Κλάδεμα της τριανταφυλλιάς - Κίτρινα Τριαντάφυλλα
Κίτρινα Τριαντάφυλλα - Από: Pritisolanki

Χειμωνιάτικο Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς - Εργαλεία και Σύνεργα

Τι θα μπορούσε να γράψει κάποιος για την τριανταφυλλιά; Πολλά. Για το χειμωνιάτικο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς; Λίγα και καλά. Τόσο λίγα και καλά που να μην τα χωρά ούτε και η ιστορική βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Και επειδή “το λακωνίζειν εστι φιλοσοφείν” ακολουθεί η ακατάσχετη φλυαρία αρχικά σε σχέση με τα αναγκαία σύνεργα και εργαλεία για το χειμωνιάτικο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς. Και έπεται συνέχεια.

Χειμωνιάτικο Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς

Γάντια και Ψαλίδι για το Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς
Γάντια και Ψαλίδι για το Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς

Γιατί Γίνεται το Χειμωνιάτικο Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς

Το χειμωνιάτικο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς έχει ως σκοπό την διαμόρφωση ενός επιθυμητού σχήματος για το φυτό (ιδιαίτερα στις μεγάλης ανάπτυξης και στις δενδρώδεις τριανταφυλλιές) καθώς και την υποβοήθηση και ενθάρρυνση της ανθοφορίας της για την ερχόμενη βλαστική περίοδο.

Και επειδή ακόμα δεν έχει επινοηθεί ένας πρακτικός τρόπος κλαδέματος των φυτών άνευ εργαλείων, αναγκαστικά σχεδόν, το χειμωνιάτικο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς πραγματοποιείται με τα κατάλληλα εργαλεία.

Χειμωνιάτικο Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς

Χειμωνιάτικο Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς - Εργαλεία Κλαδέματος
Εργαλεία Κλαδέματος Τριανταφυλλιάς
Κλάδεμα της τριανταφυλλιάς - Σετ Κατσαβιδιών
Μη Εργαλεία Κλαδέματος Τριανταφυλλιάς

Εργαλεία Κλαδέματος Τριανταφυλλιάς

Κατάλληλα εργαλεία κλαδέματος – και εδώ αναδεικνύεται η τεράστια συνεισφορά της “Καλλιέργειας” στην μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών σχετικά με την φροντίδα των φυτών – είναι τα εξής: ψαλίδι κλαδέματος, ψαλίδα και πριόνι.

Με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα η χρήση κατσαβιδιού δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Το ψαλίδι κλαδέματος, ανεξαρτήτως εάν είναι ή δεν είναι εργονομικά σχεδιασμένο, ανεξαρτήτως εάν διαθέτει ή όχι αεροτομές, πρέπει να είναι εξαιρετικά κοφτερό.

Το κοφτερό ψαλίδι κόβει τα κλαδιά και το ξύλο με τον δέοντα τρόπο και δεν πληγώνει “μασώντας” τον φλοιό και τους ιστούς της τριανταφυλλιάς.

Αυτό το γεγονός έχει ευεργετικές συνέπειες για το κλαδεμένο φυτό. Δεν δημιουργεί εκτεταμένες μη κανονικές τομές που εκθέτουν την τριανταφυλλιά σε αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων.

Αλλά επίσης δεν την αναγκάζουν να παράσχει για την επούλωση των πληγών  υπερβολικές ποσότητες ενέργειας καθώς και χρήσιμων και για άλλες λειτουργίες αποθεματικών ουσιών.

Η εξίσου κοφτερή ψαλίδα χρησιμεύει στην κοπή των μεγαλύτερης διαμέτρου κλαδιών καθώς και των νεκρών κλάδων, των οποίων το ξύλο είναι αρκετά σκληρό.

Το πριόνι χρησιμεύει για την κοπή της τούρτας γενεθλίων.

Χειμωνιάτικο Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς

Γυαλιά Προστασίας για Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς
Γυαλιά Προστασίας για Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς
Κλάδεμα της τριανταφυλλιάς - Μάσκα Πλήρους Κάλυψης για Ψέκασμα Τριανταφυλλιάς
Μάσκα Πλήρους Κάλυψης για Ψέκασμα Τριανταφυλλιάς

Σύνεργα Κλαδέματος Τριανταφυλλιάς

Ένα καλής ποιότητας σκεύασμα για την επάλειψη των κλαδευτικών τομών σε μορφή αλοιφής ή μαστίχας εμβολιασμού κρίνεται απαραίτητο.

Βοηθά στην γρηγορότερη επούλωση των κλαδευτικών τομών, ιδίως στα σχετικά μεγάλης διαμέτρου κλαδιά της τριανταφυλλιάς, καθώς και στην φραγή της εισόδου σε πλήθος κακόβουλα παθογόνα.

Γυαλιά προστασίας των ματιών και ένα καλό ζευγάρι δερμάτινων γαντιών μπορεί να μην συμβάλουν άμεσα στο ορθολογικό χειμωνιάτικο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, αλλά ομορφαίνουν και προστατεύουν εκείνον ή εκείνη που κλαδεύει.

Τα αγκάθια της τριανταφυλλιάς καθώς και τα τεμαχίδια ξύλου ή βλαστών της βρίσκονται πάντοτε σε θέση μάχης για να υπερασπισθούν το άμοιρο φυτό.

Τον κύκλο των συνέργων ολοκληρώνει ο χαλκός. Ένα φυτοπροστατευτικό προϊόν με βάση τον χαλκό, συντροφεύει εκείνον ή εκείνη που κλαδεύει αλλά όχι μόνο: μόλις ολοκληρωθεί το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς ψεκάζεται με αυτό το φυτό.

Το ψέκασμα της τριανταφυλλιάς με χαλκό ενισχύει την προστασία του φυτού από ασθένειες και δίδει μιαν ρομαντική διάσταση στο όλον εγχείρημα.

Συνοδεύεται δε απαραιτήτως με μάσκα χημικού πολέμου.

Και μιας που έγινε αναφορά σε σύνεργα και εργαλεία, ο πάντα παρόντας Νίκος Παπάζογλου θα δώσει λυρική πνοή στο κατά τα λοιπά ξέπνοο αφιέρωμα στα απαραίτητα και μη εργαλεία και σύνεργα για το χειμωνιάτικο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς.

[printfriendly]

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο