγή. Αλιεύματα και γεωργικά προϊόντα – οι περίφημες σαρδέλες Καλλονής, οι ελαιώνες και το Μυτηλινιό λάδι – εγγράφονται κάπου εκεί κοντά στην γέννηση, στο συλλογικό ασυνείδητο κάθε Μυτιληνιού.

Σε σχέση με εμένα όμως πρέπει να σου πω ότι τότε, απ’ όσο θυμάμαι, δεν ήταν ιδιαίτερη επιδίωξή μου να ασχοληθώ επιστημονικά με την γεωργία. Απλά ‘’έπρεπε’’ να περάσω σε κάποια σχολή και μία από τις επιλογές ήταν και αυτή. Και αφού πέρασα, σιγά-σιγά το “μικρόβιο” της Γεωπονίας εξαπλώθηκε και κατέλαβε όλο τον οργανισμό μου.

Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση - Ελαιώνας στην Μυτιλήνη
Ελαιώνας στην Μυτιλήνη

Η Στροφή στην Ειδική Αγωγή

Και με την Ειδική Αγωγή πως καταπιάστηκες;

Μία από τις επαγγελματικές δυνατότητες που μου προσφέρονταν μετά από την αποφοίτηση ήτανε και η εκπαίδευση. Και επειδή, για άγνωστους μέχρι σήμερα σε εμένα λόγους, η ίδια η εκπαιδευτική πράξη με ενδιέφερε, έγινα καθηγητής. Διορίστηκα σε τεχνικό επαγγελματικό λύκειο με αντικείμενο διδασκαλίας την γεωργία. Κάποια στιγμή, μέσα στο αέναο κυνήγι της γνώσης, παρακολούθησα ένα επιμορφωτικό σεμινάριο που αφορούσε την Ειδική Αγωγή.

Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή το κίνητρο δεν ήτανε και τόσο υψηλό. Η ολοκλήρωση της παρακολούθησης του σεμιναρίου θα μου έδινε την δυνατότητα, όπως και έγινε, να παίρνω ευκολότερα αποσπάσεις από τη Χίο που ήταν η οργανική μου θέση, στην Αθήνα, όπου και βρισκόταν η οικογένειά μου. Έλα όμως που σιγά-σιγά και πάλι, ερχόμενος σε επαφή με αυτά τα παιδιά και βλέποντας τις δυνατότητές τους, άλλο ένα μικρόβιο φώλιασε μέσα μου, αυτό της Ειδικής Αγωγής.

Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση - Ο Γιώργος Ναούμης στο Μάζεμα Ελιάς
Το Μάζεμα της Ελιάς & το Χαμόγελο

Η Ειδική Αγωγή και το Εκκρεμές

Τι σημαίνει να ζεις και να εργάζεσαι με παιδιά ή εφήβους ειδικών αναγκών ή και ικανοτήτων;

Σημαίνει με απλά λόγια, να ζεις έντονα. Σημαίνει να βρίσκεσαι πάμπολες φορές στην κατάσταση του εκκρεμούς, όπου πλήθος αντιφατικά συναισθήματα, χαράς – λύπης, επιτυχίας – αποτυχίας, να ξεδιπλώνονται σε όλο τους το πλάτος. Με άλλα λόγια, σημαίνει να ζεις και να βιώνεις ακραίες καταστάσεις, ψυχοφθόρες και ζωοποιές ταυτόχρονα, οι οποίες σε φέρνουν πιο κοντά στην πραγματική και ουσιώδη πλευρά της ανθρώπινης κατάστασης.

Όμως το να καταφέρεις να ανεβάσεις ένα-δυο σκαλοπάτια γνωστικά ή συναισθηματικά ένα παιδί σου δίνει στο τέλος απίστευτη χαρά και πληρότητα. Νομίζω πως σε αυτό το γεγονός εδράζεται, και ας μην σε παραξενέψει η έκφραση, η ερωτική συμπεριφορά πολλών συναδέλφων μα και η δική μου, στο να πλαισιώσουμε και στο μέτρο του δυνατού να αναβαθμίσουμε τις δομές αυτού του πράγματος που ονομάζεται Ειδική Αγωγή.

Το Σχολείο Ειδικής Αγωγής στο Αιγάλεω
Το Σχολείο Ειδικής Αγωγής στο Αιγάλεω

Ειδική Αγωγή & Η Αλληλεπίδραση της Διδακτικής Διαδικασίας

Εσύ διδάσκεις και αυτά τα παιδιά μαθαίνουν. Αυτά τα παιδιά διδάσκουν ώστε και συ να μαθαίνεις;

Ασφαλώς ισχύει κατεξοχήν το δεύτερο. Μαθαίνεις να μαθαίνεις. Και μαθαίνεις πώς να τα μαθαίνεις. Και αυτό συμβαίνει γιατί το κάθε παιδί με τις ιδιαιτερότητές του αποτελεί, όπως όλοι μας ένα ξεχωριστό ανθρώπινο ον. Συνεπώς και ο τρόπος διδακτικής παρέμβασης / προσέγγισης είναι διαφορετικός και οφείλεις να τον ανακαλύψεις. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές με απόλυτη ισχύ. Οφείλεις να ‘σαι δημιουργικός και εφευρετικός. Οφείλεις κάθε φορά να ανακαλύπτεις μια ιδιαίτερη μέθοδο και να βρίσκεις ένα καινούργιο διδακτικό μονοπάτι. Και μέσα από αυτήν την διαδικασία δεν διδάσκεις μόνο αλλά και διδάσκεσαι.

Ομαδική Φωτογραφία των Παιδιών με τους Δασκάλους
Ομαδική Φωτογραφία των Παιδιών με τους Δασκάλους

Μουσικός Αποχαιρετισμός

Το Πρώτο Μέρος του αφιερώματος στην Ειδική Αγωγή ολοκληρώνεται μουσικά με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος ερμηνεύει το τραγούδι Της Αγάπης Αίματα, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, πάνω στην μεγάλη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, από το έργο του Το Άξιον Εστί.

Ακολουθεί το Δεύτερο Μέρος  – αλλά πριν από αυτό παρατίθενται δύο ενδεχομένως ενδιαφέροντες Εξωτερικοί Σύνδεσμοι:

[printfriendly]

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο