Μπλε Αγάπανθος - Τα Άνθη του Αγάπανθου (Agapanthus praecox)
Τα Άνθη του Αγάπανθου (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Ο Μπλε Αγάπανθος θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μυθιστορήματος ή ακόμα και ο βασικός του ήρωας. Και από μιαν άποψη θα άξιζε.

Και θα άξιζε γιατί αυτό το εξαίρετο ριζωματώδες φυτό συγκεντρώνει επάνω του όλα εκείνα τα στοιχεία που έλκουν και γοητεύουν τους συγγραφείς – στοιχεία τα οποία βέβαια, σύμπασα η συντακτική ομάς της «Καλλιέργειας» μετά βεβαιότητας γνωρίζει, αλλά δεν διατίθεται να τα αποκαλύψει σε ετούτην εδώ την ολιγόλεκτη εισαγωγή.

Όμως μέχρι να κυκλοφορήσει ένα τέτοιο μυθιστόρημα, σύμπασα η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’  παραπέμπει τον φιλότεχνο αναγνώστη σε ένα άλλο λογοτεχνικό είδος, στην ποίηση, και συγκεκριμένα στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη Ο Στρατής Θαλασσινός Ανάμεσα στους Αγάπανθους.

Τον δε φιλανθή σύμπασα παραπέμπει – με μεγάλη συμπάθεια για την ατυχία του – στο ακόλουθο άρθρο.

Μπλε Αγάπανθος Καταγωγή

Χάρτης Καταγωγής του Agapanthus praecox (Μπλε Αγάπανθος)
Agapanthus praecox (Μπλε Αγάπανθος) - Χάρτης Καταγωγής

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Ανάπτυξη του Ανθικού Στελέχους του Μπλε Αγάπανθου
Ανάπτυξη του Ανθικού Στελέχους του Μπλε Αγάπανθου
Το Λουλούδι του Μπλέ Αγάπανθου
Το Λουλούδι του Μπλε Αγάπανθου

Καμφορά (Cinnamomum camphora) - Σύντομη Περιγραφή

Οικογένεια: Amaryllidaceae

Γένος: Agapanthus

Βοτανική Ονομασία: Agapanthus praecox Willd.

Κοινή Ονομασία: Αγάπανθος, Αγάπανθος Μπλε, Μπλε Αγάπανθος, Κρίνος της Αφρικής, Αφρικανικός Κρίνος

Γενικά Χαρακτηριστικά

Διατήρηση Φυλλώματος

Αειθαλές

Μορφή

Πόα Ριζωματώδης

Υφή Φυλλώματος

Μέση

Ρυθμός Ανάπτυξης

Αργός – Μέσος

Περίοδος Άνθησης

Ιούνιος – Αύγουστος

Περίοδος Καρποφορίας

Καλοκαίρι – Φθινόπωρο

Ύψος

0,6-1,2 m

Διάμετρος

0,5-0,6 m

Σχήματα και Χρώματα

Σχήμα Φύλλων

Λογχοειδές – Επίμηκες

Χρώμα Φυλλώματος

Πράσινο

Χρώμα Φύλλων Φθινόπωρου

Πράσινο

Σχήμα Λουλουδιών

Σωληνοειδές

Χρώμα Λουλουδιών

Μπλε, Μπλε-Βιολέ

Καρπός

Κάψα

Φύτευση

Έδαφος: Αμμώδες, πηλώδες, αργιλώδες με άριστη αποστράγγιση, όξινο έως ελαφρώς αλκαλικό

Εδαφικό pH: 6-7,5

Πότισμα: Ελάχιστο

Έκθεση: Ήλιος, Ημισκιά

Αντοχή στις Χαμηλές Θερμοκρασίες: -1 °C (USDA Hardiness Zone 9b)

Χρήσεις

Μαζικές φυτεύσεις, παραθαλάσσιες φυτεύσεις, προστασία από διάβρωση εδάφους, παρτέρια, νησίδες λεωφόρων, γλάστρες και ζαρντινιέρες

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Λίγο πριν το Άνοιγμα των Ανθέων του Μπλε Αγάπανθου
Λίγο πριν το Άνοιγμα των Ανθέων του Μπλε Αγάπανθου

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Ετυμολογία

Ετυμολογία του Ονόματος του Γένους

Το όνομα του γένους Agapanthus είναι η Νεολατινική συνεκδοχή δυο Αρχαιοελληνικών λέξεων, της λέξης αγάπη και της λέξης άνθος. Η ετυμολογία και η αρχική σημασία της πρώτης δεν έχει ίσως φαινομενικά παρά ελάχιστη σχέση με το θέμα του άρθρου, αλλά για αυτό υπάρχει η ‘Καλλιέργεια’, για να κάνει τα άσχετα σχετικά – και αντιστρόφως.

Μέσα σε αυτό το εξόχως διαφωτιστικό πλαίσιο αρχών (;) θα μπορούσε να ειπωθεί πως η ελληνιστική λέξη αγάπη προέρχεται από το προομηρικό ρήμα αγαπώ το οποίο συνθέτουν η λέξη ἄγα(ν)που σημαίνει πολύ, και η ρίζα πᾶ που σημαίνει προστατεύω.

Συνεπώς η αρχική σημασία της λέξης αγάπη ήταν προστατεύω πολύ, και ως εκ τούτου η λέξη Agapanthus σημαίνει προστατεύω πολύ το άνθος.

Ετυμολογία του Ονόματος του Είδους

Η λέξη praecox από την άλλη είναι Λατινική και σημαίνει αναρίθμητος. Ωστόσο επειδή προέρχεται από την επίσης Λατινική praecoquo, που είναι σύνθετη και αποτελείται από τις prae- (Ινδοευρωπαϊκή ρίζα *préh₂i, δηλαδή πριν, προ) και coquō (Ινδοευρωπαϊκή ρίζα *pékʷeti, δηλαδή γίνομαι ώριμος, ωριμάζω), εύκολα θα μπορούσε να συμπερανθεί πως εδώ έχει την σημασία του πρόωρος ή/και πρώιμος.

Και πράγματι, ο Μπλε Αγάπανθος έχει από όλα τα είδη των Αγάπανθων, την πιο πρώιμη ανθοφορία, άρα θα μπορούσε εν τέλει να ειπωθεί πως Agapanthus praecox είναι αυτός που προστατεύει το άνθος που βιάζεται να ξεκινήσει.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται φανερό ότι και οι δύο λέξεις εύστοχα αποδίδουν ένα εξέχον χαρακτηριστικό ετούτου του είδους Αγάπανθου, σημειώνοντας τοιουτοτρόπως μιαν ακόμα επικών διαστάσεων νίκη των βοτανολόγων επί των ονομάτων των φυτών.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Κλειστά Τέπαλα της Ταξιανθίας του Μπλε Αγάπανθου
Κλειστά Τέπαλα της Ταξιανθίας του Μπλε Αγάπανθου

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Καταγωγή & Προσδόκιμο Ζωής

Καταγωγή

Ο καταγωγικός τόπος του είδους εντοπίζεται σε δύο κυρίως περιοχές της Νότιας Αφρικής, το Western Cape και το Eastern Cape.

Η βασική διαφορά μεταξύ των δυο περιοχών είναι κλιματική και σχετίζεται με την κατανομή των βροχοπτώσεων, αφού το Western Cape  χαρακτηρίζεται για τους βροχερούς του χειμώνες, δηλαδή συμβαίνει το μεγαλύτερο ποσοστό βροχοπτώσεων να παρατηρείται εκείνη την χρονική περίοδο του έτους, αντίθετα με το Eastern Cape, όπου οι βροχοπτώσεις δεν περιορίζονται στην χειμωνιάτικη περίοδο αλλά κατανέμονται σε όλην την διάρκεια του χρόνου.

Μέσα στα φυσικά όρια εξάπλωσής του, ο Αγάπανθος αποδεικνύεται φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό και προσαρμοστικό σε ποικίλα εδαφικά περιβάλλοντα, απαντάται σε υψόμετρο που ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας και φθάνει μέχρι τα 2000 m, ενώ αναπτύσσεται σε εκείνες τις περιοχές όπου το ετήσιο ύψος βροχής είναι μεγαλύτερο από 500 mm.

Ο Agapanthus praecox βοτανικά διαιρείται σε τρία υποείδη:

  • Στο Agapanthus praecox subsp. minimus
  • Στο Agapanthus praecox subsp. orientalis 
  • Και στο Agapanthus praecox subsp. praecox 

Το πρώτο κατάγεται από τα νοτιοανατολικά των περιοχών Western Cape και Eastern Cape, το δεύτερο από το Eastern Cape καθώς και από τα νότια της περιοχής KwaZulu-Natal, και το τρίτο από το Eastern Cape.

Προσδόκιμο Ζωής

O Agapanthus praecox είναι εξαιρετικά μακρόβιο είδος ριζωματώδους πόας, αφού μπορεί να ζήσει περισσότερο από 7 δεκαετίες – χωρίς να ενδιαφέρεται για τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Διάφορες Φάσεις Ανάπτυξης των Ανθέων του Μπλέ Αγάπανθου - © John Ruter, University of Georgia, Bugwood.org
Διάφορες Φάσεις Ανάπτυξης των Ανθέων του Μπλέ Αγάπανθου - © John Ruter, University of Georgia, Bugwood.org

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Μορφολογικά Στοιχεία

Ο Agapanthus praecox είναι πολυετής, αειθαλής πόα με ισχυρές, σαρκώδους σύστασης, κονδυλώδεις ρίζες. Έχει όρθια εμφάνιση, ημισφαιρικό σχήμα, είναι μέσης υφής και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως αρχιτεκτονικό φυτό, χάρις στην ιδιαίτερη διαμόρφωση και διάταξη των φύλλων του.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, το ύψος του φυτού σχεδόν διπλασιάζεται, φθάνοντας μέχρι περίπου το 1,20 m. Οι σφαιρικού σχήματος ταξιανθίες του, ειδωμένες από μακρυά, μοιάζουν με χρωματιστές μπάλες που  αιωρούνται.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Τα Μπλε Χρώματος Άνθη του Αγάπανθου
Τα Μπλε Χρώματος Άνθη του Αγάπανθου

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Βοτανική Περιγραφή

Ρίζα

Το ριζικό σύστημα του Μπλε Αγάπανθου αποτελείται από το παχύ κονδυλώδες τμήμα καθώς και από τις λεπτότερες ρίζες.

Το χρώμα τους είναι κοινό – λευκό – αλλά ο ρόλος τους διαφορετικός: το κονδυλώδες τμήμα, που στην πραγματικότητα είναι ένας υπόγειος βλαστός, λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος θρεπτικών συστατικών, ενώ οι λεπτότερες ρίζες προσλαμβάνουν από το έδαφος ανόργανα στοιχεία και νερό.

Φύλλα

Τα φύλλα του Μπλε Αγάπανθου εκφύονται απευθείας από το ρίζωμα του φυτού, σε κατ’ εναλλαγή διάταξη, σχηματίζοντας ρόδακα. Αριθμούν από 6 έως 20, είναι σχήματος επιμήκους-λογχοειδούς και σχετικά παχιά και δερματώδη, με λεία χείλη.

Δεν φέρουν τρίχες και το κορυφαίο τμήμα τους καμπυλώνει ελαφρώς προς τα κάτω δίνοντας στα φύλλα αψιδωτή μορφή. Το χρώμα τους είναι πράσινο ή ελαφρώς μπλεδίζον πράσινο, το δε μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 20 και 70 cm ενώ το πλάτος τους μεταξύ 3 και 5 cm.

Άνθη

Ο Μπλε Αγάπανθος ανθοφορεί πάνω σε μακρύ ανθικό στέλεχος, μήκους 0,6 έως 1,2 m, το οποίο αναπτύσσεται από την βάση του ρόδακα των φύλλων. Είναι κυλινδρικής διατομής, κοίλο και γυμνό – χωρίς φύλλα.

Στην κορυφή του σχηματίζεται ταξιανθία σκιαδίου αποτελούμενη από 30 έως 100, σωληνοειδούς μορφής και μπλέ χρώματος, άνθη. Η σύνδεση των ανθέων με το ανθικό στέλεχος επιτυγχάνεται με τον ποδίσκο, που είναι αξιοσημείωτα μακρύς – το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 8 και 12 cm.

Τα άνθη του Αγάπανθου είναι ερμαφρόδιτα, έχουν ακτινόμορφη συμμετρία και αποτελούνται από 6 μεγάλα τέπαλα. Τα τέπαλα φέρονται 3 εσωτερικά και 3 εξωτερικά, το δε μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 4 και 4,5 cm ενώ το πλάτος τους μεταξύ 0,5 και 1,1 cm.

Τα τέπαλα είναι ελαφρώς σαρκώδους υφής και συμφύονται στην βάση του άνθους, σχηματίζοντας ένα κοντό σωλήνα.

Επικονίαση

Η επικονίαση πραγματοποιείται με τα έντομα (εντομόφιλο είδος).

Καρπός & Σπόροι

Ο καρπός του Αγάπανθου είναι τρίχωρη επιμήκης κάψα, το μήκος της οποίας κυμαίνεται μεταξύ 4,5 και 5 cm. Αρχικά το χρώμα της είναι πράσινο για να γίνει σταδιακά γκριζωπό-καφετί και γκρίζο. Όταν ωριμάσει διαρρηγνύεται κατά μήκος, απελευθερώνοντας από 20 μέχρι 100 – αποφασισμένους για όλα – σπόρους.

Οι – αποφασισμένοι για όλα – σπόροι, είναι πεπλατυσμένοι, έχουν πτερόμορφο πίσω τμήμα για την ευκολότερη διασπορά τους με τον άνεμο, είναι μαύρου χρώματος, το δε μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6 mm.

Στα φυτά που προέρχονται από σπόρο, η ανθοφορία – και συνεπώς η παραγωγή σπόρων – παρατηρείται μετά το 3ο με 4ο έτος. Όμως στα φυτά που αναπαράχθηκαν αγενώς, τα άνθη εμφανίζονται ακόμα και τον ίδιο χρόνο.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Οι Πτεροειδείς Σπόροι του Μπλε Αγάπανθου
Οι Πτεροειδείς Σπόροι του Μπλε Αγάπανθου

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Κλίμα & Έδαφος

Θερμοκρασία

Κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξή του είναι αυτό των τροπικών και υποτροπικών περιοχών – ωστόσο στις υποτροπικές περιοχές αναπτύσσεται μόνο εκεί όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 0 έως -1 °C.

Βέβαια, τα πλήρως εγκατεστημένα φυτά μπορούν να αντέξουν για μικρό χρονικό διάστημα λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Από την άλλη, η αντοχή του φυτού στις υψηλές θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά μεγάλη αφού μέχρι και τους 40 °C δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Έδαφος και pH

Σε σχέση με το έδαφος, ο Μπλε Αγάπανθος αναπτύσσεται σε όλους σχεδόν τους εδαφικούς τύπους εκτός από εκείνους που νεροκρατούν. Ευδοκιμεί ωστόσο στα βαθιά, μέτριας γονιμότητας και μέσης σύστασης εδάφη τα οποία περιέχουν άφθονη οργανική ουσία, ενώ ως προς το pH, σε εκείνα που παρουσιάζουν ελαφρώς όξινη έως ελαφρώς αλκαλική αντίδραση με τιμές κυμαινόμενες μεταξύ 6,5 και 7,5.

Έκθεση

Η επιλογή της θέσης φύτευσης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις θερμοκρασίες. Σε περιοχές που σπανίως το ανώτερο θερμοκρασιακά όριο είναι οι 38 με 40 °C, συνιστάται η φύτευση σε θέσεις που δέχονται απευθείας το ηλιακό φως.

Απεναντίας, σε περιοχές που η θερμοκρασία ξεπερνά συχνά τους 40 °C είναι προτιμότερο να φυτεύεται σε ημισκιερές θέσεις.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Περίοδος Ανθοφορίας του Μπλε Αγάπανθου
Περίοδος Ανθοφορίας του Μπλε Αγάπανθου

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Φροντίδα

Λίπανση

Η λίπανση πραγματοποιείται κυρίως με την χρήση λιπάσματος το οποίο περιέχει τα βασικά θρεπτικά στοιχεία N – P2O5 – K2O σε αναλογία 1: 1: 1,5. 

Η εφαρμογή του λιπάσματος ξεκινά μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και συνεχίζεται σε μηνιαία βάση μέχρι τα τέλη Αυγούστου με μέσα Σεπτεμβρίου.

Επίσης η προσθήκη οργανικής ουσίας σε ετήσια βάση ευνοεί ιδιαιτέρως την ανάπτυξη του φυτού.

Άρδευση

Ως προς την άρδευση, ο Μπλε Αγάπανθος αντιδρά θετικά στα καλοκαιρινά ποτίσματα – ένα έως δύο την εβδομάδα. Τα ποτίσματα πραγματοποιούνται εφόσον το έδαφος έχει στεγνώσει σε βάθος 6 έως 8 cm.

Την άνοιξη και το φθινόπωρο τα ποτίσματα, τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα είναι λιγότερα, ενώ ιδανική συνθήκη αποτελούν οι ελάχιστες ή και ολοκληρωτικά απούσες  βροχοπτώσεις τον χειμώνα.

Καλλιεργητικές Εργασίες

Η σημαντικότερη ίσως καλλιεργητική εργασία, μολονότι δεν πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, είναι η διαίρεση του φυτού. Η διαίρεση συνιστάται να γίνεται κάθε 3 έως 6 χρόνια για την ανανέωση και συνέχιση της πλούσιας ανθοφορίας του.

Με την διαίρεση του Αγάπανθου επιτυγχάνεται ακόμα ο έλεγχος της εξάπλωσης του, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια από τις βασικότερες μεθόδους αγενούς πολλαπλασιασμού του φυτού.  

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Συστάδες Ανθισμένων Φυτών Μπλε Αγάπανθου
Συστάδες Ανθισμένων Φυτών Μπλε Αγάπανθου

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Εχθροί & Ασθένειες

Γενικά ο Μπλε Αγάπανθος δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες. Ειδικά όμως αντιμετωπίζει.

Εχθροί

Ως προς τους εχθρούς κάποιες φορές το φυτό μπορεί να προσβληθεί από τετράνυχο, από θρίπες καθώς και από ψευδόκοκκο. Με την χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων, όλα αυτά τα παράσιτα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Ωστόσο ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τα σαλιγκάρια. Μολονότι δεν προκαλούν σοβαρές ζημιές στο ίδιο το φυτό, η παρουσία τους σε μεγάλο αριθμό μειώνει την αισθητική αξία του Αγάπανθου, ενώ μέσω αυτού μπορεί να προσβάλλουν γειτονικά φυτά.

Η αντιμετώπισή τους γίνεται είτε με το χέρι είτε – γιατί όχι; – με πάπιες, όντας ο πλέον οικολογικά αποδεκτός, αν και τις περισσότερες φορές ελάχιστα πρακτικός, τρόπος. Εάν όμως ο αριθμός των είναι μεγάλος, τότε αναγκαστικά γίνεται χρήση ειδικών σαλιγκαροκτόνων σκευασμάτων.

Ασθένειες

Από ασθένειες αναφέρονται ο βοτρύτης και το ωίδιο, ενώ σπανιότερα μπορεί να προσβάλουν το φυτό ο μύκητας Macrophoma agapanthii καθώς και ο Ιός του Κηλιδωτού Μαρασμού της Τομάτας.

Οι μυκητολογικές προσβολές αντιμετωπίζονται με την έγκαιρη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων, αντιθέτως με την ίωση που δεν μπορεί να καταπολεμηθεί.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Μπλε Αγάπανθος - Αυτοφυή Φυτά Μπλε Αγάπανθου - Eastern Cape, Ν. Αφρική
Αυτοφυή Φυτά Μπλε Αγάπανθου - Eastern Cape, Ν. Αφρική

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Τοξικότητα & Αλλεργιογόνος Δράση

Τοξικότητα

Το ρίζωμα, τα φύλλα, και ο οπός του φυτού είναι τοξικά για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια. Η πρόσληψή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρό έλκος στο το στόμα και την αίσθηση καψίματος, καθώς και εξανθήματα στο δέρμα.

Αλλεργιογόνος Δράση

Όντας εντομόφιλο φυτό, δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox)

Ανθισμένα Φυτά Μπλε Αγάπανθου στο Kirstenbosch National Botanical Garden της Ν. Αφρικής
Ανθισμένα Φυτά Μπλε Αγάπανθου στο Kirstenbosch National Botanical Garden της Ν. Αφρικής

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Επεμβατικότητα

Παρόλη την μεγάλη συνεισφορά του Αγάπανθου στον καλλωπισμό εσωτερικών χώρων, κήπων και τοπίων, σε κάποιες χώρες, σε περιοχές των οποίων έχει πλήρως προσαρμοστεί, συμπεριφέρεται ως εισβολέας.

Η διάδοση του Μπλέ Αγάπανθου πραγματοποιείται κυρίως αγενώς και λιγότερο με τους σπόρους. Δημιουργώντας συστάδες εκτοπίζει την τοπική χλωρίδα, σε ποικίλα εδαφικά περιβάλλοντα – αν και σπάνια αναπτύσσεται σε γεωργικές εκτάσεις.

