Ανθοφορούσα Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa)
Ανθοφορούσα Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa)

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) - Περιγραφή και Χρήση

Το άρθρο Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) – Περιγραφή και Χρήση μας εισάγει στον θαυμαστό κόσμο των φυτών του γένους Hebe, το οποίο έχει αδιάλειπτη και πολλαπλή συνεισφορά στον καλλωπισμό των κήπων και των τοπίων, τουλάχιστον από το 1926, όταν και για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστό taxa από το γένος Veronica.

Η Πράσινη Βερονίκη από την άλλη, άμεσα με έναν αξιόλογο αριθμό ποικιλιών, αλλά και έμμεσα δια των υβριδίων της, έδωσε εξαιρετικής ομορφιάς φυτά για τον ίδιον σκοπό.

Τώρα βέβαια το γεγονός πως η Hebe speciosa κινδυνεύει αμεσότατα με εξαφάνιση από τον γενέθλιο τόπο της δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ξαφνιάζει: εδώ εξαφανίζεται καθημερινά και λίγο-λίγο το ανθρώπινο γένος από τον εσμό των αλαζονικών καθαρμάτων που το διαφεντεύει, με την Πράσινη Βερονίκη θα ασχοληθούμε;

Όχι.

Προτεραιότητα έχει η αποίκηση του διαστήματος μέσω της γονίμου κοσμικής κόνεως του εναπομείνοντος και οσονούπω διαθέσιμου προς εξαέρωσιν Homo (un)sapiens.

Η άφθονη ανθοφορία της Πράσινης Βερονίκης και το ζωηρό χρώμα των λουλουδιών της προσελκύει τα έντομα – και ασφαλώς τις πεταλούδες.

Η Ταξιανθία της Πράσινης Βερονίκης
Η Ταξιανθία της Πράσινης Βερονίκης
Τυπωθήτω | Print

Βερονίκη Πράσινη Καταγωγή

Hebe speciosa (Βερονίκη Πράσινη) - Χάρτης Καταγωγής
Hebe speciosa (Βερονίκη Πράσινη) - Χάρτης Καταγωγής

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) – Περιγραφή και Χρήση

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) - Σύντομη Περιγραφή

Οικογένεια: Plantaginaceae

ΓένοςHebe

Βοτανική Ονομασία: Hebe speciosa (A.Cunn) J.C.Andersen (συν. Veronica speciosa)

Κοινή Ονομασία: Βερονίκη Πράσινη, Βερόνικα Πράσινη, Βερόνικα

Γενικά Χαρακτηριστικά

Διατήρηση Φυλλώματος

Αειθαλές

Μορφή

Θάμνος Σφαιρικού Σχήματος

Υφή Φυλλώματος

Μέση

Ρυθμός Ανάπτυξης

Γρήγορος

Περίοδος Άνθησης

Άνοιξη έως Φθινόπωρο

Περίοδος Καρποφορίας

Σχεδόν Όλο το Έτος

Ύψος

1,5-2 m

Διάμετρος

2,5-3 m

Σχήματα και Χρώματα

Σχήμα Φύλλων

Ελλειψοειδές έως Επίμηκες-Αντωοειδές

Χρώμα Φυλλώματος

Σκούρο Πράσινο

Χρώμα Φύλλων Φθινόπωρου

Σκούρο Πράσινο

Σχήμα Λουλουδιών

Χοανοειδές

Χρώμα Λουλουδιών

Ιώδες-Μωβ

Καρπός

Καφέ Κάψα

Φύτευση

Έδαφος: Άριστης αποστράγγισης, αμμώδες, πηλώδες

Εδαφικό pH: 7-8,5

Πότισμα: Μέτριο

Έκθεση: Ήλιος

Αντοχή στις Χαμηλές Θερμοκρασίες: −3,9 °C (USDA Hardiness Zone 9b)

Χρήσεις

Μόνο, σε ομάδες, σε κήπους, πάρκα, γλάστρες

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) – Περιγραφή και Χρήση

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) - Ετυμολογία

Ετυμολογία του Ονόματος του Γένους

Το γένος φαίνεται πως διαθέτει ισχυρή θεϊκή προστασία μιας και το όνομα Ἥβη αναφέρεται στην ομώνυμη θεά των Αρχαίων Ελλήνων – θεά της Νεότητας, παραδόξως νόμιμη κόρη του μπερμπάντη Διός και της σεμνοτάτης Ήρας, και σύζυγο του ήρωος Ηρακλέους. Όσο για την ετυμολόγηση του ονόματος, θα μετακινηθούμε λίγο θεωρητικά, πνευματικά και γεωγραφικά, για να βρούμε την Πρωτο-Ινδοευρωπαϊκή πηγή του, που δεν είναι άλλη από την λέξη *yēgʷeh₂, η οποία -ως γνωστόν- σημαίνει δύναμη και νεανικό σφρίγος.

Ετυμολογία του Ονόματος του Είδους

Τυχαία ή όχι, η ερμηνεία του ονόματος του είδους speciosa, δηλαδή  όμορφος, -η, -ο, αλλά και επιδεικτικός, -ή, -ό, έρχεται να συμπληρώσει την έννοια της Νεότητας – αφού τα νιάτα είναι και όμορφα αλλά και επιδεικτικά.

Ωστόσο επειδή ατυχώς το θέμα μας δεν είναι η Νεότητα αλλά η ετυμολόγηση του ονόματος του είδους, πρώτος σταθμός για αυτόν τον σκοπό είναι το Λατινικό επίθετο specioso – ονομαστική ενικού αρσενικού γένους, όπου speciosa είναι η ονομαστική ενικού του θηλυκού.

Η λέξη προέρχεται από την speciēs (εμφάνιση) και την κατάληξη -osus ‎(-ose, -ous, για τον σχηματισμό επιθέτων). Η αναγωγική σειρά αυτής φτάνει αρχικά στην Λατινική specio η οποία προέρχεται από την Πρωτο-Ιταλική *spekjō (κοιτάζω, παρατηρώ, παρακολουθώ), έπειτα στην Πρωτο-Ινδοευρωπαϊκή λέξη *speḱyeti (να κοιτάζω, να κοιτάζω αδιάλειπτα), και τελικά στην Πρωτο-Ινδοευρωπαϊκή ρίζα *speḱ-, που σημαίνει να βλέπω, να κοιτάζω, να παρατηρώ.

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) – Περιγραφή και Χρήση

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) - Καταγωγή & Προσδόκιμο Ζωής

Καταγωγή

Το λίκνο της Πράσινης Βερονίκης βρίσκεται στην Νέα Ζηλανδία -την ευρύτερα γνωστή με την Μάορι ονομασία της Γη του Μακριού Λευκού Σύννεφου-, τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Νησί.

Στο Βόρειο Νησί οι πληθυσμοί της εντοπίζονται στην Δυτική πλευρά του, από την περιοχή Ουρενούι (Urenui) -στα βόρεια του Ταρανάκι (Taranaki)- μέχρι το Σκοτς Πόιντ (Scotts Point), της επαρχίας Φαρ Νορθ (Far North District), κοντά στο βορινότερο άκρο του.

Στο Νότιο Νησί οι πληθυσμοί της εντοπίζονται σε διάφορες τοποθεσίες του Μάρλμπορο Σάουντς (Marlborough Sounds), που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του, όπου και συνιστά ένα εκτεταμένο δίκτυο ακτογραμμών γαλικιανού τύπου.

Ωστόσο τελευταία έχει προταθεί πως μόνο οι πληθυσμοί του Βόρειου Νησιού -και μάλιστα στις περιοχές Muriwai, Maunganui Bluff και South Head– είναι πράγματι φυσικοί, ενώ στις λοιπές οφείλουν την εξάπλωσή τους στην καλλιέργεια των φυτών από τους Μάορι.

Οικοπεριβάλλον

Οι φυσικοί πληθυσμοί της Πράσινης Βερονίκης αυτοφύονται σε παράκτιες περιοχές και σε υψόμετρο που ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας και φτάνει μέχρι τα 100 m.

Οι περιοχές στις οποίες εμφανίζεται περιλαμβάνουν βραχώδεις ακτές, πλαγιές και ακρωτήρια, ανεμόπληκτους θαμνότοπους, καθώς και θέσεις οι οποίες συχνά ή περιοδικά πλημμυρίζουν.

Ως προς το υπόστρωμα, αναπτύσσεται σε εδάφη τα οποία προέρχονται από πυριγενή πετρώματα, τέφρα και συναφείς αλλουβιακές αποθέσεις.

Συχνά απαντάται σε φυτοκοινωνίες με τα ενδημικά φυτά της Νέας Ζηλανδίας Apodasmia similis και Phormium cookianum, ενώ σπανιότερα ανεβρίσκεται κάτω από μεγάλου ύψους δέντρα.

Σε σχέση με τους κλιματικούς παράγοντες ενδεικτικά αναφέρεται (Περιοχή Northland) πως:

 • Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 14 και 16,5 °C
 • Η μέση μηνιαία μέγιστη θερμοκρασία των θερμότερων μηνών κυμαίνεται μεταξύ 22 και 26 °C
 • Η μέση μηνιαία ελάχιστη θερμοκρασία των ψυχρότερων μηνών κυμαίνεται μεταξύ 6 και 11 °C
 • Το μέσο ετήσιο ύψος βροχής κυμαίνεται μεταξύ 988 (Cape Reinga) και 1775 mm (Kerikeri Airport)
 • Η μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου κυμαίνεται μεταξύ 7 και 31 km/hr

Κατάσταση του Είδους

Στον 20ο αιώνα ΚΕ οι εντοπισμένοι φυσικοί πληθυσμοί του είδους στην Νέα Ζηλανδία ελαττώθηκαν χαρακτηριστικά, αφού από τους 12 που υπήρχαν είχαν απομείνει μόνο 6.

Και από τους εναπομείναντες, πρόσφατες έρευνες δείχνουν περαιτέρω συρρίκνωση σε 5 από τους 6 εξ αυτών, η οποία αγγίζει περίπου το 45% των φυτών τους.

Η εξήγηση που δίνεται για αυτές τις απώλειες, είναι πως οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν:

 • Στον ανταγωνισμό με εισβολικά φυτά-ζιζάνια
 • Στην παρουσία θηλαστικών
 • Στην συρρίκνωση του πληθυσμού των εγχώριων επικονιαστών
 • Στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες

Εντέλει αποτελεί πραγματική ειρωνεία το γεγονός πως ένα ακόμα από τα πλέον πλανητικά διαδεδομένα καλλωπιστικά φυτά, κινδυνεύει με εξαφάνιση από τον γενέθλιο τόπο του.

Επεμβατικότητα

Κι αφού – όπως γράφαμε παραπάνω- το φυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση από την Νέα Ζηλανδία, δείχνει αποφασιστικά τα εισβολικά δόντια του σε τόπους μακρινούς και ξένους: διαφεύγοντας από την καλλιέργεια έχει καταστεί ζιζάνιο σε βραχώδεις ακτές της Ιρλανδίας, σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αυστραλίας -και ιδίως στην πολιτεία της Βικτώριας-, καθώς και στις ΗΠΑ, στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Προσδόκιμο Ζωής

Χωρίς να αποτελεί ένα ιδιαίτερα μακρόβιο είδος, το προσδόκιμο ζωής της Πράσινης Βερονίκης, φτάνει ή και ξεπερνά, κάτω από ιδανικές συνθήκες, τα 20 χρόνια – επίδοση όχι ακριβώς αποθαρρυντική για τους φίλους του φυτού και των ποικιλιών του.

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) – Περιγραφή και Χρήση

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) - Τοπιοτεχνικά Γνωρίσματα

Η Hebe speciosa είναι πολυετής, αειθαλής, μέσου μεγέθους και γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης θάμνος. Στις φυσικές οικοθέσεις της μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2 m, αλλά στην καλλιέργεια και αξιοποιούμενη ως καλλωπιστικό φυτό ελάχιστες φορές θα ξεπεράσει το ύψος του 1 με 1,50 m.

Έχει σχήμα σφαιρικό έως πεπλατυσμένο σφαιρικό, κόμη πυκνή, κανονικού περιγράμματος και αδρής υφής, ισχυρά κλαδιά ξυλοποιημένα στην βάση, και πυκνό ριζικό σύστημα.

Κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο του φυτού είναι τα ιώδους-μωβ χρώματος άνθη του, τα οποία εμφανίζονται κατά την μακρά ανθοφορία του, που μπορεί να ξεπεράσει και τις 120 ημέρες.

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) – Περιγραφή και Χρήση

Ο Καρπός (Κάψα) της Πράσινης Βερονίκης
Ο Καρπός (Κάψα) της Πράσινης Βερονίκης

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) - Βοτανική Περιγραφή

Κλαδιά & Βλαστοί

Τα κλαδιά του φυτού έχουν γκριζωπό-καφετί χρώμα, είναι λεία, ξυλοποιημένα στην βάση, εξαιρετικά ισχυρά, ακόμα και σε νεαρή ηλικία, ενώ τα χαμηλότερα συχνά εφάπτονται στο έδαφος. Οι βλαστοί έχουν κιτρινίζον-πράσινο προς πράσινο χρώμα, είναι λείοι, με άνισα μεσογονάτια διαστήματα.

Φύλλα

Τα πολυάριθμα φύλλα έχουν ελλειψοειδές έως επίμηκες-αντωοειδές σχήμα, με διαστάσεις κυμαινόμενες ως προς το μήκος μεταξύ 5 και 20 cm, ως προς το δε πλάτος μεταξύ 2,5 και 8 cm.

Eίναι σκληρά, γυαλιστερά, σαρκώδη έως σχεδόν χυμώδη, και δεν φέρουν τρίχες εκτός από τα διευρυμένα περιθώρια του ελάσματος. Απολήγουν σε αμβλεία κορυφή, συχνά στρογγυλεμένη με μικρή κεντρική εγκοπή, ενώ και η βάση των είναι αμβλεία.

Προσαξονικά έχουν χρώμα σκούρο πράσινο, πράσινο ή κιτρινοπράσινο, αποαξονικά οι τόνοι γίνονται απαλότεροι, ενώ τα περιθώρια είναι κοκκινόχρωμα.

Στρογγυλός και σαρκώδης μίσχος μήκους 5 έως 20 mm τα συνδέει με τον βλαστό, πάνω στον οποίο φέρονται αντίθετα και σταυροειδώς διατεταγμένα.

Άνθη

Τα άνθη του φυτού είναι ερμαφρόδιτα, ζυγόμορφα, και πρώτανδρα.

Η στεφάνη έχει χοανοειδές σχήμα, και 4 άνισα, επιμήκη πέταλα που απολήγουν σε αμβλεία κορυφή και καλύπτονται από λεπτές τρίχες. Το χρώμα των πετάλων είναι ιώδες-μοβ, το δε μήκος τους 5 έως 6 mm.

Οι στήμονες είναι 2 και εξέχουν χαρακτηριστικά από την στεφάνη. Ο ύπερος είναι 1, αποτελείται από 2 καρπόφυλλα και έχει ωοθήκη επιφυή, δίχωρη, ωοειδή και ραχιαίως πεπλατυσμένη, με πολυάριθμα ωάρια ανά κοιλότητα, στην βάση της οποίας βρίσκεται νεκταριοφόρος δίσκος. Ο στήλος είναι λεπτός, έχει χρώμα σκούρο κοκκινωπό-μοβ ή βιολετί-μοβ και προεξέχει της στεφάνης, ενώ φέρει στίγμα κεφαλοειδούς σχήματος.

Ο κάλυκας αποτελείται από 4 όρθια σέπαλα ωοειδούς σχήματος, τα οποία απολήγουν σε αμβλεία ή οξεία με ελαφρώς στρογγυλεμένη γωνία κορυφή. Καλύπτονται από λεπτές τρίχες,  έχουν πρασινοκίτρινο έως σκούρο πράσινο χρώμα, το δε μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 mm

Επικονίαση

Τα άνθη παράγουν άφθονες ποσότητες νέκταρος, που μαζί με το έντονο χρώμα τους ελκύουν έντομα (εντομόφιλο είδος) αλλά και ορισμένα είδη πουλιών (ορνιθόφιλο είδος).

Η επικονίαση βέβαια πραγματοποιείται κυρίως με τα έντομα (ως επί το πλείστον με μέλισσες και αγριομέλισσες), αλλά σε αυτά πρέπει ατυχώς να προστεθεί και η πεταλούδα της Πιερίδας του Λάχανου (Pieris rapae).

Τούτο σημαίνει πως πριν φυτευτεί το φυτό από τους φίλους του, πρέπει αυτοί να είναι σίγουροι πως για τις ενδεχόμενες γετνιάζουσες καλλιέργειες, η Πιερίδα δεν είναι εχθρός ώστε να τις βλάψει.

Καρπός & Σπόροι

Ο καρπός είναι δίχωρη φραγμοραγής κάψα, σκληρή, ωοειδούς  σχήματος και πεπλατυσμένη, έχοντας αμιγώς οξεία ή οξεία με ελαφρώς στρογγυλεμένη γωνία κορυφή.

Ο κάλυκας παραμένει στην βάση της κάψας, της οποίας το χρώμα είναι καφέ έως σκούρο καφέ, ενώ ως προς τις διαστάσεις το μήκος της κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6 mm, η δε διάμετρος μεταξύ 3 και 4 mm.

Οι πολυάριθμοι σπόροι έχουν πεπλατυσμένο ωοειδές σχήμα, καφέ χρώμα, και είναι λείοι. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,5 mm, και το πλάτος μεταξύ 0,8 και 1 mm.

Δεν διάγουν ληθαργικής φάσεως, βλασταίνουν εύκολα στο φως, και εξαπλώνονται με τον άνεμο (ανεμόχωρο είδος).

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) – Περιγραφή και Χρήση

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) - Κλίμα και Έδαφος

Η Πράσινη Βερονίκη μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα αρκετά ευρύ κλιματικό φάσμα και σε ποικίλα εδαφικά περιβάλλοντα. Σε σχέση με τους κλιματικούς τύπους αναφέρονται οι κάτωθι:

 • Cfb– Ωκεάνιο κλίμα (Φυσικές οικοθέσεις ενδημικών πληθυσμών)
 • Cs – Μεσογειακό κλίμα

(Κλιματική Ταξινόμηση Κέππεν-Γκάιγκερ)

Θερμοκρασία

Το φυτό αντεπεξέρχεται χωρίς ζημία χαμηλών θερμοκρασιών μέχρι τους −3,9 °C, ενώ κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις (μιας και υπάρχουν αντικρουόμενες βιβλιογραφικά αναφορές) φαίνεται πως μπορεί να αντέξει έως και τους −6,7 °C.

Στις υψηλές θερμοκρασίες, η αντίδραση της Πράσινης Βερονίκης είναι αρκετά ικανοποιητική, αφού δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι και τους 36 με 38 °C.

Έδαφος και pH

Η Πράσινη Βερονίκη μπορεί να καλλιεργηθεί σε ένα μεγάλο φάσμα εδαφικών τύπων -ακόμα και στα ασβεστώδη-, εκτός από τα βαριά αργιλώδη καθώς και αυτά που μόνιμα νεροκρατούν.

Η ανάπτυξή της όμως ευνοείται σε ελαφρά έως μέσης σύστασης και γονιμότητας εδάφη, που διατηρούν την αναγκαία υγρασία αλλά ταυτοχρόνως παρουσιάζουν άριστη αποστράγγιση.

Ως προς την εδαφική αντίδραση, το εδαφικό pH, το φυτό μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα αξιοσημείωτα ευρύ φάσμα τιμών που κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8,5 – από ουδέτερης δηλαδή αντίδρασης έως μετρίως αλκαλικής. Όμως το άριστος εύρος τιμών για την ανάπτυξή του κυμαίνεται μεταξύ 7 και 7,5

Έκθεση

Η Hebe speciosa επιζητά θέσεις πλήρους ηλιοφάνειας, προκειμένου να παρουσιάζει κανονική ανθοφορία και συμπαγές φύλλωμα. Ωστόσο σε περιοχές που συχνά το καλοκαίρι επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αποδίδει εξίσου καλά και στην ελαφρά σκιά.

Ακόμα, το φυτό αντέχει σε θέσεις εκτεθειμένες στους ισχυρούς ανέμους, όπως και σε παραθαλάσσιες, μιας και τα αλατοσταγονίδια δεν το ζημειώνουν.

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) - Εχθροί & Ασθένειες

Η Πράσινη Βερονίκη δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες – αρκεί να το πιστεύει και η ίδια. 

Εχθροί

Αμέσως πιο κάτω καταγράφονται οι σημαντικότεροι εχθροί της Hebe speciosa.

Αφίδες
 • Aphis gossypii (Αφίδα του Βαμβακιού)
 • Aphis spiraecola (συν. Aphis citricola-Πράσινη Αφίδα των Εσπεριδοειδών)
 • Myzus ascalonicus (Αφίδα του Κρεμμυδιού)
Κοκκοειδή
 • Icerya purchasi (Βαμβακάδα των Εσπεριδοειδών)

Με την χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων η αντιμετώπισή τους είναι ικανοποιητική.

Ασθένειες

Μετά τους εχθρούς ακολουθεί η καταγραφή των ασθενειών.

Μύκητες
 • Phytophthora cryptogea (Φυτόφθορα)
 • Septoria exotica (Σεπτορίωση)
Βακτήρια
 • Pseudomonas viridiflava
 • Rhodococcus fascians
 • Xylella fastidiosa multiplex (Ξυλέλλα)

Με την έγκαιρη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων η αντιμετώπιση των μυκήτων είναι ικανοποιητική, ενώ η καταπολέμηση των βακτηριώσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) – Περιγραφή και Χρήση

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) - Τοξικότητα & Αλλεργιογόνος Δράση

Τοξικότητα

Η Πράσινη Βερονίκη δεν είναι τοξική για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια (California Poison Control System-CPCS, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια).

Αλλεργιογόνος Δράση

Ως κύρια εντομόφιλο φυτό, δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις με την γύρη του.

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) – Περιγραφή και Χρήση

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) - Ποικιλίες

Η Hebe speciosa έχει δώσει αρκετές ενδιαφέρουσες καλλωπιστικά ποικιλίες, ενώ με τις διασταυρώσεις της συνέβαλε στην δημιουργία ορισμένων εκ των πλέον δημοφιλών υβριδίων Βερονίκης όπως των:

 • Hebe x andersonii (Hebe salicifolia Hebe speciosa)
 • Και Hebe x franciscana (Hebe elliptica Hebe speciosa)

Αμέσως πιο κάτω παρατίθενται ορισμένες ποικιλίες, οι οποίες ωστόσο ανήκουν στο τυπικό είδος.

Καλλωπιστικές Ποικιλίες

Hebe speciosa ‘Blue’ (syn. Hebe speciosa ‘Azure’)

Ποικιλία παρεμφερών απαιτήσεων με το τυπικό είδος – εκτός από την ζωηρή ανάπτυξή της, που επιβάλει το τακτικό κλάδεμά της. Προσφέρει σε αφθονία, από τις αρχές του Καλοκαιριού μέχρι σχεδόν τα τέλη του Φθινοπώρου, τα θαυμάσια μπλε χρώματος άνθη της.

Ποικιλία Hebe speciosa 'Blue' (συν. Hebe speciosa 'Azure')
Ποικιλία Hebe speciosa 'Blue' (συν. Hebe speciosa 'Azure')

Hebe speciosa ‘La Séduisante’

Διαφέρει από το τυπικό είδος στην μεγαλύτερη αντοχή της στις χαμηλές θερμοκρασίες (-15/-10 °C – USDA 7b/8a), καθώς και στο χρώμα των λουλουδιών της, τα οποία είναι κόκκινα – πορφυρά και σχεδόν «σκεπάζουν» ολόκληρο το φυτό. Χρειάζεται 5 έως 10 χρόνια για να φτάσει το ύψος του 1 m.

Ποικιλία Hebe speciosa 'La Séduisante'
Ποικιλία Hebe speciosa 'La Séduisante'

Hebe speciosa ‘Variegata’

Εξαιρετικής ομορφιάς φυτά, με εντυπωσιακό φύλλωμα και εξαίσιας απόχρωσης άνθη. Τα φύλλα είναι γκριζοπράσινα με κρεμ-λευκές ακανόνιστες κηλίδες στα περιθώρια, ενώ σε χαμηλές θερμοκρασίες αποκτούν ροζ-μοβ χρώμα. Τα άνθη είναι βιολετί-μοβ και καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το φυτό, στην φάση της πλήρους ανθοφορίας. Τα φυτά είναι μικρότερης ανάπτυξης από εκείνα του τυπικού είδους, φτάνοντας σε ύψος και διάμετρο τα 0,60 με 0,90 m.

Ποικιλία Hebe speciosa 'Variegata'
Ποικιλία Hebe speciosa 'Variegata'

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) – Περιγραφή και Χρήση

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) στον Κήπο
Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) στον Κήπο

Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) - Χρήση στον Κήπο & στο Τοπίο

Η Πράσινη Βερονίκη παρουσιάζει εξαιρετικά ελκυστικά χαρακτηριστικά -πέραν των αισθητικών- όπως:

 • Είναι φυτό που αντέχει στους ελαφρούς παγετούς
 • Όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα με τα αλατοσταγονίδια αλλά ευνοείται από την έκθεσή της σε παραθαλάσσιες περιοχές, αυξάνοντας την ανθοφορία της αλλά και την ανθεκτικότητά της
 • Ανέχεται την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των πόλεων – την ατμοσφαιρική ρύπανση
 • Έχει ιδιαιτέρως χαμηλή ευφλεκτικότητα

Συνεκτιμώντας λοιπόν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να ειπωθεί πως η Hebe speciosa αξιοποιείται:

 • Ως φυτό γλάστρας, σε κήπους, αυλές και μπαλκόνια
 • Σε παραθαλάσσιους κήπους – λόγω της μεγάλης αντοχής της στα αλατοσταγονίδια
 • Σε ομάδες ή σε μαζικές φυτεύσεις σε κήπους, πάρκα, πλατείες
 • Για την δημιουργία χαμηλών φυτικών φραχτών – ελεύθερων ή κλαδευόμενων
 • Σε κήπους περιοχών εντός δασών -όπου υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της πυρκαγιάς- λόγω της χαμηλής ευφλεκτικότητά της
 • Συνδυαζόμενη με άλλα καλλωπιστικά φυτά όπως με τον Μπλε Αγάπανθο (Agapanthus praecox), την Αρμέρια (Armeria maritima), το Ερύγγιο (Eryngium giganteum ‘Silver Ghost’) καθώς και το Κόκκινο Φόρμιο (Phormium Tenax ‘Purpureum’)

Παραπομπές

Τις παραπομπές του άρθρου με τον αμίμητης πρωτοτυπίας τίτλο Βερονίκη Πράσινη (Hebe speciosa) – Περιγραφή και Χρήση παρουσιάζει η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού με τον Ύμνο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως -από την 9η Συμφωνία σε Ρε ελάσσονα, Op. 125, 4ο μέρος- Ωδή στην Χαρά, ενός κάποιου κυρίου Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο