Μπλε Αγάπανθος - Τα Άνθη του Αγάπανθου (Agapanthus praecox)
Τα Άνθη του Αγάπανθου (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Ο Μπλε Αγάπανθος θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μυθιστορήματος ή ακόμα και ο βασικός του ήρωας. Και από μιαν άποψη θα άξιζε.

Και θα άξιζε γιατί αυτό το εξαίρετο ριζωματώδες φυτό συγκεντρώνει επάνω του όλα εκείνα τα στοιχεία που έλκουν και γοητεύουν τους συγγραφείς.

Όμως μέχρι να κυκλοφορήσει ένα τέτοιο μυθιστόρημα, η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’  παραπέμπει τον φιλότεχνο αναγνώστη σε ένα άλλο λογοτεχνικό είδος, στην ποίηση, και συγκεκριμένα στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη Ο Στρατής Θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους’.

Τον δε φιλανθή παραπέμπει – με μεγάλη συμπάθεια για την ατυχία του – στο ακόλουθο άρθρο.

Μπλε Αγάπανθος Καταγωγή

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Ανάπτυξη του Ανθικού Στελέχους του Μπλε Αγάπανθου
Ανάπτυξη του Ανθικού Στελέχους του Μπλε Αγάπανθου
Μπλε Αγάπανθος - Ανθισμένα Φυτά Μπλε Αγάπανθου
Ανθισμένα Φυτά Μπλε Αγάπανθου

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Σύντομη Περιγραφή

Βοτανική ονομασία                   

Agapanthus praecox Willd. 

Κοινή ονομασία      

Αγάπανθος, Αγάπανθος Μπλε, Μπλε Αγάπανθος, Κρίνος της Αφρικής, Αφρικανικός Κρίνος

Γενικά χαρακτηριστικά

Τύπος φυλλώματος: Αειθαλές            

Μορφή: Ημισφαιρική, όρθια

Υφή φυλλώματος: Μέση

Ύψος: 0,6-1,2 m

Διάμετρος: 0,5-0,6 m

Ρυθμός ανάπτυξης: Αργός-Μέσος

Περίοδος άνθισης: Ιούνιος – Αύγουστος

Περίοδος καρποφορίας: Καλοκαίρι – Φθινόπωρο

Σχήματα και χρώματα

Φύλλα: Λογχοειδή-επιμήκη

Χρώμα φύλλων: Πράσινο

Χρώμα φύλλων το φθινόπωρο: Πράσινο

Σχήμα λουλουδιών: Σωληνοειδές

Χρώμα λουλουδιών: Μπλε, Μπλε-βιολέ

Καρπός: Κάψα

Φύτευση

Τύπος εδάφους: Κάθε τύπος με άριστη αποστράγγιση

Εδαφικό pH: 6-7,5

Πότισμα: Ελάχιστο

Έκθεση: Ήλιος, Ημισκιά

Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες: -1 °C

Χρήσεις

Μαζικές φυτεύσεις, παραθαλάσσιες φυτεύσεις, προστασία από διάβρωση εδάφους, παρτέρια, νησίδες λεωφόρων, γλάστρες και ζαρντινιέρες

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Λίγο πριν το Άνοιγμα των Ανθέων του Μπλε Αγάπανθου
Λίγο πριν το Άνοιγμα των Ανθέων

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Ετυμολογία

 1. Το όνομα του γένους Agapanthus είναι η Νεολατινική συνεκδοχή δυο Αρχαιοελληνικών λέξεων, της λέξης ‘αγάπη’ και της λέξης ‘άνθος’. Η ετυμολογία και η αρχική σημασία της πρώτης δεν έχει ίσως παρά ελάχιστη σχέση με το θέμα του άρθρου, αλλά γιαυτό υπάρχει η ‘Καλλιέργεια’, για να κάνει τα άσχετα σχετικά – και αντιστρόφως.
 2. Η ελληνιστική λέξη ‘αγάπη’ προέρχεται από το προομηρικό αγαπώ’ το οποίο συνθέτουν η λέξη ‘ἄγα(ν)’ που σημαίνει ‘πολύ’ και η ρίζα ‘πᾶ’ που σημαίνει ‘προστατεύω’. Συνεπώς η αρχική σημασία της λέξης αγάπη ήταν ‘προστατεύω πολύ. Όμως τι ‘προστατεύω πολύ’; Μα φυσικά το άνθος. Αλλά γιατί το ‘προστατεύω πολύ’; Διότι είναι ‘praecox’ – και ‘praecox’ στα λατινικά σημαίνει πρόωρο’ ή/και ‘πρώιμο.
 3. Εντέλει, με λίγη ποιητική διάθεση και εμείς, θα μπορούσαμε να πούμε πως Agapanthus praecox είναι ‘αυτός που προστατεύει το άνθος που βιάζεται να ξεκινήσει’ – και πράγματι, ο Μπλε Αγάπανθος έχει από όλα τα είδη των Αγάπανθων, την πιο πρώιμη ανθοφορία.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Κλειστά Τέπαλα της Ταξιανθίας του Μπλε Αγάπανθου
Κλειστά Τέπαλα της Ταξιανθίας του Μπλε Αγάπανθου

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Καταγωγή

 1. Το γένος Agapanthus αποτελείται από έξι είδη, ένα από τα οποία είναι και ο Agapanthus praecox. Ο καταγωγικός τόπος του είδους είναι κυρίως δύο περιοχές της Νότιας Αφρικής, το Western Cape και το Eastern Cape. Η πρώτη χαρακτηρίζεται για τους βροχερούς χειμώνες, ενώ στην δεύτερη οι βροχοπτώσεις κατανέμονται σε όλην την διάρκεια του έτους.
 2. Ο Agapanthus praecox βοτανικά διαιρείται σε τρία υποείδη, το Agapanthus praecox subsp. minimus, Agapanthus praecox subsp. orientalis και Agapanthus praecox subsp. praecox. Το πρώτο κατάγεται από τα νοτιοανατολικά των περιοχών Western Cape και Eastern Cape, το δεύτερο από το Eastern Cape καθώς και από τα νότια της περιοχής KwaZulu-Natal, και το τρίτο από το Eastern Cape.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Διάφορες Φάσεις Ανάπτυξης των Ανθέων του Μπλέ Αγάπανθου - © John Ruter, University of Georgia, Bugwood.org
Διάφορες Φάσεις Ανάπτυξης των Ανθέων του Μπλέ Αγάπανθου - © John Ruter, University of Georgia, Bugwood.org

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Χαρακτηριστικά

 1. Ο Μπλε Αγάπανθος είναι πολυετής, αειθαλής πόα με ισχυρές, σαρκώδους σύστασης, κονδυλώδεις ρίζες. Έχει όρθια εμφάνιση, ημισφαιρικό σχήμα, είναι μέσης υφής και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως αρχιτεκτονικό φυτό, χάρις στην ιδιαίτερη διαμόρφωση και διάταξη των φύλλων του.
 2. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, το ύψος του φυτού σχεδόν διπλασιάζεται, φθάνοντας μέχρι περίπου το 1,20 m. Οι σφαιρικού σχήματος ταξιανθίες του, ειδωμένες από μακρυά, μοιάζουν με χρωματιστές μπάλες που  αιωρούνται.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Τα Μπλε Χρώματος Άνθη του Αγάπανθου
Τα Μπλε Χρώματος Άνθη του Αγάπανθου

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Ρίζα & Φύλλα

 1. Το ριζικό σύστημα του Μπλε Αγάπανθου αποτελείται από το παχύ κονδυλώδες τμήμα καθώς και από τις λεπτότερες ρίζες. Το χρώμα τους είναι κοινό – λευκό – αλλά ο ρόλος τους διαφορετικός: το κονδυλώδες τμήμα, που στην πραγματικότητα είναι ένας υπόγειος βλαστός, λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος θρεπτικών συστατικών, ενώ οι λεπτότερες ρίζες προσλαμβάνουν από το έδαφος ανόργανα στοιχεία και νερό.
 2. Τα φύλλα του Μπλε Αγάπανθου εκφύονται απευθείας από το ρίζωμα του φυτού, σε κατ’ εναλλαγή διάταξη, σχηματίζοντας ρόδακα. Αριθμούν από 6 έως 20, είναι σχήματος επιμήκους-λογχοειδούς και σχετικά παχυά και δερματώδη, με λεία χείλη. Δεν φέρουν τρίχες και το κορυφαίο τμήμα τους καμπυλώνει ελαφρώς προς τα κάτω δίνοντας στα φύλλα αψιδωτή μορφή. Το χρώμα τους είναι πράσινο ή ελαφρώς μπλεδίζον πράσινο, το δε μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 20 και 70 cm ενώ το πλάτος τους μεταξύ 3 και 5 cm.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Οι Πτεροειδείς Σπόροι του Μπλε Αγάπανθου
Οι Πτεροειδείς Σπόροι του Μπλε Αγάπανθου

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Άνθη & Καρπός

 1. Ο Μπλε Αγάπανθος ανθοφορεί πάνω σε μακρύ ανθικό στέλεχος, μήκους 0,6 έως 1,2 m, το οποίο αναπτύσσεται από την βάση του ρόδακα των φύλλων. Είναι κυλινδρικής διατομής, κοίλο και γυμνό – χωρίς φύλλα. Στην κορυφή του σχηματίζεται ταξιανθία σκιαδίου αποτελούμενη από 30 έως 100, σωληνοειδούς μορφής και μπλέ χρώματος, άνθη. Η σύνδεση των ανθέων με το ανθικό στέλεχος επιτυγχάνεται με τον ποδίσκο, που είναι αξιοσημείωτα μακρύς – το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 8 και 12 cm.
 2. Τα άνθη του Αγάπανθου είναι ερμαφρόδιτα, έχουν ακτινόμορφη συμμετρία και αποτελούνται από 6 μεγάλα τέπαλα. Τα τέπαλα φέρονται 3 εσωτερικά και 3 εξωτερικά, το δε μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 4 και 4,5 cm ενώ το πλάτος τους μεταξύ 0,5 και 1,1 cm. Τα τέπαλα είναι ελαφρώς σαρκώδους υφής και συμφύονται στην βάση του άνθους, σχηματίζοντας ένα κοντό σωλήνα.
 3. Ο καρπός του Αγάπανθου είναι τρίχωρη επιμήκης κάψα, το μήκος της οποίας κυμαίνεται μεταξύ 4,5 και 5 cm. Αρχικά το χρώμα της είναι πράσινο για να γίνει σταδιακά γκριζωπό-καφετί και γκρίζο. Όταν ωριμάσει διαρρηγνύεται κατά μήκος, απελευθερώνοντας από 20 μέχρι 100 – αποφασισμένους για όλα – σπόρους.
 4. Οι – αποφασισμένοι για όλα – σπόροι, είναι πεπλατυσμένοι, έχουν πτερόμορφο πίσω τμήμα για την ευκολότερη διασπορά τους με τον άνεμο, είναι μαύρου χρώματος, το δε μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6 mm.
 5. Στα φυτά που προέρχονται από σπόρο, η ανθοφορία – και συνεπώς η παραγωγή σπόρων – παρατηρείται μετά το 3ο με 4ο έτος. Όμως στα φυτά που αναπαράχθηκαν αγενώς, τα άνθη εμφανίζονται ακόμα και τον ίδιο χρόνο.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Περίοδος Ανθοφορίας του Μπλε Αγάπανθου
Περίοδος Ανθοφορίας του Μπλε Αγάπανθου

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Κλίμα, Έδαφος & Έκθεση

 1. Ο Μπλε Αγάπανθος είναι φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό και προσαρμοστικό μέσα στα φυσικά όρια εξάπλωσής του. Εκεί απαντάται σε υψόμετρο που ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας και φθάνει μέχρι τα 2000 m.
 2. Κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξή του είναι αυτό των τροπικών και υποτροπικών περιοχών – ωστόσο στις υποτροπικές περιοχές αναπτύσσεται μόνο εκεί όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 0 έως -1 0. Βέβαια, τα πλήρως εγκατεστημένα φυτά μπορούν να αντέξουν για μικρό χρονικό διάστημα λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες.
 3. Ως προς τις βροχοπτώσεις, ευνοϊκές για την ανάπτυξη του φυτού είναι οι περιοχές στις οποίες το ετήσιο ύψος βροχής είναι μεγαλύτερο των 500 mm. Εάν μάλιστα κατανέμονται κυρίως στην βλαστική περίοδο, ευνοούν ακόμα περισσότερο την καλλιέργεια του.  
 4. Σε σχέση με το έδαφος, ο Μπλε Αγάπανθος αναπτύσσεται σε όλους σχεδόν τους εδαφικούς τύπους εκτός από εκείνους που νεροκρατούν. Ευδοκιμεί ωστόσο στα βαθιά, μέτριας γονιμότητας και μέσης σύστασης εδάφη τα οποία περιέχουν άφθονη οργανική ουσία, ενώ ως προς το pH, σε εκείνα που παρουσιάζουν ελαφρώς όξινη έως ελαφρώς αλκαλική αντίδραση.
 5. Σε σχέση με την έκθεση, η επιλογή της θέσης φύτευσης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις θερμοκρασίες. Σε περιοχές που σπανίως το ανώτερο θερμοκρασιακά όριο είναι οι 38 με 40 0C, συνιστάται η φύτευση σε θέσεις που δέχονται απευθείας το ηλιακό φώς. Απεναντίας, σε περιοχές που η θερμοκρασία ξεπερνά συχνά τους 40 0C είναι προτιμότερο να φυτεύεται σε ημισκιερές θέσεις.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Συστάδες Ανθισμένων Φυτών Μπλε Αγάπανθου
Συστάδες Ανθισμένων Φυτών

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Καλλιέργεια

 1. Ο Αγάπανθος σε γενικές γραμμές είναι φυτό εύκολης καλλιέργειας. Εφόσον εγκατασταθεί αντέχει στην ξηρασία, στην επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των πόλεων καθώς και στα αλατοσταγονίδια, ενώ εμφανίζει μέτρια αντοχή στην παρουσία αλάτων στο έδαφος.
 2. Η προσθήκη οργανικής ουσίας σε ετήσια βάση ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού. Επίσης ευνοϊκή αποβαίνει και η λίπανση του κατά την βλαστική περίοδο, με την εφαρμογή λιπάσματος μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και σε μηνιαία βάση μέχρι τα τέλη Αυγούστου με μέσα Σεπτεμβρίου.
 3. Η λίπανση πραγματοποιείται κυρίως με την χρήση λιπάσματος το οποίο περιέχει τα βασικά θρεπτικά στοιχεία N – P2O5 – K2O σε αναλογία 1: 1: 1,5.
 4. Ως προς την άρδευση, ο Μπλε Αγάπανθος αντιδρά θετικά στα καλοκαιρινά ποτίσματα – ένα έως δύο την εβδομάδα. Τα ποτίσματα πραγματοποιούνται εφόσον το έδαφος έχει στεγνώσει σε βάθος 6 έως 8 cm. Την άνοιξη και το φθινόπωρο τα ποτίσματα, τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα είναι λιγότερα, ενώ ιδανική συνθήκη αποτελούν οι ελάχιστες ή και ολοκληρωτικά απούσες  βροχοπτώσεις τον χειμώνα.
 5. Για την ανανέωση και συνέχιση της πλούσιας ανθοφορίας του φυτού, συνιστάται κάθε 3 έως 6 χρόνια η διαίρεσή του. Με την διαίρεση του Αγάπανθου επιτυγχάνεται ακόμα ο έλεγχος της εξάπλωσης του, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια από τις βασικότερες μεθόδους αγενούς πολλαπλασιασμού του φυτού.  

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Ανθισμένα Φυτά Μπλε Αγάπανθου Φυτεμένα σε Γλάστρες
Ανθισμένα Φυτά Μπλε Αγάπανθου Φυτεμένα σε Γλάστρες

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Εχθροί & Ασθένειες

 1. Γενικά ο Μπλε Αγάπανθος δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες. Ωστόσο ως προς τους εχθρούς κάποιες φορές μπορεί να προσβληθεί από τετράνυχο, από θρίπες καθώς και από ψευδόκοκκο. Από ασθένειες αναφέρονται ο βοτρύτης και το ωίδιο, ενώ σπανιότερα μπορεί να προσβληθεί από τον μύκητα Macrophoma καθώς και από τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας.
 2. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και για τα σαλιγκάρια. Μολονότι δεν προκαλούν σοβαρές ζημιές στο ίδιο το φυτό, η παρουσία τους σε μεγάλο αριθμό μειώνει την αισθητική αξία του Αγάπανθου, ενώ μέσω αυτού μπορεί να προσβάλλουν γειτονικά φυτά. Η αντιμετώπισή τους γίνεται είτε με το χέρι είτε – γιατί όχι; – με πάπιες, όντας ο πλέον οικολογικά αποδεκτός, άλλα τις περισσότερες φορές ελάχιστα πρακτικός, τρόπος. Εάν όμως ο αριθμός των είναι μεγάλος, τότε αναγκαστικά γίνεται χρήση ειδικών σαλιγκαροκτόνων σκευασμάτων.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Αυτοφυή Φυτά Μπλε Αγάπανθου - Eastern Cape, Ν. Αφρική
Αυτοφυή Φυτά Μπλε Αγάπανθου - Eastern Cape, Ν. Αφρική

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Επεμβατικότητα

 1. Παρόλη την μεγάλη συνεισφορά του Αγάπανθου στον καλλωπισμό εσωτερικών χώρων, κήπων και τοπίων, σε κάποιες χώρες, σε περιοχές των οποίων έχει πλήρως προσαρμοστεί, συμπεριφέρεται ως εισβολέας.
 2. Η διάδοση του Μπλέ Αγάπανθου πραγματοποιείται κυρίως αγενώς και λιγότερο με τους σπόρους. Δημιουργώντας συστάδες εκτοπίζει την τοπική χλωρίδα, σε ποικίλα εδαφικά περιβάλλοντα άν και σπάνια αναπτύσσεται σε γεωργικές εκτάσεις.
 3. Ο Agapanthus praecox έχει χαρακτηριστεί επεμβατικός στην Αργεντινή, την Αυστραλία, στις Νήσους Κουκ και Νήσους Μάρσαλ καθώς και στην Νέα Καληδονία, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.
 4. Ο έλεγχος του Αγάπανθου σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνει τόσο μηχανικά όσο και χημικά μέσα. Σε σχέση με τα δεύτερα, έχει παρατηρηθεί η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στις εφαρμογές με ζιζανιοκτόνα των οποίων η κύρια δραστική ουσία είναι το Glyphosate.
 5. Και επειδή απ’ ότι φαίνεται στην φύση δεν υπάρχει τίποτα κακό χωρίς καλό, αναγνωρίζεται στον εισβολέα η σταθεροποίηση και συγκράτηση εδαφών που κινδυνεύουν από την διάβρωση καθώς και ο θετικός του ρόλος στην ‘ανάσχεση’ των πυρκαγιών – αφού δύσκολα αναφλέγεται.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Ανθισμένα Φυτά Μπλε Αγάπανθου στο Kirstenbosch National Botanical Garden της Ν. Αφρικής
Ανθισμένα Φυτά Μπλε Αγάπανθου στο Kirstenbosch National Botanical Garden της Ν. Αφρικής

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Χρήση και Ποικιλίες

 1. Ο Μπλέ Αγάπανθος φυτεύεται σε συστάδες στον κήπο, σχεδόν πάντοτε στην πρώτη ή δεύτερη σειρά.
 2. Η σχεδόν αρχιτεκτονική του φόρμα τον καθιστά κατάλληλο για να ντύσει κτίρια ή οικίες μοντέρνου ή/και μεταμοντέρνου ρυθμού – φυτευόμενος μαζικά.
 3. Σε δημόσιους χώρους, λόγω και του χαμηλού κόστους συντήρησης, μπορεί να αξιοποιηθεί φυτευόμενος τόσο σε πάρκα και πλατείες όσο και σε νησίδες λεωφόρων ή σε παρτέρια πεζοδρομίων.
 4. Σε επικλινή εδάφη ή σε εδάφη που κινδυνεύουν από διάβρωση η φύτευσή του έχει ως συνέπεια την συγκράτηση και σταθεροποίησή τους.
 5. Χάρις στην μεγάλη αντοχή του στα αλατοσταγονίδια, μπορεί να φυτευθεί σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους.
 6. Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από βαρύ χειμώνα, ο Αγάπανθος γίνεται ένα θαυμάσιο φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο αφού παρέλθει ο κίνδυνος των παγετών μπορεί να μεταφερθεί έξω.
 7. Όντας ένα από τα πιο δημοφιλή ριζωματώδη φυτά, ο Αγάπανθος αριθμεί μερικές εκατοντάδες ποικιλίες και υβρίδια. Με την γνωστή (α)συνέπεια που μας διακρίνει, υποσχόμεθα να παρουσιάσουμε τις ποικιλίες του φυτού σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Θεραπευτική Χρήση

 1. Ο Μπλέ Αγάπανθος ανήκει και αυτός σε εκείνη την ευάριθμη κατηγορία των φυτών που δεν έχουν μόνο καλλωπιστική αλλά έχουν και μεγάλη θεραπευτική και εθνοβοτανική αξία.
 2. Για την εθνοβοτανική χρήση του φυτού – η οποία έχει τεράστιο ενδιαφέρον, μιας και αποδίδονται σε αυτό ως και μαγικές ιδιότητες – υποσχόμεθα, και πάλι με την γνωστή (α)συνέπεια που μας διακρίνει, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.
 3. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού ερευνώνται, όμως ήδη κάποιες εργασίες δείχνουν πως τα συστατικά του Αγάπανθου αυξάνουν τον μυικό τόνο της μήτρας. Ο Αγάπανθος περιέχει σαπωνίνες και αγλυκόνες οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοιδηματώδη και ανοσορυθμιστική δράση.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Το Λουλούδι του Μπλέ Αγάπανθου
Το Λουλούδι του Μπλε Αγάπανθου

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Παραπομπές

 1. Μια άλλη μορφή δράσης είναι η τέχνη.
 2. Το αφιέρωμα στον Agapanthus praecox ξεκίνησε λογοτεχνικά αλλά θα κλείσει μουσικά. Το αρχαϊκό ελληνικό μουσικό ροκ σύνολο, με το ευρηματικό όνομα Αγάπανθος θα εκτελέσει την σύνθεση του ιδίου Αχ βρε Θανάση, προς τέρψιν, αναπόληση και εμβριθή στοχασμό, του υπομονετικού αναγνώστη.
 1. Bolofo, R. N., and C. T. Johnson. "The identification of ‘Isicakathi’ and its medicinal use in Transkei." Bothalia 18, no. 1 (1988), 125-130.
 2. Doutt, Richard L. Cape Bulbs. London: Timber Press, 1994.
 3. Leighton, Frances M. The genus Agapanthus L’Heritier. National Botanic Gardens of South Africa, 1965.
 4. Mathew, George Ernest Albert. Steroidal Saponins and Sapogenins from Agapanthus Praecox Willd. 1970.
 5. Snoeijer, Wim. Agapanthus, a revision of the genus. Cambridge: Timber Press, 2004.

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