Πληττόμενες Χώρες

Ο Agapanthus praecox έχει χαρακτηριστεί επεμβατικός στην Αργεντινή, την Αυστραλία, στις Νήσους Κουκ και Νήσους Μάρσαλ καθώς και στην Νέα Καληδονία, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο έλεγχος του Αγάπανθου σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνει τόσο μηχανικά όσο και χημικά μέσα. Σε σχέση με τα δεύτερα, έχει παρατηρηθεί η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στις εφαρμογές με ζιζανιοκτόνα των οποίων η κύρια δραστική ουσία είναι το Glyphosate.

Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) - Χρήση

Φαρμακευτική & Εθνοβοτανική

Ο Μπλέ Αγάπανθος ανήκει και αυτός σε εκείνη την ευάριθμη κατηγορία των φυτών που δεν έχουν μόνο καλλωπιστική αλλά έχουν και μεγάλη θεραπευτική και εθνοβοτανική αξία.

Για την εθνοβοτανική χρήση του Αγάπανθου – η οποία έχει τεράστιο ενδιαφέρον, μιας και αποδίδονται σε αυτό ως και μαγικές ιδιότητες – υποσχόμεθα, και πάλι με την γνωστή (α)συνέπεια που μας διακρίνει, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού ερευνώνται, όμως ήδη κάποιες εργασίες δείχνουν πως τα συστατικά του Αγάπανθου αυξάνουν τον μυϊκό τόνο της μήτρας. Ο Αγάπανθος περιέχει σαπωνίνες και αγλυκόνες οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοιδηματώδη και ανοσορυθμιστική δράση.

Χρήση στον Κήπο και στο Τοπίο

Ο Αγάπανθος σε γενικές γραμμές είναι φυτό εύκολης καλλιέργειας και εξαιρετικά διακοσμητικός.

Εφόσον εγκατασταθεί αντέχει στην ξηρασία, στην επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των πόλεων καθώς και στα αλατοσταγονίδια, ενώ εμφανίζει μέτρια αντοχή στην παρουσία αλάτων στο έδαφος.

Ακόμα, παρόλο που είναι επεμβατικό φυτό, επειδή απ’ ότι φαίνεται στην φύση δεν υπάρχει τίποτα κακό χωρίς καλό, αναγνωρίζεται στον εισβολέα ο θετικός του ρόλος στην σταθεροποίηση και συγκράτηση εδαφών που κινδυνεύουν από την διάβρωση, καθώς και στην ‘ανάσχεση’ των πυρκαγιών – αφού είναι φυτό που δύσκολα αναφλέγεται.

Συνεπώς, μεταξύ άλλων, ο Αγάπανθος μπορεί να αξιοποιηθεί:

  • Σε συστάδες στον κήπο φυτευόμενος σχεδόν πάντοτε στην πρώτη ή δεύτερη σειρά
  • Χάρις στην σχεδόν αρχιτεκτονική του φόρμα σε κτίρια ή οικίες μοντέρνου ή/και μεταμοντέρνου ρυθμού – φυτευόμενος μαζικά
  • Σε δημόσιους χώρους, λόγω και του χαμηλού κόστους συντήρησης, φυτευόμενος τόσο σε πάρκα και πλατείες όσο και σε νησίδες λεωφόρων ή σε παρτέρια πεζοδρομίων
  • Σε επικλινή εδάφη ή σε εδάφη που κινδυνεύουν από διάβρωση
  • Χάρις στην μεγάλη αντοχή του στα αλατοσταγονίδια, σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους
  • Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από βαρύ χειμώνα, ως ένα θαυμάσιο φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο αφού παρέλθει ο κίνδυνος των παγετών μπορεί να μεταφερθεί έξω

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του άρθρου με τίτλο Μπλε Αγάπανθος (Agapanthus praecox) – ένα άρθρο που ξεκίνησε λογοτεχνικά αλλά θα κλείσει μουσικά – παρουσιάζει το αρχαϊκό ελληνικό μουσικό ροκ σύνολο με το ευρηματικό όνομα Αγάπανθος, το οποίο θα εκτελέσει την σύνθεση του ιδίου Αχ βρε Θανάση, προς τέρψιν, αναπόληση και εμβριθή στοχασμό, του υπομονετικού αναγνώστη.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο