Φύλλα της Ασπιδίστρας της πελιδνής (Aspidistra elatior)
Φύλλα της Ασπιδίστρας της πελιδνής (Aspidistra elatior)

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) - Περιγραφή και Χρήση

Η Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των αειθαλών καλλωπιστικών φυτών, που είναι και εύκολης καλλιέργειας αλλά ταυτοχρόνως μπορούν να αξιοποιηθούν σε χώρους που ελάχιστα φυτά επιβιώνουν, όπως στο εσωτερικό οικιών καθώς και σε επαγγελματικά περιβάλλοντα τα οποία είναι μεγίστης σκίασης.

Ακόμα, τις ελάχιστες φορές που σε συνθήκες καλλιέργειας θα ανθίσει, θα παρουσιάσει ένα λουλούδι που ναι μεν για κάποιους θεωρείται άνευ αξίας, ωστόσο ούτε και αυτοί μπορεί να αρνηθούν την ιδιαιτερότητά του.

Διότι μοιάζει ούτε λίγο ούτε πολύ με μανιτάρι – τουλάχιστον στα αρχικά στάδια – και εκφύεται ακριβώς επάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Εάν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και η μεγάλη αντοχή του, τότε πράγματι είναι απορίας άξιον η μάλλον μέτρια δημοφιλία του.

Με το παρόν άρθρο, η συντακτική ομάς της ‘Καλλιέργειας’ αναλαμβάνει τις δημόσιες σχέσεις του φυτού, έχοντας ως στόχο την αναβάθμιση του «image» του και την εκτόξευση της δημοφιλίας του τουλάχιστον μέχρι τον Άλφα του Κενταύρου.

Το νησί Κουροσίμα, το μεγαλύτερο από τα 99 νησιά του Saikai National Park, έχει άφθονα αυτοφυή φυτά Ασπιδίστρας.

Νησί Kuroshima, το Μεγαλύτερο του Saikai National Park της Ιαπωνίας
Νησί Kuroshima, το Μεγαλύτερο του Saikai National Park της Ιαπωνίας
Share on print
Τυπωθήτω | Print

Ασπιδίστρα Καταγωγή

Aspidistra elatior (Ασπιδίστρα ή πελιδνή) - Χάρτης Καταγωγής
Aspidistra elatior (Ασπιδίστρα ή πελιδνή) - Χάρτης Καταγωγής

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) – Περιγραφή και Χρήση

Ώριμοι Καρποί της Ασπιδίστρας
Ώριμοι Καρποί της Ασπιδίστρας

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) - Σύντομη Περιγραφή

Οικογένεια: Asparagaceae

Γένος: Aspidistra

Βοτανική Ονομασία: Aspidistra elatior Blume (Ασπιδίστρα ή πελιδνή)

Κοινή Ονομασία: Ασπιδίστρα, Τσαγκαρόφυτο

Γενικά Χαρακτηριστικά

Διατήρηση Φυλλώματος

Αειθαλές

Μορφή

Πόα

Υφή Φυλλώματος

Αδρή

Ρυθμός Ανάπτυξης

Αργός

Περίοδος Άνθισης

Άνοιξη

Περίοδος Καρποφορίας

Φθινόπωρο

Ύψος (Ύπαιθρος | Εσωτερικά)

0,5-1 m | 0,3-0,6 m

Διάμετρος

0,5-1 m

Σχήματα και Χρώματα

Σχήμα Φύλλων

Λογχοειδές

Χρώμα Φυλλώματος

Πράσινο

Χρώμα Φύλλων Φθινόπωρου

Πράσινο

Σχήμα Λουλουδιών

Κωδωνοειδές

Χρώμα Λουλουδιών

Καφέ – Πορφυρό

Καρπός

Ράγα

Φύτευση

Έδαφος: Άριστης αποστράγγισης, αμμώδες, πηλώδες, αργιλώδες

Εδαφικό pH: 5,5-7,5

Πότισμα: Μέτριο

Έκθεση: Ημισκιά, Σκιά

Αντοχή στις Χαμηλές Θερμοκρασίες: – 5 °C (USDA Hardiness Zone 9b)

Χρήσεις

Μόνο, σε πάρκα, σε κήπους, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ως δρεπτό φύλλο σε συνθέσεις

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) – Περιγραφή και Χρήση

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) Φυτεμένη Γύρω από την Βάση Δένδρου
Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) Φυτεμένη Γύρω από την Βάση Δένδρου

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) - Ετυμολογία

Ετυμολογία του Ονόματος του Γένους

Ο Άγγλος John Ker Gawler (1764 – 1842) δεν ήταν μόνο ένας ευπατρίδης βοτανολόγος αλλά είχε μεταξύ άλλων και μιαν ροπή, ένα ερευνητικό πάθος για τις λέξεις, το οποίο τον οδήγησε μάλιστα στην συγγραφή του έργου Archaeology of Popular Phrases and Nursery Rhymes του 1837, όπου μέσω αυτού έγινε ευρύτερα γνωστός.

Δεκαπέντε περίπου χρόνια νωρίτερα και ασφαλώς λιγότερο γνωστός, το 1822, ο εν λόγω τζέντλεμαν μελετούσε όχι λέξεις αλλά δείγματα από ένα νέο γένος μονοκοτυλήδονων φυτών· ωστόσο λίγο το γεγονός πως το νέο γένος ήταν αβάπτιστο, λίγο η λεξιπλαστική έφεσή του, αποφάσισε να του δώσει ένα όνομα και αυτό ήταν Aspidistra.

Φυσικά η εκλατινισμένη λέξη Aspidistra ήταν δικής του επινόησης και κατά κάποιον τρόπο σύνθετη, αφού έδινε στην Αρχαία Ελληνική ασπίς (γενική: της ασπίδος) ή ασπίδιον (μικρή στρογγυλή ασπίδα) την κατάληξη –istra, δάνειο από ένα συγγενικό γένος φυτών, των Tupistra.

Η επιλογή της λέξης ασπίς, η καλύτερα ασπίδιον, ήταν εύστοχη: απέδιδε με εξαιρετικά παραστατικό τρόπο το σχήμα του στίγματος του υπέρου του άνθους των φυτών, το οποίο πράγματι θυμίζει μικρή στρογγυλή ασπίδα.

Για δε την κατάληξη δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό σχόλιο, διότι στο κάτω – κάτω της γραφής νονός ήτανε και όποιο όνομα με όποια κατάληξη ήθελε έδινε.

Το μόνο που θα αναφερθεί εδώ, εάν δεν έχει αντίρρηση και ο Άγγλος συνάδελφος John Ker Gawler, είναι πως η λέξη ασπίς σχηματίζεται από το ἀ- το στερητικό και το ρήμα σπίζω, το οποίο με την σειρά του παράγεται κατά πάσαν πιθανότητα από την Πρωτο-Ινδοευρωπαϊκή ρίζα *spey-, που σημαίνει εκτείνω, επεκτείνω.

Ετυμολογία του Ονόματος του Είδους

Στο όνομα του είδους δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο ο John Ker Gawler, και ίσως αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε η απλή Λατινική λέξη ēlātior, η οποία σε απλά Λατινικά σημαίνει ψηλότερος, όντας ο συγκριτικός βαθμός του επιθέτου ψηλός.

Βέβαια οφείλουμε να σημειώσουμε πως η προέλευση της λέξης ēlātior δεν είναι ακριβώς απλή, αφού προέρχεται από την λέξη elatus η οποία είναι η παθητική μετοχή παρακειμένου του Λατινικού ρήματος efferō, που παράγεται από το πρόθημα ex– (εκτός, έξω από) και το ρήμα ferō (κουβαλάω, μεταφέρω, αντέχω, βαστάω, βγάζω).

Από την άλλη, το ρήμα ferō έλκει την καταγωγή του από την Αρχαία Ελληνική λέξη φέρω που σημαίνει ότι και στις μέρες μας, ενώ με την σειρά του πιθανότατα προέρχεται από την Πρωτο-Ινδοευρωπαϊκή ρίζα *bʰer- που σημαίνει μεταφέρω, βαστάω, βγάζω.

Ολοκληρώνοντας και συνοψίζοντας τα ανωτέρω θα μπορούσαμε να πούμε πως και με την λέξη ēlātior αποδίδεται εύστοχα το σχετικά μεγαλύτερο ύψος αυτού του είδους σε σχέση με άλλα του ιδίου γένους.

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) – Περιγραφή και Χρήση

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) - Καταγωγή & Προσδόκιμο Ζωής

Καταγωγή

Δεν είναι λίγοι οι συγγραφείς οι οποίοι υποστηρίζουν πως η Aspidistra elatior κατάγεται από την Κίνα ή και από άλλες Ασιατικές ηπειρωτικές περιοχές που εκτείνονται μέχρι τα Ιμαλάια.

Στην πραγματικότητα όμως η Ασπιδίστρα η πελιδνή είναι αμιγώς νησιωτικής καταγωγής, έχοντας ως γενέθλιο τόπο τα νησιά του Νότιου Ιαπωνικού Αρχιπελάγους, και συγκεκριμένα τα νησιά Οσούμι (Osumi – 大隅諸島), που περιλαμβάνουν τα Ούζι (Uji Islands – 宇治群島), Κουροσίμα (Kuroshima – 黒島), και Σουβανοσεζίμα (Suwanosejima – 諏訪之瀬島).

Στα νησιά του Αρχιπελάγους Ούζι απαντάται σε μεγάλη αφθονία, ενώ στο νησί Κουροσίμα σχηματίζει τον υπόροφο στα υποτροπικά δάση της Castanopsis sieboldii (Itajii Chinkapin).

Το κλίμα είναι υγρό υποτροπικό. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο νησί Κουροσίμα η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 23 °C ενώ η μέση ετήσια βροχόπτωση ανέρχεται στα 642 mm. Ακόμα, στο νησί Κουροσίμα η χαμηλότερη μέση μηνιαία θερμοκρασία καταγράφεται τον Ιανουάριο με 3 °C και η υψηλότερη τον Ιούλιο με 33 °C, ενώ η χαμηλότερη μέση μηνιαία βροχόπτωση καταγράφεται τον Οκτώβριο με 37 mm και η υψηλότερη τον Δεκέμβριο με 83 mm.

Προσδόκιμο Ζωής

Η Ασπιδίστρα στην καλλιέργεια ζει περίπου 25 χρόνια, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές για φυτά της τα οποία έχουν ξεπεράσει τον μισό αιώνα ζωής. Στην Αγγλία μάλιστα υπάρχουν αρχεία από την Βικτωριανή εποχή, όπου αναγράφεται πως κάποιες Ασπιδίστρες περνούσαν από γενιά σε γενιά.

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) – Περιγραφή και Χρήση

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) - Μορφολογικά Στοιχεία

Η Aspidistra elatior είναι ένα ποώδες και ριζωματώδες πολυετές και αειθαλές φυτό, μικρού μεγέθους και όρθιας εμφάνισης.

Έχει αργό ρυθμό ανάπτυξης, το σχήμα της είναι ημισφαιρικό πεπλατυσμένο, οι βλαστοί λείπουν, ενώ τα φύλλα της είναι μεγάλα και φέρονται πάνω σε μακρείς μίσχους.

Η κόμη της είναι συμμετρική, έχει μέση πυκνότητα, είναι μάλλον μη-κανονικού περιγράμματος, και χαρακτηρίζεται ως αδρής υφής.

Φτάνει σε ύψος το 0,5 έως 1 m μέσα σε μιαν περίοδο από 2 έως 5 χρόνια από την φύτευσή της.

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) – Περιγραφή και Χρήση

Άνθος & Ρίζες Ασπιδίστρας Εξαχθείσας από Κήπο στην Αυστραλία
Άνθος & Ρίζες Ασπιδίστρας Εξαχθείσας από Κήπο στην Αυστραλία - Φωτογράφος Poyt448 - Creative Commons Zero, Public Domain Dedication

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) - Βοτανική Περιγραφή

Ρίζα

Το ρίζωμα είναι σχεδόν κυκλικής διατομής, και βαίνει ομαλά μειούμενο προς το άκρο. Το πάχος του κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 mm, έχει χρώμα καφετίζον – υποκίτρινο, και από αυτό εκφύονται οι γκριζωπές – λευκές ρίζες.

Φύλλα

Τα φύλλα της Ασπιδίστρας είναι μεγάλα, μονήρη, γυαλιστερά, βαθυπράσινου χρωματισμού. Έχουν σχήμα λογχοειδές – προμήκες, παράλληλη νεύρωση, απολήγουν σε οξεία κορυφή, ενώ το μέγεθός τους κυμαίνεται μεταξύ 20 και 45 cm ως προς το μήκος και 6-12 cm ως προς το πλάτος.

Καθώς το φυτό στερείται βλαστών, τα φύλλα φύονται απευθείας από το ρίζωμα, με το οποίο τα συνδέει αυλακωτός σκληρός μίσχος, μήκους 5 έως 35 cm.

Άνθη

Τα άνθη είναι μόνοικα, μονήρη, φύονται απευθείας από το ρίζωμα με το οποίο τα συνδέει ποδίσκος μήκους 0,5 έως 2 cm, και προβάλλουν ακριβώς επάνω στο επίπεδο του εδάφους.

Έχουν πλατύ περιάνθιο, μήκους και διαμέτρου 3 έως 4 cm, ωχροπορφυρό συνήθως χρώμα και σπανιότερα ροζέ, το δε σχήμα τους είναι κωδωνοειδές, με 6 έως 8 λοβούς στην κορυφή, των οποίων τα περιθώρια είναι μάλλον πρασινωπά.

Το σχήμα των λοβών είναι δελτοειδές, οι διαστάσεις τους 6 – 8 × 3,5 – 4 mm, το δε άνω τμήμα τους είναι τετρακάρινο, το οποίο διαμορφώνουν πολύ παχιές, σαρκώδεις και λείες τροπίδες, μοβ – κόκκινου χρώματος.

Έχουν ύπερο μήκους έως 8 mm και μεγάλο ασπιδοειδές, καρδιόσχημο και 4-λοβο στο περιθώριο στίγμα, διαμέτρου 1 έως 1,3 cm.

Οι στήμονες είναι 6 έως 8 και σχεδόν περίκλειστοι, αφού εκφύονται εσωτερικά από την βάση του περιανθίου, και βρίσκονται μεταξύ αυτού και του άνωθέν τους στίγματος. Οι ανθήρες έχουν ελλειψοειδές σχήμα και μήκος μέχρι 2 mm.

Επικονίαση (ή τι Είδε ο Γιαπωνέζος)

Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το ασυνήθιστο λουλούδι ως προς την μορφολογία και δομή της Ασπιδίστρας της πελιδνής, είχε δώσει τροφή για διάφορες θεωρίες όχι συνωμοσίας αλλά επικονίασης – η μια εξωτικότερη από την άλλη.

Ορισμένοι επιστήμονες πίστευαν ότι η επικονίαση πραγματοποιούνταν με τους γυμνοσάλιαγκες και κάποιοι άλλοι πως επιτυγχανόταν με διάφορα αμφίποδα, καρκινοειδή ή κολλέμβολα.

Εντέλλει το μυστήριο λύθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 2017, όταν οι Ιαπωνέζοι καθηγητές Suetsugu Kenji (Kobe University Graduate School of Science) και Sueyoshi Masahiro (Forest Zoology Group, Kyushu Research Center), έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν στον φυσικό οικότοπο της Aspidistra elatior στο νησί Kuroshima, ανακοίνωσαν πως η επικονίαση της Ασπιδίστρας διεκπεραιώνεται κυρίως από ταπεινές Μανιταρόμυγες.

Όπου οι Μανιταρόμυγες ξεγελιόνται από το ευφυές εξελικτικά σχήμα του ομοιάζοντος με μανιτάρι λουλουδιού της Ασπιδίστρας, και ελκόμενες ταυτοχρόνως και από την χαρακτηριστική οσμή που εκείνο αναδύει, το επισκέπτονται, και χωρίς να το θέλουν πραγματοποιούν την μεταφορά της γύρης.

Κοντά στις Μανιταρόμυγες, το λουλούδι επισκέπτεται και ένα είδος σφήκας της οικογένειας Diapriidae, η οποία είναι φυσικός εχθρός τους, συμβάλλοντας – δευτερευόντως όμως –  και αυτή στην επικονίαση του φυτού.

Καρπός

Ο καρπός είναι σαρκώδης ράγα, σφαιρική και μονόσπερμη. Σπάνια συναντάται στην καλλιεργούμενη Ασπιδίστρα.

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) – Περιγραφή και Χρήση

Ασπιδίστρα Φυτεμένη σε Σκιερή Θέση στον Κήπο
Ασπιδίστρα Φυτεμένη σε Σκιερή Θέση στον Κήπο

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) - Κλίμα και Έδαφος

Θερμοκρασία

Μολονότι απαντάται στην βιβλιογραφία η σύσταση για φύτευση της Ασπιδίστρας σε περιοχές όπου η ελάχιστη θερμοκρασία φτάνει μέχρι τους -17.8 °C, κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό μιας που το κατώτατο όριο αντοχής του φυτού είναι οι -5 °C.

Από τους -5 μέχρι τους -6,5 με -7 °C νεκρώνεται το φυτό μέχρι εδάφους, αλλά το ρίζωμα παραμένει ζωντανό και ξαναδίνει την Άνοιξη. Όμως εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω και από τους -7 °C τότε ξεραίνεται και το ρίζωμα και το φυτό πεθαίνει.

Ως προς τις μέγιστες τιμές δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ακόμα και στους 38 ή 40 °C – κάποιες φορές και υψηλότερες – εφόσον βρίσκεται σε πλήρη σκίαση.

Είναι δε χαρακτηριστικό, πως η American Horticultural Society την κατατάσσει μέχρι την ζώνη 12 (>210 ημέρες / έτος με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 °C).

Έδαφος και pH

Η Ασπιδίστρα μπορεί να καλλιεργηθεί σε οποιονδήποτε εδαφικό τύπο υπό τον όρο πως διαθέτει άριστη στράγγιση. Βέβαια τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε μέσης σύστασης εδάφη, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με οργανική ουσία.

Ως προς το pH, αναπτύσσεται σε ένα εύρος τιμών που κυμαίνεται μεταξύ 5,5 και 7,5, ενώ άριστο είναι εκείνο που βρίσκεται μεταξύ 6 και 7.    

Έκθεση

Ανεξαρτήτως χώρου φύτευσης – εσωτερικός ή εξωτερικός – η Ασπιδίστρα πρέπει να τοποθετείται πάντοτε σε ημισκιερά ή σκιερά μέρη. Η έκθεσή της στο άμεσο ηλιακό φώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα, πολύ περισσότερο εάν επικρατούν και υψηλές θερμοκρασίες. 

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) – Περιγραφή και Χρήση

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) - Εχθροί & Ασθένειες

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως η Ασπιδίστρα η πελιδνή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ή σοβαρά προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες. Ωστόσο είναι επίσης γεγονός αδιαμφισβήτητο πως κάπου-κάπου αντιμετωπίζει. Κάνοντας το άλμα προς τα εμπρός, η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας‘ τα κατονομάζει.

Εχθροί

Αμέσως πιο κάτω καταγράφονται οι σημαντικότεροι εχθροί της Ασπιδίστρας.

Διάφορα Έντομα
 • Heliothrips femoralis (Θρίπες)
 • Τάξη Lepidoptera (Κάμπιες Νυκτοπεταλούδων)
Κοκκοειδή
 • Pinnaspis aspidistrae
 • Aspidiotus hederae
 • Unaspis euonymi
Ακάρεα
 • Tetranychus urticae
Σαλιγκάρια & Γυμνοσάλιαγκες
 • Helix sp.
 • Limax sp.

Με την έγκαιρη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων, η αντιμετώπισή τους είναι σχετικά εύκολη.

Ασθένειες

Μετά τους εχθρούς ακολουθεί η καταγραφή των ασθενειών.

Μύκητες
 • Fusarium spp.(Φουζαριώσεις)  
 • Fusarium solani (Αδρομύκωση) 
 • Sclerotium rolfsii (Σκληρωτινίαση)
 • Alternaria alternata (Αλτερναρίωση)
 • Ascochyta aspidistrae (Ασκοχύτωση)

Με την εξαίρεση της Αδρομύκωσης που αντιμετωπίζεται σχετικά δύσκολα, οι έγκαιρες επεμβάσεις με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα σκευάσματα δίνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) – Περιγραφή και Χρήση

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) - Τοξικότητα & Αλλεργιογόνος Δράση

Τοξικότητα

Η Ασπιδίστρα η πελιδνή δεν είναι τοξική για τους ανθρώπους, τις γάτες, τους σκύλους, και γενικότερα για τα κατοικίδια.

Αλλεργιογόνος Δράση

Η Ασπιδίστρα δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) – Περιγραφή και Χρήση

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) - Ποικιλίες

Η Ασπιδίστρα προσελκύει το ενδιαφέρον των βελτιωτών, με αποτέλεσμα την δημιουργία αρκετών ποικιλιών του φυτού. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωριστή θέση έχουν οι διαφόρων τύπων ποικιλόχρωμες.

Για αυτές αλλά και τις λοιπές ποικιλίες της Aspidistra elatior υποσχώμεθα – ακόμα μια φορά – ένα ξεχωριστό αφιέρωμα. Προς το παρόν ας αρκεστεί ο πάντοτε υπομονετικός αναγνώστης της ‘Kαλλιέργειας’ στην απλή καταγραφή των σημαντικοτέρων εξ αυτών.

Οι Ποικιλίες της Ασπιδίστρας

 • Aspidistra elatior ‘Asahi’
 • Aspidistra elatior ‘Hoshi Zora’
 • Aspidistra elatior ‘Lennon’s Song’
 • Aspidistra elatior ‘Milky Way’
 • Aspidistra elatior ‘Variegata’ (syn. Aspidistra elatior ‘Okame’)

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) – Περιγραφή και Χρήση

Αυτοφυή Φυτά Ασπιδίστρας σε Δάσος του Ιαπωνικού Νησιού Καγκοσίμα
Αυτοφυή Φυτά Ασπιδίστρας σε Δάσος του Ιαπωνικού Νησιού Καγκοσίμα

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) - Χρήση

Η Ασπιδίστρα η πελιδνή αξιοποιείται με πολλούς τρόπους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η εθνοβοτανική θεραπευτική χρήση του ριζώματος του φυτού, η καλλωπιστική χρήση του είτε ως φυτό εσωτερικού χώρου είτε ως φυτό κατάλληλο για φύτευση στον κήπο σε περιοχές με ήπιο κλίμα, ακόμα και η καλλιέργεια του για τα ωραία και μεγάλα φύλλα του τα οποία εκτιμούν ιδιαιτέρως στην Ιαπωνέζικη ανθοδετική τέχνη Ikebana στο στιλ Seika.

Εθνοβοτανική

Το ρίζωμα της Aspidistra elatior έχει αξιοποιηθεί εθνοβοτανικά από την Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική, για την ανακούφιση και θεραπεία διάφορων ασθενειών.

Πιστεύεται πως ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος ενώ τις αποδίδονται και διουρητικές ιδιότητες.

Χορηγείται ενάντια στην οσφυαλγία, το κοιλιακό άλγος λόγω αμηνόρροιας, κατά του πονοκεφάλου και του πονόδοντου, καθώς και για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

Επίσης δίδεται και κατά της στραγγουρίας που οφείλεται σε ουρολιθίαση.

Χρήση ως Φυτό Εσωτερικού Χώρου

Η Ασπιδίστρα με την μεγάλη αντοχή, τον αργό ρυθμό ανάπτυξης, καθώς και με την ικανότητα να αξιοποιεί θέσεις ακόμα και στα βορινά δωμάτια οικιών ή στα αντίστοιχα τμήματα επαγγελματικών χώρων όπου το φως είναι λιγοστό, αποτελεί μιαν εξαίρετη επιλογή.

Χρήση στον Κήπο και στο Τοπίο

Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως κατάλληλες για την ανάπτυξή της, μπορεί να φυτευθεί και στο έδαφος αλλά και σε γλάστρες, πάντοτε όμως σε ημισκιερές όσο και σε σκιερές θέσεις.

Έτσι, θα μπορούσε να ειπωθεί γενικότερα πως η Ασπιδίστρα αξιοποιείται:

 • Ως φυτό εδαφοκάλυψης
 • Σε φυτεύσεις για την προστασία του εδάφους από την διάβρωση
 • Σε μαζικές φυτεύσεις κήπων ή πάρκων κάτω από δέντρα
 • Μπροστά από μια μπορντούρα θάμνων
 • Σε συνδυασμό με άλλα φυτά, όπως για παράδειγμα με Φτέρη της Βοστώνης (Nephrolepis exaltata), Νιτίντα (Lonicera nitida) και Κολομπίνα (Aquilegia )

Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) - Παραπομπές

Τις Παραπομπές του άρθρου που φέρει όχι μόνο τον ολωσδιόλου πρωτότυπο τίτλο Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior) – Περιγραφή και Χρήση, αλλά και ολίγη από την αυτοκρατορική αύρα της χλωρίδας και πανίδας των νήσων του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους, παρουσιάζει ο σπουδαίος Ιάπωνας μουσικός Kimio Eto (衛藤公雄) με την σύνθεσή του Choryu (潮流). 

… Στο μεταξύ, επίλεκτα μέλη της συντακτικής ομάδας της «Καλλιέργειας» έχουν αρχίσει τις πρώτες διερευνητικές επαφές με συναδέλφους τους από τον Άλφα του Κενταύρου για την διάδοση του φυτού έως και στους δυο πλανήτες του συστήματος, δηλαδή τον Εγγύτατο Κενταύρου B και τον Εγγύτατο Κενταύρου C.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των επίλεκτων μελών είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές – αρκεί να συνεχίσουν να λαμβάνουν με τον ίδιον ενθουσιασμό τα καθημερινά ψυχοφάρμακά τους.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on digg
Share on stumbleupon
Μετάβαση στο περιεχόμενο